Konut-Site ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Konut-Site ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen Gökhan » Prş 17 Mar 2011, 18:55

İzmir’in kentsel dönüşüm planları, uluslararası kurultayda ele alındı

Çağdaş kentleşmeyle doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için düzenlenen “2011 Konut Kurultayı” İstanbul’da yapıldı. Kentsel dönüşüm konusunda otorite kabul edilen dünya çapında isimler ile Amerika, Meksika, Kore, Japonya gibi dünyanın önemli ülkelerinde kentsel dönüşümlere imza atmış yerli ve yabancı mimarlık, mühendislik, şehircilik, jeoloji, çevre ve inşaat uzmanlarının bir araya geldiği Kurultay’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman temsil etti.

Türkiye’nin gelecekteki konut stratejileri ile hedeflerini, konut ve kentleşmeye ilişkin öncelikleri ve kentsel dönüşümü ulusal ve uluslararası düzeyde tartışmak, değerlendirmek, tecrübeleri paylaşmak amacıyla İstanbul’da Uluslararası Konut Kurultayı düzenlendi. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki kurultay, her biri alanında otorite olan 15 yabancı, 51 Türk konuğu bir araya getirdi.

Konut Kurultayı'nın 4. oturumundaki “Kentsel Dönüşüm ve TOKİ, Kentsel Dönüşüm Türkiye'de Neden Gerekli?” başlıklı panele İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman katıldı. Panelin diğer katılımcıları ise TOKİ Başkan Yardımcısı Ayşe Çalkan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ve Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci oldu.

Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman panelin kendisine ayrılan bölümünde, İzmir’deki kentsel dönüşüm ve kentsel iyileştirme çalışmalarını özetleyen, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki anlayış ve yaklaşım tarzını anlatan bir sunum yaptı. Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek açısından çok yararlı bir etkinlik gerçekleştirildiğini belirten Ali Rıza Gülerman, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm anlayışını da sergileme olanağı bulduklarını söyledi.

Konut Kurultayı’nda kentsel dönüşüm projelerinde, kentsel yoksulluğun, altyapı ve ulaşım maliyetlerinin azaltılması, kentsel standartların ve iş potansiyelinin artırılması, ekonominin canlandırılmasının yanı sıra doğal ve çevre kaynaklarının sürdürülebilirliği, karbon salınımının ve deprem riskinin azaltılması ele alındı. Türkiye’de doğal afetlerin, özellikle depremin tehdit etmediği, insanların endişesiz bir yaşam sürdürecekleri, eko sisteme uygun ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayan, geleceğin dünyasını kucaklayan konutlara nasıl ulaşılacağı da Kurultay’ın önemli gündem maddeleri arasındaydı.

http://www.izmir.bel.tr/Details.asp?textID=8751



Kentsel dönüşümle ilgili forumda başlık olmakla beraber, bu başlık, sadece Kadifekale'yi kapsadığı için genel bir başlık açmak durumunda kaldım.İzmir'in muhtelif bölgelerindeki kentsel dönüşüm projeleri, ilçe belediyelerde kentsel yenilemeye dair yapılan çalışmalar, bu başlık altında paylaşılabilir..

Saygılarımla..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen Gökhan » Pzr 27 Mar 2011, 03:43

Yeni fuara yabancı partner bulacağız

27 Mart 2011
“Yeni fuarda 103 bin metrekare kapalı ayrıca 30 bin metrekare showroom alanı var.
30 bin metrekare de kongre merkezi yapılabilecek rezerv alan ayırdık” diyen Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni fuar için, uluslararası fuarcılıkta gelişmiş yabancı bir ortak aradıklarını anlattı


Baştan söyleyim bu haftanın ekonomi sohbeti başka bir konuydu. Kent ve bölge adına farklı çalışmalar gerçekleştiren bir işdünyası temsilcisiyle görüşmemizi aktaracaktım.
O gün sabah gazeteye gelirken taksiye bindim. Trafik her günkünden daha sıkışık. ‘Olmuyor başa çıkamayacaklar bu trafikle’ diye söylenirken, taksici “ Abla mermer fuarı nedeniyle bu kalabalık var, biz işe yetişemez olduk” dedi. Ardından bir gazeteci arkadaşım, otel yöneticileriyle görüşmesini, odaların artık karaborsaya düştüğünü anlattı. Çayımı yudumladım, gazeteme baktım “Yer, gök mermer, doğaltaş” Türkiye’de fuarcılığı başlatan kent, nihayet üç-dört gün boyunca esnafını memnun eden, otellerini tıka basa dolduran profesyonel bir fuar kentiydi.
Enternasyonal fuarın tadı bile artık kentin ağzında bu fuarın bıraktığı tadı bırakmıyor. 400 firma fuarda yer bulamadığı için katılamadı, katılanlardan da sürekli çok güzel oldu” sözlerini duyunca direksiyonu ani bir kararla kırdım. Bu saatten ve yılların fuarcılığının ihmal edilmişliğinden sonra kentin fuarlar kenti olabilmesi yönünde alabileceğimiz hangi yollar var, bu tür organizasyonların sayısı artabilir mi; İzmir profesyonel fuarcılığa gerçekten yeniden sahip çıkabilecek mi? Bu soruların yanıtlarını verebilecek öncelikli isim Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yanındaydım.
Biz İzmir’e fuar, gelecek ve biraz da turizm cephesinden baktık...

