Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen Umut » Cmt 08 Haz 2013, 16:52

Daha önce ufak haberler, bilgilendirici açıklamalar geliyordu da, bugün ilk defa detaylı bir sunum yapıldı. Bayraklı'daki çalışmalara bu başlıktan devam edelim. Fotoğraflar ProjeIzmir farkıyla :)

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

Bayraklı’daki dönüşüm “Muhteşem “olacak

Başkan Aziz Kocaoğlu ve Başkan Karabağ Bayraklı’da yapılacak kentsel dönüşüm projesini birlikte açıkladı. Yeni Bayraklı’da tepeye kadar çıkan yürüyen yeni bant, yağmur sularını değerlendiren sistem, 4 kat daha fazla yeşil alan, seyir terasları ve güneş enerji panelleri olacak.

Kent dönüşümünün aynı anda “sosyal bir dönüşüm” olduğu prensibiyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen; Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallerinin yer aldığı 60 hektarlık alana ilişkin yerinde kentsel dönüşümün projesini tamamladı. Büyük bir merakla beklenen proje; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Bayraklı halkının katıldığı toplantı ile basına ve kamuoyuna tanıtıldı.

Bayraklı Havuz Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Bayraklı’da yapılacak kentsel dönüşümün şifrelerini vatandaşlar ile paylaşan Başkan Aziz Kocaoğlu, öncelikle dönüşümün yerinde ve adil olacağını söyledi. Kentsel dönüşümün aynı zamanda sosyal bir dönüşüm olduğunu, 100 yıl sonrasının kentlerini hazırlarken kentin olanaklarından her kesimin eşit yararlanmasını hedeflediklerini, dönüşümü aklı ve bilimi kullanarak yapacaklarını, dönüşüm sırasında oluşan rantı önce orada yaşayanların paylaşmasını istediklerinin altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu saatten sonra evinizi satmayın. Dönüşümde para yerine gayrimenkul alın. Kazancın büyüğü, burada oturanlara” dedi.

İlk yerinde kentsel dönüşüm projesi
Başkan Aziz Kocaoğlu, Bayraklı ile yerinde kentsel dönüşümün ilk projesini sunduklarını belirterek,“Önümüzdeki haftadan itibaren bilgilendirme ve uzlaşma çalışmaları başlayacak. Biz kentsel dönüşümü Kadifekale’de gerçekleştirdik ama heyelan bölgesi olduğu için yerinde gerçekleştiremedik. Zorunlu olduğumuz için. Şimdi oraya ağaç dikiyoruz. Oranın belediyeye maliyeti 250 milyon TL. Elde ettiğimiz 440 dönüm park. Harcayalım, helali hoş olsun. Orada yaşayan vatandaşlarımızı kurtardık. Şimdi Bayraklı’ya geliyoruz. İlk yerinde kentsel dönüşümü burada gerçekleştireceğiz.
Bir yöneticinin en önemli özelliği adil olmasıdır. Hakka, hukuka saygılı olmasıdır. Kent dönüşümüne gelindiği zaman yerinde yaşan insanların, hak sahiplerinin hakkını korumasıdır. Dünyada para bu coğrafyada bulundu. İlk para burada basıldı. Neden değeri para ile konuşuyoruz? Herşeyi tanımlayarak para olarak netleştireceğiz ki herkes ne aldığını ne verdiğini bilecek. Açık ve şeffaf olarak görecek. Gizli kapaklı işimiz yok. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı bir sürü şey yok ama gidecek maddi çok şey var. Ama kenti kurtarmak zorundayız. Kenti depremden kurtarmak zorundayız ve yaşam standardımızı yükseltmek zorundayız. Zor ama güzel bir coğrafya. Yürüyen bantlarla yukarı çıkacağız. Yeşil alanları 4 misli artırdık ve yoğunluğu 0,50 emsal düşürdük” dedi.

