Dramalılar Köşkü

Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen Umut » Pzt 01 Ağu 2011, 22:44

Dramalılar Köşkünde son rötuşlar

Bornova Belediyesi tarafından restore edilen ve kent müzesi olarak hizmet verecek olan Dramalılar Köşkünün restorasyonunda sona yaklaşılıyor

Resim

Tarih kokan yapısıyla zamana meydan okuyarak ayakta kalmayı başaran Dramalılar Köşkü, Bornova Belediyesi tarafından restore edilerek turizme açılıyor. 17 Haziran 2010 tarihinde restorasyon çalışmalarına başlanan köşkte, çalışmaların sonuna yaklaşıldı. İsveçin Kalmar kentiyle Bornova Belediyesi arasında devam eden TUSENET (Sürdürülebilir Turizm Projesi) çalışmalarının ikinci bölümü olan Levantenler Dönemi Yaşantısı Dramalılar Köşkünde sergilenecek. 2540.83 metrekare alan üzerinde bulunan Dramalılar Köşkü, Bornova Belediyesince Dramalılar ailesinden restore edilmek üzere kamulaştırıldı. Restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılıyor.

Resim

17 Haziran 2010 tarihinden bu yana Dramalılar Köşkündeki 6 binanın sıvaları yapıldı, bahçe duvarlarının sıvaları yapılıp derz onarımları yapıldı. Bahçe duvarları üzerindeki kiremit harpuştaları yapıldı. Bütün binaların çatıları onarılıp kiremitleri döşendi. Hamam ve köşk binası dışında bütün binaların tavan döşemeleri yenilendi. Ahır kısmının yer döşemeleri, katlanır camları ve ana kapısı takıldı. Köşk binasının ana girişi hariç bütün binaların pencere doğramaları, demir korkulukları ve ahşap panjurları takıldı. Havuzların sıvaları, izolasyonu ve tesisatları yapıldı.
Ağustos ayında restore işlerinin bitirilmesi hedeflenen Dramalılar Köşkünde bütün binaların yer döşemeleri ile tavan dekorlarının onarımı yapılacak. Hamam kısmının bodrum ile zemin kat arasındaki yer döşemeleri yenilenecek. Tüm binaların iç ve dış cephe boyaları yapılacak. Çevre düzenlemesi yapılacak. Isıtma ve soğutma sistemleri yapılarak, ana bahçe kapısı onarımı yapılacak.

Bornovadaki Dramalılar Köşkü, yapıldığı 18inci yüzyıla uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırılıyor. Yaklaşık 2 bin 452 metrekare arsa içinde bulunan köşkte, dönemin Osmanlı ve Levanten yaşantısını yansıtacak çalışmalar yapılacak. İç mekanda, günlük yaşantı balmumu heykellerle anlatılacak.

Geri sayım başladı

Hükümet Konağının hemen arkasında bulunan ve kamulaştırma çalışmaları sonrasında mülkiyeti Bornova Belediyesine geçen Dramalılar Köşkünün, yakında bitirileceğini belirten Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Zaman içinde kaderine terk edilen bu tarihi köşkü yıkılmaktan kurtarmak için çalışmaları hızlandırdık. Burası 1977 yılında Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiş. Biz bir proje hazırladık. Bunun için İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan onay aldık. İzmir İl Özel İdaresi de bize destek verdi. Projenin restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. En kısa zamanda restorasyon işini tamamlayıp Köşkü Bornovalılara kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Yaşayan bir müze olacak

Köşkte Osmanlı ve Rum hayatının yansımalarını sunacaklarını belirten Sındır, "Burayı ziyarete gelenler kendilerini 18. yüzyılın Dramasında gibi hissedecek. Köşkü gezerken, o yıllardaki hayatı soluyacağız. Avluda döneme uygun kafeler kuracağız. Köşkün mutfağı da, alana yapacağımız restoranda yine o yıllara ait Osmanlı ve Rum mutfağından yemekler sunacak. Ahıra atlar yerleştireceğiz. Seyisler olacak. Avluda bu atlar gezinti yapacak. Döneme ait çeşitli antik eserlerle süsleyeceğimiz köşkte 1920li yıllarda yaşayan ailenin fotoğraflarını sergileyeceğiz. İç mekan tasarımında, günlük hayatı anlatmakta kullanacağımız balmumu heykeller olacak. Hem Osmanlı kültürünü hem de Levanten kültürünü en güzel örneklerle sunacağız" diye konuştu.

