Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Sal 05 Kas 2013, 16:22

Demirpençe yazdı:Eline sağlık Umut, sayende hanın son durumu hakkında bilgi sahibi olduk. Çok güzel görünüyor, iki üç aylık işi var her türlü biter.


Rica ederim Mesut, kısa bir kültür turu yaptım Basmane ve Kemeraltı civarında, fotoğraflar da geldi tabii :)

Bir de şunu buldum burasıyla ilgili; çalışmaları yürüten Kaynak İnşaat ve Mimarlık'ın facebook sayfası, bol miktarda fotoğraf mevcut: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 068&type=3

2 kişi bunu beğendi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Gökhan » Cum 08 Kas 2013, 12:52

Kemeraltı'yı uçuracak proje

TARİHİ Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.'nin (TARKEM), ilk genel kurulunun yapıldığı toplantıda tarihi çarşının canlandırılması için hazırlanan proje hakkında bilgi verildi. TARKEM tarafından hazırlanan ilk projenin Kemeraltı'nda 9 havranın yer aldığı 10 bin metrekarelik alandan başlayacağı belirtildi.

Kemeraltı'nı canlandırmak amacıyla kurulan TARKEM ilk genel kurulunu gerçekleştirdi. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen toplantıya İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Selvitopu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı Ümit Kaya, TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri ve üyelerinin yanı sıra TARKEM ortakları katıldı.

Genel kurulda konuşan TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Kemeraltı Çarsısı'nın önemli bir değer olduğunu söyledi. Kemeraltı'nı canlandırmak için her türlü çalışmayı yapacaklarını belirten Sivri, “Hepimiz Kemeraltı'nda büyüdük, orada koşturduk, orada çalıştık. Kemeraltı’nın lokantalarında yemek yedik. Ancak zamanla Kemeraltı’ndan uzaklaştık. Şimdi yeniden Kemeraltı’na yaklaşma zamanı” dedi.

Resim

“İZMİR'İN GELECEK PROJESİDİR”

TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Yüce, çarşıyı ayağa kaldırmak için yola çıktıklarını belirterek, şirketin olmazsa olmazlardan birisinin çarşının tarihi dokusunu ve mevcut yapısını bozmadan, yıkmadan kendi üstünde iyileştirme olduğunu söyledi. Kemeraltı Çarşısı'nda yapılacak çalışmaların için yaşayan insanlarla birlikte yapacaklarını belirten Yüce, “270 hektarda bir toplu iğne bile almadık. Temel amacımız spekülasyon değil kazan-kazan felsefesidir. Orada hep beraber para kazanacağız. O bölgeyi birlikte kalkındıracağız. Bunun için dünyada başarılı olmuş örnekleri inceledik. Hepsinin arkasında ciddi planlama var. Ortak akılla oluşturulmuş planlama olmadan olmaz. Bu proje limandan sonra İzmir'in en önemli projesidir. Hatta İzmir'in geleceğinin projesidir” diye konuştu. Toplantıya katılan üyelere çocuklarını da getirmeleri çağrısında bulunan Yüce, “Proje için sizin çocuklarınızı da ihtiyacımız var. Bizim yaşımız ortada. Bu ise çok uzun soluklu proje. Bu yolda ölsek de gam yemeyiz. Ama bu sürede İzmir dünya çapında iftihar edecek alana kavuşacak” dedi.

PROJE HAVRADAN BAŞLAYACAK

TARKEM Teknik İşler Komitesi Başkanı Murat Demirer, TARKEM tarafından Kemeraltı için geliştirilen ilk projenin sunumunu yaptı. İlk proje için 9 havrayı bir arada buluşturmuş olan bölgeyi seçtiklerini açıklayan Demirer, “Bölgedeki tarihi varlıkları yeniden İzmir’e kazandırmayı arzuluyoruz. Bu bölgede projeler oluşturmak üzere yola çıktık. Bütün alan 62 bin metrekare. Daha küçük boyutlu bir projeyi başlatacağız. Arap Hanı, Yeşildirek Hanı, Ayakkabıcılar Sitesi’ni kapsayan 10 bin metrekarelik bölümü ilk proje alanı olarak belirledik” diye konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/ege/25071202.asp


Projenin Havralar Sokağı'ndan başlaması isabet olmuş. Bilindiği üzere Havralar Sokağı, Agora'ya oldukça yakın.Bu iki bölge bir meydanla birleştirilirse (İkiçeşmelik Cad.'nin o bölümü yer altına alınarak) tadından yenmez.

