Mobese Sistemi ve Afet Merkezi

Mobese Sistemi ve Afet Merkezi

Mesajgönderen Umut » Çrş 26 Oca 2011, 01:03

İzmir MOBESE’de ilk adımı Şubat’ta atıyor

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Türkiye'nin en modern güvenlik yönetim sisteminin (MOBESE), İzmir'de kurulacağını, test çalışmalarının şubat ayında başlayacağını söyledi.

İzmir'de Mobese çalışmalarının 2007 yılında başladığını, 10 Ekim 2007 ve 27 Mart 2009 tarihinde iki ihalenin tekliflerin yaklaşık maliyetin çok üzerinde olduğu için iptal edildiğini hatırlatan Değirmenci, üçüncü ihaleden sonra 25 Şubat 2009 tarihinde ihaleyi kazanan Siemens firması ile sözleşme imzalandığını, firmanın 6 Mart 2009 tarihinden itibaren çalışmalara başladığını kaydetti.
Sistemin komuta kontrol merkezinin Bornova'da bulunan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nde olacağını, buradaki inşaatların tamamlandığını ve sistemin montaj işlemlerinde sona yaklaşıldığını belirten Serdar Değirmenci, şu bilgileri verdi: ''Sistem iki faz olarak projelendirildi. Şubat ayında test çalışmalarına başlanacak birinci fazda ana merkez tam fonksiyonel olarak çalıştırılacak, 60 kameradan kent izlenecek. Acil çağrı ve duvarda görüntüleme tam fonksiyonel olarak çalıştırılacak. 4 adet plaka tanıma, 4 adet plaka izleme noktasının tam fonksiyonel olarak çalıştırılması için gerekli olan tüm altyapı ve donanım tesis edilecek.
Araç takip ve mobil ekip uygulamalarının çalıştırılması amacıyla 5 adet tanışabilir el terminali teslim edilecek ve bu cihazların tam fonksiyonel olarak çalıştırabilmesi için gerekli olan iletişim ihtiyaçları karşılanacak. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin yazılımı, yüklenici firma tarafından deneme aşamasına getirildi. Proje kapsamında 1. aşamada kullanılacak donanım yüklenici firma tarafından tedarik edilerek komuta kontrol merkezinde montajları yapıldı.''
Örnek bir sistem kurulduğunu, ikinci aşama tamamlandığında Türkiye'nin en modern Mobese sisteminin İzmir'de kurulacağını belirten Değirmenci, şöyle devam etti: ''İkinci aşamada yedek merkez ve tüm izleme, yönetim merkezi tam fonksiyonel olarak çalıştırılacak. Ana merkez ve yedek merkez bire bir ve gerçek zamanlı olarak çalışır hale getirilecek. Araç takip ve mobil ekip uygulamalarını çalıştırılması için gerekli donanımların şartnamesi yüklenici firma tarafından hazırlanarak idareye teslim edilecek.
İkinci aşama muayene kabul faaliyetleri başlayıncaya kadar gerekli donanımlar idare tarafından temin edilecek, cihazlara yazılım yüklemesi ve sistem içerisinde tam fonksiyonel olarak çalıştırılması yüklenici firma tarafından sağlanacak.''
Değirmenci, diğer illerdeki uygulamalardan farklı olarak, iletişim altyapısının önemli kısmında büyükşehir belediyesinin fiber altyapısının kullanılacağını, veri transferinde önemli ölçüde tasarruf sağlanacağını anlattı.
Böylece her yıl sistemin çalıştırılması büyük miktarda ödeme yapılmayacağını belirten Değirmenci şunları söyledi: ''Belediyenin İzmirnet altyapısının kullanımı ile 200 kilometre fiber altyapıdan yararlanılacak. Yeterli ödenek temin edilirse ikinci aşaması da en kısa sürede devreye alınacak. Meclis'imiz iki yılda 6 milyon lira kaynak aktardı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 4 milyon 400 bin lira aktarıldı, bugüne kadar 10 milyon 400 bin lira harcandı. Projenin toplam bedeli 22 milyon 218 bin lira. İzmir Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi, huzur ve güven ortamında yaşanabilir kentler sıralamasında ilimizi ön sıralarda taşıyacak. Şubat ayından itibaren İzmir daha da güvenli olacak.''

