Kuş Cenneti

Kuş Cenneti

Mesajgönderen Umut » Çrş 02 Şub 2011, 01:24

“Cennet” müjdeleri

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kuş Cenneti’ni yeniden ayağa kaldıracak 3 önemli proje için SİT Kurulu’ndan onay alındığını açıkladı:
1- Bölgede 6 bin metrekare büyüklüğünde Flamingo Adası yapılacak,
2- 22 km.lik yürüyüş yolu doğal malzeme ile yenilenecek,
3- Deltadaki kaçak balıkçı barınakları yıkılarak yeniden düzenlenecek.

Resim

İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği, kentin kuzeydeki cazibe alanlarından olan ve dünyadaki sayılı merkezlerin başında gelen İzmir Kuş Cenneti’ni İzmir turizminin en önemli domino taşlarından biri haline getirecek yeni düzenlemeler için düğmeye bastı. Birliğin olağanüstü meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kuş Cenneti’nde kural dışı olarak yapılan balıkçı barınaklarının taşınması için SİT Kurulu’ndan onay aldık. Buradaki kaçak barınaklar yıkılacak ve kayıtlı olanlar yeniden düzenlenecekler” dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir Kuş Cenneti’ndeki 22 kilometrelik mevcut yolun doğal malzeme ile iyileştirilerek kullanılır hale getirilmesi için de SİT Kurulu’ndan bekledikleri iznin geldiğini, doğaya uygun plant-mix maddesi ile yolun yeniden düzenleneceğini müjdeledi.

Flamingolar için özel ada
Kuş Cenneti’nde yaklaşık 3000 çift flamingonun yuva yaptığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Amacımız, flamingoların yuva yaptığı adaları büyütmek ve yuva yapan flamingo sayısını on binlere çıkarmak. Bunun için yaklaşık 6000 metrekarelik bir ada yapılması konusunda SİT Kurulu’ndan gerekli izinler geldi. Kuşların yavrulama dönemi ve tuz üretim dönemleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, doğal hayata en uygun olan dönemde bu konudaki çalışmalara başlanacak.”
Başkan Kocaoğlu, alandaki mevcut Birlik binası ve gözlemevinin yetersiz olduğunu da hatırlatarak Menemen Belediyesi’nden 80 dönümlük arazi tahsisi aldıklarını, mevcut ziyaretçi merkezinin yaklaşık 500 metre ilerisindeki bu alanda hem Gediz Deltası Sulak Alan Araştırma ve İzleme Merkezi hem de bilgilendirme/ toplantı/ gözlem yerleri yapılabilecek bir düzenleme gerçekleştirilebileceğini bildirdi. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği, yeni bina için proje hazırlayarak önümüzdeki süreçte onay için SİT Kurulu’na sunacak.

Kruvaziyer turizmi hedefi
Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz Kuş Cenneti Birliği olarak, elimizden geleni yapıp bölgeyi koruyup geliştirmeye ve doğal yaşamı canlandırmaya çalışıyoruz. Yapılacak daha çok iş var, biliyoruz. Örneğin İnciraltı’ndaki Çakalburnu, Kuş Cenneti’nin karşı komşusu. Son dönemlerde lagüne tatlı su vermek için çalışmalarımız olmuştu. Bu konuda bilim adamlarının da yönlendirmesiyle bu projeyi tekrar gözden geçirip ele alacağız ve tatlı su – tuzlu su dengesinde yeni düzenlemelerle burayı daha da canlı bir hale getireceğiz. Kentin merkezindeki bu doğal yaşam alanını tüm insanlığa sunmak istiyoruz. Kuş Cenneti’ndeki dünya zenginliğini tüm insanlık ile paylaşma gibi faaliyetlerimizin de olması gerekiyor. Bu projelerimizi hayata geçirdikten sonra, kruvaziyer turizmi ile gelen turistleri de bölgeye çekmek amacındayız.”

Valilik’ten tam destek
İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Olağanüstü Meclis toplantısına katılan İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise İzmir Kuş Cenneti’nin kentin çok önemli bir değeri olduğunu vurgulayarak, “İzmir Valiliği olarak bütün varlığımızla Kuş Cenneti’nin yanındayız. Kuş Cenneti güvenli eldedir, güvenli yönetimdedir. İzmir’in parlayan yıldızının bu ekip nezdinde daha da ileriye gideceğine inanıyorum” dedi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Umut » Cmt 12 Mar 2011, 20:31

İzmir'de, körfezin de temizlenmesiyle, su kuşları popülasyonu artıyor. Pasaport iskelesi açıklarında pelikan vs. görürseniz şaşırmayın. Ben çok şaşırmıştım. :)

