İzmir’de dev sağlık yatırımı muhalefete ‘Yıldırım’ gönderme
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çiğli’de yapımına başlanan hastanenin temel atma töreninde konuştu. Yıldırım, “İzmir ihmal ediliyor, yatırım yapılmıyor, engelleniyor diyerek kendi yapamadıklarının üzerini kapatanlara selam olsun” dedi. Yıldırım, Muhteşem Yüzyıl dizini tartışmasına da değindi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak olan 400 yataklı Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Temel Atma Töreni gerçekleştirildi. Bölgenin en önemli sağlık yatırımlarından biri olacak projenin temel atma törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, İzmir Valisi Cahit Kıraç, sağlık müdürlüğü çalışanları, bürokratlar ve çok sayıda kişi katıldı.
İzmir’e verilen sözler arasında yer alan 35 projeden 14’ünün bir yıl gibi kısa sürede başlamasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Bakan Yıldırım, “2002 yılı sonunda İzmir’in genelinde 15 bin sağlık çalışanı varken bu gün sayı yüzde 57’lik artış ile 25 bini aşmıştır. İşte, sağlığa verilen önemin göstermiştir. İzmir uzman hekim sayısı açısından Türkiye’nin 12. ili iken şimdi 3. sıraya geldi. İzmir’de sadece bir yılda 12 milyon hemşerimiz hastanelerden hizmet alıyorken bugün bir yılda 33 milyon tedavi yapılıyor. İzmir’e yapılacak daha çok projeler var. Bu hastane için 120 milyon TL harcanacak. Helali hoş olsun. İzmir her şeyin en iyisine layık” dedi.
“SELAM OLSUN”
Yapılan çalışmalardan örnek veren Bakan Yıldırım, muhalefete de yüklendi. Yıldırım, “İzmir ihmal ediliyor, yatırım yapılmıyor, engelleniyor diyerek kendi yapamadıklarının üzerini kapatanlara selam olsun. Daha yolun başındayız. Konak Tüneli, Sabuncubeli Tüneli ilerlemeye devam ediyor. Başladığımız İZBAN Hattı’nın uzatma çalışmaları sürüyor. Kemalpaşa-Turgutlu Demiryolu bitiyor. Çandarlı Limanı süratle ilerliyor. Ankara-İzmir hızlı tren projesinin inşaatı sürüyor. Bu aradaki mesafe 3,5 saate inecek. Proje 2017 yılında hayata geçecek. Bütün saydığım projelerin maliyeti 40 milyar TL’yi buluyor. İzmir, kurtuluşun, denizciliğin, gelişimin şehridir. Yapılan hastanelerin hepsi adeta şehir gibi. İzmir için sağlık şehri, bilişim şehri dedik yapıyoruz. İzmir, e-ticaret merkezinin de olduğu yerdir. İzmir’in Körfezi’nin temizliğini yapmaya devam ediyoruz. Kentin kuzey ve güney sahillerine 14 yat limanı yapıyoruz. Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’nın temellerini atacağız. Artık işlere yetişemiyoruz. Projelerin toplu halde yapıyoruz. Kolay değil. Hayaldi gerçek oldu. Türkiye’yi 2002’de ekonomisi çökmüş, moraller gitmiş, bankaları batmış bir şekilde devraldık. Milletimizin duası ile 10 yılda destan yazıyoruz. Dünya, krizlerde tuş oldu. Türkiye yoluna devam ediyor. Biz yolları böldük hayatları birleştirdik. Havayolunu halkın yolu yaptık. İnsanlarımızı bilişime ulaştırıyoruz. Yeter ki insanımız mutlu olsun. İzmir, EXPO 2020’ye Türkiye ise 2023’e emin adımlarla ilerliyor. Biz de durmadan, yılmadan çalışmaya, üretmeye başbakanımız liderliğinde devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldırım törende hastanenin kontrolünü yapan TOKİ’den de talepte bulundu. Yıldırım, “Hastane 2015 yılı Kasım ayında bitecek. İzmir’e bu revamıdır? Bu tarihi öne çekelim” dedi. Bakan Yıldırım, TOKİ’den kim var diye sordu. TOKİ ve müteahhit yetkilileri törende “Siz emredersiniz yapacağız” dedi. Bakan Yıldırım da “O zaman emrediyorum” cevabını verdi. Konuşmaların ardından açılışın 2014 Haziran Ayı’na çekilmesi kararı alındı.
BÖLGEYE HİTAP EDİYORUZ
Törende yaptığı konuşmada İzmir’in artık kabuğuna sığmadığını ifade eden İzmir Valisi Cahit Kıraç, komşu ülkelerden gelen bakanların da katıldığı konferansın EXPO adayı İzmir’de yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Kıraç, “Biz ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesi ile hareket eden bir devletiz. EXPO’ya ev sahipliği yapmak için çalışıyoruz. Teması sağlık olan bir çalışmayı yürütüyorken Türkiye’nin sağlık alanlarında yaptığı çalışmaları kendimize referans alıyoruz. Türkiye, sağlıkta dönüşüm sistemini en iyi uygulayan ülkedir. Bunu EXPO’da oy kullanacak BİE ülkelerine anlatıyoruz. Yine BİE Genel Sekreteri Türkiye’ye gelecek ve Sağlık Bakanı ile Cumhurbaşkanımız ile görüşecek. Biz, İzmir olarak 10 milyon nüfusa hizmet ediyoruz. Çevre iller bize geliyorlar. Sağlıkla ilgili bir talebi aldığında acil servis hizmetlerimiz kişiye en fazla 9 dakikada ulaşmaktadır. Bundan sonra da sevgi dolu çalışmalarımız devam edecektir” dedi.
