İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri

Mesajgönderen Umut » Sal 28 Ara 2010, 01:10

"İzmir'i hedeflerine taşıyacak yatırımlar hazır"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni yıla kaynak yaratan, borçlarını ödeyen, kredibilitesi artmış ve öz kaynaklarıyla tarihinin en büyük yatırımlarını yapan bir kurum olarak gireceklerini bildirdi. Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefiyle İzmir'in 2017 yılına kadar stratejik planını yaptıklarını, gerçekleştirdikleri ve kentin gündemine getirdikleri yatırımlarla İzmir'i hedeflerine bir adım daha yaklaştırdıklarını söyledi. Her projenin İzmir ve İzmirlilerin yaşam standartlarını yükseltip yeni değerler kattığını anlatan Kocaoğlu, ''İzmir'i hedeflerine taşıyacak yatırımları gerçekleştiriyoruz. Son 30-40 yılda bu kentte yapılsın diye hangi konu gündeme getirilmiş ise biz bugün bunları gerçeğe dönüştürüyoruz'' dedi.

Kocaoğlu, stratejik planda öngördükleri projelerin İzmir'in EXPO projesiyle de örtüştüğünü dile getirerek, ''Vizyon hedeflerimiz çerçevesinde çevre, ulaşım, içme suyu master planı gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Metro ve banliyö gibi büyük ölçekli ulaşım projeleri ile çevre, kültür-sanat, fuarcılık yatırımlarını öz kaynaklarımız ile gerçekleştiriyoruz. Merkezi hükümet de üzerine düşeni yaparsa, kentimizin EXPO 2020'de ev sahipliğini üstlenmesinin önünde bir engel yaşanmayacaktır'' diye konuştu. Geçmiş yıllardan süregelen yatırımların yanı sıra, 2011'de temelini atmayı planladıkları yatırımların projelerini hazırladıklarını belirten Kocaoğlu, İzmir'e nitelikli bir opera binası kazandıracaklarını, yeni biyolojik atık su arıtma tesislerinin temeli atacaklarını, yeni yollar ve geçitler açacaklarını, körfezde kanal açılmasına yönelik bir projeye başlamayı ve tramvay yatırımlarını kent gündemine getirmeyi planladıklarını bildirdi. Gaziemir'de kurulacak yeni Fuar Alanı Projesi'nin tamamlanmak üzere olduğuna dikkati çeken Kocaoğlu, yeni yılda inşaat ihalesine çıkılacağını söyledi.

ÖDENEN BORÇLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılına Hazine'ye vadesi geçmiş borcu olmadan giriyor. 2004 yılı haziran ayından bu yana İZSU ve ESHOT da dahil olmak üzere Hazine kasasına 1 milyar 5 milyon 100 bin TL borç ödemesi yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece Hazine'nin yerel yönetimlerden yaptığı toplam tahsilatının yüzde 28.57'sini de tek başına karşılamış oldu. Çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5.5 yılda 9 biyolojik atık su arıtma tesisini, çoğu 2010 yılında olmak üzere hizmete aldı. Yolculu deneme seferlerinin devam ettiği 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin geliştirilmesi projesinde resmi açılış için geri sayım başladı. Üçyol-Üçkuyular, Bornova Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka-3 hatlarındaki metro çalışmalarını sürdüren belediye, 2010'da Bornova Rekreasyon Alanı ve Olimpik Buz Pateni Salonu ile Aliağa, Seferihisar ve Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerini hizmete açtı. Kadifekale Dönüşüm Projesi çerçevesinde 1095 konut sahibi, büyükşehir belediyesinin TOKİ'den satın aldığı konutlara taşınmaya başladı.

2011 PROJELER AÇISINDAN YOĞUN
İzmir Büyükşehir Belediyesince 2011'de metro hatlarına ek olarak kent merkezi, Karşıyaka ve Buca'da tramvay hatları oluşturulacak. Fahrettin Altay-Halkapınar, Karşıyaka Alaybey-Mavişehir ve Buca Şirinyer-Tınaztepe Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü hatlarında toplam 28.5 kilometre uzunluğundaki tramvay projeleri için çalışmalar aralıksız sürüyor. Kent içindeki trafik yoğunluğunu azaltmak için planlanan tramvay hatlarında öncelik Fahrettin Altay-Halkapınar güzergahına verildi. Yaklaşık 13 kilometrelik tramvay hattının zemin etütleri tamamlandı, projesi hazırlanıyor. 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistem Hattı'nı, yaklaşık 30 kilometre daha uzatarak sanayinin yoğunlaştığı ve aynı zamanda konut gelişimi son derece hızlı olan Torbalı ilçesine uzatmak için çalışmalara başlanacak.

Gaziemir'de, Adnan Menderes Havaalanı'na da yakın Ege Serbest Bölgesi'nin hemen bitişiğinde 337 bin metrekarelik alanda yeni fuar kompleksi inşa edilecek. Karşıyaka'da 25 bin metrekarelik bir alanda İzmir Opera Binası inşa edilecek. Projesi, ulusal bir mimari yarışma ile belirlendi. Bu, Cumhuriyet tarihinin opera amaçlı inşa edilen ilk binası olacak. Çevre sorununu çözmeye dönük yeni ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin yapımına devam edilecek. Ürkmez-Doğanbey, Gümüldür-Özdere, Yenifoça, Buruncuk (Türkeli), Çırpı ve Hasköy arıtmalarına başlanması planlanıyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesini yüzde 35 oranında artırma çalışmaları sürüyor. Ayrıca yine Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanı içinde ''Avrupa'nın en büyük'' arıtma çamuru çürütme ve kurutma tesislerinden birini inşa etmek için başlatılan ihale çalışmaları devam ediyor. İzmir Körfezi'nde deniz suyunun temizlenme sürecini daha da hızlandıracağı düşünülen, körfezin kuzey kesiminde deniz dibi taranarak bir kanal oluşturulması planlanıyor. Büyük Körfez Projesi adı verilen çalışmaların nihai hedefi, yıllar önce olduğu gibi yeniden körfezde denize girebilmek.

Agora ve çevresini Tarih ve Sanat Parkı olarak düzenlenip tarihi Kemeraltı ile bütünleştirme projesi çerçevesinde çalışmalar sürüyor. Kadifekale çevresinde 41 bin metrekarelik alan, heyelan tehlikesi altındaki sağlıksız konutlardan arındırılıp rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Kale surları restore edilecek, eteklerindeki 16 bin kişilik olduğu tahmin edilen antik Roma amfitiyatrosunun toprak altından çıkarılıp kent yaşamı ile bütünleştirilmesine yönelik projeye başlanacak. Kadifekale ile Agora arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile kente Ege Medeniyetleri Müzesi kazandırma çalışmaları devam edecek.

ULAŞIMI RAHATLATACAK PROJELER HAZIR
Geçtiğimiz dönem hizmete alınan 5 karayolu katlı geçidine ilave olarak önümüzdeki süreçte yeni karayolu alt-üst geçitleri inşa edilecek. İzmir'in ana ulaşım damarlarından biri olan Yeşildere Caddesi, uçan yol olarak tabir edilen 1300 metre uzunluğundaki bir viyadük ile Buca Onat Caddesi'ne bağlanacak. Bu güzergahta büyük kamulaştırma bedelleri ödeyerek İzmir Otogarı'na ulaşan yaklaşık 17 kilometrelik yeni bir ulaşım aksı oluşturulacak. Kent merkezindeki yoğun yapılaşmanın bulunduğu İnönü Caddesi ile Yeşillik Caddesi arasında 6,5 kilometrelik yeni bir güzergah açılacak. Bu güzergahın bir üst geçit ile Buca Koşuyolu Caddesi'ne bağlantısı da planlandı. Buca Akıncılar Geçidi Kavşağı'nda trafiği rahatlatacak yeni bir proje uygulamaya koyulacak. Ballıkuyu, Kadifekale ve Gürçeşme caddelerinde yeni düzenlemeler yapılacak.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: İzmir'in 2011 Projeleri

Mesajgönderen Umut » Çrş 05 Oca 2011, 02:39

"Kent ve Siyaset" programına katılan Başkan Aziz Kocaoğlu, metro inşaatlarından Kordon'daki tente sorununa kadar çeşitli konulardaki soruları cevaplandırdı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önceki akşam çıktığı Yeni Asır TV canlı yayınında çarpıcı açıklamalar yaptı. Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez'in hazırlayıp sunduğu "Kent ve Siyaset" programına katılan Kocaoğlu, metro inşaatlarından Kordon'daki tente sorununa, İnciraltı'nın yine yarım kalan planlamasından Torbalı'ya kurulacak çöp tesisine kadar çeşitli konulardaki soruları cevaplandırdı.