Enternasyonal fuar en son beni üzmüştü, hele bazı alanlar panayırdan kötüydü başkanım, şimdi mermer fuarı ise yeniden ‘Profesyonel fuarcılıkta biz bu işi İstanbul kadar iyi yapacağız’ umudu verdi.

Daha iyi yapacağız. Mermer fuarı 17 yıldır büyüyor, bu yıl ise hakikatten güzelliğinin zirvesindeydi. Ancak böyle büyük organizasyonlarda başarı işadamlarının, esnafın fuar olgusuna sahip çıkmasıyla geliyor. Mermer fuarı dünyada bazı kriterlere göre birinci, bazı kriterlere göre 2. fuar oldu. Fuara katılanlar bu haliyle bile çok mutlu, herkes tek kelimeyle mükemmel diyor.

Sektör yeni fuar alanının yetişmemesinin sancısını unutmuş görünüyor

Sıkıntımız büyüktü, fuarcılığı büyütecek altyapımız yoktu. Onlar da şimdi biliyorlar ki, kente Türkiye’nin en güzel, en büyük fuar alanı geliyor. Nisan ayında temeli atıyoruz.

Artık bir aksilik olmaz sanırım...

Projeyi ihale ettik, şimdi bu projeye göre ihaleye çıkılacak. Yeni fuarda 103 bin metrekare kapalı ayrıca 30 bin metrekare showroom alanı var. 30 bin metrekare de kongre merkezi yapılabilecek rezerv alan ayırdık. Böylece fuar hollerimiz Kültürpark’taki 23 bin metrekareden şimdi 90 bin metrekareye çıkıyor. İzmir’de fuarcılık dört kat büyüyecek.

Yeni fuar alanı yapılanması için, İzmir’in önde gelen kuruluşlarına hatta TOBB’a çağrıda bulunmuştunuz kimse katılmadı. Biraz kırgınlık duyuyor musunuz?

Hayır, ben ortak bir girişimin olup olmayacağının değerlendirmesini yaptım. Odalara “Gelin fuara ortak olun” dedik. Olmadı. Zararını süre kaybederek gördük.

Kurumlara, yeniden çağrınız olacak mı?

Kesinlikle hayır artık çağrımız olmayacak. Zaten süreç devam ediyor, kimseye ihtiyaç duymadan yolumuza devam ediyoruz.

Yeni fuar alanını kim işletecek, yönetim lokal mi kalacak?

Ben aslında paradan ziyade, ‘Fuarcılık yalnızca belediye başkanının vizyonuna kalmasın, projeye birlikte sahip çıkılsın,” diye o daveti yapmıştım. Gayrimenkul bizim, işletmeye İZFAŞ devam edecek ama uluslararası fuarcılıkta gelişmiş bir partner bulacağız. Tabii temel çıksın partner ya da ortak arayışımız başlayacak.

80-100 milyon TL’lik ihale
* Yeni fuar alanı ne kadara mal olacak ve sürekli dolabilecek mi?


Fuar ihaleyle belli olacak ama 80- 100 milyon TL arasında bir rakama mal olmasını bekliyorum. Gelinlik, mermer, mobilya ve tekstil İzmir’in lokomotif fuarları olacak. Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanların en büyük en gösterişli fuar alanı olacak. Avrupa’da da kendinden söz ettirecek. Henüz farkında değiliz çalışmalar ortaya çıkınca fark edilecek.

Temel atılıyor ama biz fuar alanına ne zaman kavuşacağız?

Sonrası yüklenici firmanın çalışmasına bağlı. Süre vermek doğru değil. İşinin ehli bir firmaya düşmesi hepimizin dileği olmalı. (gülümsüyor)

* Kongre merkezi için tartışmalar vardı...

Bu aslında biraz da bilgi eksikliğinden kaynaklandı. Yeni projede kongre alanı ayırdık. Ancak İzmir’in merkezinde büyük bir dönüşüm, patlama var. Mürselpaşa 3-4 yıldızlı şık otel ağırlıklı oluşmaya başladı, 50’ye yakın otel yapıldı. Kent otelciliğinde ki ideali de bu. O nedenle Kültürpark’ta Türkiye’nin en büyük bir kongre merkezi gerçekleştirmeye karar verdim. Ancak bir süre sonra ikinci bir kongre merkezine ihtiyaç olacak. O zaman ayırdığımız alanda böyle bir merkez inşa edeceğiz.

Fuarcılık ve kongre turizmi için yalnızca yeni fuar alanı yeter mi?

