1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Cmt 09 Nis 2011, 03:34
gönderen Gökhan
RESTORASYON SIRASI EMİR SULTAN’DA

Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli ziyaret mekanlarından Emir Sultan Türbesi’ni restore etmek için ihale hazırlıklarına başladı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Tarihi Havagazı Fabrikası, Narlıdere Kültür Evi, Anadolu Kütüphanesi, eski DGM binası, Dönertaş ve Gaffarzade sebili gibi sayıları giderek azalan tarihi mekanlardaki restorasyonlar ve başta Kadifekale eteklerindeki Antik Roma Tiyatrosu’nun gün ışığına çıkarılması olmak üzere İzmir’in binlerce yıllık tarihine tanıklık etmiş Agora, Smyrna ve Phokai’deki kazı çalışmaları ile kentin tarihi dokusunu ortaya çıkarabilmek ve turizme kazandırmak için çok sayıda projeyi peş peşe uygulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Emir Sultan Türbesi’ne el attı.

Resim

Kentin önemli tarihi mekanlarından biri olan ve Aydınoğlu Gazi Umur Bey’in komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in mezarının da bulunduğu Emir Sultan Türbesi’nin restorasyonu için 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan olumlu yanıt alan Büyükşehir Belediyesi’nin, önümüzdeki günlerde restorasyon için yapım ihalesine çıkacağı bildirildi.

Resim

Mevlevihane “Eğitim Atölyesi” olacak

Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, harabe halindeki aşhane, hamam ve Mevlevihane olarak kullanıldığı düşünülen 3 farklı yapı kalıntısı bulunuyor. Mevlevihane olduğu sanılan yapı restore edilerek “Eğitim Atölyesi” olarak hizmet verecek. Hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edilecek. Aşhane buluntularının üzeri ise bir sundurmayla korunacak. Türbe binasının restorasyonu yapılacak. Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşları tasnif edilerek, yerinde korunacak. Alanda ayrıca bir de güvenlik binası yapılacak.

2 yıllık çalışma

İzmirliler’in halen ziyaret ettiği Emir Sultan Türbesi’ni restore ederek kente kazandırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol doğrultusunda, 2006 yılında hazırladığı restorasyon projesini İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunarak onay istedi. Kurul, prensipte projeye onay verdi ancak türbenin de bulunduğu alanda geniş kapsamlı bir “zemin kazısı” yapılmasını ve elde edilecek bulgular ışığında bir rapor hazırlanarak tekrar kendilerine sunulmasını istedi. 2007 yılında İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ege Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü işbirliğinde başlayan çalışmalarda elde edilen bulgular tek tek tasniflenerek kayda alındı. Kazı sonuçlarında elde edilen bulgular ışığında Kurul’un isteği üzerine, röleve ve restitüsyon projeleri tekrar gözden geçirilerek yeni bir proje hazırlandı. Yeni proje de 2008 yılının Kasım ayında Kurul tarafından onaylandı. Bunun üzerine türbenin restorasyonu için İZSU Genel Müdürlüğü hemen ihale hazırlıklarına başladı. Önümüzdeki günlerde yapılacak ihalenin ardından çalışmalar başlayacak.

Tarihi mezarlık

Tarihinin 14. yüzyıla dayandığı tahmin edilen; Anadolu Selçuklu Devleti komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının bulunduğu Emir Sultan Türbesi’nin bahçesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii Banisi Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen büyüklerinin naaşları da yer alıyor.

Kaynak: http://www.izmir.bel.tr/Details.asp?textID=5852



2009'un Ocak ayına ait bu haberin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmiş..Ancak çeşitli aksilikler yaşanmış olacak ki, ihalesine yeni çıkılıyor..Belediyenin sitesinden yapılan ihale duyurusunu aynen aktarıyorum;

İhale Tanımı Durumu Son Teklif Tarihi

EMİR SULTAN TÜRBESİ RESTORASYONU YAPILMASI AÇIK İHALE (MADDE-19) 18.04.2011 10:00

Bu ihaleden de anlaşılacağı üzere, Aziz Kocaoğlu, Agora ve çevresini düzenlemeye kararlı..Şahsım adına, tarihe verdiği değerden dolayı kendisine teşekkürü borç bilirim...