METRO:
Vatandaş sıkıldı ama biraz daha anlayış
Göreve geldiğim günden bu yana başımı en çok ağrıtan işlerin başında metro geldi. Biz bu ay sonu Üçyol-Üçkuyular hattında İzmirspor istasyonunun üzerini kapatıp asfatlayacağız. Şubat sonunda da Hatay istasyonu üzerini kapatıp asfaltlayacağız. Şubat sonu itibariyle İlahiyat Fakültesi kavşağından Üçyol'a kadar bütün caddeyi açıyoruz. Poligon'da tek hat üzerinden ulaşımı sağlayacağız. Hedef Nisan ayı sonuna kadar yolun tamamını açmak. Buna bir ay daha koyun, Mayıs gibi yolun tamamı açılmış olacak. Bornova aksında da Haziran ayı içinde treni yürütmeyi hedefliyoruz. İzmirspor ile Hatay istasyonu ile Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 istasyonlarını Haziran ya da Temmuz ayında ulaşıma açacağız. Metro bu tarihlerde Evka 3'ten Hatay istasyonuna kadar gidecek. Poligon, Fahrettin Altay ve Göztepe istasyonlarını da birlikte hizmete açacağız. Bu üç istasyonu Ağustos, Eylül en geç Ekim gibi hizmete açmayı planlıyoruz. 2011 yılı içinde bu hatların hepsini tamamlayıp hizmete açmış olacağız. Vatandaşımız gerçi anlayış göstermekten de sıkıldı ama kendilerinden biraz daha anlayış talep ediyoruz.

ALİAĞA-MENDERES HATTI:
Eksikliklerin tamamlanması 3 yılı bulacak
Aliağa-Menderes Hızlı Tren hattında şu anda üst geçitlerde belli sıkıntılar var. Bunları bir bir çözüyoruz. Bu projenin tüm eksiklerinin tamamlanması, belki üç yılı bulacak. Projede en büyük sıkıntının Halkapınar'daki aktarma istasyonu ve buradaki sıkışıklık. Proje çalışması yaptık. Halkapınar'ı acilen revizyona ve tadilata sokmamız lazım. Çünkü nereden gelirse gelsin, ister Bornova-Üçkuyular ister Aliağa aksından gelsin aktarma yapmak isteyenler Halkapınar'da inecek.

YÜKSEL ÇAKMUR'A:
Oturduğu evin zemini de aynı
İzmir'e yatırımcı çekebilmek için Yeni Kent Merkezi ile İnciraltı'nın mutlaka planlanması gerekiyor. Orada yoğunluk artışı nedeniyle planlar geçmişte geri döndü. Sonra eski bir belediye başkanımız yeni planlara dava açtı. İnşaat mühendisleri parasını verdikten sonra okyanusa da inşaat yaparlar. Mühendisliğin bugün çözemeyeceği yer, zemin yok. Bu kent zenginleşecekse turizmle hizmet sektörüne kilitlenecek. Kente yatırımcı çekmek için bu iki kara parçasını mutlaka planlamamız gerekiyor. Bu iki yeri planlayalım 3 sene sonra İzmir'i gelin görün. Eğer planlayamazsak İzmir üç yıl sonra yine aynı lafları edecek. Sayın Çakmur Karşıyaka'da oturuyor. Oturduğu evin zemini ile bugün planına dava açtığı yerin zemini arasında hiç fark yok. Çakmur'un evinin yapıldığı yerin mazisi 40 yıllık. Dava açtığı bölgede ise 60-80 yıl önce yapılmış binalar var. Çakmur'un belediye başkanlığı döneminde Konak Meydanı'nda Galeria projesi yapılacaktı. Konak Meydanı'nın zemini liman arkasının zemininden çok mu sağlam. Herkes birşeyler söylüyor, konuşuyor. Ama insaf etmeleri, bu kente zarar vermemeleri gerekir. Meslek odalarını istemezükçü diye eleştiriyorlar. Meslek odalarının ne Salhane-Turan Bölgesi'ne ne de Basmane'deki çukura itirazları yok. Çünkü her ikisini de uzlaşarak çözdük, başardık. Kala kala bir kişi kaldı. O bir kişi de kente zarar veriyor.

İNCİRALTI:
Esnafla görüşeceğim
İnciraltı'ndaki işletmelerin yüzde 99'u yasal açıdan sıkıntılı. Biz burasının planları yapılıp arsalara imar verilinceye kadar vatandaşları mümkün olduğunca sıkmayalım istedik. Ama, haklı olarak Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu aracılığı ile bize doğal SİT alanı üzerinde kalan kaçak yapıların yıkılması için yazı gönderdi. İşletme sahipleri "Turizm Bakanlığı'na gidip yazı alacağız" dediler ben de kendilerine "Alın" dedim. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Ama, belediye yasayı uygulamak durumunda. Kimsenin işinin bozulmasını istemiyoruz. Ama görevimizi yapmak zorundayız. Geçenlerde Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Günay İzmir'e geldiğinde "yıkılacak" diye beyanat verndi. Bu evrak gelip de işleme girdikten sonra bunu durdurmanız mümkün değil. Ancak, mankeme kararları alıyorlar, rahatlıyorlar. Er-geç burada imar planı uygulanacak. Ama benim gönlümün istediği İnciraltı'nda herkesin arsası planlansın, ederini bulsun, imarına kavuşsun.

KORDON ESNAFINA:
Defalarca konuşup zaman harcamam
Birinci Kordon'da işletmecilerle anlaşamadığımız 4 nokta var. Tentelerin 80 santim ön ve yan cephelerden aşağı indirilmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğim. Oradaki ikinci sorun saksıların belirli yükseklikte olması. Üçüncüsü ise işletmelerin kendilerine ayrılan alanın dışına çıkıp sağa sola diğer dükkanların, apatmanların önüne masa sandalye atıp işgal etmesi, kapatması ve yüksek sesle müzik çalması. Diğer bir sorun da işletmelerin hanutçu dediğimiz çığırtkan çalıştırması. Oradaki işletmeler bu kurallara uyacak, hanutçu çalıştırmayacak. Biz Kordon'u sahra çadırına kesinlikle çevirtmeyiz. Bir hafta müsade etsek Kordon'a resmen çadır kuracaklar. İçlerinde işini düzgün yapan, kurallara uyan ve para kazanan arkadaşlar 'Başkan uygulamanız çok doğru. Haklısınız. Böyle bir şey olmaz' diye bize destek veriyor. Biz Kordon İşadamları Derneği ile çok konuştuk, çok sohbet ettik. İş geldi, gitti bu dört konuya takıldı. Bu dört konu bizim tarafımızdan kesinlikle kabul edilmeyecek. Bir daha dernekle bir araya gelmeyeceğiz. Bu dört tane konudan dolayı bize hiç söylememeleri gereken sözleri sarfetiler. Herkesi dinlerim, severim, sayarım ama kararı verilmiş, ne yapılacağı belli olan konuda defalarca konuşup ne kendi zamanımı harcarım ne de karşı tarafın zamanını harcarım.