Gelecek yüzyılın kentini yaratmalıyız
Gelecek yüzyılın kentini yaratmak istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu “Projeye bütüncül baktık ve ulaşım akslarını ona göre düzenledik. Sosyal tesis alanları, yürüyüş alanları ve yeşil dokusu, kent ormanları ile yaşanılası bir kent yaratmak zorundayız. Kimse gayrimenkulünü satmasın. Kadifekale’den Uzundere’ye taşıdığımız ve teslim ettiğimiz konutların fiyatları, bizim hesapladığımızın iki katından işlem görüyor”şeklinde konuştu.

Kent dönüşümü rant dönüşümü değil
Kent dönüşümünün rant dönüşümü olmadığının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu,“Kent, rant yaratır. Bayraklı da yaratacaktır. Önemli olan bu rantı kimin paylaşacağıdır. En büyük soru budur. Biz rantı, önce burada yaşayan, Bayraklı’yı Bayraklı yapan insanların almasını diliyoruz. Bütün amaç ve hedef bu. Burayı yapacak yüklenici de para kazanacak. Ama esas rantı burada yaşayan insanlar alacak. Mülk sahipleri ile biz muhatabız. Yüklenici ile biz muhatabız. Kimden ne alacağınızı, kime ne vereceğinizi biz bileceğiz. Hem vatandaşı koruyacağız hem de yükleniciyi koruyacağız. Hakem olacağız. Başka türlü hak, hukuk karışmadan kentsel dönüşümün çözümü yoktur. Bir otoriteye ihtiyaç vardır. Otorite de Belediye Yasası’na 73. maddesine göre yapılan kentsel dönüşümdür. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha uzlaşmacı, daha vatandaşın hakkını koruyan, hukukunu koruyan yasal hakları güçlü 73. madde ile kentsel dönüşüm yapmakta ısrarlıdır. Ve ısrarlı olmaya devam edecektir. Son çıkan 6306 sayılı riskli alanlar dönüşüm yasası ile kentsel dönüşüm yapılmasını İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak son derece hatalı buluyoruz. Bu uygulamayı Büyükşehir Belediyesi olarak yapmayacağız”dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu uygulamayı ise şöyle anlattı: “Bizim belediye olarak size vereceğimiz daire, gayrimenkulünüzün değeridir. Gayrimenkulun değeri neyse bu inşaatların maliyeti de neyse ihaleye çıkacağız toplam maliyeti böleceğiz. Siz bu maliyet üzerinden mal sahibi olacaksınız. Müteahhidin sattığı değer üzerinden değil. Çünkü siz mal sahibisiniz. Bayraklı kent dönüşüm hesabı herkesin ortak hesabı olacak” şeklinde konuştu.
Kentte gecekondulaşma olduğunu, sosyal donatı alanlarının, spor alanlarının eksikliğinin hissedildiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, özetle şunları söyledi:“Yoğunlu artırırsak kent dönüşümünü bitiririz. Kent dönüşümü olmaz bu ayrı bir şey olur. Biz sizlerle birlikte bu projeyi gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Uzlaşma ne kadar hızlı biterse o kadar hızlı konutları yapacağız”.

Kamu arazilerinin, devlet arazilerinin, belediye arazilerinin kamu alanı olarak kalması ve korunması gereğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu şunları söyledi: “Başta merkezi hükümet olmak üzere bütün belediyelerimiz ve ilgili bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarımız buna dikkat etmek zorunda. Eğer bugünkü mantıkla kent merkezinde para yapan kamu alanları satılırsa, yap işlet yöntemiyle AVM’ler ile donatılırsa bu insanların nefes alacak ortamı kalmaz. Kent dönüşümünü konuşurken buna dikkat etmek gerekir”.
9 senedir hak, hukuk koruyarak kollayarak görev yaptığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu “1,5 senelik başkandım Kadifekale’yi çözdüm. Şimdi 9 senelik başkanım ve yaptıklarımızla rüştümüzü ispat ettik. Ben size güveniyorum. Siz de bana inanın güvenin ve bu kenti birlikte yaratalım” şeklinde konuştu.