bornova.bel.tr


Uzun süredir devam ediyordu restorasyon. Darısı Paterson Köşkü'ne artık.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen Gökhan » Prş 26 Oca 2012, 01:40

Dramalılar Köşkü, Türk ve Yunan dostluğunu yansıtacak

Bornova Belediyesi'nin restorasyonunu yaptığı Dramalılar Köşkü, Türk-Yunan dostluğunun sembolü haline gelecek. 1922'deki mübadele öncesine kadar Dramalı bir ailenin yaşadığı köşkü, Mayıs ayında "Bornova Kent Müzesi" olarak hizmete açacaklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, "Yunanistan'ın Drama kenti ile kardeş şehir ilişkisi kuracağız" dedi. Drama Belediye Başkanı Kyriakos Charakidis, Sındır'ı ziyaret etti. Sındır ve Charakidis, Mayıs ayında yapılacak Dramalılar Köşkü açılışında buluşmak üzere sözleşti. İzmir'i ve Bornova'yı çok sevdiğini söyleyen Charakidis, Drama Ticaret Odası Başkanlığı yaptığı dönemde de kente çok sık gidip geldiğini belirterek, "Kültürlerimiz birbirine çok yakın. İzmir'de kime Dramalı olduğumu söylesem çok büyük bir sempati ile yaklaşıyorlar. Büyükbabam da Konya Karaman kökenli. Türkler'in birçoğu Drama'da doğmuş büyümüş. Dramalılar Köşkü'nün açılışına mutlaka geleceğim. Hatta resmi bir heyetle geleceğiz" dedi. Sındır ise, anneanne ve dedesinin Drama doğumlu olduğunu söyledi. Charakidis, beraberindeki heyetle Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ı da ziyaret etti. Türkiye, Yunanistan ve Romanya'nın ortaklığında Nisan ayı sonunda başlayacak olan AB destekli 'İzmir Kültür ve Sanat Festivali' kapsamında geçtiğimiz ay Drama'ya giden Tartan'a iadeyi ziyarette bulunan Dramalı heyetle sıcak bir görüşme gerçekleşti. Tartan, İzmir ve Drama'nın kardeş şehir olması için çalışma yapıldığını söyledi.

Yeni Asır


Restorasyon işleminin Haziran 2011'de bitmesi planlanıyordu; ancak Şubat 2012'ye giriyoruz hala neticelenmiş değil... Yukarıdaki yazıda da Mayıs ayında Bornova Kent Müzesi olarak açılacağı ifade ediliyor..

Bunun yanı sıra Peterson Köşkü için de 2011 Aralık'ında çalışmaların başlayacağı ifade ediliyordu..Bilgisi olan veya bölgeden geçen varsa yorumlarını bekliyoruz...
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen Gökhan » Sal 17 Nis 2012, 23:23

Son Dramalılar tarihi köşkte buluştu

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır Dramalılar Köşkü’ndeki restorasyon çalışmalarını 1924-1940 yılları arasında Köşkte yaşayan Fatma Kadaster (92) ile birlikte izledi. Duygusal anlar yaşayan Kadaster, “Köşkün, Bornova Belediyesi tarafından restore edilip müze haline getirileceğini öğrenince sevinçten havalara uçtum” dedi.

Resim

Bornova Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarını yürüttüğü ve önümüzdeki aylarda açılışını yapacağı Dramalılar Köşkü’nde duygusal anlar yaşandı. Köşkün son sakinlerinden Fatma Kadaster (92) ve oğlu Esat Kadaster Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile birlikte restorasyon çalışmalarını inceledi. Kadaster’in yeğenleri Neval-Hasan Dramalı ve Semin Uğural’ın da tanıklık ettiği buluşmada eski günler hatırlandı.

Bahçesi’nde oyunlar oynadığı, ağaçlarına tırmandığı, çocukluk ve ilk gençlik yıllarının en güzel anlarını geçirdiği Köşkün eski haline döneceğini gören Fatma Kadaster Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür etti.