TORBALILARA:
Çöp tesisi için hala yer bakıyoruz
Harmandalı'ndaki deponi alanı problemli. Geçmişte Büyükşehir'e bağlı değilken çöplüğün yakınına kadar imar verilmiş, konutlar yapılmış. Artık Harmandalı'nın kullanılması mümün değil. 5 yıldır yer arıyoruz. Yatağan Termik Santrali'nin bacasında filtre olmadan çalışması nasıl bütün termik santrallere karşı kamuoyu oluşturduysa bizim Harmandalı da iyi bir uygulama değil. Torbalı Taşkesik mevkiini tüm kurumlarla birlikte olumlu görüşlerini alarak bulduk. Ön ÇED'i de var. Şimdi de olumlu ÇED almak için ihaleye çıktık. Bize kalırsa İzmir'in tüm çöpünü 50 kilometre öbür tarafa çıkarmanın maliyeti korkunç. Biz oraya gitmek istemeyiz ama başka yer bulamadığımız için, burası uygun görüldüğü için orasıyla ilgili ÇED sürecini başlattık. Tabii bizim Kuzey'de de, Güney'de de yere ihtiyacımız var. Ama, ne söylerseniz söyleyin Türkiye'de çöp işi kötü örneklerle dolu olduğu için vatandaş da haklı. Yer arayışlarımız sürüyor. Ama Taşkesik'te arkadaşların gösterdiği 'dinlemeden istemeyiz' mantığını da doğru bulmuyorum. Bu çöp ama üç yere, ama beş yere gidecek. Bu çöp İzmir'in çöpü, İzmir'de yaşayanların çöpü.

GÖREVDEN ALDIĞI ERSU HIZIR'A:
Bu lafı bana kimse yediremez
Bizim, Ersu Hızır Bey'le hiçbir problemimiz yoktu. Ama, söz konusu o yemekte söylenen laflar, tırnak içindeki ifadeler benim kabul edebileceğim şeyler değil. Yolumuzu ayırmamızın tek nedeni budur. Yemek yenmiştir, yenmemiştir beni ilgilendirmiyor. Beni başlayan süreç ilgilendiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanıyım, bir numaralı insanım. Çalışacağım insanı ben kendim seçtim. Güven bunalımına girildiyse o iş orada bitmiştir. Ersu Bey'in direnmesi yanlıştır. Haklıdır, haksızdır, yemiştir yememiştir. Orası beni enterese etmiyor. Yedi, yemedi diyen de var. Tırnak içinde yazı yazan gazeteci de var. Biz güven bunalımına düşmüşüzdür. Güven bunalımı olduğu yerde ya belediye başkanı ya genel sekreter gider. Belediye başkanı gitmeyeceğine göre genel sereter gider. 'Birinci adam bilmezse bu işler olmaz' demek olmaz. Demiş, dememiş bu çıktı. Bu lafı ben yiyemem. Bu lafı bana Türkiye Cumhuriyeti'nde kimse yediremez, ben o lafı yemem. Onu göreve getiren de benim, güven bunalımından, zorunlu hallerden dolayı alan da benim.

MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞI:
Benim tercihimde adaylık yok.
EXPO 2020'de belediye başkanı olabilmem için iki defa daha aday olmam gerekiyor. "Aday olacağım" demek kadar boş bir kavram olamaz. Olmayacağım demem de boş bir kavram olur. Geçen dönem seçime 6 ay kala bakarız demiştim. Halkın teveccühü devam ediyor mu, doğru işler yaptık mı, güzel proje gerçekledik mi, bizim 5 yıl daha bu işi götürmeye enerjimiz yetecek mi onlara bakmak lazım. Ben bir sonraki seçimde 66 yaşında olacağım. 5 sene daha göze alırsan 71 yaşında olacağım. Buna gücümüz yetecek mi, bakıp, değerlendirip ona göre karar vereceğız. Benim siyasi görev tercihimde milletvekilliği yok. Benim yapım biraz yük altına girmeye müsait. Bu işten daha çok zevk alıyorum. Böyle bir düşüncem geçmişte de olmadı, bugün de yok, yarında olacağını sanmıyorum. Belediye başkanlığı konusunda 6 ay kala karar vermeyi düşünüyorum.

yeniasir.com.tr
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: İzmir'in 2011 Projeleri

Mesajgönderen Gökhan » Pzt 24 Oca 2011, 22:22

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ''dev ulaşım projeleri''nden (metro,banliyö vs gibi) sonra kent makyajına önem vermesi gerektiğini düşünüyorum..Bu çerçevede TOKİ veya Ege-Koop'la anlaşma yapılarak, Gürçeşme, Gültepe, Ege Mahallesi, Ballıkuyu, Kuruçay gibi yerlerde kentsel dönüşüm projeleri uygulanabilir..Altyapı elbette gerekli, ancak İzmir düşmanı kişilerin sürekli olarak gecekondu sorunundan dem vurması artık baydı..En azından bu tür projelerle İzmir'imizi daha yaşanılabilir bir kent haline getirebiliriz..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: İzmir'in 2011 Projeleri

Mesajgönderen Umut » Sal 25 Oca 2011, 04:54

Gecekondulaşma İzmir'in büyük sorunlarından. Çözüm için projeler ve çalışmalar var, ancak gördüğüm kadarıyla çok yavaş ilerliyor. Kadifekale sit alanı olduğu için yıkılan gecekonduların yerine modern konutların yapılma ihtimali yok ve insanlar uzak yerlere taşınmak zorunda. Bu durum belediyenin de işini oldukça zorlaştırıyor. Fakat Ege mahallesinin dönüşümü için neden hala bekleniyor bunu bilmiyorum. Projesi de hazır üstelik bildiğim kadarıyla, artık bir an önce başlanmalı.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

İzmir’de Hedef Akdeniz; ”Akdeniz Akademisi” Kurulacak

Mesajgönderen cuscs » Cum 15 Nis 2011, 22:34

İzmir’de Hedef Akdeniz; ”Akdeniz Akademisi” Kurulacak

Akdeniz’in gücünü arkasına almadan İzmir’in marka kent olma yoluna çıkamayacağı söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu amaçla kentte bir “Akdeniz Akademisi” kuracaklarını açıkladı; “İzmir’i bir tasarım kenti yapmayı hedefliyoruz, tasarımı bir sıçrama tahtası olarak görüyoruz” diye konuştu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2004-2011 yıllarını kapsayan 7 yıllık görev süresince Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen yatırım ve projeler ile geleceğe yönelik vizyon ve hedeflerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Varyant’taki tarihi Konukevi’nde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına yazılı ve görsel basının temsilcileri katıldı.

“Finans yapısı sağlam belediye”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilk olarak belediyenin finansman dengesi ile ilgili durumu açıklayarak, göreve geldikten sonra finans yapısını sağlamlaştırmak üzere çıktıkları yolda çok önemli mesafeler aldıklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine’ye sadece 288 milyon lira borcu kaldığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Bu borç 1 milyar 354 milyon liraydı. 1 milyarı aşkın kısmı ödenmiş oldu. Göreve geldiğimizden bu yana vadesi geçmiş bir kuruş borcumuz yok. Ödeme yapısı sağlam bir kurum haline geldik. Bu sayede istediğimizde uzun vadeli kredi bulabiliyoruz. Sadece yerli değil, uluslararası finans kuruluşların da kredi bulabiliyoruz. Şu anda belediyeler içinde, belli başlı devlet kurumları içinde finans yapısı sağlam kurumların başında geliyoruz” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde yeni Körfez gemilerinin satın alınmasına yönelik olarak yabancı kuruluşlarla kredi görüşmeleri yapılacağını da vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, en uygun şartları teklif eden kuruluşla protokol imzalayıp Körfez vapurlarının ihalesine çıkacaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Kocaoğlu, metro ve raylı sistem yatırımlarını kredi ile gerçekleştirdiklerini, bu işletmelerin sunduğu finans yapısıyla kredi ile alınan bedelin hem anaparasını hem de faizini ödeme imkanı yakaladıklarını, geri dönmeyecek yatırımları ise özkaynakları ile yaptıklarını dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, “Geri dönmeyecek yatırımları borçlanarak yapsaydık, belediyeyi kentin önünü tıkayacak bir finans yapısına sokmuş olurduk” dedi.

