İZBAN A.Ş. nin işletim yapacağı raylı sistem 80 kilometre uzunluğunda olup, ALİAĞA-ALSANCAK-HALKAPINAR (kuzey) ve HALKAPINAR-ALSANCAK-CUMAOVASI (güney) aksı olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Hat üzerinde TCDD yolcu ve yük trenleri ile İZBAN A.Ş. ye ait banliyö trenleri birlikte işletilecektir.
Banliyö sisteminde; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sistemine uyarlanan ve yeni inşa edilen toplam 31 istasyon bulunmaktadır.
İzmir’in kuzeyden güneye en önemli ulaşım aksından geçen banliyö sisteminde İZBAN A.Ş. nin günlük yolcu sayısının 550.000 civarında olması öngörülmektedir.
Kent içi raylı sistem toplu taşımacılık hizmeti verecek olan İZBAN A.Ş. hat üzerinde çalıştıracağı 33 setten (her tren seti 3 araçtır) oluşan elektrikli tren alımını gerçekleştirmiştir. Trenlerin bakım ve onarımının yapılacağı atölye binası; Çiğli’de 77.000 m2 alan üzerine kurulmuş ve en ileri teknolojinin kullanılacağı ekipmanların alımı İZBAN A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir.
İZBAN’IN İLKLERİ
İZBAN A.Ş. nin işletimini yapacağı Aliağa-Cumaovası hattı raylı ulaşım sistemi; bazı bakımlardan ‘ilk’ olma özelliğini taşımakta ve bu da şirketin önemini daha da pekiştirmektedir.
-Aliağa-Cumaovası hattı Türkiye’nin hava limanı bağlantılı en büyük banliyö sistemidir. İZBAN A.Ş. bu büyüklükte bir kent içi raylı sistemini işletecek ilk kuruluştur.
-Yerel ve genel yönetimin temsilcisi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ilk kez bir toplu ulaşım sistemi projesini hayata geçirmiş ve iki kurumsal ortağın hissedar olduğu İZBAN A.Ş. ye işletim hakkını vermiştir.
-Çiğli’de kurulan İZBAN A.Ş. bakım onarım ve depo alanı gerek büyüklüğü gerek sahip olunan teknik teçhizatın modernizasyonu bakımından Türkiye’de ilk olma özelliği taşımaktadır.
-TCDD tren hattı üzerinde banliyö işletmeciliği yapan ilk şirket İZBAN A.Ş. dir.
-1856 da işletmeye başlayan İzmir-Aydın demiryolu; Anadolu topraklarındaki ilk demiryolu işletmesidir. Aynı güzergahta hizmet verecek olan İZBAN A.Ş. modern banliyö işletmeciliği yaparak, Anadolu topraklarında bir ‘ilk’i daha gerçekleştirmiş olmaktadır.
İZBAN A.Ş.nin işletimini yapacağı raylı sistem hattı, Aliağa’dan Cumaovası’na kadar mevcut olan demiryolunun alt yapısının geliştirilip, standardının yükseltilmesi ve böylece yüksek kapasiteli bir kent içi raylı sistemin kurulması ile şekillendi. Toplam iki güzergahtaki hattın hattın uzunluğu 80 kilometreye erişiyor.
Hat üzerinde mevcut olan istasyonlarda iyileştirmeler yapılmış, sistemin daha iyi işletilebilmesi için yeni istasyonlar inşa edildi. Kuzey hattında 13 karayolu geçidi, Güney hattında ise 10 karayolu geçidi yapıldı.
Kuzey hattı olarak bilinen Aliağa-Alsancak- Halkapınar güzergahı 57 kilometre uzunluğunda ve üzerinde 19 istasyon bulunuyor. Bu mesafenin İZBAN A.Ş. trenleriyle 56 dakikada kat edilmesi öngörülüyor.
Güney hattı olan Cumaovası-Alsancak-Halkapınar bölümünde ise mesafe 23 kilometre uzunluğunda ve üzerinde 12 istasyon yer alıyor. Bu güzergahın ise 30 dakikada kat edilmesi öngörülüyor. Hat üzerindeki toplam yolculuk süresi 86 dakika olması öngörülüyor.
Çiğli Atölye ve Depo Tesislerimiz
Çiğli’de bulunan bakım onarım ve tren bakım merkezinin teknik donanım ihalesini gerçekleştiren İZBAN A.Ş. burada da bir ‘ilk’e imza attı. 77.000 m2 alana yayılan ve bunun 20.000 m2 si kapalı alan olan merkezde ‘tren tanı sistemi’ bulunuyor.
Türkiye’de ilk kez kullanılacak olan bu sistem sayesinde trenlerdeki hasar ve arızalar anında tesbit edilecek. Sistemin çalışması için banliyö araçlarının ön ve arka kısımlarına, bütün teknik bilgilerini içeren kartlar yerleştirilecek. Bu araçlar, her gün seferlerini tamamladıktan sonra depo tesislerine girerken sistem çalışacak. Bilgi kartlarındaki aracın önceki ve yeni teknik durumunu karşılaştırarak, bir hasar ve arıza oluşup oluşmadığını tespit edip kumanda merkezine bildirecek.
Ayrıca herhangi bir olumsuzluk durumunda trenleri karadan ve demiryolu hattından çekebilecek acil durum kurtarma araçları da olacak. Böylece banliyö araçlarında yüksek oranda güvenlik sağlanmış olacak.

izban.com.tr