Bergama Antik Kenti

Bergama Antik Kenti

Mesajgönderen cuscs » Cum 15 Nis 2011, 22:06

Kuzey Ege’nin güzel kızı buluşmak için sizi bekliyor

Körpe bir güzel gibi mahçup ancak güzelliğini kendisini fark edebilenlerle paylaşacak kadar cesur Bergama. Bu mahçup güzel, şimdi içinde barındırdığı hazineyi onu görebilenlerle paylaşmak için can atıyor.

Taşını toprağını kaldırdığınızda buram buram tarih kokan Bergama, binlerce yıllık tarihin kucağında adeta keşfedilmeyi bekliyor. Körpe bir güzel gibi mahçup, ancak güzelliğini kendisini fark edebilenlerle paylaşacak kadar cesur Bergama. Bu mahçup güzel, şimdi içinde barındırdığı hazineyi onu görebilenlerle paylaşmak için can atıyor. Yunan Tanrılarının uğruna savaştığı, kanlar döktüğü bu coğrafya, adeta uygarlık tarihin dönüm noktalarından biri olmuş. Zenginliğini birkaç satırla anlatmak zor belki de. Ama biz dilimiz döndüğü, sözlerimiz kifayetli olduğu ölçüde anlatmak istiyoruz Bergama’yı. Görkeminin insanı esir düşürdüğü bu topraklarda siz de tarihin sayfalarında kaybolun, Yunan tanrılarının şarkılarına eşlik edebilin diye…

İlklerin Şehri
Bergama’yı yazmak zor, anlatacak bir şeyler olmadığı için değil elbette, aksine söyleyecek bu kadar çok söz varken nereden başlanmalı bilinemediği için. Krallara ve tanrılara ev sahipliği yapmış Bergama’ya “İlklerin Şehri” demek asla yanlış olmaz. Öyle ki insanlığa kazandırdığı ilklerle uygarlık tarihinde önemli dönüm noktalarından biri olmuş. İzmir’in yüzölçümü bakımından civar ilçeler arasında en büyüğü olmanın yanı sıra Ege’nin kuzeyinde usulca uzanan bu güzel kız, tarihte Ege’de ilk başkent olma özelliğine sahip. Adeta bir “Açık Hava Müzesi” özelliği taşıyan bu görkemli kent, ilk parşömen (deriden kağıt yapımı), ilk Asya Kütüphanesi, ilk büyük hastane (Asklepion), ilk telkinle tedavi, ilk doğal tedavi, ilk bitkisel ilaçlar, ilk imar yasası gibi nice ilkleri yazdırmış tarihin derin sayfalarına.

Ulaşılması Güç Yer
Pergamon yani Bergama, Anadolu kökenli bir sözcük olup dağ, tepe, yüksek, ulaşılması güç yer anlamına gelmekte. Efsanelerde Bergama’nın ilk halkının M.Ö.1000′e kadar uzanan bir geçmişi içine alan Akropol tepesinde kurulduğu ifade edilir. Kale içinde bir alan olarak planlanmış şehrin ilk yerleşim yeri olan Akropol’ün bir benzeri ise bu gün Atina’da yer alıyor. Şehrin en yüksek yerinde kralların ve tanrıların mesken edindiği Akropol’ün en görkemli yapısı ise Pergamon Kralı II.Eumenes tarafından Galatlara karşı yapılan savaşın kazanılmasının anısına inşa edilen Zeus Sunağı. Helenistik Dönem’in en güzel sanat eserlerinden biri olarak kabul edilen Sunak, bu gün Berlin Pergamon Museum’da görülebilmekte.
Şehir, ayrıca 4 antik tiyatroyu birden içinde barındırıyor. Üstelik bunlardan bir tanesi dünyanın en dik tiyatrosu olmasıyla ünlüyken, diğer bir tanesi de dünyada yalnızca 4, Türkiye’deyse yalnızca 2 adet bulunan ve içinde su oyunlarının da yapılabildiği sisteme sahip bir tiyatro. Öyle ki amfinin basamaklarına oturup, aşağılara seslenseniz tüm Bergama’ya sesinizi duyurabilirsiniz.