Umut bu mesajı beğendi.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Çrş 20 Kas 2013, 19:18

TARKEM'den somut adımlar görmek güzel. İkiçeşmelik Caddesi üzerinde cephe yenileme çalışması bile başlayamadı. Caddenin yakın gelecekte yer altına alınabileceğini sanmıyorum, olsa süper olurdu o ayrı.

Çok çok güzel bir haber de Konak Belediyesi'nden;

Kemeraltı’na Sabun Kokusu Yayılacak

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’dan İzmir’e yeni müze müjdesi..

Resim
Resim
Resim
Resim

Konak Belediyesi, tarihle bütünleşen butik müzelerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. 72 yıl önce, 1941 yılında Hamdi Dalan’ın kurduğu sabun fabrikasının tarihi binası, Konak Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline getirilecek. Konak Belediyesi ve Hamdi Dalan Sabun Sanayi ve Tic. A.Ş arasında imzalanan protokol ile ilk adımı atılan müze, İzmir’e sabun kokusu yayacak.

Kemeraltı’nda bulunan tarihi binayı ‘Konak Belediyesi Hamdi Dalan Sabun Müzesi’ olarak halkın hizmetine açacak protokol, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ile Hamdi Dalan Sabun Sanayi ve Tic. A.Ş adına Dalan Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aysu Dalan Benlioğlu ve Zehra Ayla Kebapçı arasında imzalandı. İzmir’in geçmişiyle geleceğini buluşturacak tarihi imza ile hem yıkılmak üzere olan bina kurtarılacak hem de İzmir unuttuğu bir değerine yeniden kavuşacak.

Zeytinyağının öyküsünü sabun müzesi anlatacak
İnsana dokunan ve kent insanına kazandıran projelerle halkı tarih, kültür ve turizm ile örülmüş bir İzmir’le buluşturan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, vefa duygusunu da bir kez daha hatırlattı. Hamdi Dalan’ın İzmir’in ‘Hamdi Dede’si olduğunu söyleyen Başkan Tartan şöyle konuştu:“İnsana insan olduğunu yaşatan en önemli duygulardan bir tanesi vefadır. İzmir’de ilk defa bir sabun fabrikası kuran, kent ekonomisini canlandıran, cesareti ve azmiyle İzmirlilere örnek olan Hamdi Dede’nin anısını en güzel yaşatma biçimi onun emeğine sahip çıkmak, kentin bütününe yaymaktır. Sabunhaneyi müze olarak tekrar ayağa kaldırmak, sadece tarihe saygı, turizme katkı değil aynı zamanda İzmir’in yetiştirdiği önemli bir insana da vefa duygusunu göstermek anlamına geliyor. ”

Başkan Tartan, ‘Sağlık başkenti İzmir’ söylemini de hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:“İzmir ‘in her şeyiyle sağlık turizmine en uygun kent olduğunu her zaman söyledik. Bin bir çeşit sağlık kaynağı bitkisi, denizi, havası, doğasının yanında İzmir insanının doğadan gelen sağlığı yaşama yansıtması da önemli bir etken. Sabun müzesi bu sağlık dönüşümünü, zeytinyağının öyküsünü İzmir’den dünyaya anlatacak.”

70 yıllık tecrübe müzede
Dalan Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aysu Dalan Benlioğlu da babası Hamdi Dalan’ın kurduğu sabun atölyesinin bir kent müzesine dönüşecek olmasından duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti:“Babam Hamdi Dalan’ın sabun imalatına başladığı bu atölyeyi yıllar sonra bir Kent Müzesi olarak İzmir’e hediye etmek Dalan ailesi olarak hepimizi heyecanlandırıyor. Uzun bir yol kat ettikten sonra, bugün çabalarımızın sonucunu aldığımızı görmek mutluluk verici. ”
Aysu Dalan Benlioğlu, tarihe, kente ve kent insanına sahip çıkan bir belediye başkanı olduğu için İzmir’in şanslı olduğunu belirtti ve Hamdi Dalan Sabun Müzesi’nde İzmirlilerle 70 yıllık zeytinyağlı sabun tecrübelerini paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Konak Belediyesi’nin projelendirme ve restorasyon çalışmalarıyla sabun üretim tesisi, ‘Konak Belediyesi Hamdi Dalan Sabun Müzesi’ olarak kent yaşamına kazandırılacak. Müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı olacak. Binanın özgün hali korunurken, sağlık turizminin başkenti İzmir’de sağlık ve güzelliği anlatacak. Kızlarağası Hanı’na çok yakın bir konuma sahip olan müze, kent merkezinde turizmi canlandıracak, Kemeraltı esnafına ve kent ekonomisine katkı koyacak.

