Urla CICOM Teknokent Projesi

Urla CICOM Teknokent Projesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Pzt 18 Nis 2011, 16:49

Teknokent Projesi için ‘yetki’ tamam
Urla’da 4 milyar dolarlık yatırımla kurulması planlanan teknokent çalışmalarının hızlanması için İZTEKGEB A.Ş. Genel Kurulu’nda önemli bir adım atıldı.


2008 yılı sonbaharında ilk adımın atıldığı Teknokent projesi kuruluşu için İZTEKGEB A.Ş. Genel Kurul üyeleri Yönetim Kurulu’na teknokent ile ilgili olarak Fransız Şirket C.I.COM’la görüşmeler için süresiz yetki verdi.

Yap-İşlet-Devret modeliyle 4 milyar dolarlık yatırımın öngörüldüğü Teknokent’in kurulmasında kilit öneme sahip İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) A.Ş. Genel Kurulu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’da gerçekleştirildi. Genel kurulda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) eski Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, son kez yönetim kurulu başkanı olarak katıldı. Zafer İlken’in görev süresinin dolması nedeniyle yerine İYTE rektörü olarak göreve getirilen Prof. Dr. Mustafa Güden, İZTEKGEB A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devir aldı.

YETKİ VERİLDİ
Genel Kurulda yapılan görüşmeler sonrasında Yönetim Kurulu’na teknokenti kurmak için talip olan Fransız şirket C.I.COM’la görüşmeler için süresiz yetki verildi. Kendisinin toplantıya katılmadığını ifade eden İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Genel Kurul’da Yönetim Kurulu’na C.I.COM’la görüşmeler yapılması için yetki verildiğini açıkladı.

Teknokentin kurulması fikrini ortaya atan ve öncülük eden EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen, “Genel kurulda yönetim kuruluna C.I.COM’la görüşülmesi için yetki verildi. Bundan sonraki adım olarak C.I.COM yetkilileri ile İZTEKGEB A.Ş. yetkililerini bir araya getireceğiz. Anı masa etrafında söz konusu projenin nasıl yapılabileceği, ne tür çalışmalar yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunabilecekler” dedi. Genel kurul öncesinde söz konusu görüşme yetkisi için 3 aylık bir süre öngörüldüğünü ancak genel kurulda süre kısıtlamasına yönelik ifadelerin değiştirilip, süresiz bir yetki verildiğini anlatan Şen, “Artık vakit kaybetmeden bir adım atılması gerekiyor. Bu proje ile kazanan Türkiye,kazan İzmir olacaktır. Bizde üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu.

“VAKİT KAYBETMEYELİM”

Projenin oluşumunda EGİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde öncülük eden EGİFED Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu ise, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız teknokent projesi için taze bir başlangıç yapacağız. Fransız C.I.COM yetkilileri ile İZTEKGEB A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güden başta olmak üzere yetkilileri bir araya getireceğiz.Her zaman belirttiğim gibi sermaye yüzer. Bir adım atmazsak kaçırma ihtimalimiz olur. Onun için bu adımı çok önemli görüyorum” şeklinde konuştu.

C.I.COM ile İZTEKGEB A.Ş. görüşmelerinin önümüzdeki günlerde vakit kaybetmeden başlaması gerektiğini vurgulayan Elmasoğlu, şunları söyledi:
“Görüşmeler burada olur, Fransa’da olur. Bunu bilemiyorum. İlk görüşme burada yapılabilir. Ardından Türkiye’deki yetkilileri Fransa’ya davet edebiliriz. Fransa’daki çalışmaları da yerinde görmelerini isteriz. Karşılıklı iyi niyet mektuplarını değiş-tokuş noktasına geldiğimizde çok önemli bir mesafe daha kat etmiş olacağız.”

egedesonsöz
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Urla CICOM Teknokent Projesi

Mesajgönderen Umut » Sal 19 Nis 2011, 18:09

Bu proje İzmir için hayati önem taşıyor. Üniversiteyi tamamlayan "nitelikli beyinlerin" çoğunun İstanbul'a gitmek zorunda kalması durumunun değişmesine önemli katkı sağlayacak. Ama ne yazık ki bu proje de yıllardır sürüncemedeydi. Konuyla ilgili şu sıralar girişimler sürüyor, umarım daha da geç kalınmaz. Acaba burada toplam kaç kişi çalışacak ve konsept ne olacak?
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Urla CICOM Teknokent Projesi

Mesajgönderen Umut » Sal 21 Haz 2011, 20:37

İzmir, Batı Binom Projesi ile teknoloji üssü olacak!

