Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Gökhan » Pzt 06 Haz 2011, 02:13

Şimdi başlığı görüp de tıklayan arkadaşlar, bu nasıl bir başlık diye düşünebilirler..Malumunuzdur ki hizmet amaçlı kullanılan faytonlar, belediyenin girişimleriyle yenileniyor..Peki neden böyle bir yenilemeye ihtiyaç duyuldu? Cevabı çok basit, en başında hijyenik değillerdi..Afedersiniz tezek ve sidik kokusu, Kordon'la bütünleşen faytonları itici hale getiriyordu..

Bu noktada belediye bir düzenlemeye gitti ve şahsım adına söylüyorum güzel bir iş çıkardı..Konunun devamını Milliyet Ege yazarı Hamdi Türkmen'den dinlemek sanırım daha iyi olacak;

İzmir’de yeni faytonlar ‘Kent Kart’la çalışacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’e yakışacak, yerli-yabancı herkese biraz da nostalji yaşatacak bir projeye başlıyor.
Adı; “Kent Kartlı Fayton...”
Büyükşehir Belediyesi bu projeyle ilgili tüm hazırlıklarını tamamladı. Fayton siparişleri verildi ve araçlardan 20’si İzmir’e getirildi.
Şimdi tek eksik, faytonların koşulacağı atlar...
İzmir’in modern ve nostaljik faytonlarını çekecek olan “özel atlar”, en geç Haziran ayı sonunda İzmir’de olacaklar.
İzmir’in faytonlarını bundan böyle, bir Büyükşehir şirketi olan ve halen kentteki otoparkların işletmeciğini yapan İzelman şirketi işletecek.
Özel sipariş üzerine yapılan, özel atlar tarafından çekilecek olan faytonların sürücülüğünü, İzmir’de bugüne kadar bu işi bireysel olarak yapan Roman Faytoncular üstlenecek.

Kadrolu işçi olacaklar

Büyükşehir Belediyesi, çoğunluğu Kahramanlar Ege mahallesi’nde oturan fayton sürücülerini, belediye otobüs şoförü gibi İzelman şirketine aylık ücretli-sigortalı-sendikalı işçi statüsünde işe alacak.
Fayton sürücüleri yaz-kış ayrı ama “tek tip kıyafet” giyecekler, kendilerinden tertemiz ve bakımlı işe gelmeleri şartına uymaları istenecek ve yine yaz-kış başlarında özel şapkalarla hizmet verecekler.
İzmir’in yeni faytonları, Birinci Kordon’da; Alsancak Limanı ile Konak Pier arasında karşılıklı olarak gündüz ve gece “ring seferi” yapacaklar. Faytonlarda nakit para geçmeyecek. Müşteri, faytonlara kurulacak kent kart sistemine kartını okutarak binecek ve seyahat edebilecek.
Resim

Trafiğe kapatılması düşünülüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Birinci Kordon; Gümrük-Alsancak Liman güzergahının, faytonlar çalışmaya başladıktan sonra araç trafiğine tamamen kapatılması için etüd yaptıklarını bu konuda kesin bir karar vermediklerini söyledi.

Kocaoğlu, Kordon’da oturanlarla, eğlence-dinlence için geleceklerin, isterlerse otobüs bileti fiyatına faytonla, isterlerse belediye tarafından çalıştırılacak akülü araçlarla ücretsiz olarak ulaşımlarının yapılacağını belirtti, şöyle dedi:
“Fayton İzmir için gerçekten nostaljik bir objedir. Mevcut faytonlardan çok şikayet alıyoruz. Hem yerli hem de yabancılar sık sık bize ulaşarak dert yanıyorlar. Ben her İzmirlinin ya da İzmir’e gelen kişinin en asından Birinci Kordon’da faytonla şöyle bir tur atmak istediği inancını taşıyorum.