1000 noktaya akıllı sinyalizasyon
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, trafiğin bütün büyük kentlerde problem olarak ortaya çıktığını, bu sorunun çözümüne yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Üzerinde çalıştıkları otomatik kavşak projesine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “1000 kavşak kapasiteli trafik yönetim sistemi oluşturacağız. Lambaların yolu okuyarak trafik akışını otomatik olarak ayarlayacağı, araç trafiğine göre süreyi otomatik olarak ayarlayacak bir sisteme geçiyoruz. Bunun yatırımlarını yapıyoruz” diye konuştu.

Yeni yollarla trafik rahatlayacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, trafiği rahatlatacak çalışmalar kapsamında yeni yollar açmayı sürdürdüklerini, metro çalışmaları nedeniyle kapanan İnönü Caddesi’ni düzenlediklerini ve yeniden açmaya hazırlandıklarını vurgulayarak, “Düzenleme ihalesine çıktık. Süreci takip ediyoruz” dedi. Dostluk Bulvarı olarak adlandırılan Hatay’ı Karabağlar’a bağlayacak 6,5 kilometrelik yolda kamulaştırmaların sonuna gelindiğini belirten Kocaoğlu, trafik açısından en sıkıntılı bölgeler arasında yer alan Buca için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Başkan Kocaoğlu, Buca trafiğinin bir tek önemli çözüm yolu olduğunu vurgulayarak “Uçan yol diye tarif edilen Yeşildere’den Şirinyer’e kadar gidecek planlanmış bir yol var. Belirli bir kısım araziyi kamulaştırdık. Bir parça Askeriye’nin arazisinden geçiyoruz. O konuda da anlaşma sağlandı. Bununla ilgili protokol imzalayacağız. Burada hemen inşaata başlayarak, Buca’yı rahatlatacak 35 metrelik bir ana arteri açmış olacağız” diye konuştu.

Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’ni Altınyol’a bağlayarak, deniz kıyısına ulaştırmak için çalışma yaptıklarını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu yol da Ankara Caddesi’ne ciddi bir alternatif olacak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, planlama süreci tamamlanmak üzere olan Evka-5 ve Ulukent altgeçitleriyle Anadolu Caddesi’nde kesintisiz ulaşımın devam edeceğini dile getirdi.

Metro çalışmalarının da artık son aşamaya geldiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 hattıyla, Üçyol-Üçkuyular hattında işin büyük ölçüde tamamlandığını söyleyerek “Sizleri ansızın, bu istasyonlara doğru trenle gitmek üzere davet edebiliriz. Biraz daha sabır” diye konuştu.

Yeni vapurlarla hızlı yolculuk
2 adet 32 knot hızında (59 km/h) katamaran tipinde vapur ve 2 adet arabalı vapur almayı planladıklarını da sözlerine ekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, yüksek hız yapabilen vapurlar sayesinde sık sık talep edilen Mordoğan, Karaburun ve Foça gibi yerleşim bölgelerine seferlerin başlatılabileceğini söyledi.
Başkan Kocaoğlu, Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nin Başbakan ve Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı’nın da katıldığı İzmir’e yakışan bir törenle açıldığını belirterek, “bu tören uzlaşının bir sembolü oldu” diye konuştu. Hattın devamı niteliğindeki Torbalı Tepeköy aksında da çalışmalara başladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Protokolü imzaladık. Önümüzdeki günlerde çalışmalar devam edecek. İZBAN belli bir süre sona kendi finansmanını sağlayan, kendi yatırımlarını yapan bir kurum haline gelecek” dedi.

“Düğümü keser, yolumda yürürüm”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yıllardır tartışmaları süren Basmane’deki Dünya Ticaret Merkezi inşaatı ile ilgili de dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Konunun artık yılan hikâyesine döndüğünü dile getiren Başkan Kocaoğlu, “EGS ve Güçbirliği, Danıştay’daki dava sonucunun beklenmesinden yana, onu bekliyorlar. Açık söyleyeyim, kafamdan orası için pek çok şey geçiyor. Güçbirliği de EGS de İzmir’in kuruluşları… Geçmişte her ikisini de izliyordum. EGS’nin İzmir ekonomisine büyük katkısı olmuştur. Eğer bu bir değerse, söz verilmişse, akit imzalanmışsa, bunun sürdürülmesi gerekir. Biz işi yaz-boz tahtasına çevirmeye gelmedik. O arazinin verildiği dönemde ben olsaydım verir miydim vermez miydim, o ayrı bir konu. Ama baktım olmuyor, tıpkı Aşık Veysel Rekreasyon Alanında olduğu gibi düğümü keser yolumda yürürüm” diye konuştu.

İzmir, Akdeniz’in çekim merkezi olacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte bir Akdeniz Akademisi kuracaklarını da açıkladı. Daha önce düzenledikleri Kültür Sanat Çalıştayı’nda, Akdeniz’in gücünü arkasına almadan İzmir’in marka kent olma yoluna çıkamayacağı konusunda fikir birliği oluştuğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “İzmir’in, Akdeniz’in kültür-sanat kenti olabileceğini düşünüyoruz. Kentin Akdeniz’de bilinirliğini, tanınırlığını arttırmak istiyoruz. Akdeniz’in kültür, bilim, coğrafya, ticari ilişkiler açısından, tarihten bugüne araştırılması İzmir çekim merkezi olması için çalışma başlatıyoruz. Bunu üniversitelerimiz ve Prof. Dr İlhan Tekeli’nin rehberliğinde başlatıyoruz. İzmir’i bir tasarım kenti yapmayı hedefliyoruz, tasarımı bir sıçrama tahtası olarak görüyoruz” ” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun basın toplantısında yaptığı açıklamalardan bazı satır başları ise şöyle:
“Yeni fuar için bu ay içinde ihaleye çıkıyoruz. Tek dileğimiz işbilir, hızlı çalışacak bir müteahhite düşmemiz. Fuarcılıkta yaptığımız çalışmalar ve sübvansiyonlarla belirli bir noktaya geldik. İzmir gelinliğin başkenti oldu. Çok önemli bir katma değer zenginlik geldi kente fuar sayesinde.”

“Fuar ve kongre kardeş projeler. Mevcut fuar binalarının kongre merkezine dönüşmesi için her türlü yatırımı yapacağız. Fuar hollerine 8-10 bin kişilik kongre merkezi yapılacak. Kongre merkezi çevredeki otelleri, esnafı besleyecek; fuarlara gelen misafirler de kent merkezinde kalacak.”

“Organik tarımın ve organik tekstilin yaygınlaştırılması, İzmir’i organik tekstil merkezi yapmak üzere çalışmalarımız var.”

“Tramvay projesi bitti. DPT’den onay çıkacak. Bu süreçlerin ardından tramvay projelerini yapacağız.”

“Ben altın aranmasına karşı değilim. Ama bu faaliyetin getireceği faydayla birlikte zararlarını da teraziye koymak zorundayız. Efemçukuru’nda altın madenine bilimsel raporlara göre İzmir’in su havzasında problem yaratacağı için karşıyız. Karşıyaka’daki konuyu da araştırıyorum. Bilim ‘zararı var’ derse sonuna kadar karşısında dururum.”