1924-1940 yılları arasında bu Köşkte yaşadığını belirten Kadaster duygularını şöyle ifade etti: “O dönemde Bornova’da sadece köşkler vardı. Hepimiz birbirimizi tanırdık. Harika bir yerdi. Tenis kortları vardı. Levantenler bu kortlarda tenis oynardı. Biz bu köşkte iki halam, annem, babam ve dokuz kardeş yaşıyorduk. Önümüzde havuz vardı, sular akıyordu. Bahçemizin içi meyve ağaçları ile doluydu. Yiyeceklerimizi Köşkün arkasındaki kuyuda saklardık. Köşkün içinde halka açık bir hamam vardı. Bütün Bornovalılar o hamama gelirdi. Babam Köşkün zeminindeki özel taşlara çok değer verirdi. Önümüzdeki havuzun içi kırmızı balıklarla doluydu. Ağabeyim sazını çalar, biz de şarkılar söylerdik. Ben 1940 yılında evlenip ayrıldım ama 1980’lere kadar o Köşkte yaşadım. Orta pencerem hep açık dururdu. Annem bize oradan hep el sallardı. O pencerenin bundan sonra da var olacağını bilmek beni ger çekten çok
heyecanlandırıyor.”

Köşkün aileden bazı kimseler tarafından apartman yapılmak üzere satılmasının gündemde olduğunu ifade eden Kadaster, “Ailemiz ikiye bölünmüştü. Bir kısmı apartman olsun istiyordu. Benim de aralarında bulunduğum diğer kısmı ise babamızın ve tüm büyüklerimizin anılarını burada yaşatmak istiyordu. Bir gün bir haber geldi. Köşkü Bornova Belediyesi müze yapmak üzere almak istiyormuş. Sevinçten havalara uçtum. ‘Hemen, verelim’ dedim. Tüm aileyi tek tek arayıp heyecanımı paylaştım. Bu bizim için büyük bir şans. Çünkü belediye sayesinde evimiz yaşayacak ve Bornova’daki eski yaşantı gelecek nesillere de tanıtılacak” dedi.

YAŞAYAN BİR MÜZE OLACAK

Dramalılar Köşkü’nün yok olmasını önlemek adına Köşkü satın alıp restorasyonuna başladıklarını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır şu bilgileri verdi: “Bundan sonra yapılacak iş, Köşkü Bornova Kent Müzesi’ne dönüştürüp gelecek nesillere geçmişlerini göstermektir. Bu sayede onurlu geçmişini bilen insanlar yetiştirip onların geleceğe umutla bakmasını sağlayabileceğiz. Dramalılar Köşkü’nü, yapıldığı 18’inci yüzyıla uygun şekilde restore ederek turizme kazandırıyoruz. Yaklaşık 2 bin 452 metrekare arsa içinde bulunan köşkte, dönemin Osmanlı ve Levanten yaşantısını yansıtacak çalışmalar yapıyoruz. İç mekanda, o dönemin günlük yaşantısı balmumu heykellerle anlatılacak.”

Köşkte Osmanlı ve Rum hayatının yansımalarını sunacaklarını belirten Sındır, "Burayı ziyarete gelenler kendilerini 18. yüzyılın Drama'sında gibi hissedecek. Köşkü gezerken, o yıllardaki hayatı soluyacağız. Avluda döneme uygun kafeler kuracağız. Köşkün mutfağı da, alana yapacağımız restoranda yine o yıllara ait Osmanlı ve Rum mutfağından yemekler sunacak. Ahıra atlar yerleştireceğiz. Seyisler olacak. Avluda bu atlar gezinti yapacak. Döneme ait çeşitli antik eserlerle süsleyeceğimiz köşkte 1920'li yıllarda yaşayan ailenin fotoğraflarını sergileyeceğiz. İç mekan tasarımında, günlük hayatı anlatmakta kullanacağımız balmumu heykeller olacak. Hem Osmanlı kültürünü hem de Levanten kültürünü en güzel örneklerle sunacağız" diye konuştu.

Ege Postası


Düşünceler çok güzel; ancak köşkün restorasyonunun çoktan bitmesi gerekiyordu, fazlasıyla uzadı..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen Gökhan » Cmt 20 Eki 2012, 13:10

Bornova köşkleri Fuar’a çıkarıldı

Bornova Belediyesi’nin restorasyonunu gerçekleştirdiği Dramalılar Köşkü ile Atatürk Kitaplığı Antalya’da düzenlenen YAPEX Restorasyon Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı’ndan davet aldı. İlçe tarihinde önemli yeri olan iki köşkün maketlerini hazırlayan Bornova Belediyesi, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere tanıttı.