Tabii ki yetmeyecek. Ancak kentteki tüm gelişmeler birbirini tetikleyecek. Tabii yeni fuar alanı ve kongre merkezi en büyük kozumuz olacak ama İzmir yeni projelerle bambaşka bir kent oluyor. Sonuçta iş bize düşüyor, belediye lokomotif olmazsa dört günde kente 70 milyon dolarlık bir gelir getiren organizasyonlar yapılamıyor. İzmir’de 52 haftayı ayrı ayrı planlıyoruz. Her haftaya kente dinamizm kazandıracak organizasyon düzenlemenin peşindeyiz...

Kordon’da bina cepheleri tek tip olacak
* ’Kordonyolu değişecek’ dediniz. Nasıl değişecek?


Kordon sahilinden başlayarak kent kimliği oluşturacağız. Aydınlatmasın, kent mobilyalarına, peyzajına kadar baştan sona değişecek. İzmir’e özgü, diğer kentlerden ayıracak bir peyzaj hazırlatıyoruz. Peyzaj çalışmaları iyi gidiyor. Nisan ayındanan itibaren çalışmalara başlayacağız. Binaların cephelerini tek tip düzenleyeceğiz. Kordon’daki apartmanlar çiçeklerle ışıl ışıl ve şık görünecek. Her panjuru, camı, doğraması farklı olmayacak. gecekonduya çarpık yapılaşma diyoruz ama Kordon’daki apartmanların görüntüsü de iyi değil. Faytonlar da şık hale gelecek. Kötü görüntülerin tümünü kaldıracağız.

Kordon’daki işyerleri ile anlaştınız mı ?

Orada anlaşılacak bir şey yok. Hiçbir kuvvet orayı kapalı hale getiremez. Orası açık alan. Kaldırımını, döşemesini yaparım ama Kordon’a hiçbir şekilde çadır kurdurmam.

Kurumlar katılımcı olmalı

“İzmir’de birçok şeyi belediyeden beklemek gibi bir alışkanlık oluştu” diyor Başkan Kocaoğlu ve şöyle devam ediyor:
“ Mesela Asansör sokağında birçok metruk ev var, kimse alıp restore etmek istemiyor. Basmane’deki tarihi evleri İstanbullular alıyor, İzmirliler sahip çıkmıyor. Havagazı’nı örnek bir kültür sanat merkezi olsun diye yaptık. Diğer kurumlar da benzeri adımlar atmalı. Mesala
TEİAŞ Elektrik Kurumu’nun binasını bir kurum alsın, restore etsin istiyorum. Ama onlar da bizden bekliyor.”

'Bahtıma altyapı yatırımları düştü’

Fuarcılık gerçek bir umut olacak diyorsunuz Başkanım ama benim kentin merkezindeki sıkışmışlıktan dolayı kent merkezine turisti getirmekte umudum pek yok’ diyorum ve ‘siz de çoğunlukla altyapı yatırımı yapıyorsunuz’ diye ekliyorum. Kocaoğlu “İzmir için gerçekten umutlu olabilirsiniz artık diyor...
Evet kent merkezine turist getirmemiz ve İzmir’de konaklatmamız lazım. Kruvaziyer turizm büyük bir başlangıç ama asıl konaklamayı sağlamamız lazım. Bu nedenle kongre merkezini fuarın içine taşıyacak, ve yeni şehir otellerimizde konaklatacağız. Ama yaptığınız her şey işlevsel olmalı. Haklısın, kaderime hep altyapı yatırımları düştü. Biz de samimiyetle bu işi götürüyoruz. Pergel yasasıyla alanların gelişmesiyle altyapı talepleri yağmur gibi geldi. Kimseye ‘Beyler ben göze etkili gelebilecek projelere kaynak ayıracağım’ demedim, demem. Gecekondu ve uç bölgelerle, kırsalı, kentin merkezini etkileyecek projeleri aynı oranda düşündüm.

Peki üstyapıya sıra geldi mi başkan?

Evet. İzmir’i üç yıl içinde yepyeni kent yapacak projelerin altyapısı da bitti. Yalnızca Agora’daki kamulaştırmalara 550 milyon TL’den fazla para harcadık. Kültür merkezleri yaptık. Metro çalışmaları gayet iyi gidiyor, Gökdelenler projesi artık başlıyor, yasal engel kalmadı. Agora ve civarı, Yeni fuar ve kültürpark projeleri bittiğinde, bambaşka bir İzmir ortaya çıkacak. Liman ve derin deşarj çalışmaları çok önemli onları da sürdürüyoruz. Ayrıca TOKİ’yi büyük projeler, dönüşümler için davet ediyorum. Gelsin kent dönüşümlerini hemen başlatalım.

En son mega müzenin yeri Agora civarı denilmişti. Bakanlıkla tamamen mutabık mısınız?

