Smyrna Antik Kenti: Kadifekale, Agora, Tiyatro, Stadyum

Smyrna Antik Kenti: Kadifekale, Agora, Tiyatro, Stadyum

Mesajgönderen Gökhan » Sal 01 Mar 2011, 20:47

Büyükşehir Agora’da “kazı evi” kuracak

Agora kazılarının yapıldığı alanda bir kazı evi oluşturmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yabancı arkeologları da burada ağırlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora’da yıllardır atıl duran, kullanılmayacak durumdaki yıkılmaya yüz tutmuş tarihi bir yapıyı kente kazandırmak için kolları sıvadı. Halen Agora kazı sahası içinde yer alan ve İzmir’in 19. yüzyıl kentsel yerleşim alanı içerisinde bulunan tarihi yapı “Agora kazı evi” olarak kullanılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Agora Kazı Evi Restorasyonu Projesi”, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) “Turizm ve Çevre” başlığı altında açtığı destek programında yapılan değerlendirme sonucunda İzmir çapında birinci oldu.

Kazı evi ve kütüphane
Daha önce Agora kazıları adı altında sürdürülen, yaklaşık bir yıl önce başlayan ve uzun yıllar daha devam etmesi planlanan “Yeni Smyrna Kazısı”nı desteklemek için kolları sıvayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Agora Kazı Evi Projesi” ile ortaya çıkarılan eserler için envanterleme, konservasyon, kataloglama ve depolama gereksinimlerine yanıt verecek üniteler oluşturacak. Yapının yeni işleve yönelik düzenlemesinde, kent tarihini araştıranların çıkarılan objeler hakkında bilgi toplayabilmelerini sağlayacak bir kütüphane de yer alacak. Ayrıca kazı çalışmaları bünyesinde görev yapan farklı üniversite ve disiplinlerden yerli ve yabancı arkeolog, mimar, sanat tarihçi, epigraf, antropolog, tarihçi vb. akademisyenlerin konaklama gereksinimlerini karşılayacak mekanlar da yaratılacak.

Binanın tarihçesi
1850 ortalarında yapıldığı tahmin edilen yapı, dış sofalı, tek çıkma köşk odalı ev tipi özellikleri gösteriyor. Kalın taş duvarlardan oluşan yapının zemin katı; gıda ve yakacak depolanması, yemek yapılması, binek hayvanların barınması ve yıkanma gibi aktivitelerde kullanılması için daha basık olarak inşa edilmiş. 90 parselde yer alan binanın yapıldığı dönemde, zeminde bulunan bir ahır, kiler, taşlık ve üç odanın yer aldığı biliniyor.

Resim
Resim
Resim

Kaynak: http://www.izmir.bel.tr/Details.asp?textID=8088

Yukarıdaki bu haber, 2010 Ağustos'una ait..

Beklediğimiz haber ise nihayet geldi..Belediyenin sitesindeki haberi aynen paylaşıyorum;

:arrow: YAPI İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AGORA KAZI EVİ RESTORASYONU YAPILMASI AÇIK İHALE (MADDE-19) 04.03.2011 10:00

Yani buradan da anlaşılacağı üzere, Mart'ın 4'ünde restorasyon için ihaleye çıkılıyor..İzmir'imiz için hayırlı uğurlu olsun..

Yönetici Notu: Konular birleştirildi.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Agora Kazı Evi Restorasyon Projesi

Mesajgönderen Umut » Çrş 02 Mar 2011, 00:25

Bu çok güzel bir haber. Açıkçası bu köşkün varlığından bile haberdar değildim. Ancak var olmasına ve restore edilip kente kazandırılacağına çok sevindim. Şu anda harabe durumda olmasına rağmen orjinalinin çok güzel olduğu belli oluyor. İyi bir restorasyon çalışması yapılıp kente kazandırılması diliyor ve umuyorum. Farkettiniz mi bilmiyorum ama İzmir son zamanlarda tarihiyle barışıyor, tarihini yeniden canlandırıyor. Bu tür projelerin devamını da bekliyoruz.