Sağlıkta altyapının çok önemli olduğunu anlatan Vali Kıraç, “Şu anda planlanmakta olan hastanelerimiz devreye girecek. Son 10 yılda yeni ünite yapılmamış bir birim, hastane kalmayacak. İzmir bir üniversiteler şehridir. Burada 9 üniversite var. Bunların beş tanesinde tıp fakültesi var. Özellikle EXPO’nun kuruluş aşamasında, çalışmalarında ve geleceğe bakışında sayın bakanımızın bize çok büyük desteği var. İzmir gerçekten sağlık alanında Dünya’daki ilk çalışmayı yapan bir yer olarak görünüyor. Hipokrat bu bölgenin çocuğu. Bergama’da ilk eczacılık faaliyetleri yapıldı” diye konuştu.
10 YILDA 784 MİLYON YATIRIM
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, yatırımlar hakkında bilgi verdi. Kafkas, “Şu ana kadar 10 yılda 784 milyon TL’yi buldu.
Yakın zamanda Ödemiş Devlet Hastanesi’nin temelini atacağız.
Urla’da çalışmalar sürüyor.
Yine Gaziemir Devlet Hastanesi’ni Ocak Ayı’nda açacağız.
Ayrıca Bergama Devlet Hastanesi’nin yüzde 70’i bitmiş durumda.
Bornova Acil Yardım ve Travmotoloji Hastanesi,
Torbalı Devlet Hastanesi,
Karşıyaka 150 yataklı hastane
Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi ek binaları ile diş hastanesi planladığımız projelerden bazılarıdır.”Dedi.
Bakan Yardımcısı Kafkas, Bayraklı’da yapılması planlanan 2 bin yataklı tam teşekküllü devlet hastanesinin tekliflerinin tamamlandığını söyledi. İhalenin tamamlanma aşamasında olduğunu anlatan Kafkas, en kısa sürede sonuca ulaşacaklarını dile getirdi. Kafkas, İzmir’e yapılacak sağlık yatırımlarından örnekler verirken yapılanlarla birlikte 10 yılda 2 milyar 53 milyon TL’lik miktara ulaşacaklarını anlattı.
YATIRIM BEDELİ 120 MİLYON TL
Kamu Hastane Birlikleri’nin kurulduğunu anlatan Bakan Yardımcısı Kafkas, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın 10 yılı geride bıraktığını söyledi. Kafkas, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından rol model bir sistemi geliştirdik. Türkiye, 2025 yılında yakalaması beklenen rakamları 2012’ de yakaladı. Anne çocuk ölümlerinde ciddi oranda düşüşler var” dedi. Kafkas, Çiğli’de yapılacak hastanenin aslında ihtiyaç halinde 800 nitelikli yatak kapasitesine dönüşeceğini söyledi. Kafkas, “İzmir’de yanık tedavi merkezi konusunda sorun vardı. Bu tesis, hastanede olacak. Bir yıllık bir gecikmeyi zemin etüdü nedeniyle yaşadık. Hastanemizin temelinde 84 bin metrekare kazık var. En şiddetli bir depremde hastanemizde doktorlarımız ameliyatlarına devam etmelidir. İnşaatın bedeli ve yatırım maliyeti 120 milyon TL’yi buluyor. Bu dünyadaki emsallerinden daha farklı olacak. Güzel İzmir’e yatırımlarımız sürecektir” dedi.
DİLERİZ KULLANMAZSINIZ
Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mehmedov törende yaptığı konuşmada, hastanelerin önemine dikkat çekti. Mehmedov, “Mustafa Kemal Atatürk ‘Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kaderi bizim kaderimizdir’ diyor. Yine Azerbaycan’in lideri Haydar Aliyev ‘Tek millet iki devlet’ demiştir. Dilerim hastaneye ihtiyacınız olmaz. Hayatınızda sanat, müzik, eğlence olur. Bu hastaneleri kullanmazsınız” dedi.
1 MİLYON KİŞİYE HİTAP EDECEK
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, “Güzel İzmir’e yakışan tesislerimizden birisinin temelini atıyoruz. Sağlık alanında yapılanların en iyisini yapmak için buradayız. Devam edenlerin yanı sıra planlanan çalışmaları da bir an önce hayata geçireceğiz. Hastanemiz Dikili, Menemen, Aliağa, Çiğli İlçeleri’ne hitap edecek ve 1 milyon kişiye hizmet verecektir. Yapılan hizmet binasında otel konforu olacaktır. Hizmet binalarımızda ‘sevgi en iyi ilaçtır’ diyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mesai arkadaşlarımız bu anlayış ile hareket ediyor. Projenin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
KAYNAK: EGEDE SON SÖZ
Bu da proje resmi , resim pek güzel olmasa da projenin nasıl birsey olacagı hakkında bilgi veriyor..