konak.bel.tr


Fabrika 1941'de kurulmuş ama bina daha eski olsa gerek, 1800'lerin 2. yarısına işaret ediyor gibi mimarisi. Epey de büyük. Üstelik tamamen boş ve yıkılmak üzere olan bir binanın restore edilip işlev kazanacak olması harika, müze olması ise daha da harika. Bu tarz endüstriyel müzelere Avrupa'da sıklıkla rastlanıyor, örneğin Kopenhag'daki eski Carlsberg fabrikası bira ve biracılık müzesi yapılarak ziyarete açılmış.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Çrş 22 Oca 2014, 02:39

Kemeraltı'nın girişindeki Barçın Spor'un bulunduğu bina yenilenmiş. Dünya'daki en özgün adidas mağazalarından biri olmuş :)
Resim

Hemen yanında, uzun süredir restorasyon sebebiyle çevrili olan binada da çalışmalar tamamlanmış, pek güzel olmuş. İçine de girin mutlaka;
Resim
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Pzt 16 Haz 2014, 17:13

Kemeraltı'na gece aydınlatması geliyormuş. İsabetli karar.

Kemeraltı’nda yeni umut ‘ışığı’: 24 saat hayat!

Tarihi çarşı Kemeraltı'nın sokaklarını gece aydınlatmak için harekete geçildi. TEDAŞ yetkilileri, çarşının aydınlatması için bir rapor hazırlıyor. Raporun İzmir Valisi Mustafa Toprak'a sunulmasından sonra çalışmalar başlayacak. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, aydınlatma sayesinde yeme içme mekanlarını çarşıya çekip, kapanan sinemaları açabileceklerini belirterek, "AVM'ye giden insanları yeniden çarşımıza çekeceğiz" dedi.

http://www.egedesonsoz.com/haber/Kemera ... at-/871650

2 kişi bunu beğendi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Pzt 14 Tem 2014, 01:50

Kemeraltı'nın girişinde bulunan, Rodi'nin iflas etmesiyle kapanan tarihi Şifa Ezcanesi binası restore edilecekmiş. Ne maksatla kullanılacağına ise henüz karar verilmemiş. Bina Eczacıbaşı ailesine ait.

Eczacıbaşı tarihine sahip çıktı: O bina yeniden doğacak

Resim

Sinan Doğan / EGEDESONSÖZ - İzmir'in en eski eczanelerinden biri olan Şifa Eczanesi'nin yangın geçiren ve 6 aydır boş duran Kemeraltı'ndaki tarihi binasına Eczacıbaşı ailesi sahip çıktı. Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olan Eczacıbaşı Holding'in temellerinin atıldığı Kemeraltı'ndaki tarihi bina için harekete geçen aile, binayı en eski haline dönüştürmek için çalışmalara başladı.

İzmir Valiliği'nin hemen arkasında yer alan iki katlı tarihi yapı, uzun yıllar Rodi Jeans'in mağazası olarak kullanıldı. Firmanın iflas etmesi nedeniyle mağaza 6 ay önce kapanırken, tarihi bina da kaderine terkedildi. Kısa süre önce çıkan bir yangında binanın üst katı ve çatısı yandı.