“ESHOT’a yeni otobüsler alıyoruz. Otobüs alma politikamızı senelere yayarak sürekli yenilemeye, yaş ortalaması ile birlikte, bakım onarım maliyetlerini düşürmeye çalışacağız.”

“Bornova’da Gaziemir’deki gibi bir semt garajı yapacağız. Bornova Belediyesi ile birlikte 21 dönüm arazinin kamulaştırmasını yaptık, 22 milyon lira ödedik. Ulukent’te yapacağımız benzer tesisin yeri de tamam, Üçkuyular’da da yer problemini çözmeye çalışıyoruz.”

“Özdere’de arıtma tesisinin inşaatına başlanması için ufak bir sorun vardı. Onu çözüyoruz. Ürkmez-Doğanbey Arıtma tesisinin ihalesine çıktık, Yeni Foça arıtması için iki vatandaşın gayrimenkulü vardı. Uzlaşmaya yanaşmadılar. Yargı sürecinin sonucunu bekliyoruz.”

“Bornova Çayı’nı yavaşlatmak için yaptığımız göletler silsilesini her yerde yapmaya çalışıyoruz. 16 deremiz var, tüm bunların kaynaklarına göletler yaparak suyu tutmak istiyoruz.”

“Katı atık teknoloji konusunda kafamız net. 4-5 senedir çalışıyoruz. Taşkesik’te yer problemiz var. O da hallolduğunda kendi gücümüzle yapabileceğiz. Kum ve kül hariç (onları da taş ocaklarına dökeceğiz), hiçbir katı atık sorunu kalmayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz.”

“Bildiğimiz gibi taşeron konusunu bitirdik. Son dönemde gündeme geldi ama 6300 olan sayısı 2500’indirmiştik. Taşeron konusu zor bir konu. Başkan bunları aldı. Başına da dert aldı diye düşünler oldu. Ama bir şey daha yaptık. Türkiye’de grevli toplu sözleşmeli döneme geçildiğinde bu yana hiç yapılmayan bir ek sözleşme yaptık. Mevcut çalışanların hakları saklı kalmak şartıyla, ücret yönünden ülke ortalamasının çok üzerine çıkmış şirketlerde oranı yüzde 50-60 arasında değişen bir değerlendirme yaptık. Hepsini aynı düzeye eşitlemek için yaptık. Taşeronlaştırmanın kaldırılması bir bedel, bir duruş, bir yaklaşım gerektiriyor. Ama bunu sadece işveren tek başına yapamaz. Türkiye’de ilk defa sendikacı arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Böyle bir ilave sözleşme yapılmasını emeğe ve insana yönelik çalışmaların en önemlisi olarak görüyorum. İşçi ve sendikacı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

“Buca Şirinyer Parkı’ndaki 81 dönümlük alanı, Buca’nın çekim merkezi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

“EXPO için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye 2020’ye aday olacak, bunun adresi İzmir’dir. Ankara ile İzmir’i değerlendirdiğimizde oluşan fotoğraf İzmir’i göstermektedir.”

“Kent dönüşümü yık binayı, yap 10-15 katlı binayı demek değildir. Kent dönüşümünde mimarlarla da çalışacaksın, sosyologla da, psikologla da, ekonomistle de… Biz yoğunluğuyla, sosyal donatı alanlarıyla nerede yapılabileceği ile ilgili çalışıyoruz. Gecekondular çirkin görünüyor. Gecekonduları yıkıp 10-15 katlı binalar yapsak daha mı güzel görünecek? Benim hayalim, konut alanlarında daha fazla yeşil alanlar bırakarak yapılaşmak.”

“Kent dönüşümünü sadece görüntü olarak değerlendirmiyoruz. Sağlıksız yapılardan kurtulmak esastır. Bunu yaparken, rahatlık konfor sosyal donatı alanları, yeşil alanlar da gerekmektedir.”

“4 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Körfez konusunda elimizde ciddi bir altlığımız var. Geçen hafta yine DEÜ ile bir protokol imzaladık. 4 ay içinde iç körfezin sirkülasyonu dahil tüm verilerini bize teslim edecekler. İzmir Limanı’nın üçüncü nesil büyük gemilere açılabilmesi, işin ekonomik boyutu açısından, kentte ticaretin gelişmesi açısından çok önemli. Diğer taraftan körfeze akan 16 derenin beraberinde getirdiği malzeme körfezi dolduruyor. Körfezin sürdürülebilirliği çok önemli. Geriye dönük olarak 10 yıllık hava fotoğraflarına bakıldığında bu bariz bir şekilde görülebiliyor.”

http://www.izmirdesanat.org
cuscs
 
Mesajlar: 76
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Prş 09 Ara 2010, 22:35

Re: İzmir'in 2011 Projeleri

Mesajgönderen cuscs » Cmt 16 Tem 2011, 15:32

İzmir’in tasarım hamlesi

Tasarım dünyasına yön veren 76 önemli ismi bir araya getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in Akdeniz’de bir tasarım kenti olması hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım attı. Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’i bir tasarım kentine nasıl dönüştürürüz?” ve “İzmir’i Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi konumuna nasıl getiririz?’ sorularına yanıt aranan İzmir Tasarım Forumu’nun, kentin sıçramasında önemli bir çıkış noktası olacağını söyledi.

Resim

Türkiye’de yerel yönetimler tarafından düzenlenen ilk tasarı forumu İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde yapılan “İzmir: Bir Tasarım Kenti” başlıklı toplantıya, ayakkabı, deri, gelinlik, abiye, mobilya, moda, hazır giyim, mücevher, takı tasarımı, tekstil ve endüstri alanlarından tasarım dünyasına yön veren 76 seçkin davetli katıldı.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Tasarım Forumu’nun yaklaşık iki yıl önce düzenlenen İzmir Kültür ve Sanat Çalıştayı’nın bir ürünü olduğunu hatırlattı. Forumun, kentin tasarım konusunda bir sıçrama yapması için çok önemli bir çıkış noktası olacağını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “İzmir’i bir tasarım kenti yapmak yolunda çalışacağız. İzmir Tasarım Forumu’nun kenti olduğu kadar Ege Bölgesi’ni de geliştireceğine inanıyorum” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, yerel yönetimlerin eskiden sadece altyapı hizmetlerini yürüttüğünü, günümüzde ise kentlerin ekonomik gelişmelerine katkı sağlayacak ve vizyonlarına öncülük edecek görevler yüklendiğini belirtti. İzmir Tasarım Forumu’nun çıkış noktası hakkında katılımcıları bilgilendiren Tekeli, “İzmir Kültür ve Sanat Çalıştayı’nda, İzmir’in bir tasarım ve inovasyon merkezi olması yönünde bir vizyon ortaya konulmuştu. Ayrıca, bu tasarım ve inovasyon merkezinin, İstanbul’a rağmen değil, İstanbul’la birlikte gelişmesi kararlaştırılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, tüm bunları sahiplenecek, örgütleyecek bir kurum olarak ortaya çıkmıştı. Artık İzmir, içinde bazı akademik faaliyetlerin yanısıra, esnek, saygınlığı olan bir Akdeniz Akademisi oluşturulmasını hedefledi” dedi.