egedesonsoz.com


Biraz geç kalmış bir uygulamaydı. Yine de artık başlayacak olması güzel. Kent genelinde fazla olmasa da bazı yerlerde ciddi güvenlik sorunu var.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

İzmir Mobese Sistemi

Mesajgönderen Umut » Cum 25 Şub 2011, 04:38

İzmir için geç kalınmış bir projeydi, ama sonunda çalışmaların tamamlanıp sistemin hizmete girecek olması çok güzel bir haber. Kent genelinde asayiş sorunları fazla olmamakla beraber bazı semtler merkezi olmalarına rağmen özellikle gece vakitleri tehlikeli oluyor. Daha güvenli bir İzmir adına faydalı olması dileğiyle...

Bir hafta sonra gözetleme başlıyor

SONUNDA biri bizi gözetleyecek!
Suçlular öyle elini kolunu sallaya sallaya gezemeyecek...
Kim nereye girdi, nereden saat kaçta çıktı, o caddeden kaçta geçti hepsi gün gibi ortada olacak.
Suçluların adresi kameralar sayesinde belli olacak.
Ayrıca kamera yüze şööyle bir zoom yaptı mı hemen tanıyacak...
Eee biz de öyle infial yaratan bir olayın ardından “MOBESE olsaydı” diye “ah vah” edemeyeceğiz.
Emniyet zaten göz açtırmıyor ama artık elleri daha da kuvvetleniyor.
Uzun lafın kısası, İzmir’de Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu yani MOBESE kurma çalışmalarında sonunda sona gelindi.
Artık herkesin içi biraz daha rahat olacak.
Tarihçeye bakarsak İzmir gibi büyükşehir için geç bile kalındı.
Takvim oldukça sarktı aslında.
* * *
Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi kapsamındaki MOBESE çalışmaları 2007’de başladı. İzmir’de her şeyin, her zaman takviminin şaşması MOBESE’nin de başına geldi.
10 Ekim 2007 ve 27 Mart 2009’da yapılan iki ihalenin teklifleri, yaklaşık maliyetin çok üzerinde olduğu için iptal edildi.
Üçüncüden sonra 25 Şubat 2009’da yeni ihaleyi kazanan Siemens firması ile sözleşme imzalandı. Firma, 6 Mart 2009’da çalışmalara başladı.
Nihayet de mutlu sona gelindi, toplamda 28 milyon 500 bin TL’ye mal olacak MOBESE önümüzdeki haftadan itibaren deneme amaçlı hizmete girecek.
İzmir Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi’ne, İl Genel Meclisi iki yılda 6 milyon lira kaynak ayırdı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 4 milyon 400 bin lira aktarıldı. Sistem devreye girince 5 milyon TL daha verilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi de altyapısını oluşturdu.
İzmir’deki sistem, Türkiye’deki en gelişmiş MOBESE olacak.
Yüksek teknoloji kullanılacak, yüz tanıma, plaka okuma imkânı bulunacak. Bu bilgiler anında güvenlik birimleri bilgi ağıyla karşılaştırılabilecek.
* * *
İzmir Valisi Cahit Kıraç önümüzdeki hafta, 28 Şubat’ta projeyi tanıtan detaylı bir toplantı yapacak.
Ancak ondan önce sorularımızı yanıtladı...
“Uzun süreden beri beklenen bir hizmetti” diye belirten Vali Kıraç, “En kapsamlı MOBESE’yi kurmuş durumdayız. Hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Montaj çalışmaları devam ediyor. Bir hafta sonra deneme amaçlı olarak devreye girecek. Devreye girecek olan ilk etapta ana arterler. 250 civarında kamera bulunuyor. Zamanla daha da geliştirilecek. Bütün İzmir’e yayılması sağlanacak” bilgilerini verdi.
Polis İzmirlinin huzuru için kanunsuzlara göz açtırmıyor ama artık suçluların hiç kaçarları kalmayacak.
Kanunsuzlara duyurulur: Bir hafta sonra gözetleme başlıyor!