İhtiyaç oldukça sayı artabilir

Büyükşehir Belediyesi olarak bu işletmeciliği günün koşullarına uygun modern bir şekilde ve bakımlı atlarla yapmayı kararlaştırdık ve bu görevi de İzelman şirketimize verdik.
Bir sınırımız yok. İhtiyaç oldukça fayton sayısını artıracağız. bu işi meslek olarak seçen ve evine ekmek parasını bu yolla götüren tüm Roman kardeşlerimizi işe alacağız.
Yetmezse onların eğiteceği üniversite öğrencilerimizden yararlanacağız. Bu konuda kararlıyız.” Aziz Kocaoğlu, Birinci Kordon’un, araç trafiğine kapatılmasından sonra faytonların yanısıra, akülü araçların da ücretsiz taşımacılık yapacağını bir kez daha hatırlatırken, “Artık insanlar kahve içerken, birasını yudumlarken, balık yerken önünde araç yığınlarını değil, masmavi denizi seyredecekler” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet Ege


Kendimce önemli gördüğüm yerleri mümkün olduğunca kalın harflerle belirttim..
Güzel bir proje..Bakalım uygulamada neler getirecek..
Eğer yukarıdaki belirtilen alanlar trafiğe kapatılırsa ne gibi çözümler sunulacak merak ediyorum..

* Yönetici Notu: Başlık, Hizmet bölümünden Ulaşım bölümüne taşındı
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor..

Mesajgönderen Umut » Pzt 06 Haz 2011, 02:28

Oradan tramvay da geçeceği için trafiğe kapatılması çok büyük bir problem oluşturmaz herhalde. Atların neden olduğu pislik arkalarına koyulan torbalarla giderildiyse de bu işin yüksek bir standarda oturtulacak olması güzel. Ayrıca çalışanların sendikalı işçi yapılacak olmaları da önemli bir gelişme. Çok sayıda yeni fayton alınması ve bu faytonlarda Kentkart kullanılacak olması faytonu sadece bir tur atma aracı olmaktan çıkarıp aynı zamanda ulaşım aracı haline de getirecek. Yeni faytonların 20 tanesinin teslim alındığı söyleniyor. Acaba önceden kaç tane vardı ve kaç tane daha alınacak?

* Ulaşım başlığına bile alınabilir :)
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Gökhan » Pzt 06 Haz 2011, 02:33

Ben toplamda 50 tane alınacak diye hatırlıyorum; ancak yanlış da olabilir..

Esasında başlığı açarken çok düşündüm, ulaşıma mı, hizmete mi, kent haberlerine mi açsam diye :D sonunda hizmet de karar kıldım :mrgreen:
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Gökhan » Prş 14 Tem 2011, 15:19

Çok “fiyakalı” olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Kordon’da fayton keyfi” için hazırladığı proje kapsamında sipariş edilen 12 özel fayton ile Haflinger cinsi 14 at İzmir’e geldi. Sayıları 36’yı bulacak atlar için özel bakım yeri, faytonlar için de kapalı park alanı çalışmaları hızla sürüyor. Büyükşehir, özel kıyafetler giydireceği faytonculara İngilizce eğitimi de verecek.

İzmir’in simgesi faytonları kente yakışan modern bir görünüme kavuşturmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı proje de önemli aşamalar kaydetti. Proje kapsamında 12 özel fayton ile Haflinger cinsi 14 at İzmir’e getirildi. Faytonlar ve atlar için Kahramanlar’da hazırlanan park alanı ve barınakların yapımında ise son aşamaya gelindi. Diğer taraftan İzmir Büyükşehir Belediyesi, faytonculuğun belli bir disiplin içinde ve yerli-yabancı turistlere sağlıklı bir hizmet sunulabilecek şekilde yapılabilmesi amacıyla mevcut “Fayton Çalışma ve Usulleri Yönergesi” üzerinde çalışmaya başladı.

Resim

Proje kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek faytonların sürücüleri bir dizi eğitimden geçirilecek. Faytoncular, yazlık ve kışlık olmak üzere hazırlanacak özel kıyafetler giyecek. Faytonculara ayrıca yabancı turistlerle iletişim kurabilmeleri için İngilizce kursu da verilecek.

