Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Çrş 15 Nis 2015, 05:55

Aydınlık ve güvenli olması önemli ama çarşının gece de aktif olabilmesi için tiyatro, sinema ve eğlence mekanları da açılması gerekli.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen mertoviçizmir » Çrş 15 Nis 2015, 11:41

Yapılanlar güzel , restorasyon projesi durdu sanırım. Oysaki bütün kemeraltı bastan sona yenilenmeli. Havra sokagı berbat bir durumda oraya da el atılmalıdır. Ama gercekci olursak bu tarz projeler sadece kemeraltını tarihi bir alana cevirmekten ibarettir. Kimse artık oraya alısveriş icin gidilecegini beklememelidir. Çünkü günümüzde hem popülatesini kaybetti hem de pahalı denilebilir.

Mesela alısveriş merkezlerine bakıyorsun markalı giysiler kemeraltındaki markasız giysilerden daha ucuz. Birde kemeraltının en büyük sorunlarından birisi cıgırtkanlar. Adam kolundan tutup magazaya sokmaya calısıyor. Dogal olarakta kimse kemeraltı eski gücünü kaybetti. Geri kazanırmı diye sorarsanız artık cok gec. Zaten her yer kemeraltı gibi oldu. Hatay caddesine bakıyorsun carsı gibi , esrefpasa caddesine bakıyorsun carsı gibi , sirinyere bakıyorsun carsı gibi , bornova , karsıyaka , çigli hepsi carsı gibi oldular.

Kısacası demem o ki kemeraltının artık müşterileri gemiyle gelen turistler , kemeraltını seven teyzeler amcalar filan. Yeni nesil icin AVM ler daha ucuz ve markalı oldugu icin hiçbir zaman kemeraltı 25-30 yıl öncelere gidemez..
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cum 17 Nis 2015, 21:21

İzmir Arap Hanı yerine AVM veya butik otel yapılacak!

İçinde 120 dükkan bulunan Arap Hanı'nın AVM veya butik otel yapılabileceği belirtildi. Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı Genel Müdürü Mustafa Akata, ortak ve hissedarların satış konusunda anlaştıklarını söyledi.


Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki 130 yıllık geçmişe sahip Arap Hanı satılığa çıktı. Tuhafiyecilerin faaliyet gösterdiği ve toplam 3 bin 200 metrekarelik alanıyla İzmir'in en büyük hanı olan Arap Hanı için 30 milyon lira istendi.

İçinde 120 dükkanın bulunduğu hanın AVM veya butik otel yapılabileceği kaydedildi. Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı Genel Müdürü Mustafa Akata hanın Kemeraltı, Agora ve Kadifekale akşındaki en önemli yapılardan biri olduğunu söyledi. Akata, hanın 1880'li yıllarda yapıldığını tahmin ettiklerini belirterek, "Toplam 3 bin 200 metrekare net kullanım alanına sahip olan bu handa 6.80 metre yüksekliği geçmeyecek şekilde 2 katlı inşaata izin veriliyor. Zeminde bin 500 üst katta da yine bin 500 metrekare olacak şekilde toplam 3 bin metrekarelik inşaat yapılabilir" dedi.


ŞİRKET YETKİLİ Hanın 100 hissedarlı ve 60 ortaklı olduğunu sözlerine ekleyen Mustafa Akata, "Tüm ortaklar birleşerek Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı ismiyle şirket kurdu. Tüm işler bu hissedarların belirlemiş olduğu şirket yönetim kurulu tarafından yürütülüyor. Yönetim kurulu, uygun müşteri çıkması halinde bize satışı yapmak için yetki verdi" dedi. Gayrimenkul firmalarının zaman zaman kendileriye görüştüklerini ifade eden Akata, "Bu görüşmelerde bizim beklentilerimiz karşılanmadı. Arap Hanı için 30 milyon lira istiyoruz. Buraya ister AVM yapılır, isterse restore edilip 2 katlı otel. Hatta Vilayet'ten bize 'Buranın altını çarşı, üstünü de butik otel yapın sizi sübvanse edelim' teklifi de geldi ama olmadı. Otel yapılması halinde her bir katta 40 civarında oda yapılabilir. Hem önden hem da arkadan ulaşımı olan han, bu özelliğiyle de artı puan kazanıyor. Eskiden esir pazarı olan sonraki süreçte araba garajı, sebze pazarı olarak kullanılan hanın günümüzde de tekstil ürünlerinin satılıdığı bir çarşı haline geldi, önemi her geçen gün artan Kemeraltı'nda Arap Hanı'nın da gelecekte bir simge olacağına inanıyorum" dedi.