Anadolu’nun en eski ve en zengin kütüphanesi olan Bergama Kütüphanesi, Pergamon Kralı II.Eumenes (M.Ö. 197-159) tarafından yaptırılmış. Pergamon Şehri, Büyük İskender’in imparatorluğunun dağılmasından sonra Asya’ya kurulan tarihi ve ticari yol bağlantısı sayesinde gelişmiş, önemli bir merkezdi. Bergama Kütüphanesi, İskenderiye Kütüphanesi’nden daha sonra kurulmasına rağmen hızla gelişerek 200 bin tomar ruloluk yazma esere ulaşması üzerine, İskenderiye Kütüphanesi’ni geçmesinden endişe eden Mısır Kralı Ptoleme Epiphenes (M.Ö. 205-182) Bergama’ya papirüs ihracını yasaklar. Bergama’da papirüs yerine geçebilecek herhangi bir madde arayışına giren halkın arasından çok geçmeden, Sardes’li sanatçı Krates, krala oğlak derisinden özel bir biçimde hazırlanmış bir örnek getirir. İstenilen elverişliğe sahip olan bu kğıtlara Bergama Kağıdı (Pergaminae Chartae) adı verilir ve daha sonra bilim dünyasının yolunu ışıtacak olan “Parşömen” adını alır. Böylece Bergama, dünya medeniyet tarihine yine bir ilki yani “Parşömen”i kazandırmış olur.

Tanrıların Tapınağı
Bergama’ya gidince ilk uğranılacak yerlerden biri de Serapeion. Binanın tamamının kırmızı olması ve büyük ön avlusu sebebiyle tapınak, halk arasında “Kızıl Avlu” olarak adlandırılmış. Bazilika olarak da adlandırılan tapınağa, avlunun batı cephesinde yer alan üç anıtsal kapıdan girilir ve bu girişin bir kısmı halen ayaktadır. Serapion’un bugün bile dimdik ayakta durmasının sırrı ise tuğla duvarların hepsinin mermer kaplı olması. Bu görkemli binayı özel kılan yalnızca bu değil. Tapınağın en önemli özelliği 3 büyük dine hizmet etmiş olması. Anadolu’da kullanılan ilk yedi kiliseden biri olan Bazilika’nın Bergama’da bulunması nedeniyle, Roma İmparatorluğu’nun Asya kıtasındaki topraklarında Kutsal Kitap İncil ilk kez Bergama’da görülmüş. Mısır Tanrıları’nın Tapınağı olarak da bilinen, Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri olan ve İncil’de adı Aziz Yuhanna ile birlikte geçen yapı Pagan döneminde tapınak, Hristiyanlıkta kilise olarak hizmet vermiş. Dünyada 3 dine birden hizmet etmiş bina hoşgörünün en güzel örneklerinde biri. Günümüzde ise Kızıl Avlu’nun bir kısmı hala cami olarak kullanılmaya devam ediyor.

Antik çağlarda Yunan halkı ölümden sonraki yaşamı hep yerin altında karanlıklar içinde düşünmüş ve bu yaşama hep soğuk bakmış. Dört bir yanı mezarlıklarla dolu Mısır ülkesinin aksine Anadolu, Antik Yunan Dönemi’nde tiyatro, stadyum ve hamamlarla donatılmış. Yaşamın vazgeçilmez kaynağı sağlık için Bergama’da inşa edilen Asklepion, sağlık alanında bir ilk olmuş ve günümüze kadar ulaşmış…

Kaynak: Yeni Asır
cuscs
 
Mesajlar: 76
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Prş 09 Ara 2010, 22:35

Re: Bergama Antik Kenti

Mesajgönderen Umut » Sal 19 Nis 2011, 17:51

Bu kafayla Bergama kültür mirası olamaz

Alman Arkeolog Prof. Helmut Müller, Allianoi’nin suya gömülmesi ve Akropol’e yapılan teleferik yüzünden Bergama’nın UNESCO listesine girmesinin imkansız olduğunu söyledi
ALLİANOİ üzerinde çalışmaları ile bilinen ve antik kalıntıların isim babası olan Alman Prof. Helmut Müller sağlık sempozyumuna katılmak için Bergama’ya geldi. Burada yaptığı kazı ve araştırmalarla, elde ettiği buluntularla Allianoi antik kentini kanıtladığını belirten Müller, “Bu alan Allianoi kenti değildir diyenlere belge ve kanıt gösterebilirim” dedi. Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesi olan Müller tarihi ören yerlerine olduğu gibi sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

İki büyük yanlış yeter

BERGAMANIN Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girme çabalarının anlayabildiğini ancak hiç şans vermediğini vurgulayan Müller, “Allianoi baraj suları altında bırakıldı. Akropol’e teleferik yapılması da büyük yanlış. Bu iki yanlış ile Bergama’nın listeye girmesi gittikçe zorlaşıyor. Artık Bergama için bu ancak hayal” sözlerini kullandı.