Not: Konu başlığını yeniden düzenledim, Agora kazılarıyla ve çevresindeki diğer tarihi eserlerin restorasyonuyla ilgili tüm haberleri bu başlıkta paylaşabiliriz.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen Gökhan » Çrş 02 Mar 2011, 05:11

Başlığın geniş kapsamlı olması daha iyi olmuş..Belirttiğiniz gibi İzmir son dönemlerde (Özellikle Aziz Kocaoğlu döneminde) tarihiyle barışmaya başladı..Agora olsun, Ayavukla Kilisesi olsun, Tarihi Havagazı Fabrikası olsun bu ve bunun gibi birçok eser, tekrardan İzmir'imize kazandırıldı..İlçe başkanlarından ise Bornova ve Konak başkanlarının bu konuya daha fazla ilgi duyduklarını görüyorum..Menemen'de de şuan kilise restorasyonuyla ilgili bir çalışma yürütülmekte..

Benim şahsi görüşüme göre, özellikle Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin sağ ve solunda bulunan, cumbalı eski Rum evlerinin restore edilip şehre kazandırılması lazım..Bugün bu evlerin birçoğu rockbar'lar tarafından işgal edilmiş vaziyette..Neden buraya öncelik verilmeli? derseniz, kruvaziyerlerle gelen birçok turist, İzmir'in gözbebeği konumundaki Alsancak'a uğruyor ve haliyle en göz önünde olan yer de Kıbrıs Şehitleri Caddesi oluyor..Bu yüzden buraya öncelik verilmeli diye düşünüyorum..

Kazı ve restorasyon çalışmaları bitmiş, Antik Tiyatro ortaya çıkarılmış, Kadifekale eteklerinde kent ormanı kurulmuş (Geceleri led ışıklandırmalarla aydınlatılmış bir Kadifekale), Ege Medeniyetleri Müzesi tesis edilmiş, Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksı, tarih parkı olarak düzenlenilmiş bir sahaya, Karşıyaka'dan vapurla gelirken bakmak hoş olmaz mı?
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen cuscs » Çrş 02 Mar 2011, 22:35

Hoş ne kelime, harika olur... :D
cuscs
 
Mesajlar: 76
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 0 mesaj
Kayıt: Prş 09 Ara 2010, 22:35

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen Gökhan » Prş 17 Mar 2011, 15:24

“Mega Müze” için yeraltı haritası

Agora’nın üst tarafında yapılacak ‘Ege Uygarlıkları Müzesi’ alanının altında arkeolojik kalıntı olup olmadığına bakılacak. Elde edilecek haritaya göre müze yeri belirlenecek

Araştırma yapılacak


KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadifekale’nin eteklerinde ortaklaşa yapılması planlanan Ege Uygarlıklar Müzesi projesinde ciddi adımlar atılmaya başlandı. Müzenin yapılacağı Agora’nın üzerinde kalan üçüncü derece sit alanı olan bölgede yeraltında arkeolojik kalıntı olup olmadığının araştırılmasına karar verildi. Büyükşehir Belediye Meclisi çalışmalar için Başkan Aziz Kocaoğlu’na protokol yapma yetkisi veren kararı oybirliğiyle onayladı.

Yeri değiştirilebilir

YERALTI arkeolojik haritasının çıkarılması çalışmaları için Dokuz Eylül Üniversitesi ve Deprem Araştırma Uygulama Merkezi (DAUM) ile bağlantıya geçen Büyükşehir Belediyesi, ön görüşmeleri tamamladı. Yeraltı haritasında çıkacak sonuca göre Mega Müze’nin yeri kesinlik kazanacak. Önemli arkeolojik eserler tespit edilmesi durumunda Müze yerinde değişiklik yapılabilecek. Ya da müze projesi bu bulguları koruyacak ve ortaya çıkaracak çalışmalara uygun olarak hazırlanacak.