YAPIM TARİHİ KESİN OLARAK BİLİNMİYOR
İzmir Anafartalar Caddesi'nde Küçük Karaosmanoğlu Hanı'nın yanındaki Arap Hanı'nın kitabesi bulunmadığından kesin yapım tarihi bilinmiyor. Mimari yapısı göz önüne alınarak 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin ediliyor. Hanın içinde, aynı yüzyılın sonlarında Museviler'in yayımladığı Esperans gazetesinin matbaası da bulunuyordu. Han bölgenin aktivitesine uygun olarak ayakkabı imalatı ve satışında uzmanlaşmış ticarethanelere ev sahipliği yaptı. Günümüzde ise genellikle manifatura işleri ile ilgili dükkanlar hizmet veriyor. Hanın avlusu içinde bir de mescid yer alıyor.

Resim

http://emlakkulisi.com/izmir-arap-hani- ... cak/364418

Otel olması iyi olur. Zaten icerisindeki dükkanlar iş yapmıyor. Gecen gün icinden gectim esnaflar oturuyordu. Ama su da bir gercek icindeki malları oldukca kazık bir fiyata satmaya calısıyorlar. Otel olması güzel olur. :)
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Cum 17 Nis 2015, 22:00

Otel olursa biz İzmirliler faydalanamayız, alışveriş ve yeme-içme fonksiyonu daha iyi olurdu.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cmt 18 Nis 2015, 18:09

Zaten şuanda da izmirliler pek faydalanamıyor. Ne olursa olsunda şu halinden kurtulsun. İçi de virane zaten , dökülüyor her yanı bakımsızlıktan.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Prş 24 Ara 2015, 02:08

Eczacıbaşı binası başarılı bir restorasyon geçirmiş. Altına Flo açılmış. Açıkçası daha işlevsel bir marka olabilirdi ama bina çok iyi en azından.

Resim

3 kişi bunu beğendi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Gökhan » Cum 28 Eki 2016, 23:24

Çok önemli bir haberi atlamışız. :!: :!: :!:

Bilindiği üzere 3-4 ay önce, mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve aşağıda da fotoğrafı yer alan Kemeraltı'ndaki Kaptan Mustafa Paşa İşhanı, YİD modeli ile yerine yine İş Merkezi yapılmak kaydıyla yıkılmıştı.

Resim

Temel kazı çalışmaları yapılırken alanda tarihi eser kalıntılarının olduğu ortaya çıkmış ve basında şu şekilde yer almış. Kronolojik sıraya göre haberleri paylaşıyorum.

1. iddia, tarihi eserlerin Eski bir Osmanlı Limanı kalıntısı olduğu yönünde.