Kuş cenneti'nde nüfus arttı

İzmir Kuş cenneti'ndeki koruma ve geliştirme çalışmaları kapsamında, bölgeye tatlı su akışı sağlıklı hale getirilince, geçen yıl 41 bin olan su kuşlarının sayısı ikiye katlanarak bu yıl 86 bine ulaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesinde yapılan yazılı açıklamaya göre, İzmir Kuş cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından son dönemde yapılan iyileştirme çalışmaları sonrasında, birlik ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün organize ettiği ''Gediz Deltası ve İzmir Körfezi Kış Ortası Su Kuşu Sayımı''nda bölgedeki su kuşu sayısının ikiye katlandığı belirtildi. Yapılan sayımda, Gediz Deltasında 54 türden toplam 86 bin 341 su kuşu tespit edildi. Geçen yılki sayımda 41 bin 32 su kuşu sayılmıştı.

Su kuşları arasında en yüksek sayıya deltanın sembol kuşu olan flamingolar ulaştı. Deltada bu sene toplam 22 bin 676 adet flamingo sayıldı. Gediz Deltasında en yüksek sayıda gözlenen diğer kuş türleri ise sırasıyla 11 bin 633 ile çamurcun, 8 bin 256 ile kara karınlı kumkuşu, 7 bin 230 ile kaşıkgaga, 6 bin 771 ile gümüş martı ve 6 bin 198 ile karabaş martı oldu. Artırılan tedbirler kapsamında, kaçak avcılığın da önlendiği, bu nedenle ördek sayısının da 30 bine ulaştığı kaydedildi. Karşıyaka ilçesi Mavişehir bölgesiyle Urla ilçesine kadar uzanan İzmir Körfezi kıyılarında gerçekleştirilen sayımdaysa toplamda 9 bin 40 kuş sayıldı. Bunların büyük çoğunluğunu karabaş ve gümüş martının oluşturduğu ifade edildi.

Yeni Asır
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Umut » Pzt 18 Tem 2011, 13:59

Cennete yol açılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kuş Cenneti’ni çevreleyen 22 kilometrelik yolu “tamamen doğal” malzemelerle yeniliyor. Çalışmalar tamamlandığında, bölgeye yerli ve yabancı ziyaretçi akışının hızlanması bekleniyor

İzmir Kuş Cenneti ’ni Koruma ve Geliştirme Birliği , kentin kuzeydeki cazibe alanlarından olan ve dünyadaki sayılı merkezlerin başında gelen İzmir Kuş Cenneti’ni İzmir turizminin en önemli domino taşlarından biri haline getirecek yeni düzenlemeler için düğmeye bastı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, Cennet’teki 22 kilometrelik mevcut yolun düzenlenmesi çalışmalarına başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cennet’in içinden geçen yolun ziyaretçiler için yeniden düzenlenmesinin önemine değinerek, çalışmalar kapsamında tamamen doğal malzemelerin kullanıldığını söyledi. Kocaoğlu, Kuş Cenneti’nin yapısına uygun olmayan asfalt ve benzeri maddelerin hiçbir şekilde kullanılmadığına dikkat çekti.
Başkan Aziz Kocaoğlu, “SİT Kurulu’ndan alınan onaylardan sonra ekiplerimiz, mevcut 22 kilometrelik yolu düzenlemek için çalışmalara başladı. Yolun doğal malzeme ile iyileştirilerek kullanılır hale getirilmesi için özel bir madde kullanılarak yapılacak olan yol Kuş Cenneti’nin dokusuna uygun şekilde yeniden düzenleniyor. Böylece doğal yapıya girişte bile o doğallığı korumuş olacağız” diye konuştu.

Barınaklar düzenlenecek

Kuş Cenneti düzenlemeleri çerçevesinde, Gediz Deltası Sulak Alan Koruma Bölgesi 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde bulunan yasa dışı balıkçı kulübelerinin de yıkılacağı bildirildi. SİT Kurulu’nun onayının ardından yıkım için harekete geçtiklerini belirten Kocaoğlu, bölgedeki barınakların düzenlenerek bölgenin yapısına uygun hale getirileceğini bildirdi.

Milliyet Ege
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Gökhan » Prş 28 Tem 2011, 13:23

Cennet’in balıkçı barınakları yenileniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kuş Cenneti’ni çevreleyen kaçak balıkçı barınaklarının yıkımına başladı. Çalışmalar tamamlanınca, bölgede “çevreyle uyumlu” yeni barınaklar yapılacak. İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği, kentin kuzeydeki cazibe alanlarından olan ve dünyadaki sayılı merkezlerin başında gelen İzmir Kuş Cenneti’ndeki kaçak balıkçı barınakları yıkmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından devam eden yıkım çalışmaları sonucunda, Gediz Deltası’nda yer alan 134’e yakın kaçak barınak yıkılmış olacak.