İzmir, BASIFED ile EBİLTEM tarafından kurulan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Batı Binom Projesi ile Batı Anadolu'nun teknoloji başkenti olmayı hedefliyor. Bölgenin 13 kentindeki firmaları inovasyon farkındalığı yaratarak yeni teknoloji üretimine yönlendirmeyi amaçlayan projede Vestel, Netsis, Faz Elektrik gibi bilişim şirketleri de yer alacak.

İzmir, bilişim ve elektronik sektörünün küresel rekabete katılması, firmaların Ar-Ge ve inovasyon gücünün artınlması amacıyla kurulan Batı Anadolu Bilişim ve Elektronik Bölgesel İnovasyon Merkezi (Batı Binom) projesiyle teknoloji başkenti olmayı hedefliyor.

Bölgesel ve sektörel olarak inovasyon farkındalığı yaratmayı amaçlayan proje kapsamında eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek, ulusal ve uluslararası envanter oluşturula-cak, inovasyon ortaklıkları kurulacak. Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM), Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BA-SİFED) ve sektörün 7 şirketinin birlikte hazırladığı proje, İzmir Urla'da kurulacak teknokentin de çekirdeğini oluşturacak. Batı Anadolu'da İzmir, Manisa, Afyon, Antalya, Aydm, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, İsparta, Kütahya, Uşak ve Muğla'dan oluşan 13 kentteki firmaların Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile yeni teknolojiler üretmesini sağlayacak olan projede Vestel, Netsis, Faz Elektrik gibi önde gelen bilişim firmaları yer alacak.

Firmaların inovasyon yeteneği artınlacak
Batı Binom Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Taner, ilklerin hep zor olduğunu belirterek, "İlk inovasyon merkezini, bölgesel başlatmakla zor bir devreyi aşmış olduk. Üniversite ile sanayi işbirliğinin sağlamlaşması için pek çok girişim bulunuyor ama bunlar belli bir seviyeden öteye gidemiyor. Birçok sanayi kuruluşu fevkalade enteresan, teknolojik Ar-Ge faaliyeti sürdürüyor, imalat yapıyor, ancak birbirlerinden haberdar değiller. Bu inovasyon merkezinde biraraya gelmenin çok önemli bir dinamizm getireceği açık. Biz birbirimizin araştırmalarından esinlenmek için odak oluşturmak istedik ve bu işi başlattık. Bir sonraki aşamada da bunun bir kümeye dönüşmesini istiyoruz" diye konuştu. Proje ile bölge firmalarını Ar-Ge ve inovasyona yönlendireceklerini ve yeni teknolojiler üretmesini sağlayacaklarını kaydeden Taner, "Elektronik ve bilişim sektörlerinde inovasyon performansının artırılması için işbirliği yapma konusunda firmaları cesaretlendireceğiz. İnovasyon yeteneklerini artıracağız. İnovasyon kapasitesinin artması rekabet gücüne de olumlu etki yapacak. Sektörde inovasyona dayalı yeni firmaların kurulması teşvik edilecek. Firmalar için Ar-Ge ve inovasyon projeleri hazırlanacak, ulusal fon kaynaklarından haberdar olmaları ve en etkin şekilde faydalanabilmeleri sağlanacak" diye konuştu.