Resim

ESKİ HALİYLE KORUNACAK
İzmir'e sağlık müzesi kazandırmak için çalışan Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Enver Olgunsoy, Şifa Eczanesi'nin tarihi binasına Eczacıbaşı ailesinin sahip çıktığını söyledi. Aile ile kısa süre önce görüştüğünü belirten Olgunsoy, "Binayı farklı şekilde kullanma niyetleri yok. Tekrar eski haline getirip koruyacaklar. Hatta bina en eski haline dönecek. İç avlusundaki havuz yeniden yapılacak. Çok ilginç bir yapı olacak. Mimarlar çalışmalara başladı. Röleve ve diğer izinler için Anıtlar Kurulu'na başvuru yapıldı" dedi.
Binanın ne olarak kullanılacağı konusunun henüz netleşmediğini dile getiren Olgunsoy, "Yeniden eczane olabilir ama çalıştırmak zor. Tarihi binaları da kullanım dışında tutarsanız harap olur. Burası Kemeraltı'nın çok önemli bir noktasında. Belki bir kültür merkezi, sosyal merkez olabilir. Ona artık Eczacıbaşı ailesi karar verir. Nitekim Filiz Eczacıbaşı Sarper Hanım, İzmir'in en önemli kültür sanat vakfının başında" diye konuştu.

İLAÇ ÜRETTİ
Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın babası olan Süleyman Ferit Eczacıbaşı, İzmir'in diplomalı ilk Türk eczacısıydı. 1885'te İzmir'de doğdu. Hamidiye İlkokulu, Rüştiye Ortaokulu ve Sultani İdadisi’ni (İzmir Lisesi) bitirdi. Gençlik yıllarında İzmir’de dönemin eczacılarından çok etkilendi ve eczacılık öğrenimi için İzmir’den İstanbul’a geldi. 1900 yılında Tıp Fakültesi Eczacılık Yüksek Okulu’nu tamamladı. Süleyman Ferit Bey, 1903 yılında İzmir’deki Guraba-i Müslimin Hastanesi’ne ikinci eczacı olarak atandı ve günde 16 saat havan döverek ilaç üretimi gerçekleştirdi. İzmir’de Aristoteles Eczanesi’nde sorumlu müdürlük yaptı. 1905’te Başeczacı olarak görev aldı. İzmir’in ilk ilaç üreten Türk eczacısı Süleyman Ferit Bey, Kemeraltı’ndaki tarihi Şifa Eczanesi'ni 1911 yılında satın aldı. Burada çeşitli ilaçlar ve kişisel bakım ürünleri üretti.
http://www.egedesonsoz.com/haber/Eczaci ... ak-/873709
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Gökhan » Prş 11 Ara 2014, 01:06

Kemeraltı için beklenen onay geldi

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı kurtaracak ve bölgeyi eski günlerine döndürecek onay nihayet geldi. İzmir 1 Numaralı Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan izin doğrultusunda bölgede öncelikle altyapıyı yenileyecek olan Büyükşehir Belediyesi, ardından üst yapı ve tarihi sokaklarda yenileme çalışması başlatacak.


Kemeraltı Çarşısı’na yaşanan altyapı sorunlarını giderebilmek ve tarihi bölgeye yepyeni bir çehre katmak amacıyla çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, gereken kurul onayını da aldı. İzmir’in merkezinde tarihi ve sosyal açıdan büyük öneme sahip alanda daha önceden cephe yenileme ve sokak sağlıklaştırma projesi gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, uzun süredir beklenen altyapı çalışmaları için ilk kazmayı vurmaya hazırlanıyor.

ÖNCE ALTYAPI YENİLENECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde İzmir 1 Numaralı Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gelen onay sonrasında tarihi Kemeraltı bölgesinde bir süredir beklemekte olan altyapı çalışmaları için kolları sıvadı. Konak Meydanı girişinden Anafartalar Caddesi, Milli Kütüphane Caddesi’ni de içine alarak ilerleyen güzergahta İkiçeşmelik bölgesine kadar olan alanda önceliği bölgenin su ve kanal altyapısına verecek olan Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’nın başlıca sorunlarından olan ihtiyaçları giderecek.