Banu Şen - Milliyet Ege
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: İzmir Mobese Sistemi

Mesajgönderen Umut » Sal 01 Mar 2011, 16:00

Türkiye'nin en modern kent güvenlik sisteminin tanıtımı yapıldı. Çok yakında hizmete alınacak. Bir yandan da sistemi geliştirme çalışmaları sürüyor.

İzmir'in güvenliği MOBESE ile takipte

Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve kentin 100 ayrı noktasını 40 kamera ile gözaltında tutacak Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Bornova'da tanıtıldı.
İzmir'de, yıllardır adından söz edilen ve 3 yıldır hayata geçirilmesi için büyük çabalar harcanan MOBESE sistemi, 100 noktaya hakim 40 kamera ile hizmete girdi. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) adıyla hizmete giren proje, Bornova'daki sistemin yönetim binasında düzenlenen toplantı ile basına tanıtıldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye'nin en donanımlı kent güvenlik yönetimi sisteminin İzmir'e kurulduğunu, kamera sayısının 5-6 ay içinde 900'e ulaşacağını söyledi. Kıraç, şu ana kadar 10 milyon TL harcanan sistem için İçişleri Bakanlığı'ndan 5 milyon TL ödenek geleceğini de dile getirdi.
İzmir'de KGYS sayesinde şu andan itibaren Karşıyaka'dan Üçkuyular'a ve Gaziemir Adnan Menderes Havaalanı'na kadar şehrin en önemli 100 noktası izlenerek 360 derece dönen kameralarla kayıt altına alınabilecek ve bu kayıtlar saklanabilecek. Ayrıca aranan araçların tespit edilmesi ve yakalanması, kaynakların ve olayların entegre bir yazılım ile yönetilmesi, İzmir'de meydana gelecek olaylara ilişkin maddi delil oluşturulması sağlanabilecek. Şehrin 100 önemli noktasına hakim, 360 derece kayıt ve görüntü analizi yapabilen kameralar yerleştirildi.

PLAKALAR OKUNACAK
Araç plakaları otomatik okunacak ve anında Emniyet Genel Müdürlüğü veri tabanında sorgulanacak, gerekirse müdahale edilebilecek. Sistemin kent asayişine katkı sağlaması, kritik bölge ve tesislerin güvenliğini artırması, trafik akış ve yoğunluğunun izlenmesi, görüntülerin değerlendirilerek olabilecek olumsuzluklara karşı hızlı ve etkin tedbirler geliştirilmesine desteklemesi, olayların çözümünde katkı koyması, yangın, deprem, büyük altyapı arıza durumlarında asayiş ve trafik yönetimini ve itfaiye, ambulans gibi kaynakların tek merkezden en yüksek etkinlikle sürdürülmesini desteklemesi bekleniyor.
Sistem hakkında bilgi veren Vali Kıraç, sistemin halk arasında MOBESE olarak bilindiğini ifade ederek, "Ülkemizin bu alanda hizmet veren en donanımlı kent güvenlik yönetim sistemini kurmuş durumdayız" dedi. İl Özel İdaresi ve Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklarıyla ana sistemi kurduklarını aktaran Kıraç, "Mutfak işini tamamladık. Servis tabakları arttıkça hizmeti yaygınlaştıracağız. Yıllar itibariyle de işletme maliyeti sıfır olacak. Emniyet Müdürlüğü'nün ilgili birimleri sistemi devraldı. İlk etapta kamu güvenliği hizmeti verecek" diye konuştu.