Proje Türkiye'ye örnek olmalı
Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Erdem Çenesiz: Batı Anadolu Bilişim ve Elektronik Bölgesel İnovasyon Merkezi projesi ülkenin kalkınması için büyük önemi olduğunu ifade ederek, "Batı Binom projesinin tüm Türkiye'ye örnek olması gerekiyor. Bu bölge ve İzmir'de sivil toplum bilinci son derece gelişmiş durumda. Bu bilinç Türkiye geneline yayıldığı müddetçe demokrasinin de gelişecek" dedi

emlakkulisi.com
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Urla CICOM Teknokent Projesi

Mesajgönderen Gökhan » Çrş 18 Oca 2012, 02:18



TeknoPark'ta yer alan AR-GE firmaları

Adrenalin Bilgisayar İletişim Ltd.Şti.
AdresGezgini Yazılım, Tasarım, Bilişim, İletişim ve Reklam Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.
Akıllı Sistemler Bil. Tekn. ve Danış. Hizm. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.
Argem Yazılım Geliştirme - Rut Şalom Şti.
Argenda Araştırma Geliştirme A. Ş.
ARGUTEK Bilişim Yazılım ve Ar-Ge Tic. Ltd. Şti.
Armain Teknoloji İletişim, Bilgi Teknolojileri Uyg.ve Gelişt. Ltd. Şti.
Avatek Yazılım Bilgi İşlem Tek. Ltd. Şti.
Aydia Elektronik Ltd. Şti.
Beyaz Bilgisayar Yazılım Tasarım San. ve Tic. Ltd. Şti.
Bilsa Bilgisayar Yazılım İletişim Tekstil Gıda San. ve Tic. A.Ş.
Bimar Bilgi İşlem Hizm. A.Ş.
BİOKONT Biyolojik Kontrol Sistemleri Araştırma ve Geliştirme Ltd. Şti.
BTGrup Uluslar arası İş Bilgi ve Yönetim Sistemleri A.Ş.
CMA Danışmanlık ve Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti.
Davon Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. Ltd. Şti.
DBI Yazılım Teknolojileri A. Ş.
DÜAG Tarım Makina Bitkisel ve Mikrobiyolojik Ürünler Araştırma Geliştirme San. ve Tic. Ltd. Şti.
EA-TEK Uluslar arası Araştırma Geliştirme Mühendislik Yazılım ve Danışmanlık Ltd. Şti
Ege Biyoteknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Ege Sistem Bilgi İşlem Sistemleri Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Egebis Bilgi İşlem Çözümleri San.ve Tic. Ltd. Şti.
Elron Yazılım Bilgisayar İnşaat Turizm Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
ENArge Araştırma Geliştirme Danışmanlık Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
ENFOTEK Endüstriyel Bilişim Tek. Üretimi Ve Danışmanlık A.Ş.
FAZ Elektrik Motor Makine San. ve Tic. A.Ş.
G.G Araştırma ve Teknoloji Geliştirme San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Gtek Görüntüleme Elektronik Bilişim Teknolojileri Bigisayar yazılım San. ve Tic. Ltd. Şti.
HBS Solutions Bilgisayar ve Yazılım Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti.
Inovel Elektronik Makina Yazılım San. ve Tic. Ltd. Şti.
Işıl Proje Araştırma Geliştirme Yazılım Danışmanlık Gıda Bilgisayar Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
ITS Telekom Servisleri Ltd. Şti.
İ-Tek Bilgi Teknolojileri Tic. A.Ş.
İnovege Ar. Ge. Proje Dan. San. ve Tic. Ltd.Şti.
İztek İzmir Teknoloji San. ve Tic. A.Ş.
Kartek Kart ve Bilişim Teknolojileri Tic. Ltd. Şti.
Kentkart Ege Elektronik San. Tic. Ltd. Şti.
Lazertek Tasarım Tasarım Teknik Proje Makine İmalat Ltd. Şti.
Lms Makina Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.
MGM Malzeme Teknolojileri Ar. Ge. Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Mikro Soğutma Teknolojileri Ar. Ge. San. ve Tic. A. Ş.
MKA Yazılım ve Mühendislik Hizmetleri Tic.Ltd. Şti.
MobilDNA Bilişim Teknolojileri Ar-Ge Dan. San. Tic. Ltd. Şti.
Nesne Elektronik Tasarım Ltd. Şti.
Nesne Endüstriyel Tasarım Makine Mühendislik Bilişim Danışmanlık San.Tic.Ltd.Şti.
Netle Yazılım San. Tic. A.Ş.
Netport Bilişim Hizmetleri - Yüksel Satılmış
Netsis Yazılım San. Tic. A.Ş.
Ninda Tasarım ve Bilişim San. ve Tic. Ltd. Şti.
Ocalı Bilişim Teknolojileri, Yazılım, Donanım San. ve Tic. A.Ş.
Okan Yıldırım (6Q) İletişim Teknolojileri AR-GE Hizmetleri
Olgu Bilgisayar Sistemleri Sanayi Ticaret Ltd. Sti.
Ön Danışmanlık Turizm Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti.
Politeknik Elektronik San.Tic.Ltd.Şti.
Prosoft Bilgi Sistemleri Yazılım Araçları Ve Danışmanlık San.Tic.Ltd.Şti
SADE Tek. Araş. Geliş. Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti.
Sentvion Tasarım Elektronik Bilişim Sanayi ve Tic. A. Ş.
Siskon Endüstriyel Otomasyon Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti.
SK Teknoloji Araştırma Geliştirme San. ve Tic. Ltd. Şti.
Softnet Yönetim Bilgi Sis. Prj. Dan. Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti.
Şevket Cihangir Özcanlı Şti. (Kaltek Mühendislik)
TAGEM Bilgisayar ve Haberleşme Sis. Özel Eğt. Danış. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.
Tamer Akçay ve Ortakları Bilişim Sistemleri Kollektif Şti.
Teknobim Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti.
TEKNOKOM ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Teknoma Teknolojik Malzemeler San. ve Tic. Ltd. Şti.
TMAG Yüksek Teknolojik Malz. Tas. AR-GE San. ve Tic. Ltd. Şti.
Uğur Bilgisayar Yazılım
UKCAST Seramik Kalıp Döküm Teknolojisi Araşt. Gelişt. Mak. İmalat San. ve Tic. Ltd. Şti.
UNIT Bilişim Teknolojileri Araştırma Geliştirme ve Otomasyon Sistemleri Danışmanlık San.Tic.Ltd.Şti.
Ünitroniks Digital Teknoloji San. ve Ltd. Şti.