TARİHİ BÖLGE TEPEDEN TIRNAĞA YENİLENECEK

Gerekli izinlerin alınması ile ihale hazırlıklarına da başlayan Büyükşehir Belediyesi, altyapısal çalışmaların tamamlanması ile birlikte merakla beklenen bir diğer projenin de startını verecek. Buna göre, tarihi çarşıya can suyu katacak yeni düzenlemeler hayata geçecek. Bölgeyi tekrar İzmir’in cazibe merkezi haline getirecek proje doğrultusunda, sokak aydınlatmaları ve kaldırımlar tepeden tırnağa yenilenecek, çarşıya yeni kent mobilyaları yerleştirilecek, iş yerlerine ait panolar ve tabelalar SİT Alanları İçin İlan ve Reklam Yönetmeliği'ne uygun hale getirilerek tek tip uygulaması başlatılacak. Çarşıdaki tarihi dokuyu ortaya çıkartacak bu çalışmalar kapsamında ayrıca tentelere de standart getirilecek ve güneş ve yağmurdan korumak amacıyla yapıların önlerinde, belirlenen standartlarda, tarihi doku ve yapının rengine uygun körüklü tente uygulaması yapılacak. Tüm tentelerin birbiri ile uyumlu olacağı proje çerçevesinde ticari faaliyetlerini sürdüren iş yerlerine de verilen işgaliye hakkına da sınırlama getirilecek.

TARKEM’DEN KEMERALTI’NA CAN SUYU

Diğer yandan, Kemeraltı’nı kurtaracak bu çalışmalara ek olarak bölgeyi sadece bir alışveriş merkezi konumundan kültür ve sanatsal faaliyetlerin de merkezi haline getirecek girişimler devam ediyor. Gayrimenkul yatırım ortaklığı modeli ile kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.’nin (TARKEM) uzun dönemde meyvelerini verecek projesi kapsamında, çarşıdaki tarihi hanlar, eski evler gibi yapılardan bakıma ihtiyaç olanlar şirket tarafından satın alınarak restore edilecek ve yeniden kente kazandırılacak.

http://www.egepostasi.com/haber/Kemeral ... eldi/96479



İkiçeşmelik-Agora-Antik Tiyatro-Kale aksından sonra burada da çalışmalara başlanılacak olması sevindirici. Kemeraltı'nın altyapı sorunu olduğu aşikar. Bunlar çözülür ve çarşı, güzel kent mobilyalarıyla zenginleştirilirse, ki öyle söyleniyor, tadından yenmez :)
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Prş 11 Ara 2014, 01:26

Tek tip tabela uygulaması süper olur, bunu Kıbrıs Şehitleri'ne de getirmek lazım. Yalnız hiç şu balık hali projesinden söz etmemişler, ne oldu acaba o iş? Şimdiye çoktan bitmesi gerekirdi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen mertoviçizmir » Prş 11 Ara 2014, 17:04

Görülen o ki o projeyi yapmaktan vazgectiler. Bosuna yıktılar o binayı , en azından otopark ve balıkcı hali olarak iş görüyordu. Şimdi terk edilmiş bir alan oldu ve görüntü kirliligi.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Kemeraltı Çarşısı Restorasyonu

Mesajgönderen Gökhan » Çrş 15 Nis 2015, 04:40

Capcanlı Kemeraltı

Tarihi Kemeraltı Esnaf Deneği Başkanı Ümit Kaya, Kemeraltı esnafını sevindirecek projeyi açıkladı. Kaya, “Kemeraltı Salepçioğlu Çarşısı'ndan başlayıp, Mezarlıkbaşı ana arterine kadar ışıklandırmalar ile yürüyüş yolunda düzenlemeler yapılacak. Ayrıca 34 adet Mobese kamerası gelecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek çalışma Nisan ayı sonunda başlayacak"dedi. Yaklaşık on gün önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yla görüşen Kaya, ''Tarihi Çarşı yepyeni bir hale bürünecek. Güvenli hale getirilmeye çalışılan çarşı geceleri de gezilebilecek. Projelerimizle tarihi çarşının bir cazibe merkezi olması hedefleniyor'' diye konuştu.