Faytonlar Akhisar, atlar Hollanda’dan

Resim
Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi, faytonlar ve atlar için Kahramanlar’daki bir alanda fayton park alanı ve at barınakları hazırlıyor. Devam eden çalışmalar kapsamında her bir at için 10 metrekarelik 36 adet barınak yapıldı. Alanda, hazır çelikten prefabrik kapalı fayton park alanı ve idari bina bulunacak. Victoria Klasik tarzındaki 12 adet fayton, bu alandaki üretimi ile ünlü Manisa’nın Akhisar ilçesinde üretilerek teslim alındı. 4 yolcu ve 1 sürücü kapasiteli olan körüklü tip faytonların yolcu koltukları bir geniş bir dar 2’şer kişilik. Körük tam ve yarım açılabiliyor. 2 at koşulabiliyor. Ön tarafında pirinç malzemeden el yapımı fenerler bulunuyor. İzmir’e getirilen 14 at ise Hollanda ve Bulgaristan’dan temin edildi. İzmir’e toplam 36 at gelecek.


Yeni faytonlarımız çok hoşuma gitti..Bir an kendimi 19. yüzyıl Avrupa'sında hissetmedim desem yalan olur :)

Kruvaziyer turizminin tavan yaptığı şu günlerde eminim ki turistler de yeni faytonlardan memnun olacaklardır..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Umut » Prş 14 Tem 2011, 16:36

Çok isabetli bir hamle. Bence de çok şık görünüyor. Anladığım kadarıyla toplam fayton sayısı da artacak böylece. Şu haliyle bile epey ilgi çekiyor, yeni düzenlemeyle birlikte çok popüler olacak bu faytonlar.

Faytonlara büyük ilgi

KENTİN kültürel ve tarihi güzelliklerini görmeye, gezmeye gelen turistler soluğu faytonlarda alıyor.
Turistler faytonla en çok Birinci Kordon’da dolaşmayı, tarihi Hisarönü’ne ve Agora’ya gitmeyi tercih ediyor. Tur sonunda İzmir hatırası olarak fayton üzerinde fotoğraf çektiren turistlerden atları sürmeye heveslenen de oluyor. Faytoncular bunun bir tecrübe işi olduğunu belirterek, turistlere sadece atlarla fotoğraf çektirmeleri için izin veriyor.

Milliyet Ege
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Umut » Cum 22 Haz 2012, 16:03

Yeni faytonlarımız yola çıkıyor.

Çok “şugar” oldu

Temmuz ayında Kordon’da boy gösterecek İzmir’in yeni faytonlarını, Büyükşehir Belediyesi’nin yabancı dil ve davranış eğitimi verdiği özel kıyafetli sürücüler kullanacak.

İzmir’in simgesi faytonları kente yakışan modern bir görünüme kavuşturmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Temmuz ayında hazırladığı projeye start verecek. Victoria Klasik tarzında 12 adet fayton, bu alanda üretimi ile ünlü Manisa’nın Akhisar ilçesinde hazırlanarak teslim alınırken, faytonlara koşulacak 36 at da Avusturya’dan İzmir’e getirildi. Kahramanlar’da oluşturulan at barınağında atlar ve faytonlar için özel alan yapıldı. Tüm bu hazırlıklar sürerken, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek faytonların sürücüleri de bir dizi eğitimden geçti. Yerli ve yabancı turistlerle rahat iletişim kurabilmeleri için sürücülere bir ay boyunca “İngilizce” ve “Davranış Eğitimi” dersleri verildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi eğitmeni Sedef Uzgören’den turistlerle iletişim becerisi, kurum içi davranış biçimi, öfke yönetimi, duygu kontrolü ve konuşma becerisi eğitimi alan faytoncular, eğitmen Şinasi Şentürk’le birlikte de İngilizce öğrendi. İnteraktif şekilde gerçekleşen eğitimlere 33 faytoncu katıldı. Hayallerindeki faytonlara kavuşmak için gün sayan sürücüler, eğitimlere hiç ara vermeden katılarak sertifika alma hakkı kazandı. İZULAŞ Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen sertifika töreninde sürücülere sertifikalarını İZULAŞ Genel Müdürü Reha Pekerten verdi.

Faytonları İzmir’e yakışır bir hale getirmek için tüm hazırlıkların sürdüğünü belirten Reha Pekerten, yeni faytonların Temmuz ayında Kordon’da faaliyetlerine başlayacağını söyledi. Pekerten, eğitime katılan sürücülerin büyük gayret gösterdiklerini de belirtti.

