Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen Umut » Pzr 09 Mar 2014, 07:41

Doğal Yaşam Parkı sitemizden önce yapıldığından daha sonra başlık da açmamışız. Güzel bir haberle siftahı yapalım. 5 Yılda 4 milyon kişi tarafından ziyaret edilen ve alanında Avrupa'da 2. olan daha da park büyütülüyor! Üstelik uzun süredir beklediğimiz akvaryum da yapılacak.

Büyükşehir'den Sasalı'da dev yatırım hamlesi

Son dönemde hayata geçirdiği çevre yatırımlarına hız katan ve kent içindeki yeşil alanları arttırmaya devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk doğal yaşam parkı olma özelliğine sahip olan Sasalı’daki İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı ikiye katlayarak büyütmeye hazırlanıyor. 2014 yılı içerisinde bu doğrultuda ilk adımı atacak olan Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in cazibe merkezi haline gelen Doğal Yaşam Parkı’nın büyütülmesi için ile birlikte birçok yeni canlı türünü de İzmirliler ile buluşturacak.


Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında hizmete açılarak İzmirlilerin kullanımına sunulan ve Türkiye çapında örnek proje olma özelliğine sahip Doğal Yaşam Parkı ikiye katlanıyor. Mevcut parkın büyütülmesi için proje hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, rezerv alanın da tesise dahil edilmesi ile birlikte Avrupa’da ilk olma özelliğine sahip Doğal Yaşam Parkı’nı yaklaşık 1000 dönüme çıkartacak.

PROJE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
425 bin metrekare alan üzerinde 125'ten fazla türde 1500'e yakın hayvanı ve 240'den fazla bitki türünü bünyesinde barındıran İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın büyütülmesi için çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılı içerisinde hayata geçireceği proje ile Sasalı’daki modern hayvanat bahçesini dünyanın en büyük tesislerinden biri haline getirecek. Parkın büyütülmesi için rezerv alan olarak belirlenen bölgeyi kullanacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Doğal Yaşam Parkı yanında yer alan dere ve Çocuk Hayvanat Bahçesi’nden itibaren park alanını genişletecek.

DEV AKVARYUM GELİYOR
Doğal Yaşam Parkı’nda kullanılan mevcut alana yakın büyüklükte bir bölgeyi daha tesisin bünyesine katacak olan belediye, bu doğrultuda hazırlanan projenin taslak aşamasını büyük anlamda tamamladı. Parkın ikinci etabı için etüd ve proje işlerinin tamamlanmasının ardından gerekli imar düzenlemesinin de yapılması ile birlikte inşaat ve imalat işleri de bu yıl içerisinde resmen başlayacak. Kentin nefes aldığı en büyük bölgelerden birisi olan Doğal Yaşam Parkı’nın eklenecek olan alanda dikkat çeken en büyük yenilik ise dev akvaryum olacak.

YENİ CANLI TÜRLERİ DE KATILACAK
Park içerisinde yer alan barınaklarının benzerlerinin yanı sıra, ikinci bir Afrika Savanı, tropik merkez ve yeni göletler de eklenecek olan tesise, yeni yollar açılacak ve yeni ahşap köprüler yapılacak. Sosyal anlamda hareketliliği arttıracak merkezlerin ve dinlenme noktalarının da düşünüldüğü proje kapsamında, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın üyesi olduğu Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği (EAZA) bünyesindeki kardeş ülkelerden birçok yeni canlı türü alınarak habitat ve çeşitlilik de arttırılacak. Bugüne dek yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiği parkın büyütülmesi ile birlikte, kentin gözde mekanlarından olan Doğal Yaşam Parkı’na gelecek ziyaretçi sayısının da aynı oranda artışa geçmesi bekleniyor.

http://www.egepostasi.com/haber/Buyuksehir-den-Sasali-da-dev-yatirim-hamlesi/82345
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen hoppala » Pzr 09 Mar 2014, 16:40

Geçen metro dergisinde gördüm. Puma doğurmuş. Erkek olmuş. 2001 yılından beri İzmirdeki ilk kedigil doğumu olmuş.
hoppala
 
Mesajlar: 439
Beğendikleri: 262 mesaj
Beğenilenleri: 97 mesaj
Kayıt: Pzt 03 Şub 2014, 04:22
Konum: San Diego

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen Mesut » Cum 28 Mar 2014, 16:54

Büyütülecek olması çok iyi haber. Akvaryum da İzmir'in önemli bir eksikliği. En çok yakışacak yer de Doğal Yaşam Parkı olur. İnşallah bu vaatler havada kalmaz.
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cmt 14 Haz 2014, 20:27

Eski dostlar buluştu


İzmir Doğal Yaşam Parkı, bu kez göz yaşartan bir buluşmaya sahne oldu. Pak Bahadır ile Begümcan’a 28 yıl bakıcılık yaptıktan sonra emekli olan Bahattin Öztanman’ın yıllar sonra parka yaptığı ziyarette duygusal anlar yaşandı. Eski bakıcısının sesini duyan Begümcan, çıkardığı sesler ve hareketlerle müthiş bir sevgi gösterisi yaptı. Oğlu gibi gördüğü Pak Bahadır’ın mezarını da ziyaret eden Öztanman, parktan ayrılırken baba fil Winner’a “Kızım Begümcan ve torunum İzmir’e iyi bak” nasihatı verdi.