'Bu inşaat alanında Osmanlı limanı var' iddiası

Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde yer alan ve geçtiğimiz ay yıkılan Kaptan Mustafa Paşa Vakıf Çarşısı'nın tabanında Osmanlı limanının kalıntıları olduğu iddiası ortaya atıldı. İddialarla ilgili bilgi almak için aradığımız İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise konu ile ilgili incelemelerin devam ettiğini ve gerekli işlemleri yaptıklarını söyledi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan Kaptan Mustafa Paşa Vakıf Çarşısı, Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde yer alıyor. Yıkılan alanın tabanında 4 farklı yerde kuyu açıldığı ve 4'ünde de Osmanlı dönemine ait liman kalıntılarına ulaşıldığı, bu bilgilerinde hazırlanan raporda yer aldığı ve raporun İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde yer aldığı iddiası ortaya atıldı. İddialar konusunda bilgi almak için aradığımız Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerinden konu üzerinde çalışmalara devam edildiğini ve gerekli işlemleri yaptıkları bilgisine ulaştık. Piramit İnşaat yetkilileri de inşaat çalışması olmadığını, Müze Müdürlüğü'nün denetiminde yapılan çalışmalarda tarihi kalıntı olup olmadığının ortaya çıkacağını açıkladı.

'Tarihi liman kalıntılarına ulaşıldı'

Can güvenliği nedeniyle içeriye alınmadığımız inşaat alanında kazılan kuyulara da ulaşamadık. Ancak gazetemizle paylaşılan fotoğraflarla ve raporun hazırlanmasını yakından takip eden ve ismini açıklamak istemeyen yetkili konuyla ilgili şunları söyledi: Burası eski bir Osmanlı limanın üzerinde yer alıyor. 4 fotoğrafta da kazı için yapılan kuyuları görüyoruz. Bunu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu istiyor. Açılan kuyuların üst tarafında mevcut binanın gri betonu, altında temel betonu, dolgu ve dolgunun altında da tarihi limanın kalıntıları görülüyor. Olay budur. Sonrasında farklı yerlerde de sondaj yaptırıldı. Ancak farklı yerlerde yaptırılan sondajlarda da bu tarihi limanın kalıntıları ortaya çıktı. Bu da alanın yaygın bir kalıntının üzerinde yer aldığını gösteriyor.

Bütün sorumluluk koruma kurulunda

'Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve yıkılan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı'nın tabanında Osmanlı Devleti'ne ait liman kalıntılarına ulaşıldığı ancak konunun duyulmaması için bir an önce inşaata başlandığı da iddialar arasında yer alıyor' diyen yetkili yurttaş bilinciyle konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştığını söyleyerek, sözlerini şöyle devam ettirdi: Binanın henüz yıkılmadan önce ölçülerini aldık ve binanın altının tarihi kalıntıları barındırdığı ortaya çıktı. Bu konuda hazırlanan rapor da gerekli yerlere verildi. Sonrasında ise alanı bir daha görme şansımız olmadı. Alanın korunup korunmayacağı konusunda ne yapıldığını da bilmiyoruz. Buradaki bütün sorumluluk koruma kurulundadır. İnşaatı yapacak olan şirketin ihale usulü binayı aldığını biliyoruz. Tarihi kalıntıların olduğu bir alana Vakıflar Müdürlüğü'nün ihaleyi nasıl verdiğini ve Koruma Kurulu'nun da inşaata nasıl izin verdiğini öğrenmek gerekiyor.


Alan açık müzeye dönüştürülebilir

Özellikle denize daha yakın ve eski olan binaların genelinin tarihi yapıların üzerinde yer aldığına işaret eden yetkili, 'Zaten o bölgenin tamamı tarihi bir bölge olduğu için burada bu tür inşaatlar yapılırken çok ciddi araştırmalar yapılması gerekir. Bir de bunun üzeri örtülmeye çalışılması çok doğru değil. Bu binaların yapıldığı dönemlerde Koruma Kurulu ya da yasal düzenlemeler yoktu. Olmadığı için de rahatlıkla inşaat yapılabiliyordu. Ancak Koruma Kurulları var. Bu kurullar tarafından eski yapıların ortaya çıkarılıp, korunması gerekir. Tarihi eski liman kalıntılarının olunduğu bu alanda da bir an önce uzman kişiler tarafından gerekli çalışmalara başlanması gerekiyor. Ortaya çıkacak kalıntılar sonrasında burası açık bir müzeye bile dönüştürülebilir' ifadelerini kullandı.