Davranış eğitimi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi eğitmeni Sedef Uzgören ise öğrencilerin yaşam boyu öğrenme teması ile davranış, ayrıca yabancı dili ustalıkla kullanmaları ve turistlerle sağlıklı bir iletişim kurmaları için de İngilizce eğitimi aldıklarını ifade ederek, “Öğrencilerimin çok istekle çalıştıklarını gördüm. Bu da işin keyifli yanıydı” diye konuştu.

71 yaşında kursa katıldı
35 yıldır faytonculuk yapan ve eğitimlere katılan Halit Büyüksoy, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmaktan büyük keyif alacağını belirterek, “Bu kursu çok iyi değerlendirdik. Artık İngilizce’yi rahatlıkla konuşabiliyoruz” diye konuştu.

Kendilerini geliştirdiklerini ve her şeyin çok güzel olacağını söyleyen Şükrü Ülker, “Kendi bildiklerimize bu eğitim de eklenince ortaya çok güzel bir uygulama çıkacağına inanıyorum” dedi.

21 yaşında faytonculuk yapan Efkan Işıkadalı ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek, “Turistlerle artık daha rahat iletişim kuracağım. Bu eğitimlere katıldığım için çok mutluyum” diye konuştu.

10 yıldır faytonculuk yapan Kudret Semetey, “Yerli ve yabancı turistlerle iletişim kurduğumuz için hocalarımız bize eksikliklerimizi öğrettiler ve daha iyi bir durama geldik. Daha iyi ortamda bu işi yapacağız. Halkımızın da bundan çok memnun kalacağını umut ediyorum” dedi.

50 yıldır faytonculuk yapan ve bu görevi artık İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürütecek olan 71 yaşındaki Mehmet Ali Pısıl’ın heyecanı ise görülmeye değerdi. Pısıl, Başkan Kocaoğlu’na bu proje için özellikle teşekkür etti.

izmir.bel.tr


Anladığım kadarıyla artık işletme tek elden ve İBB tarafından İZULAŞ eliyle yapılacak. Önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum: Ücret. Faytoncular 20-25 Lira ücret isteyip pazarlıkla 10-15 Lira seviyesine inebiliyorlar, turistlerden de 20 Euro gibi bir ücret isteniyor galiba; yani ortada standart bir tarife yok(tu). Belediyenin fiyatlara bir standart getireceğinden eminim.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Umut » Pzt 09 Tem 2012, 00:30

Kruvaziyer turistlerinin yeni modası fayton

Kordon boyunun simgesi faytonlar kente düzenlenen kruvaziyer turlarla kıymete bindi.

İZMİR - Kordon’un kapanması ve Büyükşehir’in desteği sonrası yenilenen, temizliğine dikkat edilen faytonlar gemiden iner inmez turistlerin hatta çocukların ilgi odağı oluyor. Turistler faytonlara binmeden önce atları sevip okşayıp fotoğraf çektiriyor. Alsancak Limanı, Birinci Kordon, Konak, Hisarönü, Agora ve fuar çevresini kapsayan bir saatlik tura, turistler 40 euro ödüyor. Daha fazla dolaşmak hatta alışverişe faytonla çıkmak istenince fiyat artıyor. Kruvaziyer turizimle birlikte faytoncular daha da bilinçlenirken, çevre temizliğine de büyük önem verdikleri dikkat çekiyor.

DHA
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen mertoviçizmir » Pzt 09 Tem 2012, 20:15

Kör, topal atlar Kordon’u kovalar

Yaz ve kış aylarının en işlek mekânlarının bulunduğu İzmir’in simgelerinden Kordon’da akülü golf araçlarının turizme hizmet verebilmesi için çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi’nin projesi faytoncuları tedirgin etti. Gerek esnaf, gerekse faytoncular turistleri limandan karşılayacak akülü araçların bölge ekonomisine de zararı olacağını iddia ederek, ay ortasında hizmete girecek yeni faytonlar için yurtdışından getirilen atların bazılarının kör veya topal olması nedeniyle projenin aksadığını da ileri sürdü.