Hayatının 28 yılını fillere adayan 65 yaşındaki Bahattin Öztanman’ın yaşam öyküsü filmleri aratmıyor. Genç bir delikanlıyken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kaynakçı olarak işe başlayan Öztanman’ın hayatı, İzmir’in simgelerinden fil Pak Bahadır’ın kırdığı kapıyı onarmak için geldiği Kültürpark içindeki hayvanat bahçesinde değişti.
Bakıcıları dahil hiçbir tamircinin kapıyı tamir etmesine izin vermeyen Pak Bahadır’ı kaynak ustasının ikna ediş şekli, park yöneticilerinin dikkatinden kaçmadı. O günden sonra Pak Bahadır kapıyı tekrar tekrar kırdı, Öztanman yeniden gelip tamir etti. İkili arasında zamanla gelişen bağa şahit olan park yöneticileri, Öztamaz’a hayatı boyunca hayalini kurduğu ve geri çeviremeyeceği teklifte bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nde kaynakçı olarak çalışan Öztanman, artık Pak Bahadır’ın bakıcısıydı…
Bahadır’a arkadaş olarak getirilen Begümcan ile birlikte mutluluğu bir kat daha artan Öztanman, tesadüf üzerine başladığı fil bakıcılığı görevini 28 yıl aralıksız sürdürdü.

Fillere “fısıldayan” adam
Çocukları gibi gördüğü Pak Bahadır ve Begümcan ile arasındaki bağ defalarca kez gazete ve televizyonlara haber olan Öztanman, 1992 yılında emekli oldu. Ancak yokluğunda fillerin iştahının kesilmesi üzerine tekrar iş başı yaptı; bir 10 yıl daha Pak Bahadır ve Begümcan’a bakıcı oldu. Öztaman, artık sağlığı fil bakıcılığına izin vermeyince üzülerek de olsa görevini bırakmak zorunda kaldı. “Hayatımın en kötü günüydü” diye anlattığı ayrılık gününden sonra, canından çok sevdiği fillerinin sorun yaşamaması için görevini oğlu Serkan Öztanman’a bıraktı.

“Onlar da benim çocuğum”
Bugün artık yürümekte zorlanan Bahattin Usta’nın yıllar sonra Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret etmesi duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Pak Bahadır’ın mezarı başında anıları canlanan Öztanman, gözyaşları içinde Bahadır’ı son nefesine kadar unutmayacağını söyledi.
Daha sonra fil barınaklarının önüne gelen Öztanman’ın sesini duyan Begümcan’ın heyecanı hareketlerine yansıdı. Çıkardığı seslerle adete eski bakıcısına duyduğu özlemi dile getiren Begücam, ailesiyle birlikte Öztanman’ın yanına gelerek sevgisini gösterdi. Öztanman’ın ağzında tuttuğu elmayı Begümcan hortumuyla alıp yemesi görenleri şaşkına çevirdi. Bir süre özlem gideren Begümcan ile eski bakıcısı arasındaki sevgi bağına tanık olan park çalışanları ve ziyaretçiler, bu tablodan çok etkilendi. “Torunum” dediği yavru fil İzmir’i bol bol seven Öztanman, parktan ayrılırken baba fil Winner’a da “kızıma ve torunuma iyi bak” nasihatı vermeyi ihmal etmedi.

Doğal Yaşam Parkı’nda çok mutlular
Doğal Yaşam Parkı’nı kente kazandırdığı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden Öztanman, “28 yıl fillere baktım, Kültürpark içindeki hayvanat bahçesiyle burası arasında çok fark var. Filler burada özgürce dolaşıyor ve çok mutlular. Onları mutlu görmek beni de mutlu etti. İzmir ve Begümcan ile birlikte 3 çocuğum, 3 torunum var. Hiçbir zaman onları evlatlarımdan ayırmadım. Şimdi oğlum yadigarlarıma bakıyor. Vasiyetim Begümcan ve İzmir’e iyi bakmasıdır” diye konuştu.

