EXPO 2020 İZMİR

EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen EnderYıldırım » Cmt 19 Mar 2011, 17:53

EXPO 2020 İZMİR Resmi Sayfası: http://www.expoizmir-2020.org/

Resim

******************************************************************Expo 2020 İzmir’i Destekleyin**********************************************************************


Expo sitesindeki resimlere ait kodlardan birini sitenizin herhangi bir yerine ekleyerek İzmir’in Expo 2020 yolundaki adaylığına siz de destek olabilirsiniz.

*****************************************************************************************************************************************************************************

Twitter: http://twitter.com/expoizmir
Facebook: http://www.facebook.com/expoizmir
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen cuscs » Çrş 23 Mar 2011, 21:53

İzmir Expo 2020 Adaylığı İçin Ankara İle Yarışıyor

AZİZ KOCAOĞLU: Planlama çalışmalarımızı yapıyoruz. Yıl sonununa doğru adaylık dileğimizi açıklarız. 2011 ortasında da başvuruyu bildiririz.
EXPO 2015′i düzenleme hakkını Milano’ya kaptıran İzmir, 2020 için yeniden aday olmayı planlarken, bu defa karşısına önemli bir rakip çıktı. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere, İzmir’in EXPO 2020‘ye aday olması yönünde çok sayıda isimden gelen açıklamaların ardından önceki gün de İzmir Kalkınma Ajansı hükümete iletilmek üzere bu konuda “temenni” kararı alırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Sanayi Odası (ASO) bu dev organizasyonu başkente taşımak için hazırlıklarını hızlandırdı. Ağustos ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek EXPO 2020 için Ankara’nın aday gösterilmesini istemeye hazırlanan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “İzmir EXPO içini hakkını kullandı ve organizasyonu alamadı, sıra bizde” dedi.
Geçtiğimiz haftalarda Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen EXPO 2010‘a giden Aziz Kocaoğlu, burada İzmir’in 2020 adaylığı için kulis çalışmalarında bulunmuştu. Kocaoğlu burada, “2020 için planlama çalışmamızı yapıyoruz. Bu yılın sonunda adaylık dileğimizi açıklar, 2011 ortasında da başvurumuzu resmen bildirebiliriz. Seçilecek kent 2012′de belirlenecek” diye konuşmuştu.

Önceki gün toplanan İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu da, İzmir’in EXPO 2020‘ye aday olması için hükümete iletilmek üzere temenni kararı aldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, kararın alınmasının ardından önceki gün yaptığı açıklamada kararlılık mesajı vererek, “İzmir 2015 adaylığı için çok emek sarfetti. Bu emek ve tecrübeyi kullanmak için EXPO 2020 konusunda temenni kararı aldık” demişti. EXPO 2020′ye aday olacakların başvurusu için Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) duyuru yapmasını beklediklerini belirten Kıraç, “Aday ülkelerle ilgili duyuru yapıldığında hükümetimizle adaylık konusunu görüşeceğiz. Biz aday olma konusunda temenni kararı aldık. Ancak, EXPO’ya müracaat hükümetler vasıtasıyla oluyor. Bu temenni kararı doğrultusunda önümüzdeki süreçte ön hazırlık olarak Ankara’ya giderek hükümetimizle, Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşerek aday olma isteğimizi ulaştırabiliriz” diye konuşmuştu.
EXPO‘ya ev sahipliği tartışmaları sürerken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, İzmir’in EXPO adaylığı konusunda, “İzmir keyif yaptı, hiç çalışmadı; herkes ayrı telden çaldı” biçimindeki ifadelerinin “bir belediye başkanına yakışmadığını” kaydetmişti. İzmir’in, geleceğini şekillendirecek önemli bir proje olarak gördüğü ve benimsediği EXPO yolculuğuna kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Kocaoğlu, şunları kaydetmişti:

“2015 yılında yapılacak EXPO organizasyonu adaylığı çerçevesinde İzmir’in ve İzmirlilerin verdiği büyük mücadeleyi, özverili çalışmalarını, Sayın Cumhurbaşkanı ve Hükümet’in desteğiyle yapılanları yok sayarak ‘İzmir keyif yaptı, hiç çalışmadı; herkes ayrı telden çaldı’ türünden söylemlerle ortaya çıkmak, neresinden bakarsanız bakın, bir belediye başkanına yakışacak sözler değildir. Ben bu sözleri, EXPO sürecinde kenti ve ülkesi için geceli-gündüzlü çalışan İzmir’deki tüm resmi ve sivil toplum örgütü yöneticilerine, Dişişleri mensuplarına, sanayici ve işadamlarına, fahri konsoloslara ve İzmir halkına saygısızlık olarak nitelendiriyorum.
İzmir, geleceğini şekillendirecek önemli bir proje olarak gördüğü ve benimsediği EXPO yolculuğuna devam edecektir; bu konuda kararlıdır.İzmir, EXPO delegasyonu tarafından tanınmış ve çok yakından bilinen bir kenttir.İzmir Büyükşehir Belediyesi, Shangai’daki 2010 büyük EXPO etkinliğinde açtığı stantla, tam 6 ay boyunca, kentimizin 2020 adaylığına ilişkin çok önemli bir tanıtım hamlesi gerçekleştirmiştir.İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin EXPO 2020 adaylığı konusundaki temenni kararı, iktidarıyla muhalefetiyle tüm partilerimizden büyük destek görmüştür.Benzer içerikte bir karar, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından da alınmıştır.İzmir iş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu, geçtiğimiz yaz aylarında Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan’a birer mektup göndererek EXPO 2020 adaylığı konusundaki kararlılığın altını çizmiştir.Aynı İzmir, adaylık sürecinde dünyanın dört bir köşesine heyetler göndererek, EXPO delegelerini ağırlayarak ciddi lobi çalışmaları yapmıştır. Yaptığımız bu çalışmaların dökümü, Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde de mevcuttur. Türkçe’de çok sevdiğimiz bir söz var: ‘Erken kalkan yol alır’ diye…
Biz İzmir olarak, EXPO yarışında Ankara’nın çok önündeyiz. 2015 oylamasının yapıldığı günden itibaren, sanki bu yarışı hiç kaybetmemiş gibi çalışmakta ve inanmaktayız. 2020’ye ilişkin planlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her fırsatta çıkıp konuşmak, zihinleri bulandırmaya ve insanları karşı karşıya getirmeye çalışmak yerine, sağlam ve emin adımlarla hedefe doğru ilerlemeyi tercih ediyoruz. Polemiklerin ve söylem kirliliğinin içine girmemeye özen gösteriyoruz.Ankara’ya ve Sayın Gökçek’e tavsiyemiz, kendilerine başka bir uluslararası etkinlik bulup onun üzerine yoğunlaşmalarıdır. Böyle bir durumda, en büyük destekçilerinin, İzmir ve İzmirliler olacağına yürekten inanmalarını istiyorum.”


http://www.izmirdesanat.org
cuscs
 
Mesajlar: 76
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Prş 09 Ara 2010, 22:35

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen EnderYıldırım » Pzr 17 Nis 2011, 18:46

'BU KEZ EXPO'YU ALACAĞIZ'

Bakan Günay, "Dünyada bu kadar tarih derinliği ve zenginliği olan ne kadar yer var? Tiyatrolara karşı duyarsız olmakla eleştirilen bir bakanım ama benim dönemimde 25 devlet tiyatrosu sahnesi açıldı. Dünyanın hangi Kültür Bakanı'na 2 bin yıllık bir kütüphanede Kütüphaneler Haftası'nı açma şerefini yaşar? Bu güzel vatanın tüm potansiyelini ayağa kaldırmaya hazırız" dedi. EXPO 2020'ye İzmir'in aday gösterileceğini belirten Bakan Günay, şöyle devam etti:

"Ayrım gözetmeksizin İzmir'den kim ne öneri getirirse o öneriyi içtenlikle dinleyeceğim ve gerçekleştirmek için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya çalışacağız. 28. 5 milyon turisti önümüzdeki yıl 30 milyona, geliri de 30 milyar dolara taşımak istiyoruz. Turizm sosyal dönüşüm ve barış projesidir. Ekonomik gelir için fabrika kurarsınız ama turizmde çalışan gençler dünyaya açılıyorlar. Turizm içinde yaşarken insanları barıştıran kardeşleştiren bir sektör. İzmir için afaki şeyler söylemek istemiyorum. İzmir'le ilgili hükümet vaadini okumak istiyorum. Turizm alanlarında İzmir yeni yatırımlarla bu alandaki öncü konumunu güçlendirecek, küresel cazibe merkezi olacak. Ege Uygarlıkları Müzesi projesi olacak, kruvaziyer turizmi geliştirilecek, kongre merkezleri yapılacak, yeni fuar alanı olacak, yurtdışı uçuşlar arttırılacak. Başbakan'ın Türkiye'ye okuduğu seçim senedidir. EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için gerekli girişimler yapılacak ve destekler sağlanacaktır. Başkent talip oldu. Ama ben bugüne kadar orada yaşıyorum, orada evim ve işim var, ancak Başkent'in değil İzmir'in hakkı olduğunu savundum. Bu kez EXPO 2020'yi alacağız.

Doğan Haber Ajansı
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen EnderYıldırım » Pzr 17 Nis 2011, 21:07

Expo 2020'nin adayı İzmir...

Expo 2015 için düzenlenen uluslararası sempozyuma katılmıştım.
Oradaki bir delege, sanırım Afrika taralarındandı; "Hallerine bakmadan gidip Expo'ya aday oluyorlar." demişti.
Yorumu size bırakıyorum...

Expo için delegeleri hollerden bozma kongre salonlarında ağırladık.
İzmir gibi "Büyük Türkiye"'nin kentinde kongre merkezi yoktu.
Demek ki İzmir'in katetmesi gereken uzun bir yolu var.
Eğer, hepimiz gerçekten Expo'yu istiyorsak, belediye ve hükümet ortak bir şekilde bu kente özel ilgi gösterecek, mercek altına alacak.
Çünkü, Expo, bir kentin değil ülkenin projesidir, prestijidir.
Kazanan da sadece İzmir değil, Türkiye olacaktır...

Tabii, Expo'da oyları lehe döndürmek, sadece kentin düzeyi ile de ilgili değil, "duygusal" yaklaşımlar da çok etkili...
En son örneği, Expo 2015 oylamasında İtalya'nın geri kalmış bazı ülkelere ambulans sözü vermesiyle yaşadık.
Bu sefer biz de oyunu, kuralına göre oynayacağız...
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen Umut » Prş 21 Nis 2011, 12:51

Açıkçası bu sefer rakipler daha zorlu, ama bizim de yeterince güzel projemiz var, yetkililer bu işe ciddiyetle asılırsa olumlu bir sonuç alabiliriz. Ve şunu da unutmamak gerek: EXPO asla sadece EXPO değildir. :)