Kordon’a uygulanmak istenen tramvay projesinden vazgeçilmesinin kendilerini sevindirdiğini ifade eden faytoncular, şimdi de akülü golf arabalarının geleceği duyumunu aldıklarını ve bu projenin hayata geçmesiyle turistlerin limandan, Narlıdere’ye kadar uzanan sahil şeridini araç ile gezeceğini kaydetti.

Atlar hastalıklı mı?

Türkiye şartlarında doğup, büyümüş ve ülke insanları tarafından yetiştirilmiş atların faytonculukta kullanılmasının daha doğru bir seçim olacağını daha önce de belirttiklerinin altını çizen faytoncular, “Yeni proje kapsamında faytonlar yaptırıldı, Avusturya’dan yeni atlar getirildi. Oysa burada meslek büyüklerimiz bunun doğru olmayacağını, yurtdışından gelecek atların hem bize hem de zemine ayak uydurmakta zorlanacağını söylemişlerdi. Ancak bizleri dinleyen olmadı ve 36 at getirildi. Daha sonra bazılarında tespit edilen sorunlar nedeniyle geri gönderildi. Yerine yenileri geldi ve onların da bazılarının kör ya da topal olduğu fark edildi. Şimdilerde ise uyum sorunu giderilmeye çalışılıyor. Zaten projenin bu zamana kadar uzamasının en büyük nedeni de bu” diye iddia etti.

KAYNAK : YENİGÜN
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Umut » Pzr 22 Tem 2012, 02:47

Kordon’da fayton keyfi başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin simge mekanı Kordon’da fayton keyfine yeni bir soluk getirdi. Haflinger cinsi özel atlarla koşulan yeni faytonların ilk seferini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başlattı.

İzmir’in simgesi faytonları kente yakışan modern bir görünüme kavuşturmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avusturya’dan gelen özel atlarla koşulan yeni faytonları Kordon’da hizmete aldı. Yabancı dil ve davranış eğitimi almış, özel kıyafetli sürücülerin kullandığı faytonların ilk seferi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Kentin turistik imajına renk katması beklenen faytonlar, İzmirliler tarafından da büyük beğeni ile karşılandı.
Vasıf Çınar Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kordon’un İzmir’in gözbebeği olduğunu belirterek, kentin simgesi faytonları ve bu geleneği disipline ederek sürdürmek için yeni bir düzenleme yaptıklarını söyledi. 12 yeni körüklü fayton ve 35 Haflinger cinsi atla başladıkları fayton işletmeciliği için öncelikle yıllardır faytonculuk yapanları işe aldıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

Küçük bir adım ama…
“Kordon’u ne kadar iyileştirir ve geliştirirsek, kentimizi o kadar tanıtmış olacağız. Kordon’daki ulaşımı sadece akülü araçlar ve faytonlarla sağlamayı düşünüyoruz. 3 yıldır üzerinde çalıştığımız Kıyı Tasarım Projesi’nde son noktaya geldik. Ağustos ayından itibaren düzenleme ihalelerine çıkacağız. Bu 5- 6 yıllık bir süreç. İlk örneklerini gördükten sonra vatandaşlarımızın da desteği ile hem Körfez’in kıyıları hem Kordon daha yaşanılası bir yer haline gelecek. Türkiye coğrafyasında ilk kez projelendirip yaşama geçireceğimiz ve 2013 yılında temelini atacağımız opera binası da bu projelerimiz arasında önemli bir yer tutuyor. Sürdürülebilir bir kalkınma için samimi bir şekilde, taviz vermeden hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Fayton projesi de bizim için küçük bir adım ama İzmir için önemli. Umarım İzmirliler, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler yeni faytonlarımızı beğenir.”

Kentin kruvaziyer turizmdeki gelişimine, EXPO 2015 ve EXPO 2020 sürecinin de bu gelişimdeki katkısına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “El birliği, gönül birliği ile kentin kanaat önderleri ile birlikte uyum içinde kenti belli bir noktaya getirdik. 7 yıllık çalışmanın sonucunda, İzmir kendi gücüyle dünyada hızlı gelişen 200 metropol içerisinde 4. sıraya yerleşti” diye konuştu. Dünyanın birçok ülkesinde cuma ve cumartesi günleri kentin önemli noktalarında şovlar düzenlendiğini ve bu uygulamayı İzmir’e taşımak istediklerini açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Kent merkezini canlandırmak, hareketlendirmek istiyoruz. Belirli saatlerde biz yöneticilerin vatandaşla buluşacağı, konservatuar öğrencilerin gruplar halinde müzik yapacağı bir ortam yaratmak istiyoruz” dedi.