Gerekli işlemler sürüyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve yıkılan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı'nın tabanında Osmanlı Devleti'ne ait liman kalıntılarına ulaşıldığı ancak konunun duyulmaması için bir an önce inşaata başlandığı da iddia edilirken, binanın zemini için hazırlanan raporda eski Osmanlı İskelesi'ne ait tarihi kalıntıların olduğu yönünde iddiaları sorduğumuz Koruma Kurulu yetkilileri, konunun devam ettiğini ve gerekli işlemlerin de yapıldığını dile getirirken ortaya atılan iddiaların kendilerini ilgilendirmediğini söyledi.


Kurul kararı bekleniyor

İddialar hakkında bilgi almak için aradığımız Piramit İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Atatuş, 'Tarihi Osmanlı limanının kalıntıları mı olduğu, başka bir kalıntı mı olduğu ya da herhangi bir kalıntı olup olmadığı henüz belli değil. Bununla ilgili İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun kazı çalışması talebi var. Şu anda da zaten müze denetiminde bu çalışmalar yapılıyor. Yıkılan binanın temel kalıntıları seviyesine gelindi. O seviyeye de kalın bir temel betonu dökülmüş. Onun kırılmasıyla ilgili kurul kararını bekliyoruz. Kurul kararı çıktıktan sonra beton kırılıp, araştırma yapılacak. Bu kazılar zaten Müze Müdürlüğü'nün denetiminde yapılıyor. Her gün 2 arkeolog geliyor ve onlar denetliyor. Şu an için tarihi bir buluntu olup olmadığı konusunda net bilgi yok' diye konuştu.

http://www.haberekspres.com.tr/izmir/bu ... 91245.html


İkinci iddia ise alanda şapel kalıntısı bulunduğu yönünde.

Kemeraltı'nda inşaatın temelinden şapel çıktı

İzmir'de tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda 4 ay önce yerine AVM yapmak için yıkılan binanın temelindeki inşaat çalışmaları,
ortaya çıkan tarihi kalıntılar nedeniyle durdurdu. Tarihi kalıntılar incelenirken, bulunan eserin şapel olduğu iddia
edildi.

Resim
Resim
Resim

Daha fazlası için;

http://www.egepostasi.com/haber/kemeral ... kti/145037


Ben de ikinci görüşe katılanlardanım. Mevcut resimler şapele andırıyor. Ancak Kemeraltı'nda Dış Surlar ve Limanın olduğu da tarihi bir gerçek. Umarım alan ranta kurban gitmez de arkeolojik kazılarla halka açık bir alan olarak yeniden düzenlenir.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Cum 28 Eki 2016, 23:53

Yapılacak binayı paylamıştık da bu haberleri hiç görmemiştim, sağol Gökhan.

İki ihtimal de gerçek olabilir. Kalıntılar korunarak, yapılacak binanın bodrum katında kalacak ve ziyarete açılacak şekilde bir düzenleme yapılabilir. Böylece ne şiş yanar ne kebap. Bkz. Antakya Hilton.

Gökhan bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cmt 29 Eki 2016, 13:10

Belki sadece oradan ibaret değil cevresindeki binaların da altında birseyler vardır. Korunacagını sanmıyorum. Binayı dikmeye baslarlar yakında. Saçma sapan odalar ( mimarlar odası , sehir plancıları odası v.s. )kültürparkla ugrasacaklarına buradaki tarihi kalıntılar icin birseyler yapsalar ciddiye alınırlardı belki ama onların amacı izmire hiç birsey yaptırmamak sadece.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Gökhan » Cmt 29 Eki 2016, 22:16

Başdurak Camii altindaki ticarethaneler de boşaltılmış. Sanırım restore edilecek.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

ÖncekiSonraki

Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

cron
Free Web Hosting