Başka yere göndermem
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ gecekondu bölgesinden yetişen biri olarak bugünü görmekten gurur duyduğunu belirterek,”İzmir’e gelen insanlarımız birçok işin yapıldığını görüyor ancak gecekondulara baktığında hak etmediğimiz eleştirilere maruz kalıyoruz. Yapıları değiştirmemiz lazım. Birinci derece deprem kuşağındayız. Yerinde kentsel dönüşümü başlatan ilk bölge olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 3 kattan 13 kata kadar değişik konutlar tasarlanıyor. 5196 konut olan bölgede 8 bin konut düşünüyoruz. İnşaat yoğunluğu tam tersine düşüyor. 4 kat fazla yeşil alan yaratıyoruz.
Elinizdeki kaçak yapıların değerinin çok üstünde yapılara dönüşmesini istiyorum. Bunun dışındaki çözüm doğru değildir. Ortada bir rant olacaksa, gecekondu sahipleri bundan en fazlasını alacak. Kalbim böyle düşünüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız da böyle düşünüyor.Ben sizin başka yere gitmenize izin vermem” dedi.

Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muhittin Selvitopu, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin ve Uğur İnşaat Ltd.’den İnşaat Mühendisi Şerhan Yusufzade Oskuyi birer sunum yaparak projeyi anlattılar. Selvitopu ve Şahin yerinde ve adaletli bir kentsel dönüşüm uygulanacağı vurgusuyla; projeye başlamadan önce Bayraklı kentsel dönüşüm alanındaki vatandaşlara yönelik anket çalışması yapıldığını, ayrıca burada açılan ofiste vatandaşlarla birebir görüşmelerin gerçekleştirildiğini dile getirdiler. Projenin oluşturulması safhasında titizlikle çalışıldığının altının çizildiği konuşmalarda ortak vurgu ”Bu proje burada yaşayanlarındır. Onlar sahip çıkmalıdır” oldu.

Neler yapılacak?
Toplam 8 bin konut üretilecek.. Evlerin konum ve yükseklikleri güneş, rüzgar ve topografya dikkate alınarak tasarlandı. Depreme ve doğal afetlere karşı güvenli, sağlıklı kentsel yaşam alanları yaratılacak..
Tasarım alanının en üstünden Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’ndan denize erişen yeşil koridorlar yapılacak. Denize yaya ulaşımı kolaylaşacak. Konut adalarında binalar mümkün olduğunca deniz manzaralı olacak ve yüksek yapılan tasarım alanının Kuzeyinde inşa edilecek.
Ulaşımda çevre yolu bağlantıları sağlanacak. Yatayda ve dikeyde ulaşım birbirine bağlanacak. Eğime uyumlu yollar yapılacak. 3 tane seyir terası ve meydan oluşturulacak ve meydana giren 3 kapı olacak. Bunlardan bir tanesi Homeros, bir tanesi Akdeniz, birisi Smyrna kapıları. Kuzeyde Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’ndan güneye denize inen kesintisiz yeşil koridorda yaklaşım toplam 650 metrelik yürüme bandı oluşturulacak.
Bunların üstü güneş panelleri ile kaplanacak. Güneş panellerinden sağlanan enerji ile kamusal alanların aydınlatılması sağlanacak. Alanın kuzeyinde yağmur suları toplanacak. Toplanan sular ile eğimden yararlanılarak yeşil alanlar sulanacak. Kıyı tasarımının da tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar özelikle engelli vatandaşlar için Alsancaktan başlayarak Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’na kadar kesintisiz ulaşım sağlanacak yaya aksı oluşturulacak. Bayraklı Sevgi Yolu ve Smyrna Meydanı’na yürüme bantları ve yaya aksı ile erişebilirlik güçlendirilecek. Ticaret birimleri oluşturularak cazibe merkezi yaratıldı. İZBANİ hattı ve Altınyol üzerinden yaya köprüsü yapılarak sahile erişim sağlanacak. Mevcut şelale deresi ıslah edilerek yeşil koridor ile görsellik kazandırılacak. Farklı tipte ve metrekarelerede beklenti ve talepleri karşılayacak şekilde konut yapılacak.

izmir.bel.tr


Gerçek olamayacak kadar güzel değil mi? :)

Gökhan bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen Ayhan » Cmt 08 Haz 2013, 17:51

Bence oldukça iyi. İlk görseller oldukça sıradandı bunlar daha iyi olmuş... Eğer yapabilirlerse büyük sükse olur gerçekten... Yeni bir Bayraklı doğuyor.

