Göztepe’deki Anadolu Apartmanı’nı restore eden Megapol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, “İyi bir eser yapmak istiyoruz. Hem mimari hem de kültürel açıdan İzmir’in şehir hayatını değiştirecek bir proje hazırladık” diyor
Mithatpaşa Caddesi No: 907... İzmir’in hatta Anadolu’nun ilk çok katlı yapısının adresi...
İzmir’de çok katlı konut türünün izlerini taşıyan, günümüze kalmış ilk ve tek yapı Anadolu Apartmanı tam da o noktada bulunuyor. Şimdi yıkılmış olan Gözümoğlu Açıkhava Sineması’nın yanında yer alan dört katlı apartman, Mısırlı bir tüccar tarafından yaptırılmaya başlanmış, daha sonra mal sahibi Mustafa Ragıp Devres tarafından 1905’te bitirilmiş. Koruma altına alınan bina, yeniden yaşama dönmeye hazırlanıyor.
İzmir’e gökdelen projeleri kazandıran Megapol İnşaat Anadolu Apartmanı Projesi’ni bir yıla kadar tamamlayacak.
Megapol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, projeyi “Aslında İzmir’in çok katlı ilk binası olması nedeniyle yine yaptığımız işten çok uzak değil. Biz zaten şirket politikamız gereği sıkça yapılamayan, sıra dışı işleri seviyoruz. Bu da öyle sıra dışı bir proje. Bu projede ticari kaygılarımız yok. Daha çok mesleki kaygılarımız var. İyi bir eser yapmak istiyoruz. Hem mimari hem de kültürel açıdan İzmir’in şehir hayatını değiştirecek bir proje hazırladık” sözleriyle anlatırken Anadolu Apartmanı’nda geçecek film projelerinin ipuçlarını da aktarıyor.
Anadolu Apartmanı’nın restorasyonuna nasıl karar verdiniz?
Anadolu Apartmanı 1950’li yılların başında yapılan, İzmir’in ilk apartmanı. 1968 yılında babam Anadolu Apartmanı’nın hisselerinin bir kısmını satın almıştı. Yıllar içerisinde hisseleri aldık ama önce mülkiyet sorununun çözülmesi lazımdı. Takriben üç yılı aşan, yasal izinlerin alınması süreci oldu.
Eski yeni bir arada
Tamamlandığında orijinaline yakın mı olacak?
Aslına sadık bir restorasyon yapıyoruz. Sadece giriş katlarına iki tane ilave asansör yapılacak. Kat planlarını da değiştirmiyoruz. Bu bir konut projesi, biz de residance yapıyoruz. Zemin katlarda iş yerleri var, üst katta 2 artı 1, orijinal plana uygun konutlardan oluşan bir projemiz var. Anadolu Apartmanı’nın arsası oldukça büyük. Bahçe olan kısmına da yine dört katlı yeni bir bina yapıyoruz. Yeni bina kısmına modern giydirme yapacağız. Son 15 yıldır dünyada yeni bir trend var. Eski binaların yanına yeni bina yapıyorlar. Kontrast oluşturması, eskinin öne çıkması için yapılıyor. Tarihi bina modern binanın dışına yansıyacak aynı zamanda...
İç bölümleri?
Tarihi binada zemin katta restoran planladık, üst kat ise 12 tane residance’tan oluşuyor. Yan taraftaki zemin ve birinci katı ticari olarak planlıyoruz. Üçüncü katta sergi salonu, dördüncü katta ise çok amaçlı salon var. Kent hayatının zenginleşmesi için çok büyük kapasiteli tiyatro, sergi salonlarının yanında küçük binalara da ihtiyaç var. Megapol Kültür Merkezi olarak planlıyoruz. Kültür ve sanat amaçlı özgün bir çalışma yapmak istiyoruz. Hazırlığını yapıyoruz, sadece binayı yapmak yeterli değil bir de içerisini hazırlamak önemli.
Gökdelen projeleriyle adınızı daha çok duyurmuştunuz. Bu projenin diğerlerinin yanında daha farklı olduğunu düşünüyor musunuz?
Aslında İzmir’in çok katlı ilk binası olması nedeniyle yine yaptığımız işten çok uzak değil. Onun dışında biz zaten şirket politikamız gereği sıkça yapılamayan, sıra dışı işler yapmayı seviyoruz. Bu da öyle sıra dışı bir proje. Bu projede ticari kaygılarımız yok. Daha çok mesleki kaygılarımız var. İyi bir eser yapmak istiyoruz. Hem mimari hem de kültürel açıdan İzmir’in şehir hayatını değiştirecek bir proje hazırladık.
