Ege Uygarlıkları Müzesi

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen mertoviçizmir » Pzr 09 Ara 2012, 00:46

Bakanımız benim düsündügüm gibi yapmaya karar vermiş kendisine tesekkür ediyorum.. Böylece sümerbank arazisine yapılacak müze sayesinde izmirin eserleri büyük bir müzede sergilenecek..
Aynı sekilde agora-kadifekale arasındaki müzede de sadece izmir merkezinden cıkan eserler sergilenmelidir..
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Sal 30 Nis 2013, 17:15

Müze konusunda somut adımlar atılmaya başlanıyor artık. Bakanlık da biraz eğilse şu konuya işler hızlanır.

‘Büyük’ adım: İzmir’in ‘Mega Müze’si nereye yapılacak?

Resim

İzmir’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması beklenen, ancak yeri konusunda ortak bir karar çıkmayan 'Mega Müze' konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden somut adım geldi. Kadifekale yamaçlarında antik tiyatro ile Agora arasında kalan 25 bin metrekarelik arazide, müze ve sergi alanlarını kapsayan özel projeye göre kültürel tesis alanı yapılacak.

İZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir’e yapacağını açıkladığı ve 2012 yılı bütçesine 1 milyon TL ayırdığı, kamuoyunda 'Mega Müze' adıyla bilinen 'Ege Medeniyetler Tarihi Müzesi' bir süredir gündemden düştü. Müzenin yerine bir türlü karar verilememesi projeyi geciktirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Liman arkasında eski Sümerbank arazisinin tamamını müze alanı olarak İl Genel Meclisi’den talep etmesine karşın, ortada henüz bir proje olmadığı, planlarda yer almadığı için arazinin tahsisini alamadı. Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği Kadifekale sırtlarında antik tiyatro alanı ile Agora arasındaki alanı ise kamulaştırmasının uzun süreceği için kısa vadede benimsedi.

SÜMERBANK PROJESİ ÖZEL İDARE MALLARININ BÖLÜŞMESİNE KALDI
Bakanlıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi de kongre merkezi, otel, turizm irtibat bürolarının yer alacağı proje için İl Özel İdaresi’nden Sümerbank arazisini istedi. Kültür ve Turim eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın da olumlu yaklaştığı projede, kongre merkezi, müze ve turizm irtibat bürolarını Bakanlığın üstlenmesi, oteli ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin gerçekleştirmesi öngörülmüştü. Ancak, Valilik proje konusunun kapanacak olan İl Özel İdaresi’nin mallarının paylaştırılması sürecinde değerlendirilmesine karar verdi.

NİSAN AYINDA ONAYLANDI
Mega Müze’yle ilgili en somut adım ise nisan ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerinde antik tiyatro ile Agora arasında kalan 25 bin metrekareyi imar planlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi kültürel tesis alanı, 1600 metrekareyi ise dini tesis alanı olarak belirledi. Kültürel tesis alanı için de özel projeye göre uygulama yapılmak üzere; müze, sergi alanları, benzeri kültürel tesisler ile buna hizmet eden ticari kullanımlar, açık-kapalı otoparklar yer almasına karar verildi. Plan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylandı. Bu kararla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze için alacağı karardan bağımsız olarak, gelecekte Kadifekale, antik tiyatro, Agora tarihi aksında Mega Müze yapılabilecek bir alanın yerini belirledi. (DHA)

Ayhan bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Çrş 02 Eki 2013, 05:47

Alsancak tarafındaki Sümerbank arazisinin İBB'ye tahsisini Valilik iptal etmiş. Orası da müze için düşünülen yerlerden biriydi.

http://www.yeniasir.com.tr/KentHaberler ... banka-veto
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen neverland01 » Sal 04 Mar 2014, 22:09

Kadifekale’ye müze dopingi

Resim Resim
Resim

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadifekale’de yapılacak Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi’nin imar planı, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Müze, sergi alanları ve kültürel tesisler ile açık-kapalı otoparkların yer alacağı alanda tespit ve ölçüm çalışmaları başladı. Projenin tamamlanmasıyla, bölgedeki turizm varlığının ciddi olarak hareketlenmesi bekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandıracağı Kadifekale’deki Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi imar planı revizyonu, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylandı. Konunun imar programına alınabilmesi için Aralık 2013'teki Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde karar alan Büyükşehir Belediyesi, böylece kent kültür ve turizmi açısından önemli bir adım daha atmış oldu. Planın onaylanması ve yasal prosedürün tamamlanmasıyla birlikte, alanda kamulaştırma öncesi tespit çalışmaları ile bölgedeki parsel sayıları ve durumlarını ortaya çıkaracak ölçümlerin başlatıldığı bildirildi.
Yapının Agora ile Kadifekale arasında belirlenen 25 bin metrekarelik bir alanda, turizm potansiyeli yüksek arkeolojik sit alanlarının yakınında konumlanacak olmasının, ziyaretçi sayısını da fark edilir derece artıracağı düşünülüyor.