Ayrıca;

http://www.iztekgeb.com adlı internet sitesinde de önemli bilgiler mevcut..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Urla CICOM Teknokent Projesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Çrş 06 Mar 2013, 16:13

Urla'ya "tekno" akın
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde yatırım patlaması yaşanıyor. Son bir yılda aralarında İsveç ve İtalyan teknoloji devlerinin de olduğu 20 firma bölgede faaliyet göstermeye başladı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Bilişim ve Ar-Ge Şehri" kurulacağı müjdesini verdiği Urla'daki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde yatırım patlaması yaşanıyor. Hükümetin 35 İzmir Projesi arasında yer alan 35 bin dönümlük "Bilişim ve Ar-ge Şehri" daha kurulmadan bölgedeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne teknoloji firmaları akın etmeye başladı. Son bir yıl içinde aralarında İsveç ve İtalyan teknoloji devlerinin de olduğu 20 firma bölgede faaliyet göstermeye başladı. Bölgede araştırma yapan personel sayısı da 600'e ulaştı. Hükümetin teknoloji merkezleri ve ortak laborutuvarları içeren 250 milyon liralık yatırımı sonucu tam anlamıyla faaliyete geçecek teknoloji şehrinde 10 bin kişiye iş sağlanması hedefleniyor.
Dünya markası Ericsson Urla'da kurduğu merkezinde başta Avea olmak üzere telekomünikasyon sektörüne yönelik Ar-Ge faaliyetlerine başlarken, İtalyan yazılım devi Accentura bölgede Türk bankacılık sektörü için yeni yazılımlar geliştiriyor. Ankara merkezli savunma sanayine yönelik Ar-Ge projeleri üreten Savtag, tarımsal teknoloji alanında araştırma yapan Tarel, yazılım sektörünün önde gelen firması Sybersoft da bölgede Ar-Ge üretiyor.
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Koordinatörü Emrah Tomur, hükümetin Ar-Ge şehri projesi için bölgeyi işaret etmesi ile teknoloji firmalarının yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi. Bölgede son bir yılda 20 teknoloji şirketinin faaliyete başladığını açıklayan Tomur, toplam firma sayısının 100'e, çalışan sayısının da 600'e ulaştığını açıkladı.