Fuar’da restorasyon çalışmaları süren Büyük Çarşı ile ilgili de bilgiler verildi. Bornova Belediyesi’nin, ilçenin tarihi yapılarını korumak amacıyla başlattığı restorasyon çalışmaları ulusal düzeyde de dikkat çekti. Bornova Belediyesi üç önemli projesi ile 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında Antalya EXPO Center’de düzenlenen YAPEX Restorasyon Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı’na katıldı. Fuar alanındaki 25 metrekarelik stantta, Kent Müzesi olarak düzenlenen Dramalılar Köşkü, kapsamlı biçimde elden geçirilen Atatürk Kitaplığı (Belhomme Köşkü) maketlerle sunuldu.

Milliyet Ege
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen Gökhan » Cum 30 Kas 2012, 03:55

Bornova'daki bir köşk daha atıl vaziyetten kurtulup, İzmir kültür yaşamına hizmet vermeye başladı..Bölgedeki Paterson Köşkü'nün de restore edilmesi en büyük dileğimiz..


Dramalılar Köşkü Bornova Kent Müzesi


Resim

Eski Bornova’nın kültür mozaiğinin merkezinde yer alan Dramalılar Köşkü, restore edilerek kent kültürüne Dramalılar Köşkü Bornova Kent Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Erzene Mahallesi 2 ve 3. sokak üzerinde, Bornova Hükümet Konağı arkasında yer alan ve 18. yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen Dramalılar Köşkü Bornova Kent Müzesi’nde dönemin Osmanlı ve Levanten yaşantısını yansıtacak çeşitli antik eserler, 1920’li yıllarda köşkte yaşayan Dramalı ailesinin fotoğrafları ve vatandaşların bağışladığı antika eserler sergileniyor. Köşkte ayrıca Osmanlı ve Rum mutfağından örnekler sunulacak kafeterya ve restoran da yer alacak.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen Umut » Cum 30 Kas 2012, 04:32

Bornova'nın en karakteristik özelliklerinden biri tarihi köşkleri ve köşk benzeri mimarideki diğer yapılarıdır. Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da bu konuyu çok önemsiyor. Laf arasında; o da BAL'lıymış, saygılarımı, selamlarımı sunuyorum buradan :) eminim ki okuyordur.

1700'lü yılların başından kalma, en eski köşklerden biri olan Dramalılar Köşkü'nün restorasyonu tamamlandı. Kent Müzesi olarak işlevlendirilen köşkün açılışı 3 Kasım'da Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyareti esnasında gerçekleşti. En kısa zamanda ziyaret etmeyi ve izlenimlerimi yazmayı umuyorum. Uzun süredir devam etmekte olan restorasyon atılımına yakın zamanda eklenen Tarihi Tren İstasyonu ve bu Dramalılar köşkü Bornova'yı birkaç adım ileriye taşıdı.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen blackley » Cum 30 Kas 2012, 16:51

İzmir'e hayırlı olsun, Bornova'nın böyle simge yapılarını restore ederek işlevlendirmek çok güzel oluyor.
blackley
 
Mesajlar: 47
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Pzr 06 Kas 2011, 00:35

Re: Dramalılar Köşkü

Mesajgönderen Umut » Cmt 10 Ağu 2013, 01:14

Bornova Belediyesi linkleri değiştirmiş, bizim eski resimler gitmiş :/

Dramalılar Köşkü Kent Müzesi’ne uluslararası ilgi

Bornova Belediyesi’nin hizmete açtığı Dramalılar Köşkü Bornova Kent Arşivi ve Müzesi kısa sürede dünya çapında ün yaptı. Müze, ‘Türk Resminin 100 Yüzü’ ve ‘Miro’ sergilerinin ardından uluslararası sanat çevrelerinde de konuşulmaya başladı. Ünlü Fransız Ressam Claude Monet’in torunu kolleksiyoner ve sanat galerisi sahibi Philippe Piguet özellikle Dramalılar Köşkü Bornova Kent Arşivi ve Müzesi’ni görmek için İzmir’e geldi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, dünyanın sayılı ressamlarından olan Monet’in eserlerini Bornova’da sergilemek istediklerini söyledi

http://www.egedesonsoz.com/haber/Dramal ... lgi/847512
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Sonraki

Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir

cron
Free Web Hosting