HEDEF 900 KAMERA
Sistemin, şehrin bilişim sistemleriyle yönetilmesini sağlayacak altyapısının bulunduğunu kaydeden Kıraç, afet yönetim merkezi olarak da hizmet vereceğini söyledi. Kıraç, şu an 40 kameranın devreye girdiğini, kamera sayısının zamanla artacağını belirterek, 5-6 ay içinde kamera sayısı 900'e ulaşacağını söyledi.
Projenin koordinatörü ve Karayolları 2. Bölge Müdür Yardımcısı Reşat Obuz, İzmir'i dünyanın en güvenli ve yaşanabilir şehirlerinden biri yapmayı hedeflediklerini söyledi. Projenin pilot, yaygınlaştırma ve ileri fonksiyonların uygulanması olarak 3 aşamada tamamlanacağını ifade eden Obuz, son aşama olan yüz tanıma, akıllı karar desteği, kırmızı ışık ihlali gibi ileri fonksiyonların zamanla hayata geçirileceğini kaydetti.

NELER SAĞLAYACAK
* Kentin asayiş ve güvenliğine katkı sağlamak, kritik bölge ve/veya tesislerin güvenliğini artırmak,
* Trafik akış ve yoğunluğunu izlemek, problemleri mümkün olduğunca otomatik olarak algılayarak gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacak işlemleri başlatmak,
* Elde edilen görüntüleri tam/yarı otomatik olarak değerlendirerek, olabilecek olumsuzluklara karşı hızlı ve etkin tedbirler geliştirilmesini desteklemek,
* Gerçekleşen olayların çözümüne yönelik geriye dönük kayıtların araştırılarak incelenmesini sağlamak ve hukuki delillerin temin edilmesini garanti altına almak,
* Erişilebilir tüm kaynakları kullanarak olaylara hızlı, etkin ve doğru müdahalenin yapılmasını sağlamak,
* Kaynakların (ekipler, araçlar, iletişim ortamı gibi) verimli ve maliyet etkin olarak kullanılmasını sağlamak,
* Olay raporlarının eksiksiz şekilde derlenmesi ve dokümantasyonu ile sürekli hizmet gelişimi için istatistiksel verilerin kullanılmasını sağlamak,
* Mevcut tüm bilgilerin ve iletişim araçlarının belirlenecek gizlilik ve güvenlik politikalarına uygun olarak tüm kullanıcılar tarafından en etkin biçimde kullanılmasını sağlamak, kullanımı eksiksiz bir şekilde kayıt altına almak,
* Aranan, çalıntı, sahte plakalı araçların otomatik olarak tespit / teşhis edilmesi ve yakalanması ile ilgili faaliyetleri yerine getirmek,
* Yangın, deprem, büyük altyapı arızaları gibi durumlarda asayiş ve trafik yönetiminin ve itfaiye, ambulans gibi kaynakların tek merkezden en yüksek etkinlikle kesintisiz sürdürülmesini desteklemek,
* Güvenlikle ilgili diğer kamu ve özel kuruluşlarla işbirliğinin artırılmasını sağlamak,
* Acil çağrı (155) sistemine gelen taleplerin en kısa sürede etkinlikle değerlendirilerek sorumlu ekiplerin olay yerine yönlendirilmelerini sağlamak, olay ile ilgili olarak ekipler ile sürekli güncel bilgi akışını tesis etmek,
* Merkezde görev yapan asayiş ve trafik birimleri ile sahada görev yapan ekipler arasında doğru ve güncel bilgi akışını tesis etmek, komuta kontrol etkinlik ve verimliliğini artırmak gibi uygulamaların bir kısmını veya tamamını sağlamak.

Yeni Asır
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

İzmir’in Afet Merkezi

Mesajgönderen cuscs » Pzr 27 Mar 2011, 16:00

İzmir’in Afet Merkezi, Son Teknoloji ile Donatıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Toros’ta kurduğu Afet Koordinasyon Merkezi’nde veriler, Türkiye’nin en büyük sivil fiber optik ağı ile taşınıyor. İlk toplanma alanlarından helikopter pistlerine, ecza depolarından yangın vanalarına kadar binlerce adresin yüklendiği teknolojik alt yapı, kurtarma ekiplerinin hangi güzergahları kullanarak hangi binalara en hızlı şekilde gitmesi gerektiğini gösteriyor. Yedekli sistemde 30 bin engellinin adresi kayıtları da yer alıyor.
Japonya’da meydana gelen 9 şiddetindeki depremin ardından tüm gözler, deprem riski taşıyan kentlerdeki hazırlıklara çevrildi. İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve geçtiğimiz Nisan ayında hizmete giren Toros Afet Koordinasyon Merkezi, bu konuda dikkatleri üzerinde toplayan yerlerin başında geliyor.