Evet, antik tiyatronun ihalesini de ortaya çıkarıyoruz etrafında zemin etüdü çalışmaları bitince yeri netleştireceğiz. İzmir tamamen dönüşüyor, Kordonyolu’nu bile dönüştüreceğiz.
Sanayide de İzmir’in yabancı sermaye yönüyle güçleneceğini düşünüyorum. Ancak teşvik kanunundaki adaletsizlik giderilmeli. İzmir dışarıdan destek almadan kendi gücüyle büyümesini sürdürebilecek ender bir kent..

http://www.milliyet.com.tr/yeni-fuara-y ... efault.htm


Yorumlanacak o kadar çok konu var ki..

Böylesine kapsamlı bir röportaj yaptığı için Dilek Gappi'ye şahsım adına teşekkür ederim...Köşe yazısında birçok konuya değinilmiş..Bunlardan bir kısmının forumda başlıkları mevcut..Ancak yazıyı bölmemek adına bütünüyle birlikte verdim...

Başlıkları değerlendirecek olursak;

Öncelikle Mermer Fuarı'nın her geçen gün büyümesi ve kente katkı sağlaması, İzmir adına önemli bir gelişme..Bu sayede ticaretin yanı sıra aynı zamanda kentin reklamı da yapılmış oluyor.. Bunun da EXPO sürecinde dolaylı da olsa katkı sağlayacağını düşünüyorum..

Yeni Fuar Alanı, yukarıda da belirtildiği üzere önümüzdeki ay inşaat ihalesine çıkarılacak..Bu konuda belediyenin, İZFAŞ'ın yanına deneyimli bir ortak aramasını doğru bir karar olarak telakki ediyorum..Bilindiği üzere İzmir Enternasyonal Fuarı, eskiye nazaran sönük geçiyor..En azından deneyimli bir ortakla, idare anlayışının değişeceğini, fuarın eski günlerine kavuşacağını düşünüyorum..Kapasitesinin artmasıyla da yer sorununun ortadan kalkacağı ve ticaret hacminin artacağı aşikar..

Kordon'daki cephe düzenlemelerine gelince; bu konuda tek bir cümle söyleyeceğim: Yunan adalarındaki özgün kimliğiyle ön palana çıkan, dış cepheleri beyaz badanalı evleri hangimiz beğenmiyor ki?

Tarihi yapıların restorasyonu konusunda ise Aziz Kocaoğlu'na tamamen katılıyorum..İzmir'de herkes, bir şeylerin belediye eliyle yapılmasını bekliyor..Onca tarihi ev, han, hamam var..Niye özel sektörden bir el uzanmıyor, doğrusu merak ediyorum..Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumlar ne işe yarar, bunu da merak ediyorum..(Agora'daki bütün kamulaştırmalar, kazı ve restorasyon projeleri belediye tarafından yürütülüyor..Acaba Kültür ve Turizm Bakanlığı bu süreçte daha etkin olamaz mı?)

Benim için röportajın en can alıcı noktasını aynen kopyalıyorum:

Gökdelenler projesi artık başlıyor, yasal engel kalmadı.

Muhakkak atladığım konular vardır..Bunları da siz değerli arkadaşlara bırakıyorum..

Saygılarımla..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen Gökhan » Cum 01 Nis 2011, 18:57

Kentsel Dönüşüm konusunda basında bugün çıkan haberler;

Demirtaş: TOKİ'ye ihtiyacımız yok

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’de kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiği belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuya önem veriyor. Bizim 10 bine yakın inşaatçı üyemiz var, TOKİ’ye ihtiyacımız yok. TOKİ, Belediyemiz ile birlikte arsa üretsin” dedi.

Sekreteryası İzmir Ticaret Odası tarafından yürütülen; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı dün Deniz Ticaret Odası’nın evsahipliğinde, Laima gemisinde yapıldı. Toplantıyı yöneten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kentsel dönüşümün İzmir için çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay İzmir'e yaptığı ziyarette 'Ucube binalar var' dediğini hatırlat Demirtaş, “Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuya çok önem veriyor. Bizim 10 bin inşaatçı üyemiz var. Dönüşümü kendi imkanlarımız ile yapabiliriz. Hem sermaye, hem kalite hem de bilgi açısından yeterliyiz, TOKİ’ye ihtiyacımız yok. TOKİ, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte arazi ve arsa üretimi için çalışsın” diye konuştu. Demirtaş, kentsel dönüşümün önümüzdeki seçimlerinden ardından İzmir’in en önemli gündem maddelerinden birisi olması gerektiğini ve kentsel dönüşüm için yapılan çalışmalara ivme kazandırılması gerektiğini belirtirken, toplantıda bir Kentsel Dönüşüm Çalışma Komitesi oluşturulması ve bu komitenin oluşumu için Bayındırlık Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir nezdinde girişimde bulunulması kararı alındı.

http://www.egedesonsoz.com/haber/Demirt ... yok/790127


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Başkan Karabağ 2 yılı değerlendirdi

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, kentsel dönüşüm yetkilerinin büyükşehir belediyelerine verilmesi sonucu ilçe belediyelerin çöp toplayan belediyeler haline getirildiğini söyledi. Osmangazi Hizmet Binası'nda ''Bayraklı Belediyesi 2 Yaşında'' konulu basın toplantısı düzenleyen Karabağ, 2 yıllık hizmetini ve projelerini anlattı.