Re: Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Cmt 09 Nis 2011, 03:53
gönderen Umut
Gecikmiş de olsa güzel haber. Açıkçası bu türbenin bu kadar çok ve önemli insana ebedi ev sahipliği yaptığını ve de bu kadar eski olduğunu bilmiyordum. Bunu öğrendiğime ve türbenin restore edilecek olmasına sevindim. Agora civarı çok enteresan, yan yana ve hatta üst üste, cumhuriyet dönemi yapıları,Osmanlı dönemi yapıları, Selçuklu dönemi yapıları, Roma dönemi yapıları mevcut. Bu bölge muhteşem bir tarihi miras. Dileğim; buradaki tarihi yapıların çok daha hızlı bir şekilde restore edilip bölgenin düzenlenmesi.

Re: Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Cum 27 May 2011, 14:36
gönderen Gökhan
“Hoşgörü kenti” İzmir’e yakışan proje

İzmir Büyükşehir Belediyesi, üç kutsal din için büyük önem taşıyan üç tarihi yapıyı daha restore edecek. Namazgah’daki Emir Sultan Türbesi ile Doğanlar Kilisesi ve Beit Hillel Sinagogu için hazırlanan projeler, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Geçmişi 8500 yıl öncesine uzanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’de, duvarlar arasında kalan, dar sokaklara sıkışan köklü tarihi gün yüzüne çıkarabilmek için yoğun çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde, farklı dinlerin buluşması da yaşanıyor. Büyükşehir Belediyesi, projeleri İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onaylanan Emir Sultan Türbesi ve Zaviyesi ile Doğanlar Kilisesi ve Beit Hillel Sinagogu’nda restorasyon çalışmalarına hazırlanıyor.

Emir Sultan yeniden doğacak

Namazgah Mahallesi’nde bulunan ve İzmir’i alırken şehit düşen, halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının bulunduğu türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen büyüklerinin naaşları da yer alıyor.

Resim
Resim

Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, harabe halindeki aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı yapı kalıntısı bulunuyor. Restorasyon sonrasında dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. Hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edilecek. Aşhane buluntularının üzeri ise bir sundurmayla korunacak. Türbe binasının restorasyonu yapılacak. Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşları tasnif edilerek yerinde korunacak. Alanda ayrıca bir de güvenlik binası yapılacak.
Resim

Doğanlar Kilisesi

Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Doğanlar Köyü’nde yer alan Doğanlar Kilisesi’nin restorasyonu için İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan beklediği onay geldi. 19. yüzyıldan kalma ve Hristiyanlık sanatında görülen bazilikal düzene sahip dikdörtgen planlı bu tarihi yapı, semt merkezi olarak kullanılacak. Restorasyon uygulaması için önümüzdeki süreçte ihaleye çıkılması planlanıyor.

Resim

İ.B.B



Tarihi eserlerimizin bir bir restore edilmesi, değerlerimize sahip çıkılması oldukça güzel..Yukarıdaki yapılardan Emir Sultan Türbesi'nin restorasyon ihalesi yapılmıştı..Umarım en kısa süre içinde diğer iki dini yapının da restorasyon ihalesine çıkılır...

Re: Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Cum 12 Ağu 2011, 12:45
gönderen Umut
“Emir Sultan” yeniden doğacak

Resim
Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli tarihi yapılarından olan Emir Sultan Türbesi’nde restorasyon ve düzenleme çalışmalarına start verdi. Kış döneminde tamamlanacak çalışmalarla türbe ve çevresi adeta yeniden doğacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uygulayacağı restorasyon için çalışmalara başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde Emir Sultan Türbesi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmaların kış döneminde bitirilmesi hedefleniyor.

Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının bulunduğu türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen büyüklerinin naaşları da yer alıyor.

Orijinal hali korunacak
Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, harabe halindeki aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı yapı kalıntısı bulunuyor. Restorasyon sonrasında dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. Hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edilecek. Aşhane buluntularının üzeri ise bir sundurmayla korunacak. Türbe binasının iç ve dış restorasyonu yapılacak. Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşları tasnif edilerek yerinde korunacak. Bir sanat tarihçisi tarafından yapılacak olan çalışmalarda “araştırma kazısı” da gerçekleştirilecek. Alanda ayrıca bir de güvenlik binası yapılacak.

izmir.bel.tr

Re: Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Sal 11 Eki 2011, 11:42
gönderen Gökhan

Emir Sultan “yeniden” doğuyor


İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli tarihi yapılarından olan Emir Sultan Türbesi’ni yeniden ayağa kaldıracak restorasyon ve düzenleme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uygulayacağı restorasyon için Ağustos ayında çalışmalara başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde Emir Sultan Türbesi’nde çalışmalar titizlikle devam ediyor.