İzmir’de olası bir deprem anında sistemli bir şekilde harekete geçilmesini sağlayacak şekilde teknik alt yapı ile donatılan Toros Afet Koordinasyon Merkezi, afet yönetiminin başarıyla yürütülmesi için hazırlandı. Yine Toros’da bulunan Bilgi Teknolojileri Merkezi ise olası bir afet anında kent yöneticilerinin toplanarak kriz yönetimini bir merkezden sürdürmesine olanak sağlayacak teknolojik alt yapıya sahip.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Dr. İlhan Ekincioğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Deprem Master Planı” ile “Afet Yönetim Planı”nın oluşturulduğunu ve kriz anında görev yapacak ekiplerin İtfaiye Daire Başkanlığı’nca isim isim belirlendiğini söyledi.

Sistem yedekli çalışıyor
Kentin önemli bütün verilerini barındıran sunucuları Bilgi Teknolojileri Merkezi’ne taşıdıklarını açıklayan Ekincioğlu, “Bu veriler, çok şiddetli depremlere dayanıklı olan binamızda güvenli bir şekilde muhafaza ediliyorlar. Dev ekranlarımızdan bütün dünyadaki depremlerin verilerini görebileceğimiz alt yapıya sahibiz. Bu verileri Bilgi Teknolojileri Merkezimizde tutuyoruz. Bunların bir kısmını internet aracılığıyla yurttaşlarımızla paylaşıyoruz. Yaklaşık 3.500 belediye personeli, 450 kriz görevlisi, 30.000 engellimiz ile otel, toplanma yerleri, çadırkent alanları, dağıtım-boşaltım merkezleri, eczaneler, ecza depoları, sağlık kurumları, yangın vanaları, İZSU kuyu noktaları, TEİAŞ noktaları, akaryakıt istasyonları ve trafolara ilişkin konum bilgilerine sahibiz. Bu veriler, afet anında ve sonrasında hızlı müdahale için hayati önem taşıyor. Verileri taşıyabilmek için şu an için 450 kilometrelik bir alt yapıya sahip, Türkiye’nin en büyük sivil fiber optik ağı olan İzmirNET’imiz var. Bu alt yapıdan yararlanarak sistemimizi yedekli olarak burada tutuyoruz. Diyelim ki, çok şiddetli bir deprem oldu ve ana hatlarımızdan birisi koptu. Zaten devrede olan diğer hatlarımız, bilgi akışını sürdürmeye devam edecek. İzmirNET ile birçok kamu kurumumuza ve belediyemiz birimlerine haberleşme hizmeti veriyoruz. Örneğin İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından kurulmaya başlanan ve MOBESE olarak bilinen İzmir Kent Güvenlik Sistemi’nde de tamamen İzmirNET’in alt yapısı kullanılıyor” şeklinde konuştu.

İzmir’in kara kutusu
Toros mevkiinde İtfaiye Eğitim Tesisleri’ndeki 315 metrekarelik alanda tek katlı olarak kurulan merkez, 10 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Merkeze İzmir’in önemli 8 noktasından, İzmir metro güvenlik kameralarından ve Balçova Belediyesi tarafından yaptırılan Kent Güvenlik Sistemi kameralarından canlı görüntü aktarımı İzmirNET projesi üzerinden sağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmirNET, kent içindeki MOBESE sisteminin de temel alt yapısını oluşturuyor.

Yine Toros Eğitim Tesisleri içinde bulunan Bilgi Teknolojileri Merkezi de, “İzmir’in kara kutusu” olarak nitelenen bir veri merkezi olarak işlev görüyor. Merkez, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bilgisayar sunucu sistemleri, veri ambarları, İzmirNET yönetim merkezi, Sayısal Telsiz Sistemi Yönetim Merkezi, Afet Koordinasyon Merkezi de dahil olmak üzere çeşitli görüntü sistemlerini toplama, yönlendirme ve yönetim sistemini bünyesinde barındırıyor.

