Paterson Köşkü Restorasyonu

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Cum 02 Oca 2015, 12:40

Belediye, kamuoyunu bilgilendirmek için bir haber yayınlamış. Köşkün tahsisi kendilerinde değilmiş.

Paterson yok olmasın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde çıkan yangın sonucu önemli derecede hasar gören Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü için 2 yıldır tahsis kararını bekliyor. Restorasyon için tüm hazırlıklarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, uzayan sürecin köşkün yaşatılmasını zorlaştıracağı görüşünde..

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mülkiyetinde bulunan Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nün zaman kaybedilmeden restore edilmesi için bir an önce harekete geçilmesini istedi. Tarihi köşkün restorasyonuna yönelik tüm hazırlıklar yapılmışken, binanın Belediye’ye tahsisinin iptal edilmesi nedeniyle iki yıldır tek bir adım atılamadığını hatırlatan Büyükşehir yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na defalarca yazılı başvuruda bulunarak, gerekli izinlerin verilmesini istedi. Yapılan başvurularda, kentin en önemli kültür varlıklarından birinin yok olmasının önlenmesi adına, köşkün bir an önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Bugün Yargıtay aşamasında olan hukuki sürecin sonuçlanması beklense de, adeta bir harabeye dönüşen kentin en nadide mimari eserlerinden Paterson Köşkü’nün günden güne yıprandığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “İzmir'in en önemli sivil mimari örneklerinden biri yok olmanın eşiğine sürükleniyor. Kapı ve pencereleri olmadığı için maruz kaldığı çevresel faktörler nedeniyle yapıdaki tahribat büyük bir hızla artıyor. Bu nedenle ilgili Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış olan projenin geçerliliğini yitirmesi de ayrı bir endişe konusu. Sürecin daha fazla uzaması, Paterson Köşkü’nün restore edilerek yaşatılmasını zorlaştıracak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Paterson Köşkü’nü restore etmek ve İzmirlilerin kullanımına kazandırmak konusunda son derece kararlı ve hazır olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, tamamlamış oldukları projeyi bir türlü hayata geçirememenin sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.

http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/13010/tr
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Mesut » Sal 13 Oca 2015, 18:51

Paterson köşkü için soru önergesi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan 156 yıllık geçmişe sahip, kentin sembol binalarından Paterson Köşkü'nün geçen yıl Aralık ayında çıkan bir yangında hasar gördüğünü belirterek, "Paterson Köşkü, bir an önce restore edilsin" dedi.


Türeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle Paterson Köşkü konusunda TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, köşkün restorasyonunun yapılması konusunda talebi olduğunu belirten Türeli, "Restorasyon işleminin başlaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın köşkün İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi işlemlerini başlatması gerekmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis işleminin tamamlanması için yapılan yazılı başvurulara henüz bir yanıt alınamamıştır. Belediye yetkilileri, tahsis işleminin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini, sürenin uzamasının binanın daha fazla zarar görmesine neden olacağını ifade etmektedir" dedi.

"Paterson Köşkü'nün yangından sonraki hali ortadayken neden hala restorasyona yönelik bir çalışma yapılmamaktadır? Köşkün restorasyonuna ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir planı var mıdır? Böyle bir plan varsa uygulama takvimi nedir? Paterson Köşkü'nün, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis işlemi hangi gerekçelerle yapılmamaktadır? Paterson Köşkü'nün tahsis işlemine yönelik Bakanlığınıza yapılan başvurulara cevap verilmesi düşünülmekte midir? İzmir gibi önemli bir ilin merkezinde yer alan 156 yıllık Paterson Köşkü daha ne kadar süre hasarlı bir halde bekleyecektir? Tahsis işleminin geciktirilmesi Paterson Köşkü'nün İzmir ili sınırları içerisinde bulunmasından mı kaynaklanmaktadır?"

http://www.hurriyet.com.tr/ege/27949460.asp
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen mertoviçizmir » Pzr 13 Eyl 2015, 15:11

İzmir Peterson Köşkü'nün restorasyonu 2016'da tamamlanacak!