İzmirliler çok beğendi
Başkan Kocaoğlu, konuşmasının ardından törene katılan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ile birlikte yeni faytonlardan birine binerek Alsancak Limanı’na kadar gitti. Töreni izleyen vatandaşlar da Başkan’la birlikte Kordon’daki fayton keyfine katıldı. Başkan Kocaoğlu, yeni faytonları çok beğenen ve alkışlarla destek veren vatandaşlara Kordon boyunca karanfil dağıttı. Yeni faytonlarla ilk seferlerini yapan fayton sürücüleri ise hayallerindeki faytonlara kavuştuklarını belirterek Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti.

Tek sefer 10 Euro
İzmir’in yeni faytonları, sabah 09.00’dan gece saat 00.00’a kadar İzmir' Kordonu’nda, Liman ile Konak Pier arasında sefer yapacak. Kordon boyunca güzergahları arasında yolcu alıp indirebilecek. Konak Pier önünde faytonların duraklayabileceği üstü tenteli gölgelik durak yeri bulunuyor. Faytonların tek gidiş bilet ücreti ise yabancı turistler için 10 EURO, İzmirliler ve yerli turistler için ise 20 TL. olarak belirlendi.

Faytonlar Akhisar, atlar Avusturya’dan
Kordon’da faytonlara koşulan 3- 6 yaş arası 35 Haflinger cinsi at Avusturya’dan getirildi. Victoria Klasik tarzındaki 12 adet körüklü fayton da, bu alandaki üretimi ile ünlü Manisa’nın Akhisar ilçesinde üretilerek teslim alındı. 4 yolcu ve 1 sürücü kapasiteli olan körüklü tip faytonların yolcu koltukları biri geniş diğeri dar olmak üzere 2’şer kişilik.

Atlar için özel barınak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanlar’daki bir alanda faytonlar için kapalı park alanı ve her bir at için 10'ar metrekarelik barınak yaptırdı. Alanda bir de idari bina bulunuyor. Ayrıca, at barınağında atlarla özel olarak ilgilenen bir veteriner görevlendirildi.

Yabancı dil eğitimi aldılar
İZULAŞ bünyesinde görev alan fayton sürücüleri için de özel kıyafetler hazırlandı. Sürücüler uzun kollu, İspanyol model, hakim yakalı bir gömlek; yanları kırmızı biyeli siyah renk pantolon ve yelek, kösele tabanlı, sivri burun, yuvarlak ökçeli ayakkabı giyiyor ve siyah şapka (london model) takıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi eğitmenlerinden turistlerle iletişim becerisi, kurum içi davranış biçimi, öfke yönetimi, duygu kontrolü ve konuşma becerisi eğitimi alan faytoncular, İngilizce de öğrendi.

izmir.bel.tr


Faytonlar nihayet yola çıktı. Çok seçkin görünüyorlar, güzel olmuş. Yalnız ulaşım amacıyla kullanmak bu fiyatlarla pek olası değil, daha ziyade turistik amaçlı kullanılacaktır.

Ayrıca yaz aylarında Çeşmealtı'nda da fayton işletmeciliği yapılmakta. Bir kenara not düşelim.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kordon'daki Faytonlar Yenileniyor

Mesajgönderen Umut » Çrş 11 Haz 2014, 08:46

Faytonlar pek güzel. Kadrolu eleman statüsüne kavuşan sürücüler de hizmetten faydalanan halk da memnun. 20 Lira'ya küçük tur, 40 Lira'ya büyük tur yapabiliyorsunuz. Fiyatlar bana hala çok geliyor ya neyse.

Resim
Resim

Kordon'daki fayton durağında bekleyen bir İzulaş görevlisine benzer bir çalışmanın Karşıyaka'da da yapılıp yapılmayacağını sordum, bu konuda bir çalışmamız yok dedi. Ama olmalı.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Sonraki

Dön Ulaşım

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Bing [Bot] ve 10 misafir

cron
Free Web Hosting