Ayrıca Coğrafi Bilgi Sistemleri verileri ile gerek kriz öncesi, gerek kriz anında, gerekse kriz sonrasında ilk toplanma alanları ve çadır alanlarının, helikopter pist alanlarının, araç park sahalarının ve fırınlar gibi kritik öneme sahip yerlerin aynı anda sistem üzerinde görülmesinin sağlanması; yangın, ambulans araçlarının ve kurtarma ekiplerinin hangi güzergahları kullanarak hangi binalara en hızlı şekilde gitmesi gerektiği analiz ve sorgulamaları da mümkün oluyor.
Bu verilerin halka açık bölümüne http://www.izmir.bel.tr/IzmirKentRehberleri3Boyut.asp adresinden ücretsiz indirilebilen İzmir 3 Boyutlu Kent Rehberi kullanılarak ulaşılabiliyor.

Veriler canlı aktarılacak
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na alınan yeni Seyyar İletişim ve Komuta Kontrol aracı da, olası bir afet durumunda herhangi bir bölgeden canlı olarak görüntü aktarılması için kullanılabilecek. Araçtan İtfaiye, Büyükşehir Kriz Merkezi ve diğer merkezler arasında çift yönlü olarak GSM, uydu operatörleri aracılığıyla görüntü, telefon, telsiz, faks ve veri haberleşmesi gibi hizmetlerde yararlanılacak. Yetkililer, araç hareket halindeyken VHF, UHF ve HF telsizler, GSM ve uydu telefonları ile haberleşmenin yapılabileceği ve televizyon izlenebileceği bilgisini de verdi.

http://www.izmirdesanat.org
cuscs
 
Mesajlar: 76
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Prş 09 Ara 2010, 22:35

Re: İzmir Mobese Sistemi ve Afet Merkezi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Prş 07 Nis 2011, 14:08

İZMİR KGYS |Kent Güvenlik Yönetim Sistemi

İzmir Emniyet Müdürlüğü - Tanıtım Kitapçığı
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: İzmir Mobese Sistemi ve Afet Merkezi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Çrş 20 Nis 2011, 11:12

İzmir trafiği akıllanacak
Sistem sayesinde yollardaki ihlallerin fotoğraf makineleriyle tespitinden, yol durumunun internet ortamında sürücülere aktarılmasına kadar pek çok yenilik yapılacak


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıl sonuna kadar ihalesine çıkmayı planladığı yeni sistem sayesinde bundan böyle yollar otomatik fotoğraf makineleri ve kameralarla "göz hapsi"ne alınacak. Avrupa'nın gelişmiş kentlerinde uygulanan sistem İzmir'de de hayata geçirilecek. Cep telefonlarıyla entegre çalışacak sistem sayesinde, sürücü gitmek istediği yoldaki trafik durumunu da anında öğrenebilecek. Araç sürücüsünü yol durumu hakkında bilgilendirmek amacıyla güzergahlara
belirli aralıklarla elektronik bilgi levhaları konacak. Sistemin devreye girmesi ile kavşaklarda bekleyen trafik polislerinin yerini otomatik fotoğraf makineleri, hız kontrolü yapan ve polis araçlarına monte edilen radarların yerini ise duyarlı hız okuyucu kameralar alacak. Hız limitini aşan sürücüler otomatik kameralarla tespit edilecek ve cezalar adrese gönderilecek.

IŞIKLARA AYARLAMA
Sistemin getireceği yenilikler bunlarla da sınırlı kalmayacak. Trafiğin yoğun olduğu kent merkezindeki kavşaklarda, yolun altına, araç sayan sensörler yerleştirilecek. Sistem, kavşağa açılan birden fazla kolun bulunduğu cadde veya bulvar üzerindeki araç yoğunluğuna göre yeşil ışık süresini ayarlayacak. Örneğin, Konak Çankaya kavşağına 4 ayrı koldan akan trafikte İkiçeşmelik'ten gelen araç yoğunluğu fazla ise diğer kollara göre bu yönden gelen araçlar için yeşil ışık daha fazla yanık kalacak. Böylece kavşaklarda araçların bekleme süresi azalacak, trafik daha akışkan hale gelecek ve yakıt tasarrufu sağlanacak.