İzmir’in en çılgın projesi

İZMİR gözyaşları içerisinde dünyanın en büyük fuarı EXPO 2015’i yapma şansını kaybederken, sanki o defter bir daha açılmamak üzere kapanmış gibiydi. Ama üç yıl sonra aynı heyecanla bu kez EXPO 2020 konuşulmaya başlandı. Seçim tarihine kadar da bu heyecan giderek yükselecek.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, EXPO 2015 Genel Sekreteri iken bu konuda Türkiye’nin en deneyimli isimlerinden biri oldu. Şimdi de EXPO 2020 Komitesi yönetiminde.
Soyer 2020 EXPO’su için seçimlerin, 2012 Kasım ya da 2013 yılının Mart ayında yapılacağı bilgisini verirken İzmir’in şansının ne olduğunu sorduğumda “Çok yüksek. Eğer gerekli çalışmalar yapılırsa 2020 EXPO’sunun İzmir’de yapılma şansı neredeyse yüzde 100” diyerek beni şaşırtacak derecede kararlı ve kesin bir cevap verdi.
Son ana kadar her türlü ihtimali hesap eden Tunç Soyer boşuna bu kadar inanarak konuşmaz. Yurtdışında bu konuyla ilgili kişi ve kurumlarla sıcak ilişkileri olduğunu bildiğim için, sözlerini çok ciddiye aldım. Eğer İzmir’e çağ atlatacak fırsat bu kadar yakınsa, bence kendi gelecekleri için İzmirlilerin her şeyi bir kenara bırakıp EXPO 2020’ye odaklanması gerek. Asıl seçim orada, işin gerçeği geçim de orada.
EXPO 2015 çalışmaları ilk başladığında İzmir’de ve Türkiye’de çok az kişi bu organizasyonun önemi hakkında fikir sahibi idi. Halbuki sanayi devriminin yayılmasına katkıda bulunan 150 yılı aşkın geçmişi olan bir organizasyondu söz konusu olan.
EXPO’ların en önemli özelliği ise düzenlendiği kentlere alt yapıdan, yaşam biçimine kadar her yön den sınıf atlatıp bir dünya markası haline getirmesi. İspanya’da Barcelona, Sevilla EXPO ’larla doğdu. İlk yapıldığında demir yığını diye burun kıvrılan bugün Paris’in simgesi ama bugün Paris’in simgesi olan Eyfel Kulesi ise 1876.EXPO ’su için inşa edilmişti. Dünyanın televizyonla ilk tanıştığı yer ise kez 1939- 40 New York EXPO ’su idi.
Bundan dört yıl kadar önce kendimi EXPO 2015’in ön hazırlıkları içerisinde bulup konuyla ilgili araştırma yaptığımda ne devasa bir organizasyonla karşı karşıya olduğumuzu görmüştüm. Düzenlenen bir fuar değil insanların gelecekteki yaşam biçiminin ipuçlarını veren bir organizasyondu.
EXPO ’ları düzenleyen uluslar arası kurum olan BIE’nun ye tkilileri kent halkı sahip çıkmadan ve hükümetler düzeyinde destek sağlanmadan bu Expo yarışın ın kazanılamayacağı bilgisini vermişlerdi. Bu amaçla İzmir ve Türk kamuoyunu bilgilendirmek için kurulan eki plerin çalışmalarına ben de destek olmuştum. S onunda amaçlanan olmuş, sadece İzmir değil bütün Türkiye, EXPO’nun yapılacağı kentin ilan edileceği zaman ekranların karşısına kilitlenmişti.
Ama EXPO ’yu kazanmak için sadece iç destek yetmiyor. Asıl kararı veren BIE üyesi yaklaşık 100 ülkenin temsilcileri. İzmir’in 21 oyla kaybettiği son yarışta karar verenler arasında Nauru, St Kitts, St Vincent gibi Türkiye’de adı hiç duyulmamış pek çok ülke vardı. Böyle ülkelerin oylarını belirlemede yapılan vaatler çok etkili oluyor. Örneğin; Milano bazıları eski İtalyan sömürgesi yoksul Afrika ülkelerine okuldan, hastaneye pek çok alanda yüzlerce milyon euro yatırım vaadinde bulundu. Sonradan o sözler tutulmuş mudur bilemem ama o sırada oyların yönünü belirlemede etkili olduğu bir gerçek. Tabi bir de temsilcilerle baş başa görüşmeler faslı olduğu söyleniyor o da ayrı bir konu.
İzmir EXPO 2020’ye çok büyük bir deneyimle hazırlanacak. Ayrıca üç yılda dünyada çok şey değişti. Büyük bir kriz yaşandı ve artık Türkiye dünya birinci lig inde olmaya aday ülkelerden biri. EXPO 2020 için lobi çalışmalarını yürütürken ihtiyacı olana dünyanın dört bir yanındaki müteahhitleri aracılığıyla üç, beş ayda okul, hastane yapabilecek güce sahip bir ülke.
EXPO 2020 alınırsa yurt içinden ve yurt dışından 40- 50 milyon belik daha fazla kişinin beş altı ay boyunca İzmir’i ziyareti söz konusu olacak. Bu sayılar bile organizasyonun büyüklüğünü anlatmaya yeter. Bu organizasyon için İzmir- Ankara, İzmir, Antalya hızlı tren projeleri hızlanacak, metro ağı tüm kenti saracak, belki Üçkuyular - Bostanlı denizin altından birbirine bağlanacak. Bunun yanında yeni iskele ve limanlar, en az 10 ile 15 beş yıldızlı yeni oteller, restoran vb yatırımlarla bambaşka bir kent doğacak.
İzmir için bundan daha çılgın bir proje olabilir mi?