Süreç nasıl işledi?
Bölgenin arkeolojik sit alanı olması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (DAUM) arkeo-jeofizik araştırmaları yaptırıldı. Hassas ölçümler sonucunda, alanda yapılacak inşaatın zarar vereceği herhangi bir yeraltı kültür katmanının olmadığı anlaşıldı. Ardından başlatılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı revizyon çalışmaları tamamlandı ve Büyükşehir Meclisi’nin 2013 Nisan ayındaki toplantısında alanın “kültürel tesis” kararı onaylandı.
Plan revizyonuna göre, 25 bin metrekarelik alan kültürel tesis, 1600 metrekarelik alan ise dini tesis alanı olarak hizmet verecek. Kültürel tesis alanında, özel projeye göre uygulama yapılmak üzere; müze, sergi alanları, benzeri kültürel tesisler ile buna hizmet eden ticari kullanımlar ve açık-kapalı otoparklar yer alacak.

http://www.izmir.bel.tr/Details.asp?textID=11821
neverland01
 
Mesajlar: 32
Beğendikleri: 5 mesaj
Beğenilenleri: 14 mesaj
Kayıt: Sal 11 Şub 2014, 01:48

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Çrş 05 Mar 2014, 00:00

Müze alanı aşağı yukarı belirlenmiş oldu böylece. Haberde aydınlığa kavuşan bir başka nokta ise Kadifekale'de boşaltılan yerler yalnızca koruluk olarak bırakılmayacak, şehir parkı şeklinde düzenlenecek. Seyir terasları falan da deniyordu bir aralar, muhtemelen ilk açıklamalara sadık kalınacak.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Cum 04 Nis 2014, 13:18

Son gelişmeler;

EGE MEDENİYETLERİ MÜZESİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandıracağı Kadifekale’deki Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi imar planı revizyonu, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylandı. 25 bin metrekarelik kültürel tesis alanında, özel projeye göre uygulama yapılmak üzere; müze, sergi alanları, benzeri kültürel tesisler ile buna hizmet eden ticari kullanımlar ve açık-kapalı otoparklar yer alacak.
Bölgenin arkeolojik sit alanı olması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (DAUM) arkeo-jeofizik araştırmaları yaptırıldı. Hassas ölçümler sonucunda, alanda yapılacak inşaatın zarar vereceği herhangi bir yeraltı kültür katmanının olmadığı anlaşıldı.

http://www.egedesonsoz.com/haber/Kadife ... le-/865949
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen EnderYıldırım » Cum 04 Nis 2014, 17:32

Kosova Mahallesi, surlardan aşağıya doğru tamamen yıkılıyor mu?
Kamulaştırmalar, Yeşildere Mahallesi'nde yapılan yıkımlar ile birleşip, İmariye Mah.'de olduğu gibi kent ormanı olacak gibi gözüküyor.
Ballıkuyu kentsel dönüşüm projesi gerçekleşirse, böylece kalenin Yeşildere tarafı düzenlenmiş oluyor.
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Cmt 24 May 2014, 18:07

Kosova Mh. ile ilgili şöyle denmiş;

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale surlarının hemen yanı başındaki Kosova Mahallesi’nde kamulaştırma yapabilmek için de çalışmalarını sürdürüyor. 4135 metrekarelik alandaki 38 parselin 3037 metrekaresinin tapusunu alan Belediye, 4 milyon liralık kamulaştırma yaptı. Bölgedeki çalışmalar devam ediyor.

http://arkeolojihaber.net/2014/04/04/iz ... kuruluyor/


Şu müze için de tasarımlar yapılsa ya artık. Daha fazla vakit kaybetmeyelim. Şöyle büyük, süslü bir neoklasik bina çok yakışır.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen mertoviçizmir » Pzr 25 May 2014, 22:29

Klasik bina güzel olur. Tarihi bölgeye daha da tarih katar. Hatta izmiri roma - atina - izmir paraleline bile alabilir. Ama kocaoglundan görkemli ve klasik bir yapı beklemek abartı olur bence. Sıradan ülke geneline yapılan cam kaplama avm tarzında müze yaparlar kesin oraya..
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Ege Uygarlıkları Müzesi

Mesajgönderen Umut » Çrş 19 Kas 2014, 22:46

Geçen hafta Berlin'deydim. Gİtmişken meşhur Bergama Müzesini de ziyaret edeyim dedim. Bergama Müzesi'nin büyük kısmı yenileme çalışmaları nedeniyle kapalıydı ama yine de çok ufuk açıcı bir gezi oldu. Müze, bitişiğindeki birkaç başka müze ile birlikte Müze Adası adı verilen yarı suni yarı doğal bir ada üzerinde bulunuyor. Ve adadaki müzelerin mimarileri olağanüstü derecede etkileyici. Tamamı klasik mimaride yapılmış.

Sanat galerisi. En beğendiğim bina buydu, adeta antik dönemden bir tapınak gibi:
Resim
Resim
Resim

Yeni Müze. Yeni dediklerine bakmayın, üzerinde 1850 yazıyor :)
Resim

Bu da Bergama Müzesi:
Resim

İçinde ne var diyecek olursanız, mesela şöyle bir şey. Bu Agora kapısı komple Milet'ten getirilmiş.
Resim

Bunları burada paylaşma sebebim ise Ege Medeniyetleri Müzesi için çok çok güzel mimari örnekler teşkil etmeleri elbette. Umarım birileri görür.

Gökhan bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

ÖncekiSonraki

Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir

cron
Free Web Hosting