HIZLI TAŞIMA
Şu an ihale şartnamesi hazırlanmakta olan sistem ya belediyenin özkaynakları ile ya da dış kredi ile hayata geçirilecek. Kavşakların tamamının akıllı hale getirilmesi 2 yılı bulacak. İlk etapta bin kavşak kapasiteli olarak kurulacak sistem, daha sonra ihtiyaç duyulması halinde önce 2, ardından da 3 bin kavşağa çıkarılabilecek. Eğer belediye projeyi dış kredi ile yapmak isterse önce DPT onayına gönderilecek. DPT tarafından yatırım programına alınacak proje için daha sonra Hazine garantili kredi için yabancı finans kuruluşları ve bankalarla görüşme yapılacak. En uygun kredinin bulunmasının ardından ihale süreci başlayacak. Bu da 2011 yılı sonu 2012 başını bulabilecek. Belediyenin hesaplamalarına göre, sistemle birlikte toplu ulaşım seyahat hızlarında ise zirve saatlerde yüzde 28, günlük ortalamada ise yüzde 20'lik artış olacak. Böylece toplu ulaşım araçları bir yerden bir yere vatandaşı daha kısa sürede ve daha hızlı şekilde taşıyabilecek. Belediyenin hesaplamalarına göre, trafiğin en yoğun olduğu sabah ve akşamüstü yüzde 30'luk, günlük ortalamada ise yüzde 16 rahatlama olacak. Kavşaklardaki bekleme süreleri ve araçların oluşturduğu kuyruk uzunlukları ise yüzde 50 oranında azalacak.

HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK?

- Kurulacak kumanda merkeziyle sürücü, cep telefonu ile internete bağlanıp yol durumu hakkında bilgi alabilecek. Eğer güzergahta kaza, yol kazısı veya trafik yoğunluğu varsa, sürücü sistem sayesinde alternatif yollara yönlendirilecek.
- Sistemin yaptığı tespitler anlık olacak. Vatandaş sistem sayesinde taze bilgi alacak. Bilgi sadece yazılı veya sesli değil aynı zamanda görüntülü de olabilecek. Cep telefonundan internet aracılığı ile sisteme bağlanan vatandaş güzergah üzerindeki kavşakların durumunu görüntülü de izleyebilecek.
- Ana arterlerdeki güzergahlar üzerinde elektronik tabelalar bulunacak. Bu tabelalar sayesinde araç sürücüsü yol durumunu görüp bilgilenebilecek. Bu tabelalar tüm ana cadde ve bulvarlara yerleştirilecek. Trafik akışı kameralarla sürekli izleneceği için herehangi bir kaza durumunda sürücüler sistem aracılığı ile bilgilendirilebilecek.
- Sistem, otomatik bariyerleri de kapsayacak. Örneğin, araç trafiğine kapalı olan yaya yollarına, otomatik bariyerler konacak. Bariyerler, araç plakalarını tanıyacak. Sisteme girişi olmayan araç plakaları o bölgeye geçemeyecek.
- Uygulama, engellilere de kolaylık sağlayacak. Engelliler, sinyal direğindeki butona bastığında hangi kavşakta olduğu, karşıdan karşıya geçiş süresinin ne kadar olduğu ve hangi yöne gitmesi gerektiği konusunda sesli olarak bilgilendirilecek. Böylece, özellikle görme engelliler sistem sayesinde karşıdan karşıya geçişlerde ve yön bulmada kolaylık yaşayacak.
- Vatandaş, otoparkların doluluk oranları konusunda da bilgilendirilecek. Örneğin, Konak Meydanı'na yakın bir konumdasınız ve aracınızı park edecek yer arıyorsunuz. Sürücünün görebileceği yerlere yerleştirilen panolarla, oraya en yakın otoparktaki doluluk oranı gösterilecek.
- Yeni uygulama kırmızı ışık, park etme ve hız denetimi de yapacak. Kırmızı ışık yandığında kavşaktaki otomatik fotoğraf makineleri devreye girecek. Araç kırmızı ışık yanmasına rağmen hareketini sürdürdürse fotoğraf makineleri kural ihlalini görüntüleyecek. Kural ihlaline ilişkin fotoğraflı ceza makbuzu adrese gönderilecek.
- Hız ihlallerini belirlemek için de yolun kenarına park eden polis aracının önüne radar cihazı konmayacak. Örneğin, Altınyol'a araçların giriş ve çıkış koridorlarına sensörler konacak. Sensörler sayesinde aracın koridora giriş ve çıkış süreleri sistem tarafından kaydedilecek. Aracın söz konusu alandan ne kadar zamanda geçtiği hesaplanacak. Buna göre de aracın ortalama hızı tespit edilecek. Eğer aracın yaptığı ortalama hız o koridor için belirlenen sınırın üzerinde ise adrese ceza makbuzu gönderilecek.