Bayraklı Belediyesi'nin sorunlu şekilde kurulduğunu ve çok farklı kültürlerden insanların yaşadığı 23 mahalleden oluştuğunu dile getiren Karabağ, ''Mekan, araç, personel olarak fazla imkanımız yoktu. Çok kültürlü, çok gecekondulu bir bölge olduğu için sıkıntıları da çok'' dedi. Personele 3 milyon lira ödeme yaptıklarını, İller Bankası'ndan gelen payın ise 2,5 milyon lira olduğunu ifade eden Hasan Karabağ, ''İller Bankası'ndan gelen gelirin yüzde 40 direk büyükşehire gidiyor, gelen para personelin masrafını bile karşılamıyor'' dedi.

Bayraklı Belediyesi'nin esas sıkıntısının kentsel dönüşümü içeren yeni yasa olduğunu vurgulayan Hasan Karabağ, şunları söyledi: ''Kentsel dönüşüm yetkileri yeni yasa ile büyükşehir belediyelerine verilmiştir. İlçe belediyeler işlevselliğini kaybetti, çöp toplayan belediyeler haline getirildi. Hareket alanı daraltılmış belediyeler yaratmak doğru değil. Geliri olmayan yerlerde de belediyelerin iş yapması mümkün değil.''

Kısıtlı imkanlara karşın İzmir'in en temiz ilçelerinden birini yarattıklarını kaydeden Karabağ, günlük hizmetlerin verilmesinde sorun olmadığını, ancak ilçenin kentsel dönüşüm beklediğini ifade etti. Toplantıda 2 yıl önce kurulan Bayraklı Belediyesi'nin temel hizmetler, yatırım ve tesisler, park ve bahçe yatırımları, spor çalışmaları, sosyal projelerini içeren sunum yapıldı.

http://www.egedesonsoz.com/haber/Baskan ... rdi/790149
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen EnderYıldırım » Prş 21 Nis 2011, 17:18

Belediyenin kentsel dönüşüm uygulamak için hazırladığı projeler dışında, yenilenmesi gereken diğer bir bölge için;
Dönüşümü cazip kılmak ve hızlandırmak adına,

İzmir'de herhangi bir vakıf üniversitesi, eğitim kurumu, Folkart(daha önce kentsel dönüşümde yer almak istediğini açıklamıştı) gibi dönüşümde yer almak isteyen şirketler ile büyük kompleks bir proje geliştirilebilir mi?
İçinde konut, avm, kolej, üniversite, hastane, otel ve kongre merkezi, mini bir gökdelen bölgesi, yeşil alan, yeni yollar, belki Expo alanı vb... yer alan, planlama ve kooperatif çalışma ile yeni bir yaşam alanı yaratılabilir mi??
Örnek olarak;
Proje ayaklarından biri olarak, gelecek için iddialı olan Gediz Üniversitesi bir kampüs kurabilir...
Expo bu dönüşüm için belki bir fırsat olabilir, İnciraltı yerine bir dönüşüm bölgesi seçilebilir.
Expo alanı çevresine yeni bir kent kurulabilir...

İnciraltı, Expo'yu İzmir'e getirmek için elimizdeki önemli bir koz ancak sağlık merkezi olarak planlamak istedimiz bir yer aynı zamanda.
Tabii her ikisi içiçe, bütünleşik bir proje de gerçekleştirilebilir.
Yinede, diğer alternatifler üzerinde de durmalıyız.
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen EnderYıldırım » Pzt 09 May 2011, 20:34

Yıldırım: İzmir'in Kentsel Dönüşümü için Gerekirse Özel Yasa Çıkaracağız
Eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, İzmir'in gecekondu görünümünden kurtulması için gerekirse Meclis'te özel yasa çıkaracaklarını söyledi.


İzmir Hilton Otel'de, ekonomi muhabirleriyle bir araya gelen Yıldırım, İzmir ile ilgili projelerini anlattı. İzmir'in diğer illere yıllarca ağabeylik yaptığını ve Türkiye genelindeki illere göre her 10 kişiden birine iş imkanı sağladığını aktaran Yıldırım, ancak yıllar içinde yoğun göç sebebiyle kentsel anlamda kötü bir imaj çizdiğini kaydetti. Bu imajı tersine çevirmek ve İzmir'i modern bir yşehir haline getirmek istediklerini ifade eden Yıldırım şöyle konuştu:

"Biz bunun farkındayız. İzmir'in çok önemli bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Artık bunun aciliyet teşkil ettiğini de biliyoruz. Önümüzdeki dönemde en önemli hedeflerimizin başında İzmir'in kentsel dönüşümünü hayata geçirecek projeyi başlatmak olacak. Bu anlamda gerekirse İzmir'e özel bir yasa çıkaracağız. İzmir'in kent merkezinde veya kanatlarında olsun, kentsel anlamda herkesi rahatsız eden bir yapı mevcut. İzmir içinde 4 milyon insanın yaşadığı bu güzel şehirde bu kadar uçurumun iç içe olması hiç kimsenin hoşuna giden bir şey olmadığın artık sizlerde taktir edersiniz. Buna neden ihtiyaç var, İzmir'de biri bir iş yapmaya kalktı mı bir başkası mahkemenin yolunu tutuyor. İzmir'de böyle bir anlayışı aşamazsşak İzmirde birçok ihzmet geç kalır. Bugün sorunlar yumağı haline gelmiş bir çok proje var. İzmir proje üretmekte fakir değil, ama projelerini uygulamayamıyor. Uygulamayınca ne yapıyor var, Bunu aşamazsanız ne yapacaksınız mutlaka bir çözüm geliştirmeniz lazım. Gerekirse den kastım budur. "

İzmir'de bin 540 yabancı yatırımcı bulunduğunu, istihdama yüzde 10, katma değere ise yüzde 13, 5'luk katkı sağladığını söyleyen Yıldırım, bu gerçeklerden yola çıkarak AK Parti hükümeti olarak İzmir'i çok önmesediklerini kaydetti. Bu kapsamda İstanbul İzmir otoyol projesi, İzmir-Ankara yüksek hızlı tren projesi, Ege Limanı ve İzmir Çevre Yolu ile Aliağa Menderes hattını devreye soktuklarını, sadece bu üç projenin ise 25 milyar liranın üzerinde kaynak aktarıldığını anlattı. Bu anlamda İzmir'in hak ettiği payı almış olduğunu belirten Yıldırım, ancak İzmir'in potansiyelinin bu olmadığını, daha fazlasını yapabileceğini belirtti.

İzmir'de sürekli hak ettiği payı alamadığı yönünde haberler yapıldığını hatırlatan Yıldırım, "İzmir'de böyle bir algılama var. Yerel yönetimlerle iktidarın farklı partilerde olması ve bunun siyaseten kullanılması bu sonucu doğuruyor. İzmir bundan daha fazlasını hak ediyor. Potansiyeli çok üzerinde. Önemli olan bu. Verdiğinden daha az alıyor, saplantısından çıkması lazım. Daha geniş ufuk sahibi olmamız lazım. Bu tartışma bizi bir çıkmaza sokar. Bunun İzmir'e de ülkemize de faydası yok. Bu kapsamda ayrıca İzmir Körfezi'ne denizin daha etkili kullanımını sağlamak için 3 adet marina yapacağız. " diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen Gökhan » Prş 19 May 2011, 14:42

Yıldırım: İzmir'de 100 bin binayı yıkacağız

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir’de yapıların yüzde 60’ının kaçak olduğuna dikkat çekti, “Yaklaşık 100 bin binayı yıkıp yeniden yapacağız” dedi.

İzmir ‘çılgın projeyi’ beklerken, Hürriyet İzmir'den Mete Tamer Omur'un haberine göre; Ulaştırma eski Bakanı ve Ak Parti 2. Bölge birinci sıra adayı Binali Yıldırım’dan yaklaşık 7 milyar TL bütçeli ve 100 bin konutu ilgilendiren bir açıklama geldi.

Kentte büyüme alanlarının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, bunun adresinin de ‘kentsel dönüşüm’den geçtiğini dile getirdi. İzmir’de bulunan yapıların yüzde 60’ının imarsız olduğunu belirten Binali Yıldırım, “Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu da yaklaşık bir hesapla 100 bin konutu ilgilendiriyor. Bunun için de 7 milyar TL’lik bir meblağ gerekiyor. TOKİ sekiz yılda 500 bin konut yaptı. Yani İzmir’deki bu konutların beşte biri kadar” dedi.

Bu projeyi tek başına devletin yapmasının da gerekmediğini de kaydeden Yıldırım, “Özel sektör de yer alır. Biz burada hak sahiplerinin haklarının ziyan olmamasını istiyoruz. Bu dönüşüm gerçekleştiğinde çok geniş bir alan ortaya çıkacak. Müthiş bir yeşil alan oluşacak. Bunun için özel bir yasa yapılacak. Bu konunu şimdiden kamuoyunda tartışılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: http://www.egedesonsoz.com/haber/Yildir ... giz/793506

Eğer söylendiği gibi 100 bin konut yıkılıp yerine modern, çağa uygun konutlar yapılırsa, İzmir Avrupaî bir görünüm kazanır..Ki bana göre şu haliyle bile oldukça güzel geliyor..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen Gökhan » Pzt 30 May 2011, 17:14

İşte İzmir’in kentsel dönüşüm haritası

Resim

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de uygulanacak kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, 43.7 milyon metrekarelik “Sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanı”nın belirlendiğini, ilk etapta şehrin “protokol yolu” niteliğindeki aksta bulunan Limontepe, Aktepe ve Emrez’den başlamayı planladıklarını açıkladı.