Milliyet Ege - Selim Türsen
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen EnderYıldırım » Cum 22 Nis 2011, 21:51

Günay'dan EXPO müjdesi
EXPO 2020 adaylığında İzmir'in önündeki İnciraltı imar sorunu aşıldı. Bakan Günay İzmir'e müjdeyi verdi.

İNCİRALTI PLANI

Günay, EXPO konusunda byük öneme sahip EXPO alanı konusunda da önemli bir mesafe katedildiğini belirterek, ''İnciraltıyla ilgili plan onaylandı. Bunu da bir müjde olarak açıklamak istiyorum'' dedi. İzmir için EXPO'nun bir vizyon haline dönüştüğünü, EXPO 2020 konusunda da daima bunun İzmir'in hakkı olduğunu düşündüğünü kaydeden Günay, ''Çok mutluyum ki bu bizim taahhüdümüz haline geldi'' diye konuştu.

Ertuğrul Günay, Gaziantep'te yapımını tamamladıkları mozaik müzesinin heyecan verici olduğunu, bu müzelerin bir benzerini de İzmir'de Ege Medeniyetleri Müzesi olarak gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

Bu müzenin Atina'da Akropol'e yakın konumda yapılan yeni müzede olduğu gibi bir turizm bölgesi yaratacak şekilde Kemeraltı, Agora ve Kadifekale'ye güzergahında kurulabileceğini, buradaki tarihi yapının da ayağa kaldırılarak İzmir'de bir Türkiye'nin iddiasını gösteren bir projeyi hayata geçirebileceklerini ifade etti.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise Türkiye'de turizm gelirlerinde ilk üçte yer almayı hedef olarak koyduklarını belirterek bu amaç kapsamında kültür varlıklarının restorasyonu ve sağlıklaştırılması için 250 projeye 100 milyon lira kaynak ayırdıklarını, tanıtıma ağırlık verdiklerini ifade etti.

EXPO 2020 ALANI İÇİN SORUN KALMADI
Bakan Ertuğrul Günay'ın konuşmasında açıkladığı İnciraltı Planının onaylanması konusunda basın mensuplarına ayrıntılı bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım Geliştirme ve Planlama Daire Başkanı Adnan Arslan, onay kararıyla İnciraltı bölgesindeki hak sahiplerinin taleplerinin karşılanmış olacağını ve EXPO alanıyla ilgili sorunun da ortadan kalmış olacağını söyledi.

İzmir'in EXPO 2015'i kaybetmesi sonrası İnciraltı için 1/25 binlik çevre düzeni planı hazırladıklarını, buna uygun olarak 1/5 bin ve 1/1000'lik planları hazırladıkları sırada Agora Alışveriş Merkezi, Jeoloji Mühendisleri Odası ile Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava sonucunda Danıştay'ın 1/25 binlik plan hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı.

Mahkemenin bu planı, 'proje müellifinin yeterlilik belgesi olmaması' nedeniyle iptal ettiğini açıklaması üzerine Bayındırlık Bakanlığı'ndan bu belgenin temin edildiğini, böylece durdurma gerekçesinin de ortadan kalktığına dikkat çeken Arslan, 1/25 binlik planın Perşembe günü aynen tekrar onaylandığını, tekrar askı sürecinin başladığını bildirdi.

Mahkemenin istediği eksikliğin tamamlanması nedeniyle artık hukuki sorun beklemediklerini belirten Arslan, daha önce halkla görüşmeleri de yapılan, tamamlanan 5 bin ve binlik planların gelecek hafta Koruma Kuruluna gönderileceğini, onların da onayı sonrası Mayıs sonu itibarıyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nin imar çalışmalarına başlayabileceğini ifade etti.

Arslan, bu planla EXPO için kullanılacak alanların da içinde bulunduğu 2 bin 600 dönümlük yeşil alanın ortaya çıkacağını, bin 700 civarındaki hak sahibinin de mağduriyetinin son bulacağını söyledi.