Kültür Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak protokolle Peterson Köşkü'nün yılan hikayesine dönen restorasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak.Tarihi köşkün kente kazandırılması için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını belirten Koç, "Sayın Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştüm, aradaki sıkıntıları aştık. Protokolün imzalanmasıyla çalışmalar başlayacak" dedi. Yılan hikayesine dönen tarihi Peterson Köşkü'nün restorasyonu projesinde nihayet son aşamaya gelindi. Bakanlık tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devri gerçekleştirilecek olan köşk belediye tarafından restore edilecek. Konuyla ilgili Yeni Asır'a açıklama yapan MHP İzmir Milletvekili Murat Koç, "Bakanlık ve Belediye nezdinde bir sıkıntı kalmadı. Önümüzdeki günlerde Peterson Köşkü'nün restorasyonuna başlanacak. 2016 sonunda tarihi köşk İzmirlinin hizmetine girecek" dedi. 1859 yılında İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından yaptırılan tarihi köşk ilgisizliğin kurbanı olmuş, restorasyon tartışmaları 1980'de başlayan köşk, aradan yıllar geçmesine rağmen kurtarılamamıştı. Son olarak bu yılın Ocak ayında çıkan yangında önemli bir bölümü yanan köşk kurtarılmayı bekliyor.

Resim

http://emlakkulisi.com/izmir-peterson-k ... cak/408742

Sonunda restore edilecekmiş. 2016 sonunda bitmesi bekleniliyor denilmiş , yanındaki kültür merkezi de tamamlandıgında ilgi cekici bir yer olacaktır.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Mesut » Prş 05 Kas 2015, 22:55

Paterson Köşkü'nde protokol krizi: Bakanlıktan şok talep!

Bornova’da 156 yıllık geçmişe sahip kentin sembol binalarından Paterson Köşkü’nde yaşanan restorasyon çıkmazı bir türlü bitmek bilmiyor. Kültür Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni mahkemelik eden ve geçtiğimiz yıl çıkan yangınla yok olmanın eşiğine gelen tarihi köşkte yapılacak çalışmalar yine protokol engeline takıldı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır ayağa kaldırmak için mücadele ettiği ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı cephesinden bir türlü beklenen onay gelmeyen Paterson Köşkü'nde yeni bir kriz patlak verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mülkiyetinde bulunan Bornova’daki tarihi köşk için yaklaşık üç yıldır tahsis onayı bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, mezbelelik hale gelen yapıyı ayağa kaldırmak için kolları sıvadı, ancak Ankara'dan gelen yanıt belediyede adeta şok etkisi yarattı.

TARİHİ KÖŞKTE PROTOKOL ÇIKMAZI
İzmir’in en önemli kültür sanat projelerinden bir tanesi olması beklenen ancak kurumlar arasında yaşanan tahsis krizine kurban giden Bornova’nın tarihi Paterson Köşkü sonunda kötü kaderinden bir türlü kurtulamıyor. Restorasyonu adeta yılan hikayesine dönen ve 30 bakan eskiten köşkle ilgili iki kurum arasında görüşmeler başlarken, imzalanacak protokolde yine pürüz çıktı, köşkün ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar da bürokrasi engeline takıldı. 37 yıldır çözülemeyen krize nokta koymak için harekete geçen bakanlığın belediyeye gönderdiği protokol taslağı nedeniyle restorasyon projesi çıkmaza girdi.

ANKARA'DAN ŞOK TALEP
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tahsisi için defalarca yazılı başvuruda bulunduğu ve açtığı davanın da Yargıtay aşamasında bulunduğu tarihi köşkle ilgili yerel yönetimin taleplerine kulak veren bakanlık, kentin en önemli kültür varlıkları arasında gösterilen tescilli yapıda yetkiyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bırakacaktı. Toplam 54 bin metrekarelik arazide kurulu ve 1859 yılında İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından yaptırılan tarihi yapı için çeşitli değerlendirmeler yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapılacak restorasyon çalışmalarıyla ilgili yetkiyi belediyeye devretmek için hazırlıklarını son aşamaya getirdi ve protokol hazırladı.