Resim

İzmir Kuş Cenneti’ni kent turizminin en önemli domino taşlarından birisi haline getirecek yıkımların ardından, Cennet içinde yer alan Homa Dalyanı, Kırdeniz Dalyanı ve eski Gediz Yatağı’na toplam 9 adet yeni balıkçı barınağı kurulacak. Birlik tarafından hazırlanan çevreyle uyumlu barınakların yerleştirilmesinin sonbahar mevsimine kadar tamamlanması hedefleniyor. Her birisi 80 metrekare olacak, içlerinde kendi dolapları bulunan, sekizgen şeklindeki barınaklar, hem buradaki kayıtlı balıkçılara kullanışlı ve düzenli ortam sağlarken hem de Delta’nın görsel olarak çekici hale gelmesine hizmet edecek.

Çevreyle uyumlu barakalar

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kuş Cenneti’ndeki balıkçı barınaklarının kötü bir görüntüye yol açtığını söyleyerek, “Gediz Deltası Sulak Alan Koruma Bölgesi 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde, burada yer alan adalardakilerle birlikte yaklaşık 134 kaçak barınak tespit ettik. SİT Kurulu’ndan aldığımız onayların ardından ekiplerimiz mevcut kaçak barınakları yıkmak için çalışmalara başladı. Buradaki kayıtlı balıkçılarımızın olumsuz etkilenmemesi için Birlik tarafından hazırlanan, doğayla uyumlu barınakları da hemen monte etmeye başlayacağız” dedi.

Resim

Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir Kuş Cenneti’nin ziyaretçi sayısını artırmak ve cazibe merkezi haline getirmek için Cennet içindeki 22 km.’lik, çevreyle uyumlu özel bir madde ile düzenlenmesi çalışmalarında sona gelindiğini de hatırlattı.

İ.B.B.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Gökhan » Pzt 29 Ağu 2011, 12:32

Yeni barınaklar Kuş Cenneti’ne çok yakıştı

Kuş Cenneti’ni çevreleyen kaçak balıkçı barınaklarını yıkarak kötü görüntüyü ortadan kaldıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevreyle uyumlu yeni barınakların montajına başladı.

İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği, kentin kuzeydeki cazibe alanlarından olan ve dünyadaki sayılı merkezlerin başında gelen İzmir Kuş Cenneti’ndeki kaçak balıkçı barınaklarını tamamen yıktı.

Resim

Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından tamamlanan yıkım çalışmalarının ardından, çevreyle uyumlu doğal barınaklar monte edilmeye başlandı. Yıkılan 134 kaçak barınağın yerine, içlerinde 8’er balıkçının bulunabileceği 9 adet yeni barınak monte edilmeye başlandı.

Resim

İzmir Kuş Cenneti’ni kent turizminin en önemli domino taşlarından birisi haline getirecek çalışmalar tamamlanınca, Cennet içinde yer alan Homa Dalyanı, Kırdeniz Dalyanı ve eski Gediz Yatağı’na yeni balıkçı barınakları kurulmuş olacak. Her birisi 80 metrekare olan, içlerinde kendi dolapları bulunan, sekizgen şeklindeki barınaklar, hem buradaki kayıtlı balıkçılara kullanışlı ve düzenli ortam sağlarken hem de Delta’nın görsel olarak da çekici hale gelmesine hizmet edecek.

Resim

izmir.bel.tr


Eskiye nazaran barınaklar gerçekten de göze hoş gelen bir biçimde değiştirilmiş..Fırsat bulursam en yakın zamanda Kuş Cennetini ziyarete gideceğim..

Umut bu mesajı beğendi.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Umut » Pzt 29 Ağu 2011, 12:50

Yeni barınaklar eski derme çatma barınaklara göre çok şık olmuş.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Umut » Pzr 04 Mar 2012, 20:04

Büyükşehir'den filamingolara 'üreme adası'

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de flamingoların üreyebildikleri tek alan olarak kalan İzmir Kuş Cenneti’nde bir “kuluçka adası” kuruyor. 6500 metrekare alan üzerine kurulacak ada bu ay sonuna kadar hazırlanarak yaklaşık 12 bin çift flamingoya yuva olacak.