Aslan, "2009'da bakanlığımızın yaptığı ve bin 700 civarında tapu sahibinin de onay verdiği plana göre arazi sahipleri arazilerini yüzde 60'ını alırken, yüzde 40'ını kamuya terk edecekti. En fazla 4 katlı yapılara izin veren planda 2 bin 600 dönüm yeşil alan sağlamıştık. Bu 1 / 25 binlik çevre düzeni plan hakkında Jeoloji Mühendisleri, Şehir Plancıları Odası ve Agora'nın açtığı dava sonunda Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar üzerine İnciraltı'nın 1/ 5 binlik ve 1/ 1000'lik uygulama planlarını yapamadık. Bakanlık olarak Danıştay'dan beklediğimiz gerekçeli karar 2010 sonunda geldi. Danıştay'ın ret kararına gerekçe olarak plan müellefinin plan yeterlilik belgesi olmadığı gösterildi. Bayındırlık Bakanlığı ile temasa geçerek Türkiye geneli için A sınıfı yetki belgesi aldık. Aynı planı(perşembe) dün itibariyle onayladık" şeklinde konuştu.

egedesonsöz
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen Gökhan » Prş 28 Nis 2011, 00:54

EXPO zirvesi cumartesi günü

EXPO 2020 süreci ile ilgili tüm ayrıntıların konuşulacağı toplantıya Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım da katılacak


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hazırladığı seçim beyannamesinde Türkiye'nin EXPO 2020 adayı olarak İzmir'i işaret etmesinin ardından önümüzdeki cumartesi günü İzmir'de önemli bir toplantı yapılacak. İzmir'in EXPO 2020'ye talip olmak için Uluslararası Sergiler Bürosu'na (BIE) ne zaman müracaat edeceğinin ve yol haritasının konuşulacağı zirve, 30 Nisan Cumartesi günü sabah 09.00'da Balçova Termal Tesisleri Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Zirveye EXPO Geçici Takip Kurulu üyelerinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım da katılacak. Zirveye ayrıca BIE Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı Tanıtım Daire Başkanı Necil Nedimoğlu'nu da davet ettiğini belirten İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Bir an önce BIE'ye müracaat etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. EXPO 2020 sürecinin hükümet nezninde takip edilmesini talep ediyoruz. Sayın Başbakanımıza toplantıda görüşülen konularla ilgili bilgi aktaracağız. En kısa zamanda EXPO'dan sorumlu bir bakan ve müracaat tarihinin belirlenmesini istiyoruz. Tüm ayrıntıları, cumartesi günü gerçekleştireceğimiz buluşmada görüşeceğiz" diye konuştu.

İNCİRALTI SEVİNCİ

EXPO alanı olarak planlanan İnciraltı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden planlanmasının sevincini yaşadıklarını belirten Vali Kıraç, "Başından beri İnciraltı sorununun çözümüne olan inancımı dile getirmiştim. Bu tür problemlerin diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Bu plana da belki itiraz olabilir ama mahkemenin ortaya koyduğu gerekçe Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ortadan kaldırıldı" dedi.

TEMA YİNE SAĞLIK

İzmir olarak bundan sonraki süreçte daha rahat bir yol izleneceğine inandığını ifade eden Kıraç, "Yine EXPO alanımız İnciraltı ve temamız da sağlık olacak. 2015 yarışından tecrübemiz var. Bu kez daha rahat bir yol izleyeceğiz ve kazanacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

http://yeniasir.com.tr/KentHaberleri/20 ... rtesi-gunu



Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen EnderYıldırım » Cum 29 Nis 2011, 22:01

EXPO 2020 başvuru yazısı Başbakanlık’ta
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’in EXPO 2020’ye adaylığı konusunda başvuru yazısının hazırlandığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulduğunu bildirdi.