Baharın yüzünü göstermesi ve havaların ısınması ile birlikte Kemeraltı Çarşısı da canlanmaya başladı. Ardı ardına açılan alışveriş merkezleri yüzünden sıkıntı yaşayan Kemeraltı esnafının, yaz sezonu nedeniyle alışveriş yapmak isteyen vatandaşların çarşıya akın etmesiyle yüzleri gülmeye başladı. Ancak bunun yeterli olmadığını belirten Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kaya, vatandaşların her zaman tarihi çarşıyı tercih etmesi konusunda çareler aradıklarını söyledi. Ümit Kaya'nın bir çok kez Büyükşehir ve Konak Belediyesi'ne hazırladığı projeleri sunup çare arayışları sonunda ses getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na iletilen sıkıntılar ve bu sorunlar için hazırladıkları çözüm önerilerinin projelerlendirildiğini belirten Kaya, şunları söyledi: ''Projenin bütçesini Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Mayıs ayı gibi bölge bölge çalışmalar başlayacak. Daha önce başlayacaktı, ama yağmur çamur olunca başlayamadık. Salepçioğlu Çarşısı'nın önünden başlayacak diye bekliyoruz. Salepçioğlu Çarşısı'nın önü daha geniş ve çalışılması daha rahat. Çalışmalar Salepçioğlu önünden Saat Kulesi'ne doğru, oradan Mezarlıkbaşı'na, oradan da Anafartalar ve ana arter caddeye doğru giderek devam edecek. Geçen yıl yapılacaktı ama mevzuatlara takıldık. Her istediğimizde her şey olmuyor. Fiber ağları düzenleyecekler ve 34 noktaya yönelik Mobese kameraları bağlayacaklar. Yürüyüş yolu düzenlenecek. Kemeraltı Çarşısı'nın üstü hoş ve güzel bir şekilde kapatılacak. Projeyi gördüm, çok keyifli ve güzel bir proje. Işıklandırmalar yenilenecek. Işıklandırma için Anafartalar ana arterinde otoban direkleri vardı, şimdi daha alçak direkler yapılacak, ışık daha çok aşağıya düşecek.Esnaf dükkanını kapattıktan sonra da Kemeraltı aydınlık kalacak. Şu anda bunları bile yapsalar yeterli. Turizm tuvaletleri talebimiz var. Birinci Kordon'da başlatıldı. Bu sayede tuvalet yoğunluğunu da halledeceğiz. Çünkü Kemeraltı'nda çok büyük bir tuvalet sorunumuz var. Tuvaletler kendini temizleyecek. Başında temizlemek için kimsenin durmasına gerek kalmayacak. Bize söylenen Mayıs ayında başlayacak. Esnaf mağdur olmasın diye gece çalışması talep ettik. Yaz aylarında yoğunluk olacağı için yaz aylarında çalışma yapılması zor olacaktır. Tarihi Kemeraltı Çarşısı yenilenmeye hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kemeraltı Esnaf Derneği tarafından yürütülecek çalışmada Tarihi Çarşı yepyeni bir hale bürünecek. Güvenli hale getirilmeye çalışılan Çarşı geceleri de gezilebilecek.''

Bahar aylarının başlaması nedeniyle yeni sezonun açıldığını ve bu nedenle esnafın yüzünün güldüğünü belirten Kaya, ''Kemeraltı hem alışveriş hem buluşma noktası. Yoğunluğun Kemeraltı'na faydası olacak. Dükkan sayıları sezon başladıkça artmaya başlıyor. Gurme sokakları ve diğer projelerimizle Kemeraltı'nın hep açık kalmasını istiyoruz” dedi.

Özlediğimiz kalabalık

İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı soğuk geçen günlerin ardından hem sıcak havalara hem de eski yoğunluğuna kavuştu. Uzun zaman sonra tekrar kalabalıklaşan Kemeraltı'nda bu durumdan esnaf da çok memnun. O tarihi yaratan mimarların başında gelen çarşı esnafı çetrefilli geçen dönemin ardından tekrar hayat buldu. Esnaf, “Hem havaların ısınmasını hem de sezonun açılışını bekliyorduk. Zor dönemler geçirdik ama görüyoruz ki güzel bir sezon bizi bekliyor. Özlediğimiz kalabalık burada. Bizim ekmeğimiz, emeğimiz yorulmak. İnanıyorum ki halk da Kemeraltı'nı özlemiştir” dedi. Baharın gelişinden sonra bu kadar sıcak olan ilk günlerde insanlar alışveriş yapmaya başladı. Özellikle ayakkabı ve çanta dükkanlarını ziyaret eden vatandaşlar, mevsimin yenilenmesiyle kendilerini de yenilemeye başladılar.

http://www.gazeteyenigun.com.tr/gundem/ ... 33985.html


Nihayet çalışmalar başlıyormuş. Kemeraltı'nın güvenlik probleminin bu projeyle epey çözülecegini düsünüyorum. Aydınlatmalar da çarşıya ayri bir hava katacaktır. Bölgedeki atıl hanlar da bir an once restore edilir umarım.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

ÖncekiSonraki

Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir

cron
Free Web Hosting