Baba mesleği
Babasının görevi boyunca hiç izin yapmadan çalıştığını için kendisinin de hayvanat bahçesinde büyüdüğünü anlatan Serkan Öztanman ise ailecek 40 yıldır fil bakıcılığı yaptıklarını belirterek, “Herhalde babadan oğla fil bakıcılığı görevi geçen bizden başka kimse yoktur. Babam her zaman hayvanları çok sevmemi ve onlardan korkmamamı öğütlerdi. Şimdi onun layıkıyla yaptığı görevi ben sürdürmeye çalışıyorum” dedi.

Resim

Resim

Resim

http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/10446/tr

Duygu dolu bir tabla acıkcası. Rahmetli Bahadır'a da buradan rahmet okuyalım. Allah rahmet eylesin. :(
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen Uygar » Çrş 13 Ağu 2014, 10:45

Sasalı Doğal Yaşam Parkı Havadan Sanal Turu


http://havadansanaltur.net/havadan-sana ... anal-turu/
Uygar
 
Mesajlar: 16
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 13 mesaj
Kayıt: Sal 03 Eyl 2013, 17:27

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen Gökhan » Pzr 14 Eyl 2014, 02:26

Dün gece Büyükşehir Belediyesi'nin planlanan projelerine bakarken şu madde dikkatimi çekmiş ve iç geçirmiştim;

- 425 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen ve Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçeleri arasında yer alan İzmir
Doğal Yaşam Parkı, yeni kıta habitatlarından gelen türlerle genişletilirken, aynı zamanda akvaryum ve zooloji
müzesiyle zenginleştirilecektir. Mevcut park alanı 900 bin metrekare daha büyütülecektir.


Bugün haberlere bakarken ise Büyükşehir'in 2015-2019 stratejik planının meclisten geçtiğini ve bu projenin de 5 yıllık stratejik planda yer aldığını gördüm. Darısı Tekeli'de planlanan Botanik Parkı'n planlanmasına.

Umut bu mesajı beğendi.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen mertoviçizmir » Çrş 15 Eki 2014, 13:28

Hoş geldin bebek

5 Şubat 2011’de Türkiye’deki ilk fil doğumuna ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, önceki gün bu heyecanı yeniden yaşadı. Dünyada nesli tehlike altında olan Asya fillerinin 4 yıl içinde İzmir’de ikinci kez doğum yapması, büyük mutluluk yaşattı. 102 kilogram ağırlığındaki dişi yavrunun ismi henüz konulmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı, Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçeleri arasında gösterilen Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı, ilklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Takvimler 5 Şubat 2011’i gösterdiğinde tarihi doğuma sahne olan parkta, fil Begümcan ve Winner çiftinin ilk yavruları dünyaya gelmişti. Türkiye’de doğan ilk fil olma özelliği taşıyan ve ismi düzenlenen anketle “İzmir” olarak belirlenen yavru, parkta büyük sevince neden olmuştu. Doğal Yaşam Parkı’nda yaklaşık 4 yıl sonra aynı sevinç tekrar yaşandı. Doğduğu günden itibaren büyük ilgi gören İzmir’e önceki gece saat 21.55’te “kardeş” geldi. 21 aylık gebelik süresini tamamlayan Begümcan, park bünyesinde kurulan komisyonun gözetiminde yeni yavrusunu dünyaya getirdi. Sevimli yavru, doğduğu ilk dakikalardan itibaren park çalışanlarını kendisine hayran bıraktı.

Mutluğun resmi
Begümcan’ın gebeliğine ilişkin belirtilerin başlaması üzerine Doğal Yaşam Parkı bünyesinde uzman personelden oluşan bir komisyon kuruldu. Begümcan’ın her hareketini aylar öncesinden izleyerek raporlayan komisyon, anne filin hareketlerinin yavaşlaması üzerine doğumun yaklaştığını belirledi. İçgüdüsel olarak barınağın “İzmir’i dünyaya getirdiği noktasına” giden Begümcan, doğum sürecine girdi. Başarılı geçen doğumun ardından yavrusunun yanından bir an olsun ayrılmayan Begümcan’ın doğum sonrasında gözlerinden akan yaş “mutluluğun resmi” olarak fotoğraflara yansıdı.

102 kiloluk minik yavru
Doğum sırasında ayrı bir bölüme alınan Doğal Yaşam Parkı’nın ilk göz ağrısı yavru fil İzmir de kardeşinin dünyaya gelmesini meraklı gözlerle izledi. Yavrunun doğumun ardından hemen hareketlenmesi ve annesinden süt emmeye başlaması üzerine rahatlayan uzman ekibin yaptığı kontrolde, 102 kilogramlık dişi yavrunun oldukça sağlıklı olduğu belirlendi. Park yetkilileri, yavrunun bir süre daha anne sütüyle besleneceğini, doğum sırasında güç kaybeden Begümcan için ise özel diyet uygulanacağını belirtti. Yeni doğan yavruyla birlikte Doğal Yaşam Parkı’nda fil ailesinin birey sayısı 4’e yükseldi. Sevimli filin ismi henüz belirlenmedi.