Gökhan bu mesajı beğendi.
Ayhan
 
Mesajlar: 58
Beğendikleri: 5 mesaj
Beğenilenleri: 4 mesaj
Kayıt: Pzr 06 May 2012, 11:28

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen girginfatih » Cmt 08 Haz 2013, 18:53

nezaman başlayıp biticek peki
girginfatih
 
Mesajlar: 31
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Çrş 15 Ağu 2012, 01:24

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen Gökhan » Cmt 08 Haz 2013, 20:52

Fotoğraflar gerçekten de mükemmel..Çarpık yapılaşmanın tavan yaptığı bölgelerden biri olan Bayraklı'da bu çalışma yapılırsa, Bayraklı, Mavişehir'i geçer diye düşünüyorum..Yeşil alanın arttırılması, bölgenin denizle iç içe düşünülmesi gerçekten de muhteşem olmuş..Umarım beyan ettikleri gibi halk mağdur edilmeden bu proje gerçekleştirilir

Umut bu mesajı beğendi.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen Umut » Pzr 09 Haz 2013, 00:04

girginfatih yazdı:nezaman başlayıp biticek peki


Eski açıklamalarda başlangıç tarihi için 2013 sonu demişlerdi. Bitişini ise kestirmek zor, birkaç yıl sürecektir muhtemelen. Umarım engellemelerle karşılaşmayız.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen girginfatih » Pzr 09 Haz 2013, 02:25

bu sölenenlerin görsellerin aynısı bayraklıda on yıldan önce bitmez abi bence
girginfatih
 
Mesajlar: 31
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Çrş 15 Ağu 2012, 01:24

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen niyoderm » Pzr 09 Haz 2013, 20:07

Çok güzel ötesi :) 8bin konutluk bu proje etap etap yapılır diye düşünüyorum. Inşallah 5 yıla kadar birşeyler baya yollamış olur. Şehir plajı detayı çok güzel olmus :)
niyoderm
 
Mesajlar: 62
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 2 mesaj
Kayıt: Sal 10 Nis 2012, 18:22

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen Umut » Pzr 09 Haz 2013, 22:26

Bayraklı Plajı zaten Kıyı - Deniz Tasarımı projesi kapsamında yer alıyor, burada da es geçmemişler. Ayrıca görsellerde yalnızca iki rıhtım gözüküyor ama, Turan tarafında büyük bir marina da olacak. 5200 konut olan alanı genişleterek 8000 konut yapılacakmış. Böylece hem nüfus artışını karşılamaya yönelik modern konutlar sağlanacak, hem de alan genişletildiği için nüfus yoğunluğu düşürülecek. Yeşil alan miktarı da 4 kat arttırılacakmış.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen Umut » Cmt 17 Ağu 2013, 04:06

Uğur Kentsel Dönüşüm bir video yüklemiş. Biraz uzun ama mükemmel olmuş, HD izlemenizi öneririm. Projeyle ilgili hiçbir detay atlanmamış. Çok güzel görünüyor.

Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi

Mesajgönderen Mesut » Sal 13 May 2014, 03:00

Bayraklı Belediyesi tarafından sınırları belirlenen, Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, alandaki tüm planlama çalışmalarını tamamladı. Haziran 2013'te projeyi kamuoyuna tanıtan Büyükşehir Belediyesi, Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı Sosyal Destek Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yaparak “Konut / İş yeri sözleşmesi” imzalamaya devam ediyor.


http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/10351/tr

2 kişi bunu beğendi.
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Sonraki

Dön Konut-Site ve Kentsel Dönüşüm

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

cron
Free Web Hosting