Resim

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir için hazırladıkları kentsel dönüşüm projelerini kamuoyuna açıkladı. 1/25000 ölçekli plan çalışmaları kapsamında, kentteki sağlıksız yapılaşma bölgelerinden hareketle yapılan ve 4371 hektarlık alanı kapsayan Sağlıklaştırma-Yenileme Program Alanları çalışması ile kentin merkezinin yüzde 40 civarının kent dönüşüm alanı olarak planladığını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, öncelikli hedeflerinin Aktepe’de 12-13 bin ve Limontepe’de 3 bin konut üretmek olduğunu ifade etti. Başkan Kocaoğlu,bu projeye ilişkin rakam ve süre vermenin doğru olmadığını, ancak İzmir’in ekonomik gelirinin hızlı bir şekilde artması halinde tüm kentin 10 senede dönüşebileceğini söyledi.

“Kadifekale örnek olacak”

Kent dönüşümünün genel bir şablon uygulayarak gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “Kent dönüşümünün nasıl olacağını, o bölgelerin özel durumları belirleyecektir. Çok katlı konutta yaşayamayacak insana 10. katta konut vermenin kent dönüşümüyle ilgisi yoktur. Bazı bölgelerimiz kendi başına kent dönüşümü yapabilecektir, bazı bölgelerimiz diğer bölgeler için cüzi kaynaklar getirecektir. Bazı bölgelerde ise hiçbir kar beklenmeden idare tarafından yapılıp hak sahiplerine verilecektir. Örneğin Kadifekale heyelan bölgesinin, Uzundere’ye taşınması böyledir. Çünkü konutların yıkıldığı 44 hektar alanda, heyelandan dolayı inşaat yapılamamaktadır. Burada biz TOKİ’nin yaptığı konutları 75 bin liraya satın alarak ya da konut istemeyen vatandaşlara 99 bin lira kamulaştırma bedeli ödeyerek bu projeyi gerçekleştirdik. Şu anda Kadifekale’nin Uzundere’ye taşınmasının bize olan maliyeti 175 milyon lira civarındadır ve devam edecektir. Yolunuz düşerse, Kadifekale Şehitliği’nden yönünüzü denize doğru çevirdiğinizde, o bölgenin ağaçlandırıldığını göreceksiniz. Yeşildere’ye bakan bölümde 600-700 dönümlük bir kent ormanı yaratılacaktır.”

Bu çalışmalar çerçevesinde ulaşım master planlarının da revize edildiğini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kentin beton yığını şeklindeki fotoğrafının değişeceği bir İzmir hayal ediyoruz. Kadifekale’de yaptığımız çalışmalar, kent dönüşümünün nasıl olması gerektiği konusunda bir örnek oluşturdu. Toplu konutla kent dönüşümünün mutlaka felsefesinin oturması gerekmektedir. Sadece bir inşaat işi değildir, ileriye dönük 40-50 yıl sonrasının planlanması yeni kent modellerinin oluşturulması gerekmektedir.”

“Yık binayı yap binayı demek dönüşüm değildir”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki asıl amacın kenti daha yaşanabilir kılmak olduğunu belirterek, “1 dönüm bir araziyi ele aldığınızda ve burada 8 kat üzerinden yüzde 20 kullanım sağladığımızda, bugünkü gecekondu dönüşüm alanlarının ihtiyacı karşılanmaktadır. Geriye kalan yüzde 80’lik bölüm, İzmir’in beton görünümünden kurtulması için kullanılacaktır. ‘Yık binayı, yap binayı’ demek bir dönüşüm değildir.” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, 1/25000 ölçekli planda yer alan 4371 hektar, yani 43 milyon metrekare alanı kapsayan Sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanları ve büyüklüklerini de şöyle açıkladı:

• 1207 hektar Cennetçeşme, Uzundere, Aktepe, Ermez ve Peker Mahallesi,
• 310 hektar Bayraklı, Çiçek, Alparslan ve Muhittin Erener Mahallesi,
• 347 hektar Yamanlar, Gümüşpala ve Emek Mahallesi,
• 165 hektar Kadifekale ve İmariye Mahallesi,
• 120 hektar Güzeltepe ve Şirintepe Mahallesi,
• 237 hektar Mevlana ve Doğanlar Mahallesi
• 510 hektar Karabağlar, Uğur Mumcu, Akıncılar ve Seyhan Mahallesi,
• 107 hektar Adalet ve Mansuroğlu Mahallesi
• 24 hektar Narlıdere Atatürk ve 2. İnönü Mahallesi
• 81,5 hektar Gültepe ve 26 Ağustos Mahallesi
• 93,4 hektar Asarlık 1. Bölge,
• 42,1 hektar Asarlık 2. Bölge,
• 27,2 hektar Asarlık 3. Bölge,
• 30.6 hektar Menemen
• 639,3 hektar, Altındağ-Çamdibi Yenileme Alanı
• 109,5 hektar Yeni Girne Yenileme Alanı
• 322,2 hektar Yenişehir-Gürçeşme-Yeşildere Yenileme Alanı