Resim
Resim

Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.

Orijinal hali korunacak

Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, harabe halindeki aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı yapı kalıntısı bulunuyor. Restorasyon sonrasında dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. Hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edilecek. Aşhane buluntularının üzeri ise bir sundurmayla korunacak. Türbe binasının iç ve dış restorasyonu yapılacak. Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşları tasnif edilerek yerinde korunacak. Bir sanat tarihçisi tarafından yapılacak olan çalışmalarda “araştırma kazısı” da gerçekleştirilecek. Alanda ayrıca bir de güvenlik binası yapılacak.

Resim
Resim

Çalışmalar hangi aşamada?

Hazire bölgesinde yer alan mezar taşlarının tasnif ve tespit çalışmaları devam ediyor.
Türbe’nin içi korumaya alındı. İç ve dış duvar raspaları büyük ölçüde tamamlandı.
Türbe’nin kubbe bölümündeki kiremitler kaldırıldı. Orijinaline uygun olarak kubbe ıslahı ve izolasyon çalışması başlayacak.
Türbe’nin kubbe altında olası kalem işi bezemeleri ortaya çıkarmak üzere ince boya raspasına başlanılacak.
Türbe’nin bahçe bölümünde bulunan ana girişteki eklenti duvarlar kaldırıldı.
Dergah yapısında eksik olan duvarların tamamlanmasına devam ediliyor.

İ.B.B


Restorasyon projelerini her zaman ilgiyle takip etmişimdir..Çünkü bir kentin tarihi unsurları, o kentin geleceğinde de etkin rol oynar..Bu anlamda yapılan bu çalışmaları çok yerinde buluyor ve davamının gelmesini temenni ediyorum..Nitekim de öyle olacak..Belediyenin yapmayı planladığı bir dünya restorasyon projesi var

Tarihi Su Kemerleri Restorasyonu
Susuzdede Parkı'ndaki 3 adet tarihi yapının restorasyonu
Buca Kasaplar Meydanı'ndaki 3 adet tescilli binanın restorasyonu
Doğanlar Kilisesi
Haremlik-Selamlık Binası Restorasyonu bunlardan başlıcaları..

Re: Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Cum 19 Tem 2013, 00:03
gönderen Gökhan
Uzun süren bir süreç sonunda Emir Sultan Türbesi'nin restorasyonu tamamlanmış..

Emir Sultan müjdesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Emir Sultan Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarını tamamladı. Türbeyi ziyaret eden Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kentimizde çok önemli bir dergah olan bu mekanın yaşaması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.

Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uyguladığı restorasyon çalışmalarını tamamladı. Türbe’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek çalışmalar hakkında bilgi alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hazire bölümü (mezarlık) hariç, buradaki çalışmalar tamamlandı. Şu anda hazirelerle ilgili de röleve ve restorasyon projesi yapılıyor. Tarihimizin bu önemli yapısını yeniden kentle ve kentliyle buluşturacağımız için mutluyuz” dedi.

Resim

Emir Sultan Türbesi’nin İzmir için önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Çalışmalar sürerken bile vatandaşlarımız Türbe’yi ziyaret ediyorlarmış. Biz de mümkün olan en kısa sürede Türbe ve müştemilatının açılışını yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, Emir Sultan Türbesi’nin restorasyonu sırasında sık sık İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş alındığını ve bulunan her yeni objenin Kurul’a gittiğini hatırlatarak bu durumun çalışmaları şekillendirdiğini de ifade etti. Başkan Kocoağlu, “İbadete ve ziyarete gelen insanların çok olması bizi de sevindiriyor. Emir Sultan Türbesi, İzmir’de çok önemli bir dergah. Onun için bu mekanın yaşaması ve tekrar kültürümüze, kentimize, inancımıza kavuşturulması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kentimize hayırlı olsun” dedi.