Dresden liste dışı

Almanya’da tarihi Dresden kentinin başına benzer bir olay geldiğini belirten Müller olayı şöyle anlattı: “Kent yeniden yapılandırılırken, Elbe Nehri üzerindeki köprüler yetersiz kaldı. Sanayinin gelişimi için yeni köprü gerekiyordu. UNESCO?uyardı; referandumla kabul edilince de listeden hemen çıkardı.”

Milliyet Ege


Hele Allianoi'nin başına gelenler tam bir skandal.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Bergama Antik Kenti

Mesajgönderen mertoviçizmir » Pzr 05 Tem 2015, 20:18

Bergama, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi

İzmir'in Bergama ilçesi, Katar'ın başşehri Doha'da düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, 21 ülkenin de oyunu alarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Bergama, dünyanın 999. mirası oldu. Çalışmalarına 2010 yılından beri devam eden Bergama, listeye, "Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" olarak girdi. Türkiye'den iki dosyanın aday olduğu oylamada Bursa'nın Cumalıkızık köyü ise "Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı'nın Doğuşu Alanı" olarak, dünyanın 998. mirası kabul edildi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yaptığı açıklamada ilçenin tarihî mirası ve kültür zenginlikleriyle izmir'in tarihe açılan kapısı olduğunu belirterek, "İlçemizin Dünya Mirası Listesi'ne girmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Bu alandaki çalışmalara 2010 yılında başladık. bergama, ilk olarak 2011'de geçici olarak listeye girdi ve Türkiye'de ilk olarak Bergama Belediyesi bünyesinde UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi kurularak bu çalışmalar yürütüldü. Üç yıl gibi kısa bir sürede de kalıcı olarak listeye girdik. Bundan sonrası Bergama için çok daha önemli, çünkü turizm konusunda büyük bir hamle kazanacak ve bu hamleyi de en iyi şekilde değerlendirecektir. Bergama, büyük bir işi başarmıştır. Artık Bergama'ya sadece yerel yöneticiler değil, Kültür Bakanlığı ve diğer bakanlıklar önem vermek zorundalar, çünkü Dünya Mirası Listesi'ne giren kentler, kültürel miras olarak kabul edilip bu kentlerdeki tarihî güzelliklerin sürdürüleceğinin bakanlıklar düzeyinde garantisi veriliyor. Bergama olarak bugüne kadar alamadığımız desteği artık alacağız. Bergama, belki bir iki yılda olmasa bile gelecek 10 yılda kaderini değiştirecek bir işi başarmıştır, hayırlı olsun." dedi.

Bu arada ilçenin unesco dünya mirası listesi'ne girmesi, vatandaşlar arasında da sevinçle karşılandı. Cumhuriyet Meydanı'nda kutlama programı düzenlendi. Işık ve havai fişek gösterileri yapılırken bir müzik grubu da konser verdi.

Resim

http://www.zaman.com.tr/kultur_bergama- ... 26324.html

Gectigimiz yıl BERGAMA dünya mirası listesine girmişti. Bu yılda EFES girdi. İzmirin artık 2 antik kenti UNESCO DÜNYA LİSTESİNE girmiş oldu. :)
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Bergama Antik Kenti

Mesajgönderen hoppala » Pzt 06 Tem 2015, 00:21

Bir de şu hasankeyf girse de rahat bir nefes alsak.
hoppala
 
Mesajlar: 439
Beğendikleri: 262 mesaj
Beğenilenleri: 97 mesaj
Kayıt: Pzt 03 Şub 2014, 04:22
Konum: San Diego

Re: Bergama Antik Kenti

Mesajgönderen mertoviçizmir » Pzt 06 Tem 2015, 13:02

Hasankeyf icin zor artık. Zaten hükümet orayı unescoya aday bile götermiyor. Türkiyede o kadar cok yer var ki halen daha zorlana 15 tane oldu ( van akdamar , trabzon sümela , kars ani , antalya aspendos , antalya side , amasya , trabzon uzungöl aklıma ilk gelenler ) almanya , ispanya , rusya gibi ülkeler ise 30 ve üzerinde eseri unesco da tescillettiler..
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12


Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir

cron
Free Web Hosting