Bakanlar Kurulu’ndan onay bekleniyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir taraftan kenti yenilemek, diğer taraftan kentlilik bilincini aşılamak ve çağdaş konut standartlarını yakalamak istediklerini belirterek, “Limontepe bölgesinde bütün hazırlıklarımızı bitirdik. 42,5 hektar alanda Bakanlar Kurulu’na müracaat ettik. Onay gelir gelmez başlayabiliriz. Aktepe-Emrez kendi kendine dönüşebilecek bir alandır. Burada Bakanlar Kurulu’ndan onay geldikten sonra kent dönüşümü için çalışmalara başlanacaktır. Şu anda Bayraklı’nın tamamı, Ballıkuyu, Yeşildere için çalışıyoruz. Bir taraftan inşaatlar başlayacak, diğer taraftan planlamalar devam edecek ve bu çalışmalar biteviye sürecektir” dedi. İzmir’in 60 yıl boyunca aldığı göçler sonucunda bu hale geldiğini, mevcut gecekonduların 60 senelik bir sürecin eseri olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, kentsel dönüşümü şehrin protokol yolu niteliğindeki havalimanından yeni fuar alanına uzanan aksta bulunan Limontepe, Aktepe, Emrez’den başlatmayı uygun gördüklerini sözlerine ekledi.

“Seçim bildirgemizde vardı”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu projenin 2009 yılındaki seçim bildirgesinde de bulunduğuna dikkat çekerek, o bildirgedeki kent dönüşümü ile ilgili bölümün Büyükşehir Belediyesi arşivlerinde yer aldığını söyledi.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Doğrusu dönüşüm düşünülen alanlar arasında kendi mahallemizin (26 Ağustos) de olduğunu görmek beni mutlu etti..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen Umut » Pzt 30 May 2011, 17:47

Tesadüf ki bizim mahallemiz de bulunuyor: Adalet. :) Gerçi burada kentsel dönüşüm kendiliğinden gerçekleşiyor. Ama bazı yerlerde özel yatırım ve yaptırımlar gerekiyor. Aynı zamanda yaşayan insanların da mağdur edilmemesi çok önemli. Bu durumda maliyet de çok yükseliyor. Planlar güzel, umarım uygulama da hızlı ve sorunsuz olur.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen EnderYıldırım » Sal 31 May 2011, 21:19

Aziz Başkan kısa bir süre önce çıktığı bir tv programında, belediye binasının artık yetersiz geldiğini ve depreme dayanıksız olduğunu söylemişti.
Bu nedenle daha büyük bir bina için Basmane çukuru ya da yeni kent merkezi olabileceğini ifade etmişti.
Konak Meydanı'nda ki "3 Sevimsiz bina"'nın yıkılıp meydan olması gerekir diye düşünüyorum...
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: İzmir Kent Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Projeleri

Mesajgönderen Gökhan » Çrş 08 Haz 2011, 04:08

İzmir’e, 2 yeni projede 14 bin konut yapılacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir İlçesi’nde Aktepe-Emrez ile Karabağlar İlçesi Limontepe mahallelerinde kent dönüşüm planı çerçevesinde 13- 14 bin yeni konut yapılacağını, hazırlanan iki projenin de Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini belirtti.

Özel sektör dahil

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) İkamet ve Çok Amaçlı Bina İnşaat Sanayi Meslek Komiteleri tarafından düzenlenen “İzmir’de Kentsel Dönüşüm” konulu toplantıda Büyükşehir yetkilileri ile sanayiciler biraraya gelerek fikir alışverişinde bulunduKentsel dönüşüm projesinde öncelikle kente adapte olmuş gecekonduda yaşayan kesimin hedef alındığını belirten Kocaoğlu, kentsel dönüşümde sadece belirli alanların belediye tarafından yapılacağını, geri kalan projeleri özel sektöre devredeceklerini söyledi. Aktepe-Emrez ile Limontepe mahallelerinde kent dönüşüm planı çerçevesinde 13-14 bin yeni konut yapılacağını da açıklayan Kocaoğlu, iki projenin de Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini belirterek, “Burada her türlü hazırlığı yapmış durumdayız. Bakanlar Kurulu Haziran sonunda kent dönüşüm bölgesi ilan ederse 6 aylık mutakabat süremiz var. Bu süre yıl sonunu bulur. Ardından 2012 Haziran’ı gibi 160-170 hektarlık alanda konut projesi yapılması için inşaat sektörünün hizmetine sunacağız” dedi.
Öte yandan deniz ulaşımıyla ilgili de bilgi veren Kocaoğlu, belediyenin 2 adet katamaran alacağını söyledi.




Aziz Kocaoğlu, konuşmasında ayrıca kentsel dönüşümde TOKİ'den yararlanılmayacağını vurguladı..Şahsen ben de apartmankondu görmek istemiyorum..Özel sektörün devreye girmesiyle daha şık binaların inşa edileceğini düşünüyorum..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Sonraki

Dön Konut-Site ve Kentsel Dönüşüm

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 12 misafir

cron
Free Web Hosting