BAKANLIK RESTORASYON İÇİN 18 AY SÜRE TANIDI
Hazırlanan protokol doğrultusunda restorasyonun tamamlanıp yapının kendisine devredilmesini talep eden bakanlık, belediyeden çalışmaları bir yıl içerisinde tamamlamasını istedi. Protokol işlemlerini takiben 6 ay da ihale süreci olmak üzere belediyeye inşaat ve tadilat işlemleri için toplam 18 ay süre tanıyan bakanlığın bu talebi adeta şok etkisi yarattı. Diğer yandan, tarihi köşkün restorasyon sonrasında hangi amaçla kullanılacağıyla ilgili bir açıklamada bulunmayan bakanlığın hazırladığı taslak protokol metni ufak çaplı krize yol açtı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTİRAZ ETTİ
"Restorasyonu biz yapalım, köşkü devredelim" görüşü sunan Büyükşehir Belediyesi ise, yaptığı değerlendirmenin ardından çalışmalar için tanınan sürenin yetersiz geleceğini belirterek anlaşmaya varılamayacak maddelerle ilgili yeni bir dosya hazırlayarak bakanlığa sundu. Tarihi yapının restorasyon sonrasındaki kullanım amacıyla ilgili olarak da ek bilgi talep eden belediye yönetimi, taslakta düzenleme yapılmasını isteyerek bakanlığa eksik gördüğü noktaları bildirdi. Yeni protokol Bakanlık tarafından uygun görülürse iki kurum masaya oturacak ve anlaşma imzalanacak. Bakanlık ısrarından vazgeçmediği takdirde ise Anıtlar Kurulu'ndan ön onayı alan ve restorasyon projesi hazır olan Büyükşehir Belediyesi'nin başlayacağı inşaat çalışmalarının ise askıya alınması söz konusu olabilecek.

KÜLTÜR MERKEZİNE 24 YIL, KÖŞKE 12 AY SÜRE
Köşkle komşu konumda bulunan Bornova Kültür Merkezi inşaatını 21 yıldır tamamlayamayan bakanlığın, belediyeden mezbelelik haldeki yapının restorasyonu 12 ayda tamamlamasını talep etmesi ise şaşkınlığa yol açtı. Gelişmelerle birlikte köşkün akıbeti bir kez daha merak konusu olurken, Ocak 2016'da başlaması planlanan restorasyon çalışmalarının ise yeniden ertelenmesi gündeme geldi. Belediye yaklaşık bir aydır yazdığı yazıya yanıt alamazken, araya seçimlerin de girmesiyle protokol havada kaldı.

ONAY GELENE KADAR KÖŞK YANDI
İzmir’de yerel yönetimin en önemli yatırımlarından kritik kültür merkezi ve kütüphane projesi olan Bornova'daki Paterson Köşkü'nde yaşanan çıkmaz yıllardır devam ederken, onay gelene kadar tarihi yapıda defalarca yangın çıktı ve eski binadan geriye mezbelelik hale gelen enkazı kaldı. Köşk için 2008 yılında tahsis alan ve 2011 yılında restorasyon projelerini hazırlayan belediyenin imzaladığı protokol 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tek taraflı olarak iptal edilirken, o günden bu yana girişimlerini sürdüren ve açtığı davayı kazanan Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başlayabilmek için gerekli resmi onayları ise henüz alamamıştı.

http://www.egepostasi.com/haber/Kultur- ... -ay/118431

Umut bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Cum 06 Kas 2015, 00:44

Yuh yahu 30 bakan eskitmiş! Şu köşkün işler hale geldiğini görmeye ömrümüz vefa edecek mi acaba merak ediyorum.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Mesut » Prş 07 Oca 2016, 22:53

Sonunda güzel haber geldi!

Paterson Köşkü kurtuluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nü restore etmek için sürdürdüğü ısrarlı girişimlerden olumlu sonuç aldı; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan beklenen tahsis kararı nihayet çıktı. Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli sivil mimari örneklerinden olan köşkü restore ederek kültür amaçlı kullanılmak üzere Bakanlığa devredecek. 1859 yılında inşa edilen tarihi yapı, yaklaşık 160 yıl sonra yeniden kent yaşamına kazandırılmış olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nü, restore etmesi için yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etti. 2008 yılındaki ilk tahsisin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanan köşkle ilgili tahsis kararı, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iptal edilmişti. 2 yılı aşkın süredir atıl şekilde duran ve geçtiğimiz yıl çıkan yangın nedeniyle zarar gören tarihi yapıyla ilgili yeni tahsis kararı memnuniyet yarattı.

Bakanlık tarafından imzalanan yeni protokolün Büyükşehir Belediyesi Meclisi onayından sonra, yine Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon ihalesine çıkılacağı bildirildi. Projesi hazır şekilde Ankara’dan gelecek olumlu yanıtı bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, protokol çerçevesinde 6 ay içinde ihaleye çıkacak ve 30 ay içinde restorasyon işini tamamlayacak. Restorasyon tamamlandıktan soran tarihi köşk, kültür amaçlı kullanılmak üzere yeniden Bakanlığa devredilecek. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı restorasyon projesiyle, köşkün özgün mimarisine uygun olmayan şekilde zaman içerisinde yapılan tadilatlar da eski haline döndürülerek kente kazandırılacak.

