Ege Uygarlıkları Müzesi

Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Sal 22 Mar 2011, 23:35

“Mega Müze” için yeraltı haritası
Agora’nın üst tarafında yapılacak ‘Ege Uygarlıkları Müzesi’ alanının altında arkeolojik kalıntı olup olmadığına bakılacak. Elde edilecek haritaya göre müze yeri belirlenecek

Araştırma yapılacak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadifekale’nin eteklerinde ortaklaşa yapılması planlanan Ege Uygarlıklar Müzesi projesinde ciddi adımlar atılmaya başlandı. Müzenin yapılacağı Agora’nın üzerinde kalan üçüncü derece sit alanı olan bölgede yeraltında arkeolojik kalıntı olup olmadığının araştırılmasına karar verildi. Büyükşehir Belediye Meclisi çalışmalar için Başkan Aziz Kocaoğlu’na protokol yapma yetkisi veren kararı oybirliğiyle onayladı.

Yeri değiştirilebilir
YERALTI arkeolojik haritasının çıkarılması çalışmaları için Dokuz Eylül Üniversitesi ve Deprem Araştırma Uygulama Merkezi (DAUM) ile bağlantıya geçen Büyükşehir Belediyesi, ön görüşmeleri tamamladı. Yeraltı haritasında çıkacak sonuca göre Mega Müze’nin yeri kesinlik kazanacak. Önemli arkeolojik eserler tespit edilmesi durumunda Müze yerinde değişiklik yapılabilecek. Ya da müze projesi bu bulguları koruyacak ve ortaya çıkaracak çalışmalara uygun olarak hazırlanacak.

“Sonucu bekliyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalışmaları yakından takip ettiğini, sonucu beklediğini söyledi. Kocaoğlu, “Belirlenen alanda arkeolojik buluntuya rastlanmazsa inşaat hazırlıklarına başlanacak. Uygun değilse bakanlık yetkilileri ile yeni bir yer arayışına gireceğiz” dedi. Müze alanının imar planlarına işlenmesinden sonra kamu-laştırmalar Büyükşehir Belediyesi tarafından 39 bin 145 metrekare alanda yapılacak.

Milliyet Ege
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Çrş 30 Mar 2011, 11:06

Ege Medeniyetleri Müzesi

Roma Antik Tiyatrosu’nun üzerindeki 190 binanın kamulaştırılmasını yapacaklarını ve Kadifekale Sur Duvarları’nı restore edeceklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “5 yıl önce karar verdik ama Kurul’dan karar daha yeni çıktı. Kimseyi eleştirmek için söylemiyorum ama biz geldiğimizde ortada proje bile yoktu; şimdi ihaleye çıkıyoruz” dedi.
İzmir’de kurulması planlanan Ege Medeniyetleri Müzesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temas halinde olduklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Müzenin yerine Bakanlıkla beraber karar verdik. 3-4 alternatif göstermiştik. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay da, Kadifekale’nin altında bulunan bölgeyi beğendi. Sayın Bakan, İzmir’e her gelişinde, ‘Büyükşehir Belediyesi araziyi versin, projeyi yapayım’ diyor. Oranın eski doku olduğu ve kamulaştırmadan önce arkeolojik ve jeolojik etüdlerin yapılması gerektiği belli. Her ne kadar hızlandırmaya çalışsak da, orası için aşılması gereken bir çok prosedür var. İki misli parayı da verseniz, bu prosedürün tamamlanması şart. Müze oraya yapılacaksa, sadece kamulaştırma projeleri en az üç sene sürer. Sayın Bakan ve bürokratları da bunu çok iyi biliyor. Ama her ay İzmir’e geldiğinde ‘ne oldu müzenin yeri’ diye soruyor” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi

Smyrna Antik Kenti Kazıları Resmi Web Sitesi
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Gökhan » Çrş 30 Mar 2011, 15:57

Aziz Kocaoğlu'nun tarihe verdiği değer gün gibi ortada..

Benim merak ettiğim; bu Kültür ve Turizm Bakanlığı ne işe yarar? Kocaoğlu'nun dediği gibi İzmir'le ilgili bir konu açıldığında her seferinde Ege Uygarlıkları Müzesi'ni yapacağız diyorlar.. Acaba bu düşüncesinde ne kadar samimiler? Ben, bu hususta hiç de samimiyet görmüyorum..Madem Kadifekale eteklerine bir müze planlanıyor, bunun zemin etüdünü de bakanlık olarak sen yaptırmalısın kardeşim..Zeminin altında ne olduğunu bilmeden mi dikeceksin müzeyi oraya..Siyasete girmek istemiyorum ama, herhalde bakanlık da, genel başkanları gibi 3-5 çanak çömlek diye algılıyor tarihi eserleri..

Benim dikkati çekmek istediğim bir başka husus da, bu müzenin yapılmasıyla birlikte küçük de olsa bölgede gecekondu dönüşümü sağlanmasıdır..Tün planlananlar gerçekleştirildiğinde (veya gerçekleştirilirse) Pagos Dağı, Roma dönemindeki orijinal haline bir nebze de olsa benzeyecektir..Bakalım bizim ömrümüzü bunu görmeye yetecek mi :D
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Çrş 30 Mar 2011, 17:11

Müze;
İzmir için kırılma noktası...
İzmir için çok önemli!!!