Yeni Asır
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Mobese Sistemi ve Afet Merkezi

Mesajgönderen Gökhan » Cmt 14 Nis 2012, 01:18

Birileri İzmir'i gözetlemeye başladı!

Türkiye'nin en gelişmiş güvenlik sistemi olduğu bildirilen, uzun yıllardır beklenen İzmir Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (İKGS), 10 Nisan Polis Günü’nde saat 09.00 itibariyle 155’le entegre olarak sessiz sedasız devreye girdi.


İlk hazırlıkları 2007’de başlayan, 10 Ekim 2007 ve 27 Mart 2009’da yapılan iki ihalenin teklifleri yaklaşık maliyetin çok üzerinde olduğu için iptal edilen sistem için 25 Şubat 2009’da Siemens’le sözleşme imzalanmı, firma 6 Mart 2009’dan itibaren itibaren çalışmalara başlamıştı.
Hürriyet Ege'nin haberine göre ana maliyeti 28 milyon lira olan sistemin komuta merkezi adeta uzay üssünü andırıyor. Bornova’da Doğanlar’daki Arama Kurtarma Birliği Kampusü’nde hizmet veren merkezde 7 gün 24 saat kayıt yapılıp, adeta uçan kuş takip edilecek.

Sistemin teknik altyapısından sorumlu Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Vahap Tecim, şunları söyledi: “Şu an aktif olarak 192 izleme kamerası ve 34 plaka tanıma kamerası çalışır durumda. Her gün bu kamera sayıları artıyor. Ancak İzmir çok büyük bir kent olduğu ve daha fazla kameranın sisteme entegre edilebilmesi için ek kaynağa ihtiyaç olacağı muhakkak.”

TEKNOLOJİ HARİKASI

İki merkeze bağlı olarak aşayişe yönelik 100, trafik ve plaka okuma için 50 noktada yaklaşık 800 kamera, 24 saat 360 derece görecek şekilde kayıt yapacak. Kamerelar tamamen otomasyon sistemiyle yönetilecek. Bu özellik, diğer illerdeki düzeneklerin aksine kayıt yaparken bile görüntünün en uç köşesini dahi büyütebilmeyi sağlayacak. Bu sayede görüntü bir noktada odaklanırken şüpheliler diğer tarafta olsa bile görülebilecek.

Ege'de Sonsöz


Uzun zamandır gündemde olan bir projenin daha nihayet bulması, İzmir adına güzel bir gelişme..Sistemin daha da geliştirilmesi dileğiyle...
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Mobese Sistemi ve Afet Merkezi

Mesajgönderen Umut » Pzr 27 May 2012, 07:26

Birkaç gün önce açılış töreni yapılarak sistem çalışmaya başladı. Bakalım kısa vadede suç oranlarında düşüş vb. haberler görecek miyiz?
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir


Dön Sağlık, Eğitim ve Sosyal Hizmetler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

cron
Free Web Hosting