Türk mührü

Emir Sultan Türbesi’nin restorasyon işini üstlenen Mimar Abdurrahman Çabuk, Türbe’nin henüz resmi açılışı yapılmadan vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. Çabuk şu bilgileri aktardı: “Emir Sultan Türbesi, İzmir’de ‘Türk mührü’ diye anılan önemli bir eser. Yapımını İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi, çok ciddi teknik imkanlarını bize seferber ettiler, yardımcı oldular. Normalde bu tip eserlerin restorasyonu çok daha uzun sürüyor. Yapım sırasında değişik dönemlere ait yeni bulgular çıkıyor ve Kurul ile paylaşılıyor, Kurul yeni kararlar veriyor. Emir Sultan’da onarımlar bitti. Hazire alanının restore edilmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi proje yapımına devam ediyor. Burası, İzmir’de Türklüğün, müslümanlığın başlangıç noktası gibi. O yüzden vatandaş büyük ilgi gösteriyor.”

Titiz çalışma

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde, yaklaşık 1400 metrekare alana sahip Emir Sultan Türbesi’nde çalışmalar tamamlandı.

Resim

Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.

Orijinal hali korunuyor

Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladığı zaman, Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı yapı kalıntısı vardı. Restorasyon kapsamında bu 3 yapı da aslına uygun olarak restore edildi. Dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. 2 kurnadan oluşan hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edildi. Aşhane yapısı, araştırmalarda çıkan yeni veriler doğrultusunda yeniden ayağa kaldırıldı. Türbe binasında restorasyon çalışmaları tamamlandı. Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşlarının restorasyon projelerinin hazırlanması işi devam ediyor. Projeler için, Kurul onayı alındıktan sonra hazirelerin restorasyonuna başlanacak.

Çalışmaların tarihçesi

Emir Sultan Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarına 2011 yılında başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alanın özelliğinden dolayı yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan bulgular doğrultusunda, en ufak bir detayı bile değerlendirip İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayına sunarak projelerde revizyon yaptı. Yeni onay sürecinin ardından 2012 Ağustos ayında tekrar başlayan Emir Sultan’daki çalışmalar, hazire bölümü hariç tamamlandı.

https://www.izmir.bel.tr/Details.asp?textID=11209


Başarılı bir restorasyon olmuş..Tarihi aksı ayağa kaldırmak adına yapılan bu çalışma, diğer eserlerin restorasyonunu da beraberinde getirecektir..

Re: Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Pzt 19 Ağu 2013, 05:55
gönderen Mesut
Enkaz halindeki bir yapıdan mis gibi bir iş çıkarmışlar cidden, güzel bir restorasyon olmuş. Din turizmine ve kentin tarihi zenginliğine katkısı olur.

Re: Restorasyon Sırası Emir Sultan’da

MesajGönderilme zamanı: Pzr 27 Eki 2013, 08:17
gönderen Umut
Peki kim bu Emir Sultan? Cevabı burada:

Umur Bey, İzmir kuşatması sırasında kale surlarına tırmanırken atılan oklarla hayatını kaybetti. Türk ordusu bunun üzerine sonuç alamadan geri çekildi. Umur Beyin cenazesi, Birgi’de babasının yanına defnedildi. Bu günkü Namazgâh semtinde türbesi bulunan Emir Sultan, bu savaşlardaki kahramanlıklarıyla anılmış bir gazi Alp Eren’dir.

http://www.izmirdesanat.org/izmir-liman ... more-30303


Yukarıdaki bir haberde de belirtildiği üzere Gazi Umur Bey’in komutanlarından Seydi Mükeremeddin'in de mezarı burada. Yaşadıkları dönem ise 1300'lü yıllar.

Re: Kent Geneli Restorasyon Çalışmaları

MesajGönderilme zamanı: Pzt 23 Şub 2015, 15:01
gönderen mertoviçizmir
Belediye 5 martta EMİR SULTAN ZAVİYESİ HAZİRESİ RESTORASYONU diye ihaleye cıkıyormus. Orası restore edilmemişmiydi ne restorasyonu anlamadım ? :idea:

Re: Kent Geneli Restorasyon Çalışmaları

MesajGönderilme zamanı: Pzt 23 Şub 2015, 15:20
gönderen Umut
Hazire dediği türbenin mezarlık kısmı oluyor. Orayı bilahare düzenleyecekler heralde.

Free Web Hosting