Balcıoğlu: “Kenti, tasarım kenti yapan üretimdir”
Forumun moderatörlüğünü yürüten İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu ise İzmir Tasarım Forumu’nun iki ana noktada odaklanacağını belirtti. İlk odak noktasının “İzmir’i bir tasarım kentine nasıl dönüştürürüz?” sorusuna yanıt aramak olduğunu ifade eden Balcıoğlu, ikinci odağın ise, “İzmir’i Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi konumuna nasıl getiririz?’ olduğunu söyledi. Balcıoğlu şöyle devam etti: “Tasarım kenti olmak, kentte yaşayanlara daha rahat, kullanışlı, sağlıklı, güzel ve konforlu kent mobilyaları, ortamlar, çevreler, olanaklar ve servisler sunmak demektir. Aynı zamanda, sürdürülebilir nitelikte temiz, estetik, cazip ve yeşil sahiller, caddeler, parklar, meydanlar ve yaşam alanlarına sahip olmak demektir. Ancak tasarım kenti olmak, kenti sadece düzenlemekle gerçekleşmez. Bir kenti gerçekten tasarım kenti yapan şey, onun tasarım üretmesi ve eğitimini yürütmesidir. Kentleri ‘tasarım kenti’ yapan şey, içindeki insanlar ve insanların o bilinçle yaklaşmaları ve içselleştirmeleridir. Burada dayatmacı, reklam ve satış amaçlı, iktidar ve güç oluşturmaya yönelik olmayan bir tasarım anlayışından söz etmiyoruz. Tasarım, hayatımızı kolaylaştıran bir şey olmalı.”
Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, İzmir’in Akdeniz’de bir tasarım kenti olması hedefi doğrultusunda, kenti tasarım yönünde donatarak geliştireceklerini ve Akdeniz ölçeğinde İzmir’i konumlandıracak bir projeye dönüştürmek hedefini koyduklarını da sözlerine ekledi.

“Tasarım networkü oluşacak”
Projenin çok büyük ve kapsamlı olduğunu vurgulayan Balcıoğlu, “Projenin can damarı, katılımcı ve demokratik bir yapısının bulunması. Farklı sektörlerin temsilcileri, tasarımcılar, kanaat önderleri, değişik yaş gruplarından katılımcılar bu forumda öneriler ve vizyonların yanısıra, strateji ve yöntemler konusunda da katkılar sağlayacak ve bir tasarım networkü oluşacak” dedi. Balcıoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğü teşvik edicidir. Belediye’nin bir rolü de tasarım konusunda farkındalığın arttırılması, İzmir ve Ege’de üretim ve hizmet aktivitelerinin tasarım talebinin canlandırılması ve İzmir’de gelişen tasarım kapasitesiyle buluşturulması yönündedir” şeklinde konuştu.

Kimler katıldı?
Canan Erdönmez, Celal Sezerler, Cem Sözcüer, Evrim Seymen, Gülcan Ercivan, Günay Kızılkoca, Hande Bayoğlu, Mustafa Kula, Simay Bülbül, Ufuk Kuran, Duygu Akdeniz, Mihrican Damba, Mukadder Özden, Zeynep Acar, Bedri Serter, Can Yengül, Ezgi Ezdar, Feridun Yeşilyurt, Pınar Yar Gövsa, Yankı Göktepe, Berna Almış, Erkan Zander, Gülberk Örün, Mehtap Elaidi, Özlem Erkan, Süleyman Orakçıoğlu, Şaziment Göçmen, Şölen Kipöz, Ziynet Öndoğan, Zuhal Yorgancıoğlu, Deniz Kaprol, Ebru Yolver, Evren Şengüler, Neşem Ertan, Şükran Tümer, Tuğçe Özcan, Yılmaz Temizocak, Alpay Er, Ayşe Aysun Sandıkçıoğlu, Başak Erson, Can Özcan, Deniz Hasırcı, Gözde Göl, Gülsüm Baydar, Hakan Gencol, İpek Kaştaş, Kayahan Dede, Meriç Kara, Murat Günaydın, Orcan Gündüz, Serhat Akbay, Tevfik Tozkoparan, Cemal Meydan, Elvan Adanır, Maşuk Pamuk, Neslihan Yaşar, Nesrin Önlü, Oktay Pamuk, Ali Yaldır, Arhan Kayar, Burak Emre Altınordu, Emre Senan, Eray Makal, Eray Özbek, Fatih Cenikli, Gamze Güven, Hakan Ertep, Jan Nahum, Oğuz Adanır, Özlem Yalım, Seba Uğurtan, Tuğrul Gövsa, Savaş Kayaalp.

www.izmirdesanat.org
cuscs
 
Mesajlar: 76
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Prş 09 Ara 2010, 22:35

Re: İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri

Mesajgönderen Umut » Pzt 01 Ağu 2011, 10:24

İZSU'ya rüzgar enerjisi ESHOT'a hibrit otobüs

Kent turizmini ayağa kaldıracaklarını söyleyen Kocaoğlu, "Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi enerjisi rüzgar santralından elde edilecek, ESHOT ise çevreci otobüslerin kullanılmasıyla ilgili çalışmalar yapacak" dedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 32 bürokratıyla Manisa'nın Salihli ilçesinde kurduğu kamptan kenti ilgilendiren önemli kararlar çıktı. Buna göre, ESHOT 150, İZULAŞ 100 solo otobüs alacak. ESHOT hibrit otobüslerle ilgili çalışma yürütücek. İZSU ise rüzgar enerjisini masaya yatıracak. İlk etapta Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi enerjisi rüzgar santralından elde edilecek, olumlu sonuç alınırsa tüm arıtmalar bu enerjiyi kullanacak.
Üst düzey bürokratlarıyla gerçekleştirdiği 2.5 günlük toplantı maratonunda elde edilen sonuçlara ilişkin raporun önümüzdeki hafta tamamlanacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, kampta alınan kararlara ilişkin küçük ipuçları vermekle yetindi. Belediyenin yatırımcı, planlamacı ve uygulayıcı gruplarını temsil eden bürokrat kadrosuyla 2.5 günlük toplantı maratonunu tamamlayan Kocaoğlu, 2014 Mart ayına kadar kentin acil sorunlarının çözümü, kent vizyonuna katkı sağlayacak projelerin hızla tamamlanması ve İzmirlilere daha konforlu bir yaşam için yeni bir yol haritası belirlediklerini söyledi.

SOMUT KARARLAR
Salihli'de gerçekleştirilen ve 32 üst düzey bürokratın katıldığı toplantılarda somut kararlar alındığını kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Toplantımızın sonuç bildirgesini önümüzdeki hafta içinde tamamlayacağız. Ancak ilk etapta birkaç notu aktarmakta yarar var. Örneğin otobüs filomuzun yenilenmesi amacıyla ESHOT'un 150, İZULAŞ'ın da 100 solo otobüs almasını kararlaştırdık. Ayrıca ESHOT, İzmir'de çevreci ve tasarruflu hibrit otobüslerin kullanılmasıyla ilgili çalışmalar yapacak. Özellikle çevre ve yeşil enerji konuları üzerinde yoğunlaşmak istiyoruz. Bu amaçla İZSU'nun Çiğli'deki Atıksu Arıtma Tesisi ile yeni kurulacak çamur çürütme tesisinin enerjisini rüzgardan elde etmek üzere de çalışmalara başlayacağız. İlk modelin başarılı olması durumunda, diğer arıtmalarda da rüzgar enerjisini kullanmak istiyoruz. Trafikte uygulamaya almayı planladığımız Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi sayesinde kavşaklarda bekleme süreleri yüzde 50 azalacak, yol kapasiteleri yüksek verimle kullanılacak; böylece bir yandan emisyon salınımı düşürülürken yakıtta da ciddi tasarruf sağlanmış olacak. Tramvay ve çevreci özelliklere sahip yeni gemilerimiz de, arıtmalarla başlayıp Büyük Körfez Projesi'yle sürdürmek istediğimiz vizyon hedefimizi destekleyecek" dedi.