İzmir’in EXPO 2020’ye aday olması için en önemli adımlardan biri olarak gösterilen başvurunun yapılması için ilk önemli adım Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini yürüten aynı zamanda AK Parti İzmir Milletvekili Adayı olan Ertuğrul Günay, tarafından atıldı.
CHP ve MHP il Başkanlıklarını ziyaretinin ardından bir süre dinlenmek için AK Parti İl Başkanlığı’na gelen Bakan Ertuğrul Günay, AK Parti Konak İlçe Başkanlığı’nı ziyareti öncesine gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kemeraltı gezisi esnasında bir telefon görüşmesi yapan Ertuğrul Günay’ın burada yanındakileri ‘EXPO yazısı ile ilgili’ dediğinin kendisine hatırlatılması üzerine Günay, “EXPO yazısı hazırlanıyor. 1 Mayıs’tan önce yada gününde ilk ayağı olarak başvurulmuş olacak” dedi.

Bakanlar Kurulu Kararı’nın gerekip gerekmediği konusunda Günay, “Başbakanın yapacağı resmi müracaat yeterli” diye konuştu.

Yazıyı kendilerinin hazırladığını kaydeden Günay, “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yazı konusunda mutabık kaldık. Sayın Başbakan’ın imzasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir EXPO 2020 Yürütme Kurulu Üyesi, EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, Bakan Günay'ın EXPO yazısının başbakanlıkta olması açıklamasına çok sevindiklerini ifade ederek, bu gelişmenin İzmir adına çok önemli olduğunu söyledi. Temizocak, adaylık başvurusu ile ilgili dosyanın geçici yürütme kurulu tarafından hazırlandığını belirterek, "Biz başvuru için hazırız. Sayın Başbakan'ın en kısa zamanda onay vermesiyle birlikte teknik olarak başvuruyu yapabiliriz" dedi. Temizocak, yarınki Balçova Termal Tesisleri'nde yarın yapılacak Yürütme Kurulu toplantısında da bu gelişmelerin gündemde olacağını söyledi.

egedesonsoz
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen EnderYıldırım » Pzr 01 May 2011, 16:06

Başbakan EXPO için harekete geçti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales’e, EXPO 2020’nin Türkiye’nin ev sahipliğinde İzmir’de yapılması için başvuru mektubu gönderdi.


Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın Loscertales’e yazdığı başvuru mektubuna yer verildi. Mektuba, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına, 2020 yılında Uluslararası Kayıtlı Sergi’ye 30 Nisan-31 Ekim 2020 dönemi için İzmir’de ev sahipliği yapmak üzere Türkiye’nin başvurusunu iletmek istiyorum" sözleriyle başlayan Başbakan Erdoğan, serginin temasının, küresel ilgiye layık bir konu olan "Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar/Herkes İçin Sağlık" olacağına işaret etti.

BIE Genel Kurulunun İzmir’in adaylığına dair alacağı kararın ardından, hazırlık safhasındaki çalışmaları yürütmek üzere Devlet Bakanının başkanlığındaki kurumlararası bir icra komitesinin kurulacağını belirten Erdoğan, BIE Sözleşmesi ve bu sözleşmenin 10. maddesi 2. paragrafı uyarınca, Türk Hükümeti’nin bu komitenin sözleşmeden doğan tüm yükümlülüklerini yerine getireceğine garanti edeceğini ifade etti.

İzmir Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanının komite üyeleri olarak görev yapacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türk Hükümeti, sergiyi desteklemek üzere ilgili teknik ve idari mevzuatın, BIE kuralları ve mevzuatı ile uyumlu olacağını ve tüm katılımcı ülkelere adil ve eşit muamele edileceğini teyit eder.

1850’lilerden bu yana EXPO’lar, özellikle insanlığın zenginliği olan farklı kültürleri kucaklayarak, uluslar arasında dayanışma ve barış ortamının geliştirilmesine katkıda bulunmak suretiyle küresel işbirliğinin arttırılmasında etkili araçlar olarak hizmet vermişlerdir. Bugüne kadar bu sürece sadık bir katılımcı olan Türkiye, İzmir’de EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmaya muktedir ve arzuludur."

egedesonsoz
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: EXPO 2020 İZMİR

Mesajgönderen EnderYıldırım » Pzt 02 May 2011, 22:33

İlk rakibimiz...

Thailand - Ayutthaya Expo 2020 Adayı http://www.thailandexpo2020.com/
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Sonraki

Dön Fuarlar, Etkinlikler ve Turizm

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir

cron
Free Web Hosting