Ucuz ve kaliteli eleman
Ericsson ile Accenture firmalarının bölgede faaliyete geçen iki uluslararası firma olduğuna dikkat çeken Tomur, "Bu firmaların İzmir'i tercih etmeleri çok önemli. Her iki firma da İzmir'de hem ucuz hem de nitelikli eleman olduğu için geldiler. Ericsson yetkilileri başta Avea olmak üzere telekomünikasyon sektörü için yaptıkları çalışmalardan çok verim aldıklarını açıkladılar" diye konuştu. İstanbul ve Ankara'da teknoparklarda faaliyet gösteren Sybersoft firmasının yatırımının bölge için önemli olduğunu vurgulayan Tomur, "Bu firma yazılım fabrikası modelini İzmir'de uygulayacak. Bölgedeki merkezlerini bir tür yazılım fabrikasına dönüştürecek. Yazılım burada üretilecek, İstanbul'da satılacak" diye konuştu.

Bir yılda hangi firmalar geldi?
* Akuakim Medikal: Ev hayvanları için hazır gıda imalatı
* Parta Bilgi Teknolojileri: Bilgisayar programlama faaliyeti
* C/S Enformasyon Teknolojileri: Enformasyon teknolojileri üretimi
* Bias Elektronik: Sanayi projelerine yönelik mühendislik
* Savtag Savunma Sanayi: Savunma sanayi sektörüne yönelik projeler
* Ömür Çakırlı Protosolar: Yüklü elektronik kart imalatı
* Tayfin Özişbakan Protosolar: Yüklü elektronik kart imalatı
* İnoshe Biyoteknolojik Ürünler: Biyoteknoloji
* Tarel Teknolojik Araştırma: Doğal bilimler ve mühendislik
* Accenture Danışmanlık: Bankacılık sektörüne yazılım üretimi
* Canan Aydoğdu Mobil Konumlama: Bilgisayar programlama faaliyetleri
* Cem Ar-Ge: Veri işleme ve barındırma
* Edna Teknoloji: Doğal bilimler ve mühendislik araştırması
* Mobicon Yazılım: Bilgi teknolojileri ve bilgisayar hizmetleri
* Enver Tatlıcıoğlu Mühendislik: Mühendislik danışmanlık hizmetleri
* Digitoy İnteraktif: Bilgisayar programlama faaliyetleri
* DVL Ar-Ge: Mühendislik danışmanlık hizmetleri
* Datakent Teknoloji: Bilgisayar, yazılım toptan ticareti
* Ericsson Telekomünikasyon: Kablosuz telekomünikasyon faaliyetleri
* Ünterm Mühendislik: Bilgisayar programlama faaliyetleri
* HSV Proje: Ar-Ge yazılım danışmanlık

Hedef 10 bin kişi
35 İzmir Projesi kapsamında kurulacak Bilişim ve Ar-ge Şehri için ortak araştırma laboratuvarları ve enstitülerin yanı sıra özel sektör için ar-ge merkezleri, KOBİ'ler için teknoloji merkezleri, girişimciler için ise kuluçka merkezleri kurulacak. Bu tesisler için yaklaşık 250 milyon liralık yatırım gerçekleştirilecek. Böylece İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi tam donanımlı bir teknoloji şehri haline dönüşecek. Proje sonrasında istihdam edilecek çalışan sayısının 10 bine ulaşması öngörülüyor. Proje ile Urla'da yer alan teknopark kampusü, tam donanımlı olarak bir yaşam ve iş kompleksi olarak düzenlenecek.