ÇORBA ÇEŞMESİ
Eşrefpaşa Hastanesi'nin hizmet ağının genişletilmesi konusunda ciddi adımlar atacaklarını söyleyen Kocaoğlu, "Hastanemizde yoğun bakım ve fizik tedavi üniteleriyle uyku apne sendromu tanı tedavi merkezi kuracağız. Ayrıca amatör sporcularımızın ücretsiz sağlık kontrollerini de yine Eşrefpaşa Hastanesi'nde yapacağız" dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin, kentte büyük ihtiyaç duyulan "Tam teşekküllü gıda kontrol laboratuvarı" kuracağını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, "Dünya Tiyatro Günü etkinliklerini, Akdeniz kentleri ve kardeş kentlerin katılımıyla uluslararası hale getireceğiz. Üniversite kampuslerinde öğrencilerin ücretsiz yararlanabileceği 'Çorba çeşmeleri' kuracağız. Hemen bu eğitim döneminde Ege ve Dokuz Eylül kampuslerinde uygulamaya başlıyoruz. Orman köylerine, öğrencilerin okul gidiş-geliş saatlerini ön planda tutan otobüs seferlerini Eylül'den itibaren başlatacağız. Yeni yapacağımız yollarda bisiklet yollarını da planlayacağız" diye konuştu.
Başkan Kocaoğlu, toplantıda İhsan Alyanak Vapuru batığının çıkarılmasına ilişkin görüşmeler de yaptı. Bugünden itibaren geminin bulunduğu yerden çıkarılması için çalışmaların başlatılması kararı alındı. Hizmet satın alma şeklinde gerçekleşmesi öngürülen ihale kapsamında en kısa sürede ihalenin yapılıp çalışmalara başlanması öngörüldü.

ÖNEMLİ ADIMLAR
İZSU'nun su patlak ve arızalarına müdahale edecek ekip sayısını takviye edeceğini, mevcut iskelelerin hızla yenileneceğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Toplantılarımızda Ballıkuyu'daki heyelan bölgesi, Roma Antik Tiyatrosu'nun bulunduğu alan ve Ayavukla'nın önündeki bölgede kamulaştırmanın başlanmasını kararlaştırdık. Ege Medeniyetleri Müzesi alanının planlamasına başlayacağız. Ayrıca Fevzipaşa-Çorakkapı Camii- Kadifekale ve İkiçeşmelik arasındaki tescilli binaların, ya sahipleri tarafından restore edilmesi ya da belediyenin kamulaştırma değerlendirme kurallarınca belirlenecek fiyat üzerinden satın alınması konusunu görüştük. Kent turizmini ayağa kaldıracak bu tarihi aksta önemli adımlar atmak istiyoruz" dedi.

Yeni Asır


Tamamı açıklanmasa da, kampta gerçekten ilginç atılımlar planlanmış. Umarım bir an önce uygulama aşamasına geçilir.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri

Mesajgönderen Umut » Cum 19 Ağu 2011, 14:14

Büyükşehir’den büyük hamle

İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 20 gün içinde 8 büyük proje için önemli adımlar attı. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz ay bürokratlarla yaptığı 3 günlük çalışma kampı sonrasında proje çalışmalarına büyük bir hız veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 20 gün içinde ciddi bir hamle gerçekleştirerek kent için büyük önem taşıyan 6 önemli projenin ihalesine çıktı, birinin yer teslimini gerçekleştirdi, bir büyük projenin ise ihalesini sonuçlandırarak kesinleşen kararı firmalara tebliğ etti.

“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle Büyük Körfez Projesi’ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, saatte ortalama 800 ton çamuru 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitedeki yeni tarama gemisinin alımı ile Kuzey aksında ciddi bir rahatlama sağlayacak Ulukent Köprülü Kavşağı, Teleferik Tesisleri, Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı ve Yeşildere- Buca-Otogar Ekspres güzergahı (Uçanyol) için yapım ihalesine çıktı.

Ayrıca arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında toprak iyileştirici olarak kullanılır hale getirecek Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi için 17 Ağustos’ta “nihai teknik teklif ihalesi” gerçekleştirildi.

Evka 5 Yonca Kavşağı’nın yer teslimi yapılırken, Bayraklı Rekreasyon Alanı’nın yapım ihalesi sonuçlandırılarak kesinleşen karar firmalara tebliğ edildi.

Tarama gemisi alınıyor
Her yıl derelerin taşıdığı alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi’nin kurtarılması için Büyük Körfez Projesi’ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez’in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi amacıyla yeni ve yüksek kapasiteli tarama gemisinin alımı için 19 Ağustos tarihinde (bugün) uluslararası ihaleye çıkılıyor. Alınması planlanan kesici emici tip tarama gemisi bir saatte ortalama 800 ton çamuru, yüzde 20’si çamur olan 4 bin ton malzemeyi 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitede olacak. Uluslararası firmalara açık olan ihaleyi kazanan firma, İZSU Genel Müdürlüğü’nün ihale şartnamesindeki özelliklere uygun olarak gemi ve römorkörü hazırlayıp 8 ay içerisinde İzmir’e teslim edecek. (İhale tarihi 19 Ağustos)

Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında toprak iyileştirici olarak kullanılır hale getirecek dev tesis, yaklaşık 30 bin metrekare alanda kurulacak. Tesisin kurutma ünitesinin 1 yılda, çürütme ünitesinin ise 2 yılda tamamlanması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesiyle, halen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.

Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma yaparken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak.

Ulukent Köprülü Kavşağı
Bu önemli yatırım ile Anadolu Caddesi, transit geçiş için köprülü kavşağın altında kalacak. Anadolu Caddesi’nde Ulukent ve Seyrek girişlerinin bulunduğu alanda inşa edilecek köprülü kavşak sayesinde, kent merkezinden gelip Seyrek’e girmek isteyen sürücüler güvenli bir şekilde geçiş yaparken trafik de işlemeye devam edecek. Kent merkezinden gelip Ulukent’e girmek isteyen sürücüler ise yeni kavşağa gelmeden önce açılacak olan imar yolundan emniyetli bir şekilde giriş yapacaklar. Ulukent’ten gelen ve kent merkezine gitmek isteyen araçlar da, yine köprülü kavşağı kullanarak Anadolu Caddesi’ne inebilecekler. Böylece Ulukent ve Seyrek beldelerine giriş çıkışlar yeni kavşak ve imar yolu aracılığıyla yapılacağı için Anadolu Caddesi üzerindeki trafikte birikme ve bekleme olmayacak, transit geçiş sağlanacak. (Yapım ihale tarihi 19 Ağustos)

Teleferik baştan aşağı yenilenecek
Uzun yıllar kente hizmet verdikten sonra yapılan teknik incelemede “kullanılması sakıncalı hale geldiği” belirlenerek hizmete kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “AB standartlarına” uygun olarak baştan aşağı yenilenecek. (Yapım ihale tarihi 6 Eylül)

Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hatay bölgesindeki otopark ihtiyacının karşılanması amacıyla projelendirdiği 2 otoparktan biri olan 312 araç kapasiteli Hatay Pazaryeri katlı otoparkı için 7 Eylül 2011’de yapım ihalesi gerçekleştirecek.

Hatay Askeri Hastane 248 Sokak ile 255 Sokak kesişiminde oluşturulacak Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı, 2 bin 933 metrekarelik alanda inşa edilecek. 3 katlı olarak projelendirilen otopark toplam 312 araç kapasiteli olacak. Eğimli bir arazi üzerinde oluşturulacak otopark, yol kotuna göre dizayn edilecek ve en üstündeki alan pazaryeri olarak kullanılacak. (Yapım ihale tarihi 7 Eylül)

Yeşildere-Buca-Otogar Ekspres Güzergahı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere Caddesi’ni “köprülü kavşak” ile aşarak Buca üzerinden Otogar’a bağlantı sağlayacak 7.5 kilometrelik “ekspres” güzergahın Onat Caddesi’ne kadar olan 1350 metrelik bölümü için uygulama projelerini tamamlayarak yapım ihalesi aşamasına geldi. Bu projenin kente kazandırılması için şimdiye kadar toplam 13 milyon 390 bin 626 TL kamulaştırma bedeli ödeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yolun “viyadüklü geçişi”ni de içeren 1350 metrelik ilk bölümü için 20 Eylül 2011 tarihinde yapım ihalesi gerçekleştirecek.