“Sonucu bekliyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalışmaları yakından takip ettiğini, sonucu beklediğini söyledi. Kocaoğlu, “Belirlenen alanda arkeolojik buluntuya rastlanmazsa inşaat hazırlıklarına başlanacak. Uygun değilse bakanlık yetkilileri ile yeni bir yer arayışına gireceğiz” dedi. Müze alanının imar planlarına işlenmesinden sonra kamu-laştırmalar Büyükşehir Belediyesi tarafından 39 bin 145 metrekare alanda yapılacak.

http://www.milliyet.com.tr/-mega-muze-i ... efault.htm


Kim ne derse desin, ben bunca yıldır Aziz Kocaoğlu kadar tarihî değerlere sahip çıkan bir başkan görmedim..Agora ve çevresindeki işler belki ağır ilerliyor; ancak son dönemdeki gelişmeler bölgenin gayet güzel bir turistik alan olacağını gözler önüne seriyor..Kemeraltındaki dış cephe düzenlemeleriyle başlayan çalışmalar, Kadifekale yıkımları, surların restorasyon projelerinin hazırlanması, Agora kamulaştırmaları, Kazıevi oluşturma vs. çabalarıyla devam etti..Şimdi en büyük ve en önemli proje olan Mega Müze gündemde..Yıllardan beri gündemde; ancak artık somut adımlar atılıyor...

Güzel günler yakın İzmir'im..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen Umut » Çrş 23 Mar 2011, 13:39

Agora'da kazılar sürüyor...

Agora maketi için vinç tepesine çıktı

İZMİR’İN en önemli tarihi mekanlarından Agora’da Yrd. Doç. Akın Ersoy ve ekibince yürütülen kazılarda ilginç görüntüler yaşanıyor.

Mimar Yusuf Perçin Erturan yüksek lisans tezi ve Helenistik ve Roma Dönemine ait Batı Stoa’nın röleve projesi için 60 metrelik vinçten Agora’yı en küçük ayrıntısına kadar fotoğrafladı. Erturan röleve projesi kapsamında Batı Stoa’nın da küçük bir maketinin yapılacağını söyledi.

Milliyet Ege
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen EnderYıldırım » Cum 01 Nis 2011, 10:28

Agora’nın önünde tek engel kaldı
Kazıların sürdüğü İzmir’in tarihi kent merkezi çevresinde bulunan binalar yıkıldı. Agora’nın önünde kalan tek engel ise Mezarlıkbaşı Katlı Otoparkı


Çevresi tamamen açıldı


KENTİN geçmişine ışık tutan kazıların devam ettiği ve yeni keşiflere sahne olan tarihi Agora’nın önünde bir gölge gibi duran binaların tamamı yıkıldı. Çevresi açılan eski kent merkezindeki tek engel ise Batı Stoa’nın önünü kapatan, Mezarlıkbaşı’ndaki çok katlı otopark kaldı. Arkeologlar, turzimciler, hatta Agora’yı görmeye gelen ziyaretçiler bile bir an önce bu otoparkın ortadan kaldırılmasını istiyor.

Tüneller heyecan yarattı

KAZI Başkanı Yrd. Doç. Akın Ersoy, tarihi mekanın önünün büyük bölümünün açıldığını belirterek, “Kazı artık Agora’nın dışına taşmaya başladı. Bu bölgede kazdıkça süpriz eserlerle karşılaşabiliriz” dedi. Ersoy, geçen yıl Kadifekale ile Agora arasında ortaya çıkartılan tünellerin büyük bir heyecan yarattığını belirterek, “Kazı ekibindeki arkeologlar, tünelin içinde ancak 70 metre gidebildi” dedi.

Başka tüneller de var

Kazı Başkanı Ersoy, Kadifekale’ye uzanan başka tüneller de olduğunu, ancak bunların üzerinde yapılar ve yollar bulunduğunu, ziyarete açmanın risk taşıdığını söyledi; “Kamulaştırmalar yapılıp ışıklandırılırsa turizme büyük katkı sağlar” dedi.

MUSTAFA OĞUZ - DHA
EnderYıldırım
 
Mesajlar: 532
Beğendikleri: 2 mesaj
Beğenilenleri: 46 mesaj
Kayıt: Prş 10 Mar 2011, 14:59

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen Umut » Pzt 23 May 2011, 20:12

Agora’da mozaik galeri

İZMİR’İN eski kent merkezi tarihi Agora’da Yrd. Doç. Akın Ersoy yönetiminde süren kazılarda, şaşırtıcı eserler ortaya çıkıyor.