Nesli tükenme tehdidi altında
2 kez annelik heyecanı yaşayan 18 yaşındaki Begümcan, henüz 2 yaşındayken Hindistan Cumhurbaşkanı’nın hediyesi olarak İzmir’in unutulmaz fili Pak Bahadır’a arkadaşlık etmesi için 1998 yılında İzmir’e getirildi. 21 Temmuz 2007 günü Pak Bahadır’ın hayatını kaybetmesi üzerine, hemen bir yıl sonra, bu kez İsrail Ramat Gan Hayvanat Bahçesi’nden 6 yaşındaki Winner Fuar Hayvanat Bahçesi’ne getirildi. Kısa süre sonra Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı’nın açılmasının ardından Begümcan ve Winner, 15 bin metrekarelik yeni yaşam alanlarına taşındı. Parkın, vahşi doğadaki yaşam alanlarını aratmayacak ortamına kısa sürede alışan Begümcan ve Winner’ın 2011 yılında ilk yavruları “İzmir”, ondan yaklaşık 4 yıl sonra ise ikinci yavruları dünyaya geldi. Yetkililer, dünyada nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanlar listesinde gösterilen Asya fillerinin Doğal Yaşam Parkı’nda doğum yapmasının park koşullarının vahşi yaşama uygunluğundan kaynaklandığını belirtti.

Resim

Resim

http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/10790/tr

fil 2.kez dogurmus. Böylece 4 kişiye yükseldiler. Allah analı babalı büyütsün. Bence onlara bu güzel hediye icin 15.ooo metrekarelik alanlarını 30.ooo metrekareye cıkarmaları gerekir. Sonucta sayıları artıyor ve daha geniş bir alanı hakediyor ;)
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen Umut » Cum 03 Haz 2016, 17:29

Nüfus patladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, 2016 yılının ilk 5 ayında dünyaya gelen 48 yavruyla adeta bahar bereketi yaşadı. Zebra, lemur, ceylan ve oklu kirpi gibi türlerin de aralarında bulunduğu sevimli yavrular ziyaretçileri bekliyor.

Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin vahşi hayvanların özgür bir ortamda yaşamlarını sürdürebilmesi için kente kazandırdığı Doğal Yaşam Parkı yeni yavrularla şenlendi. Özellikle bahar aylarında yoğunlaşan doğumlarla birlikte, yılın ilk 5 ayında dünyaya gelen yavru sayısı 48'e ulaştı. İzmir Doğal Yaşam Parkı ailesine son katılan üyelerden biri ise zebra yavrusu oldu. Henüz 5 günlük olmasına rağmen Afrika Savanı'nda büyük bir çeviklikle annesinin peşinden koşturan sevimli yavru ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. Parkın üreme rekoru ise ceylanlara ait. Bu yıl 30 yavru ceylan daha gözlerini dünyaya açtı. Ziyaretçilerin gözdelerinden lemurların da artık yeni bir yavrusu daha var. Minik lemur, annesinin kucağından bir an bile ayrılmıyor. Yaban keçileri, kamerun koyunları, oklu kirpiler, nylalar ve beyaz kuğular da sayıları artan türler arasında yer alıyor.

Başka kentlere de yaradı
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda, özgürce yaşayan hayvanlar hızlı bir şekilde üreyince başka kentlerdeki hayvanat bahçelerinin taleplerine de karşılık verilmeye başlandı. Mersin, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla, Gaziantep ve Eğirdir'deki hayvanat bahçelerine 2015 yılı başından bu yana toplam 217 üretim fazlası hayvan gönderildi.


Aslında hayvanların bir kısmı doğal ortamlarına veya İnciraltı, Sasalı, Kültürpark gibi büyük parklara salınsa çok iyi olurdu. Avrupa'da öyle geyikli ceylanlı falan parklar var.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Mesajgönderen Umut » Pzr 02 Tem 2017, 16:28

'Doğal Yaşam' ailesi büyüyor!

Resim

İzmir Doğal Yaşam Parkı yeni sakinlerini bekliyor. Avrupa Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyeliği kapsamında Almanya ve İtalya'daki hayvanat bahçelerinden getirilecek 3 su aygırı Eylül ayında yeni evlerinde olacak.
http://www.egedesonsoz.com/haber/-dogal ... yor/958240


Park alanının büyütülmesi işi ne alemde acaba?
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir


Dön Park, Meydan, Rekreasyon ve Çevre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

cron
Free Web Hosting