15 milyon liralık yatırım
Ticari kaygımız yok dediniz, yatırım ne kadara mal olacak?
Arsa bedeli dahil toplam 15 milyon.
Ne zaman tamamlanacak?
Bir yıl içerisinde. Restorasyon iznini de yeni bina iznini de aldık... Biz projeyle ilgili ümitliyiz. Hacim olarak diğer yaptığımız işler gibi iş değil nicelik olarak ama nitelikli bir bina olacak. Bir yıl sonrasını merak ediyorum.
Apartmanda film çekilecek
Binanın tarihiyle ilgili bilgiler çak fazla yok sanırım...
Bina aslında çok özellikli bir bina ama ben sanat tarihçisi değilim. Bir de elimizde net kayıtlar yok... Mısırlı birisi yapmaya başlamış, sonra devralınmış, tüccar aile tarafından tamamlanmış. Tarihi 1904 diye geçiyor. Cumhuriyet dönemi mimarisini görüyorsunuz. Ama biz bir film çekmeyi düşünüyoruz. Film şirketini de kurduk. İlk filmimizde mekan olarak Anadolu Apartmanı’nı seçtik. Sıra dışı bir senaryosu olacak. Kendi kurgumuzu yaratacağız. Biz biraz hayal gücünü kullanacağız.
Filmi ne zaman, nerede çekmeyi düşünüyorsunuz?
- Şirketi kurduk. Bir yandan görüşmeler devam ediyor. İtalya ve İzmir’de geçecek. Işık önemli olduğu için yaz aylarında düşünüyoruz
zmir’e hem bina hem de film ve kültür merkezi ile sanatsal katkı yapmış olacaksınız.
- Binalar yaşayan varlıklardır... Geçmişte koruma anlayışımız pek çağa uygun değildi. Oysa iyi bir koruma kullanma dengesi sağlamanız lazım. Burada Anıtlar Kurulu çok olumlu yaklaştı. Eseri yaşatabilmek için bize gerekli desteği verdi. Şu haliyle şehir için bir kayıptı. Aynı şekilde Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de aynı olumlu yaklaşımı devam ettirdi. Zatin bu iş sadece yatırımcının, mülk sahibinin isteğiyle olmaz. İdarilerin de o konuda destek vermesi lazım.
İzmir’de de kazandırmak gereken çok sayıda tarihi bina var. Onlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?
- İzmir’in kent kimliğini oluşturacak en büyük koruma bölgesi Kemeraltı. Kemeraltı 250 hektarlık bir alana sahip. Kemeraltı’nda yapılacak çalışmalar çok önemli. Özellikle binaların da korunması lazım. İzmir’de de son yıllarda olumlu değişimler var. İzmir artık değişime hazır.
Gerçekten çok güzel bir şehrimiz var. Projelerle zengin bir şehir haline gelmesi ve muhakkak katkı konması lazım. Kimi film yapar, kimi kendi sektöründe elinden geleni yapar. İzmir’in en iyilerini çıkartmamız lazım. O zaman zaten güzel olan şehrimizin yaşamı daha kaliteli olur.
Yeni projeler yolda
Yeni projeleriniz var mı?
- Ekonomik durgunluk dönemini proje hazırlığıyla geçirdik. İzmir ve İzmir’in yakın çevresi için hazırladığımız projeler var. Bir tanesi İstanbul’da. Anadolu Apartmanı ilk başlayacağımız proje ama onun devamında yeni projelerimiz var. Yeni Kent Merkezi’nde iki projemiz var. Büyük bir alışveriş merkezi projemiz var, yıl sonuna doğru hayata geçireceğiz. Şehrin merkezinde Medical Center projemiz var.
http://www.milliyet.com.tr/izmir-in-ilk ... efault.htm
Güzel bir röportaj olmuş; keyifle okudum..Belediyeler dışında özel sektörün de restorasyon çalışmalarına önem vermesi, İzmir adına sevindirici..Binayla ilgili resim olsa daha iyi olurdu; ancak şuan için bulamadım, bulduğumda onu da eklerim..
Evet arkadaşlar, kısa bir araştırmadan sonra Anadolu Apartmanı'nın resimlerine ulaştım..

NOT: Fotoğraflar wow dan doqu nickli arkadaşa aittir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu resimler de Megapol Group'un sitesinden..Ancak ben wow'dan aldım..OrhunAlac nickli arkadaşımıza tşk ederim..