Yeni Asır
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Urla CICOM Teknokent Projesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Sal 23 Tem 2013, 19:40

Şoförsüz taksi geliyor!
Türkiye'de ilk kez geliştirilecek insansız kişisel hızlı taşıma sistemi projesi için Ulaştırma Bakanlığı'na 10 milyar liralık Ar-Ge desteği başvurusu yapan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, sistemin prototipini üretti.


Dünyada henüz emekleme aşamasında olan insansız ulaşım teknolojilerinde söz sahibi olmak isteyen Türkiye'de, ilk insansız taksi projesini geliştirmek üzere proje hazırlayan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan Ar-Ge desteği talebinde bulundu.

Sistemin prototipini geliştiren üniversite, desteğin sağlanması halinde 3 yıl sonra kampüs içinde normal trafik akışı içinde insansız taksileri çalıştırmayı hedefliyor.

Geniş bir kampüs alanına sahip İYTE'de öğrencilerin yaşadığı ulaşım sıkıntısını çözmek üzere Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün önerisiyle başlatılan proje, Bilgisayar, Elektronik ve Makine Mühendisliği bölümleri ve kampüs alanı içindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki firmaların katkısıyla genişletildi.

Araçların yapımı için TOFAŞ, aküleri için İnci Akü, motorları için TEPAŞ, yazılım ve sistem donanımları için Siskon, Teknokom ve Kentkart gibi firmaların da projeye dahil olmasıyla ortaya çıkan "Türkiye'nin İlk İnsansız Hızlı Ulaşım Projesi" için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Haberleşme Genel Müdürlüğü'nün Ar-Ge destek programına başvuru yapıldı.

3 yıllık, 10 milyon lira bütçeli projenin onaylanması halinde 2017 yılında Türkiye'nin ilk insansız taksilerinin İYTE kampüsü içinde kullanılması öngörülüyor.

"TÜRKİYE TEKNOLOJİNİN GERİSİNDE KALMAMALI"

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, AA muhabirine yaptığı açıklamada dünyada insansız taşıma teknolojilerinin geliştiğini, Türkiye olarak bu teknolojinin gerisinde kalmamak için bir proje geliştirdiklerini belirtti.

Dünyada benzeri sistemleri kuran firmalar bulunduğunu ancak hiçbir firmanın yazılımını satmadığına dikkati çeken Güden, geliştirilecek sistemle Türkiye'nin bu teknolojide söz sahibi olmasını hedeflediklerini ifade etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunulan projeyi özel şirketlerin de desteğiyle 3 yılda tamamlamayı planladıklarını belirten Güden, "Türkiye'nin ilk insansız hızlı taşıma projesini İYTE kampüsü içinde tamamlamış olacağız. Sistemin ilk denemesinin ardından özellikle havaalanları, üniversite ve hastane kampüsleri, fuar alanları, büyük siteler için yeşil teknolojiye sahip, modern ulaşım imkanı sağlanacak. Sistemi, İzmir'in adayı olduğu EXPO 2020'yi kazanması halinde organizasyonun gerçekleştirileceği alana da kurmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Projenin en önemli aşamasının yazılım olduğunu, bu konuda Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencilerine proje ödevi verildiğini, onların da başarılı bir prototip ortaya konduğunu aktaran Güden, "Projede öngörülene göre küçültülmüş ölçekte 3 araçla kurulan sistem başarıyla çalışıyor. Projenin olabileceğini de göstermiş olduk. İnternet tabanlı, şoförsüz, çizgi izleme sistemini kullanan, normal yolları kullanan, işletilmesi çok kolay bir sistem oluştaracağız" dedi.

AKILLI TELEFONLA ÇAĞRILACAK

Proje Sorumlusu olan İYTE Teknopark Koordinatörü Emrah Tomur da öngörülen sisteme göre, kampüs içinde yolculuk yapmak isteyen bir kişinin akıllı telefonundaki mobil uygulamaya girerek, gitmek istediği yeri yazacağını, sistemin en yakın aracı bu kişiye yönlendireceğini ifade etti.