Dünyadaki büyük, meşhur müzeler incelenmeli.
Yapılacak müze için çok para harcanmalı, harika bir tasarımı ve içeriği olmalı.
Gerekirse uzun vadeli kredi kullanılmalı.

Dünya çapında bir müze inşaatına bir başlansın, bu kente ilgini nasıl olacağını;
harcanan para ve emeğin karşılığını kaç kat İzmir'e geri döneceğini hepberaber görelim...
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Gökhan » Çrş 30 Mar 2011, 17:18

Bence bu süreçte boş durmayıp, Opera Binası örneğinde gördüğümüz gibi ulusal veya uluslararası bir mimari proje yarışması yapılmalı ve bunların arasından en iyisi seçilip, o proje uygulanmalı..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Çrş 30 Mar 2011, 17:37

Belediyenin bu tarihi bölgeye duyduğu ilgi, kente kazandırma isteği ve hazırladığı projeleri herkesin takdirini topluyor. Ancak yapılan ve yapılacak olan işlerle ilgili sürecin çok yavaş işlemesi de can sıkıyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın İzmir'e gösterdiği ilgi gayet güzel, ancak aynı ilgiyi diğer bakanlıklardan ve kamu kuruluşlarından göremiyoruz.

Sanıyorum öncelikli hedef antik tiyatro. Ve bu tiyatro ortaya çıkartıldığında Kadifekale'nin İzmir'deki yerine ve de İzmir'in Dünya'daki yerine çok önemli katkıları olacak. Bahsedilen büyük müze daha da önemli belki ama, yapımı çok uzun sürecekmiş gibi duruyor. Gecekondular temizlensin, Kadifekale restorasyonu ve Agora kazıları tamamlansın, bir de tiyatro ortaya çıkarılsın, siz o zaman görün İzmir'i. Muhteşem olacak. Müze de mümkün olduğunca hızlı yapılmalı ama aceleye gelmesini istemem, küçük ve gösterişsiz, hele ki yetersiz olacaksa hiç olmasın, eni iyisi olsun.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Çrş 30 Mar 2011, 17:55

Konumu belli olmadığı için proje çalışması yapamazlar.
Ancak, dünyadaki müzeleri araştırmaya başlayabilirler.
Mimari açıdan opera binasında gerçekleştirilen çalışmanın bir adım önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Konusunda uzman dünya mimarları ile görüşülmeli, en estetik, en değişik, en orjinal tasarım gerçekleştirilmeli.
Başarmak için inanmak gerekir, İzmir'e sıradan bir kent gibi davrandığımız için dünyaya tanıtamadık, sorunlarını çözemedik.
Oysaki İzmir, dünyanın en önemli destinasyonlarından, en az İstanbul'daki gibi ülkenin gözbebeği olmuş işleri, projeleri hakediyor.
İzmir, dünyanın en iyi müzelerinden birini barındırabilir, dünya kenti olabilir...
Kısacası;
Milyonlarca lira parayı bu kente yatırmak, İzmir için bir fazlalık değildir.
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Gökhan » Çrş 30 Mar 2011, 18:12

Bugün dünyada müze denildiğinde akla gelen ilk iki müzenin resmini paylaşmak istedim;

İngiltere - British Müzesi

Resim

Fransa - Louvre Müzesi

Resim

Ender'in de dediği gibi mevcut müzeler mutlaka incelenmeli ve ona göre adından söz ettirecek bir şaheser ortaya çıkarılmalı...
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Çrş 27 Tem 2011, 01:02

Sümerbank Kampusü'ne müze projesi için onay bekleniyor

Ege Medeniyetleri Müzesi'ni, kamulaştırma sorunu nedeniyle Alsancak'taki Sümerbank alanına kaydıran Kültür ve Turizm Bakanlığı, araziyi almak için yazı yazdığı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yanıt bekliyor

Kadifekale eteklerine yapılması planlanan Ege Medeniyetleri Müzesi'ni, kamulaştırma sorunu nedeniyle Alsancak'taki Sümerbank Eğitim Kampusu arkasında kalan boş araziye kaydıran Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu bölgeyi Milli Eğitim Bakanlığı'ndan resmen istedi. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı göndererek yaklaşık 130 dönümlük arazinin kullanımını kültür ve sanat vadisi yapmak üzere talep eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi merakla gelecek yanıtı bekliyor. Arazinin 2000 yılı öncesinde Özelleştirme İdaresi tarafından İl Özel İdaresi'ne devredildiğini, İl Özel İdaresi'nin de İl Genel Meclisi kararıyla arazinin kullanım hakkını Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, "Şu anda arazi ile ilgili söz sahibi Milli Eğitim Bakanlığı. Bu bakanlık, alanda bulunan meslek liselerinin arkasında kalan boş araziyi bize devrederse bu alana içinde müze de bulunan bir kültür, sanat vadisi yapmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

HAREKETE GEÇİLECEK
Araziyi devralmaları durumunda hemen çalışma başlatacaklarını belirten Ediz, öncelikle araziyi kullanılabilir hale getireceklerini ifade etti. Ardından alana ilk olarak Ege Medeniyetleri Müzesi'ni inşa edeceklerini belirten Ediz, "Bu alan insanların rahatça gezip vakit geçirebilecekleri bir kültür ve sanat platformu olacak. Arazinin İzmir Limanı'na yakın olması kruvaziyerle gelen turistlerin kısa sürede ulaşabilecek olması nedeniyle de büyük avantaj sağlıyor. Arazide yeme-içme mekanları da düzenlenecek" diye konuştu.