Halk arasında viyadük yüksekliği nedeniyle “uçan yol” olarak adlandırılan projeye göre, Yeşildere Caddesi ile paralelindeki Meles Çayı ve raylı sistem, Menderes Caddesi’nden Onat Caddesi’ne kadar köprülü kavşak ile aşılarak kesintisiz ulaşım sağlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, köprülü kavşak ve söz konusu güzergahın düzenlenerek yapılması için uygulama projelerini tamamlayarak yapım ihalesine çıkıyor. Otogar’a kadar uzanacak diğer bölümler ise etaplar halinde ele alınarak çalışmalar sürdürülüyor.
Yeşildere Caddesi üzerinden Onat Caddesi’ne kadar oluşturulacak köprülü kavşak ile hem Buca’ya giriş yapılıp üst bölgelerine gidilebilecek hem de Buca’dan Yeşildere Caddesi yoluyla Konak, Karabağlar ve Gaziemir istikametine ulaşılabilecek. Buca ilçesinin yıllardır özlemini çektiği alternatif yol, bu çalışma sayesinde yaşama geçirilmiş olacak. (Yapım ihale tarihi 20 Eylül)

Evka 5 yonca kavşağı geliyor
Kentin Çanakkale yönüne açılımını sağlayan Anadolu Caddesi’nde hayata geçirdiği Büyük Çiğli ve Harmandalı Karayolu alt geçitleri ile kesintisiz ulaşım sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 milyon 277 bin TL’lik kamulaştırma bedeli ödediği Evka 5 Yonca Kavşağı’nın yapım ihalesini tamamlayarak yer teslimi yaptı. İzmir trafiğinde rahatlık sağlayacak bu büyük yatırım projesi kapsamında, Anadolu Caddesi’nin Evka 5 Kavşağı bölümünde “yonca kavşak” inşa edilecek. Evka 5’ten gelen araçlar Organize Sanayi Bölgesi’ne, Anadolu Caddesi ve raylı sistemi kesmeden yonca kavşak üzerinden geçiş yapabilecek. Yine Evka 5 ve Organize Sanayi Bölgesi’nden gelen araçlar, Aliağa ve kent merkezi istikametine Anadolu Caddesi’ni kesmeden geçebilecekler. Aliağa- Menderes Banliyö Sistemi kapsamında inşa edilen Egekent İstasyonu’na bağlanacak olan yonca kavşak, aynı zamanda buradaki aktarma istasyonundan raylı sistemi kullanan yolcuların şehre otobüsler ile dağılımını sağlayacak.

Bayraklı Günübirlik Tesisleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’da çok geniş bir yelpazede hizmet sunacak “günübirlik tesis” kurabilmek için gerçekleştirdiği yapım ihalesinde kesinleşen kararı firmalara tebliğ etti. Yasal sürelerin ardından yapılacak yer teslimi ile birlikte inşaat başlanacak.

Bayraklı’nın üst kesimlerinde Cengizhan Mahallesi’ndeki denize hakim toplam 295 bin metrekarelik bir alanda oluşturulacak dev tesis vatandaşlara geniş bir yelpazede hizmet sunacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin beldelerde uyguladığı ve çok beğenilen çok amaçlı salon projesi, metropol alanda bulunan ilçelerden ilk kez Bayraklı’da Cengizhan Mahallesi’nde, bu proje ile yaşama geçirilecek. Cengizhan Mahallesi ve çevresinde oturan vatandaşlar, kültür-sanat ve spor aktiviteleri ile nişan düğün törenlerini de bu salonda gerçekleştirebilecek. Günü birlik tesiste çok amaçlı salonun yanısıra basketbol, voleybol ve tenis sahaları, eğitim parkı, çocuk oyun alanları, açıkhava kondisyon alanı, kafeterya, seyir terasları, piknik alanı, yürüyüş yolları ve otopark alanları bulunacak.

izmir.bel.tr


İBB son günlerde yatırım atağına kalktı :)
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri

Mesajgönderen Gökhan » Sal 18 Eki 2011, 14:25

Büyükşehir’den tarihi borçlanma hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir bölümü devam eden, bir bölümü de planlanan yatırımlar için faizlerde indirim uygulayan İller Bankası’ndan tam tamına 1 milyar 294 milyon TL tutarında kredi istedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası’ndan tramvay yapımından, vapur alımına, duktil boru alımından köylerin içme suyu ve kanalizasyon yapımına kadar 21 ayrı proje için toplamda 1 milyar 294 milyon 800 bin TL tutarında kredi talebinde bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası’nın faiz oranlarını düşmesi ve bazı projelerle ilgili dış kredi isteklerinin Hazine tarafından kefalet verilmemesi neden oldu.

Metro da listede

İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt’un Başkanlığı’nda toplandı. Kamu Kurum ve Kuruluşları Genel Müdürleri ve temsilcileri yatırımlar, projeler ve ödeneklerin durumuyla ilgili bilgi verdi. İller Bankası 2. Bölge Müdürü Muhittin Menekşe’nin sunumunda en dikkat çeken bölüm İzmir Büyükşehir Belediye’sinin kredi talepleri oldu.

Yıllara yayılabilir

Menekşe İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu İZSU’nun toplam 1 milyar 294 milyon 800 bin TL kredi talebinde bulunduğunu açıkladı. Menekşe, özellikle 450 milyon TL’lik İZSU projesinin Banka’nın aktifini de etkileyeceği için yıllara yaymak konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Köy projelerine 450 milyon lira

Büyükşehir Belediyesi tarafından İller Bankası’ndan kullanılması planlanan kredilerde en yüksek dilimi, İZSU’nun köyler için planladığı içme suyu ve kanalizasyon projeleri oluşturdu. Kredi talepleri şöyle sıralandı:

Resim

Kalem kalem liste

25 milyon TL Muhtelif Araç Alımı (Çöp kamyonu, kurtarıcı, tamir aracı, arasöz) Haziran’
295 milyon TL Deniz Ulaşımı Geliştirme Projesi (15 yolcu- 2 arabalı vapur) Eylül
160 milyon TL Konak Tramvayı Hattı Yapım İşi(Halkapınar-Üçkuyular)
144 milyon TL Konak Tramvayı 21 adet vagon alımı Ekim (DLH uygun görmüş)
59 milyon TL Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Projesi: (değerlendirmede)
İZSU’nun talepleri
12 milyon 300 bin TL Tarama gemisi ve römorkör alımı
84 milyon 500 bin TL Duktil boru alımı
65 milyon TL Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi Çamur Kurutma Ünitesi
450 milyon TL İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki köylere içme suyu ve kanalizasyon yapımı. (DHA)




Altyapı için oldukça önemli projeler..Tramvay da yapılınca İzmir'de herhalde bir metrobüs eksik kalıyor :) Gerçi ona da gerek olduğunu sanmıyorum
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri

Mesajgönderen mertoviçizmir » Sal 18 Eki 2011, 20:56

Bu arada 450 otobüs alacak olan belediye ilk 150 tanesi icin ihaleye çıkmıs. :)

İzmir belediyesinin secimlerin ardından hızlı bir calısmaya baslaması cok iyi oldu acıkcası. Bir de 2,5 yıl icinde 3 milyar TL yatırım yapıcaz demesi de süper birsey acıkcası. 2012 yılı bence İzmir'in yılı olacak gibime geliyor. nedenleri ise ; büyüksehir baslayacagı projeler , özel sektörün yapacagı yatırımlar ve hükümetin İzmir'e yapacagı dev projeler. Bu projelerle İzmir cok hızlı büyüyecek önümüzdeki yıl o yüzden 2012 İzmir'in tekrar uyanısı olacak bana göre.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Sonraki

Dön Kent Haberleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

cron
Free Web Hosting