Resim

Büyükşehir’in restorasyon ısrarı
Paterson Köşkü’ndeki süreç, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılında köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etmesiyle başladı. Tarihi yapıyı yeniden ayağa kaldırmak ve kente kazandırmak için yola çıkan Büyükşehir Belediyesi rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırladı. Bu projeler 2011 yılında İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile onaylandı. Ardından hazırlanan mimari proje revizyonu da uygun bulundu. Köşkün restorasyon işinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda yapı ruhsatı alınıp, yapım ihalesinin ilanı aşamasına gelinmişti ki, hiç beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Paterson Köşkü’nün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisine ilişkin protokolü tek taraflı olarak iptal ettiğini açıkladı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü de bunun üzerine köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini kaldırdı. Böylece Paterson Köşkü, tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti. Oysa bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Paterson Köşkü’nde “Atilla İlhan Kütüphanesi” oluşturulması yönünde görüşmeler de başlamıştı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, protokolün iptali nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açtı. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 30 Ocak 2014 tarihli kararıyla, protokolün iptaline yönelik işlemin iptaline karar verildi. Maliye Bakanlığı aleyhine açılan dava ise İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Paterson, İskoç mısır taciriydi
1859 yılında inşa edilmeye başlanan Paterson Köşkü, yarısı yarış atlarının ahırları için kullanılan 133 dönüm arazi üzerine kurulmuş, 38 odalı ihtişamlı bir yapı. Köşkün ilk sahibi John Paterson Leith, İskoçyalı bir mısır taciriydi. İzmir'de tanınan Paterson, başta madencilik olmak üzere birçok girişimde bulundu. John Paterson'un Türkiye'de kromu bulan kişi olduğu biliniyor. Köşkte 1963 yılından beri aile fertleri yaşamasa da, evin büyük piyanoları 1972 yılına kadar malikanede kaldı. Evin son sakinleri, beş yıl boyunca burada yaşayan NATO çalışanları olmuştu.

http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/16056/tr

Umut bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Mesut » Prş 26 May 2016, 03:15

Sonunda...

Paterson Köşkü kurtuluyor
Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda bulunan 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonu için 13 Haziran'da ihaleye çıkıyor. Tarihi yapı, restorasyonun tamamlanmasının ardından “kültür amaçlı kullanılmak üzere” Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilecek.


https://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/19487/tr

Umut bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Prş 26 May 2016, 03:45

Oh bee nihayet! Hadi inşallah bir problem çıkmaz. Bittiğinde Bakanlığa devredilmesini ise hiç isteimiyorum açıkçası, umarım belediyede kalır.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Mesut » Çrş 14 Eyl 2016, 20:32

..Ve Paterson’da çalışma başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihaleyi kazanan yüklenici firmaya yer teslimi yaparak yıllardır atıl durumda bulunan 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonunu başlattı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü'nün restore edilmesi için yüklenici firmaya yer teslimi yaptı. 1859 yılında inşa edilen tarihi yapıyla ilgili yasal sürecinin tamamlanmasının ardından köşkün restorasyonu için çalışmalara başlandı. Paterson Köşkü'nde ve çevresinde şantiye kurma ile çevre temizleme çalışmalarına başlayan firma, önümüzdeki günlerde köşkün ayağa kaldırılması için çalışmalarına hızlı bir biçimde devam edecek. Yer tesliminden itibaren Paterson Köşkü'nün restorasyonunun 730 gün içinde tamamlanması öngörülüyor.
Yıllardır atıl durumda bulunan 157 yıllık tarihi yapı, restore çalışmalarının ardından yine Büyükşehir tarafından kültür amaçlı kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilecek.

Resim
Resim

http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/21780/tr
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Re: Paterson Köşkü Restorasyonu

Mesajgönderen Umut » Pzr 25 Eyl 2016, 14:27

Etrafını metal plakalarla çevirmişler, içeriyi göremiyoruz maalesef :)
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

ÖncekiSonraki

Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 11 misafir

cron
Free Web Hosting