Selçuk Kent Belleği Projesi

Selçuk Kent Belleği Projesi

Mesajgönderen cuscs » Prş 09 Haz 2011, 20:28

Selçuk Kent Belleği Projesi

8 bin yıllık geçmişiyle Selçuk zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip. İlçenin Dünya markası olan Efes kenti yılda iki buçuk milyondan fazla turisti ağırladı. Selçuk Belediyesi Selçuk’u Selçukluya anlatmak için de İzmir Kalkınma Ajansı Mali Destek Programlarına başvurarak mali destek almaya hak kazandı.
Resim

Selçuk merkezinde yer alan Eski Tekel Binası, proje için ideal bir mekân olarak öne çıktı. Proje sonucunda; yaklaşık 4 yıldır sürdürülmekte olan sözlü tarih çalışmaları, toplanmakta olan görsel ve yazılı belgeler, bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmış eserler, kısacası Selçuk ile ilgili her şey Selçuk Kent Belleği Merkezi’nde görülebilecek ve incelenebilecek. Bilimsel çalışmalar yapan araştırmacılar bu merkezde oluşturulacak arşivden yararlanırken; Selçuk halkı ve diğer ziyaretçiler ise sergi salonlarında sunulacak anı, hatıra, belge, bilgi ve objelerden kendileri ile ilgili bir şeyler bulacaklar.

Barışın ve hoşgörünün başkenti Selçuk’ta, çağdaşlığın getirdiği tüm teknolojik imkânları kullanarak bu sahip olunan zenginlikleri tanımak ve anlamak için bu proje gerçekleştiriliyor. Selçuk’u oluşturan büyük ailenin bireysel ya da toplumsal boyutta birbirini ve geçmişini tanıması amaçlanıyor ve Selçuk halkının desteği projenin temel taşı olacak.

İzmir Kalkınma Ajansı‘nın %75’ini desteklediği ve 18 ay sürmesi planlanan Kent Belleği Merkezi projesinde bugüne kadar yaşayan bir kent belleği olması yolunda kurumsal çalışmalar yapıldı. Bu proje kapsamınd: tanıtım toplantısından hemen sonra, Selçuk Kent Belleği Yönetmeliği hazırlandı ve Başkanlık Makamına sunuldu. Sözlü Tarih Eğitimi gerçekleştirildi. Sözlü Tarih görüşmeleri tamamlandı ve yayın hazırlıklarına başlandı. Selçuk Kent Belleği Yayınlarının 4. Kitabı olan “Kartpostallarla Ayasuluk” yayımlandı. Güncel bir Kent Belleği için benzer çalışma yapan kişi ve kurumlarla çok sayıda görüşme ve teknoloji araştırmaları yapıldı. Bundan sonraki aşamada ise Selçuk halkının desteğiyle ve yardımlarıyla Kent Belleği binasının fiziksel uygulamaları da hızla gerçekleştirilerek kültür hayatına kazandırılacak.

Selçuk halkının, yaşadıkları kenti anlatma adına maddi ve manevi hatıralarını kamuya açmaları ve oluşturulacak ortak bir kentlilik fikri projenin ana hedefi.
Proje aslında zaman denilen yok edici faktörün kültürleri erozyona uğratmasına bir başkaldırı. Çeşitli sebeplerle Selçuk’a göç ederek yerleşen insanların ait oldukları zengin mozaik, bu bellek çatısı altında kentlilik bilinciyle somutlaşacak.

www.izmirdesanat.org
cuscs
 
Mesajlar: 76
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Prş 09 Ara 2010, 22:35

Dön Fuarlar, Etkinlikler ve Turizm

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir

cron
Free Web Hosting