Sistemin diğer araçlar ve insanların da bulunduğu normal trafik akışı içinde seyredebilecek şekilde düzenleneceğine değinen Tomur, "Bu sistem raya, durağa ihtiyacı olmadan kişiyi istediği noktaya götürebilecek. Bu anlamıyla bir insansız bir taksi işlevi görecek. İlk aşamada 3 araçla, tahsis edilen özel yolda çalışacağız. 3 yılın sonunda artık kampüsteki normal trafik akışı içinde yolcuya hizmet vermeye başlayacak. Talebe göre araç sayısını artırabileceğiz" diye konuştu.

En önemli aşama olan yazılım konusunda bir prototipin ortaya konmasıyla projenin kendisini ispatladığını kaydeden Tomur, Türkiye'de bazı üniversitelerin normal otomobilleri, şoförsuz olarak kullanmaya yönelik denemeler yaptığını, kendi projelerinin ise tamamen yeni bir ulaşım sistemi kurmak üzerine olduğunu dile getirdi.

Benzeri sistemin Londra'daki Heathrow Havalimanı ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin Masdar kentinde kullanıldığını kaydeden Tomur, sistemin kurulması halinde ihracat potansiyelinin de çok yüksek olduğuna işaret etti.

Bakanlığa yaptıkları destek başvurusunun bir kaç ay içinde yanıtlanmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Tomur, "Projede yer alan tüm taraflar heyecanla kararı bekliyor. Onay gelmesi halinde kısa sürede başlayıp, 3 yılda tamamlamak istiyoruz" dedi.

Sabah
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Urla CICOM Teknokent Projesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Sal 13 Ağu 2013, 17:22

İnovasyon Merkezi’nin Temeli Atıldı

İzmir’de potansiyel girişimcilerin teknoloji odaklı inovasyonlar yaratmalarını sağlayan ortamı oluşturacak, ihtiyaç duyulan nitelikli eğitimleri verecek, uygulanabilir iş fikirlerini kuluçkalarda geliştirecek olan İZTEKGEB A.Ş. İnovasyon Merkezi’nin ihalesi 22 Temmuz 2013 tarihinde tamamlandı. İnovasyon Merkezi’nin temeli atılarak inşaat çalışmaları başlamıştır.

İnovasyon Merkezi’nin Teknoloji Geliştirme Bölgesinde 2012 yılında İZKA destekli proje ihalesi yapılmış olup 4 Mart 2013 tarihinde projeler teslim alınarak yapım ihalesine çıkılmıştır. Toplam 7510,00 m2 kapalı alana sahip İnovasyon Merkezi binasında; 2000 m2 Ar-ge Ofisi, 900 m2 Kuluçka Merkezi, “Tanıtım, Patentleme ve Teknoloji Transfer Ofisi”, ”Paydaşlar Ofisi”,”Nitelikli Sosyal Donatı Alanları”, “Teknik Eğitim Salonları”,”Toplantı Salonları”,“Teknik Atölye” ve “Kiralanabilir Ofisler” ve “Kiralanabilir Ticari Alanlar” yer alacaktır.

İZTEKGEB İnovasyon Merkezi İnşaat İhalesi 22 Temmuz 2013 tarihinde yapılmış olup ihale dosyasındaki yeterlik kriterlerini tam olarak sağlayan ve en düşük teklifi veren Lisans İnşaat Ltd. Şti. & Adil Koza – Akkoza inşaat taahhüt ortak girişimi ile 6.388.000,00.- TL (KDV hariç) teklif bedel üzerinden 23 Temmuz 2013 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. İnovasyon Merkezi binasının yapımı on bir ay olarak tasarlanmış ve 24 Haziran 2014 tarihinde hizmete girmesi planlanmaktadır.

Resim

Resim

Resim

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59


Dön Kent Haberleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 13 misafir

cron
Free Web Hosting