İZMİR - Başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun üstlendiği İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği, kentin kuzeydeki cazibe alanlarından olan ve dünyadaki sayılı merkezlerin başında gelen İzmir Kuş Cenneti’ni korumak ve buradaki sakinlerine en uygun koşulları sağlamak için yeni düzenlemelere devam ediyor. Bu hedef doğrultusunda harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de flamingoların üreyeceği tek alan olarak kalması nedeniyle büyük önem taşıyan bölgede flamingolar için özel “ada” yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından 26 Ocak’ta başlatılan çalışmalar kapsamında, bölgedeki flamingoların rahatça kuluçkaya yatıp üreyebilmeleri için 6460 metrekare üzerine yapılan ada, Fransa ve İspanya’nın ardından dünyadaki en büyük flamingo adası olacak. Çalışma yapan araçların adaya rahatça gidip gelmesi için oluşturulan yaklaşık 150 metre uzunluğundaki toprak yol dolgusu da yakın zamanda kaldırılarak adanın karayla bağlantısı kesilecek.

İzmir Kuş Cenneti’nde flamingoların yuva yaptıkları alanın doğal yapısının zamanla aşınması ve alanın kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle harekete geçen ekipler, çalışmaları bu ay içinde bitirmeyi hedefliyorlar. Ada tamamlandıktan sonra, çevresi dere yataklarından alınan doğal taşlarla çevrelenerek doğal dokunun korunması ve zarar görmemesi sağlanacak. Kısa süre içinde hazırlanacak ada, 12 bin çift flamingo kapasiteli olacak.

egedesonsoz.com
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Gökhan » Cum 27 Nis 2012, 00:11

Cennet daha da büyüyecek

İzmir Kuş Cenneti ile Doğal Yaşam Parkı’nın birbirlerini tamamlayarak bölgede önemli bir çekim merkezi yarattığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aynı bölgedeki Milli Emlak binasını da alarak Zooloji Müzesi ve Bilim Parkı’na dönüştürmek istediklerini açıkladı.

İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği Meclis toplantısı, Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Kuş Cenneti ile Doğal Yaşam Parkı’nın birbirlerine itici güç olarak birlikte bir çekim merkezi yarattıklarına dikkat çekerek aynı bölgede bulunan Milli Emlak’a ait 14 bin metrekarelik eski bir binayı da almaları halinde, burasını Zooloji Müzesi ve Bilim Parkı şeklinde değerlendirmek istediklerini açıkladı.

Kuş Cenneti’nin içinde yer alan binanın da yetersiz olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, Menemen Belediyesi tarafından tahsis edilen 80 dönümlük arazi üzerinde, içinde bilim merkezi de olan yeni bir bina yapmak istediklerini ifade etti. Başkan Kocaoğlu, “Kuş Cenneti’ne gelenlerin araştırma ve gözlem yapacağı, uzun süre vakit geçirebilecekleri, komplike bir binaya ihtiyaç var. Kuş Cenneti bu kent için büyük bir zenginlik ve bunu ne kadar geliştirirsek İzmir’e de katkısı o kadar büyük olur” dedi.

Birlik encümen üyelerinin seçildiği ve 2011 yılı faaliyet raporunun kabul edildiği toplantıya, İzmir Vali Vekili Haluk Tunçsu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile meclis üyeleri ve Birlik temsilcileri katıldı. Meclis toplantısında yapılan seçimde, Birlik Encümeni Başkan Aziz Kocaoğlu, Hasan Türkmen, Veli Kasap, Serdar Aktop ve Gökhan Demirağ’dan oluştu.

Cennet’e hayat veren yatırımlar

İzmir Kuş Cenneti’nde, geçtiğimiz bir yıl içinde gerçekleştirilen çalışmalardan bazıları şunlar:
6440 metrekarelik alan üzerine dünyanın en büyük flamingo adasının yapım çalışmalarına başlandı ve 2012 başında tamamlandı.
75 adet kaçak balıkçı kulübesi yıkıldı ve deltaya doğayla uyumlu, yeni kulübeler kazandırıldı.
Delta içinde yer alan bozuk yollar düzenlendi. Mevcut 5 kilometrelik yola ek olarak, tamamen doğal malzemeyle 22 kilometrelik yol yeniden yapıldı.
Bölgenin yapısına uygun ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı.
Homa Dalyanı konusunda Ege Üniversitesi ile ortak çalışma yapıldı.
Alandaki tatlı su sirkülasyonu için gerekli kanal temizlikleri yapıldı.
Su kalitesi ölçümleri ve su kuşu sayımları düzenli olarak devam ediyor.


Buraya dev bir akvaryum cidden çok yakışır..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cum 27 Nis 2012, 01:14

secim vaatlerinde akvaryum projesi zaten var . Sasalıda akvaryum yapılacak diye ama yapar mı orasını bilemem
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Kuş Cenneti Haberleri

Mesajgönderen Gökhan » Cum 27 Nis 2012, 01:32

Evet, ben de ondan akvaryum konusunu dile getirdim..

Kıyı düzenlemeleri içerisinde böyle bir şey de olabilir esasında..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Sonraki

Dön Park, Meydan, Rekreasyon ve Çevre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir

cron
Free Web Hosting