KADİFEKALE 2. PLANDA
Ege Medeniyetleri Müzesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından önerilen Kadifekale eteklerindeki alanı ikinci plana bıraktıklarını belirten Ediz, "Müzenin Kadifekale eteklerinde yapılması da bir fikir. Ancak Kadifekale ile Agora Ören Yeri arasında kalan bölgedeki kamulaştırma sorunları, yeni ve çarpık yapıların temizlenmesi, sondaj kazıları ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan alınacak onayların süreci uzatacağı açıkça görülüyor. Bu nedenle Sümerbank'a yönelme ihtiyacı hissedildi. Eğer Sümerbank için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan uygun görüş gelirse Kadifekale'ye müze yapılmasına gerek kalmaz. Zaten Agora ile Kadifekale'yi içine alan bölge, gelecekte açık hava müzesi gibi olacak. Bölgede yeraltında bulunduğu belirtilen amfi tiyatronun da gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor" dedi.

Yeni Asır


Kadifekale çevresinin durumu bakanı korkutmuş sanırım, bürokratik ve fiziki sürecin uzayacağı konusunda haklı, ama bölgenin kentsel dönüşümüne de çok önemli katkı sağlanabilirdi. Her neyse, yeni belirlenen yer de şu anda atıl duran ve değerlendirilmesi gereken bir yer. Belediyenin de her türlü desteği vereceğinden eminim. Yeter ki baştan savma olmayan, kaliteli, sanat eseri niteliğinde bir yer olsun ve artık başlansın.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Gökhan » Pzr 04 Eyl 2011, 20:35

196 bin eser yeni müzeyi bekliyor

İzmir'de müzelerin depolarında bulunan 196 bin 588 eser, yapılması planlanan Ege Medeniyetleri veya Mega Müze olarak adlandırılacak müzeyi bekliyor.


İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bir mega müze inşa edilmesinin uzun süredir gündemde olduğunu hatırlattı.

Söz konusu müzenin İzmir'e yakışır, zengin kültürel varlıkların sergilenebileceği, bugünkü teknoloji ile donatılmış, kenti anlatacak mimaride olması gerektiğini belirten Ediz, müze hizmete girdiğinde, sergilenecek eser sıkıntısı çekilmeyeceğini söyledi.

Ediz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin müze konusunda çalışmaları olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: ''Ege Medeniyetler Müzesi veya Mega Müze olarak adlandırılan müzenin yapılması yönündeki çalışmalar devam ediyor. Öyle bir müze binası yapılmalı ki İzmir ile bütünleşmeli, kentin simgesi olmalı. İnsanların rahat gezebileceği, gerektiğinde dinleneceği ortam oluşması gerekir. Hem yerel yönetimin hem de Bakanlığımızın gündeminde bu konu var. Alan çalışmasıyla ilgili yerel yönetimin çalışmaları var. Kadifekale'nin altı, Agora'nın üstü müze için uygun bir yer. Sondaj çalışmaları sonucunda alanın müze için uygun olup olmadığına karar verilecek. Bakanlığın bu çalışmalara sonuna kadar desteği var.''

İzmir'in başlı başına bir açık hava müzesi olduğunu, Efes, Bergama, Teos gibi uzun yıllardır devam eden kazı alanlarında yüzlerce eserin sergilendiğini hatırlatan Ediz, şöyle devam etti: ''Kazı alanlarının dışında İzmir'deki müzelerde 12 bin 448 eser sergileniyor. Depolarda bekleyen eser sayısı ise 196 bin 588. Zaman zaman geçici vitrinlerle kazılarda çıkan eserleri ziyaretçilere açıyoruz. Arkeoloji Müzesi'nde İzmir'in tarihini 8 bin 500 yıl öncesine götüren Yeşilova Höyüğü'nden çıkan eserleri geçici olarak sergiledik.''

Abdülaziz Ediz, Avrupa'da sadece müze görmek için gidilen yerler olduğuna dikkat çekerek, ''Sadece müze yapmak için veya depolarda bekleyen eserlerin sergilenmesi için müze yapılmamalı. Mimarisiyle, konumuyla, içeriği ile cazibe merkezi oluşturulmalı'' dedi.

http://www.egedesonsoz.com/haber/196-bi ... yor/800355


İzmir'in yeni müzeye ihtiyacı, bu haberden de net bir şekilde anlaşılıyor..Müzenin yerinin biran önce kesinleşip, çalışmalara başlanması en büyük temennimiz..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Sonraki

Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir

cron
Free Web Hosting