Resim

Bunlardan biri de Roma dönemine ait mozaik galeri oldu. Bir bölümü ortaya çıkarılan, galerinin, meclis aralarında tartışmaların, kulislerin yapıldığı, devleti yönetenlerin buluştuğu yer olduğu düşünülüyor. Çalışmalar bittiğinde, bin metekarelik galerinin üzeri kapatılıp ziyarete açılacağı belirtildi.

MUSTAFA OĞUZ DHA
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen Gökhan » Cmt 02 Tem 2011, 14:19

“Kazı evi” Agora’ya çok yakışacak

Resim

Agora kazı alanındaki tarihi bir yapıyı restore etmeye başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yabancı arkeologları burada ağırlayacak. 19. yüzyıldan kalma mekanda kütüphane de olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora kazı alanı içindeki yıkılmaya yüz tutmuş tarihi bir yapıyı kente kazandırmak için kolları sıvadı. İzmir’in 19. yüzyıl kentsel yerleşim alanı içerisinde bulunan tarihi yapının “Agora kazı evi” olarak kullanılacağı açıklandı. İçerden ve dışarıdan “askıya alınarak” güçlendirme çalışmalarına başlanan binanın, orijinal haline en yakın şekilde restore edilerek ayağa kaldırılması planlanıyor. Agora Kazı Evi’ndeki çalışmaların Aralık ayına kadar sürmesi hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Agora Kazı Evi Restorasyonu Projesi”, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) “Turizm ve Çevre” başlığı altında açtığı destek programında yapılan değerlendirme sonucunda İzmir çapında birinci olmuştu.

Resim

Kazı evi ve kütüphane

Agora kazılarını desteklemek için kolları sıvayan ve bu kapsamda işçilik ve malzeme destekleri hariç, sadece kamulaştırmalar için 27 milyon TL harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Agora Kazı Evi Projesi” ile ortaya çıkarılan eserler için envanterleme, konservasyon, kataloglama ve depolama gereksinimlerine yanıt verecek üniteler oluşturacak.
Yapının yeni işleve yönelik düzenlemesinde, kent tarihini araştıranların çıkarılan objeler hakkında bilgi toplayabilmelerini sağlayacak bir kütüphane de yer alacak. Ayrıca kazı çalışmaları bünyesinde görev yapan farklı üniversite ve disiplinlerden yerli ve yabancı arkeolog, mimar, sanat tarihçi, epigraf, antropolog, tarihçi vb. akademisyenlerin konaklama gereksinimlerini karşılayacak mekanlar da yaratılacak.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi


Çalışmaların başladığını görmek sevindirici..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Agora Kazıları ve Çevresindeki Tarihi Eserlerin Onarımı

Mesajgönderen Gökhan » Pzr 10 Tem 2011, 02:31

Efes para basarken Agora sınıfta kaldı

Yılın ilk 6 ayında 868 bin turisti ağırlayan Efes Antik Kenti, İzmir'e 3 milyon TL kazandırırken, Agora'yı 18 bin turist gezdi ve geliri 44 bin TL'de kaldı


İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı müzeleri ve ören yerlerini bu yılın ilk 6 ayında 1 milyon 640 bin 218 kişi ziyaret ederken, listenin ilk sırasına Efes Antik Kenti oturdu. Müze ve ören yerlerini gezen turistlerin yüzde 54'ü Efes Antik Kenti'ni tercih etti. Efes, toplam gelirlerin yüzde 63'ü olan 3 milyon lirayı da tek başına kazandırdı. Ören yerleri arasında Efes 868 bin ziyaretçi ile birinci sıradaki yerini korurken, kazı çalışmalarının devam ettiği Agora'yı sadece 18 bin kişi gezdi.

YÜZDE 15 GERİLEDİ

Bu yılın ilk yarısında ildeki müzeleri ve ören yerlerini gezen ziyaretçi sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında arttı. Müzeler ve ören yerleri arasında en çok ziyaretçiyi Efes Anti Kenti aldı. Efes'i Ocak-Haziran döneminde 868 bin kişi gezdi. Efes'i 167 bin kişi ile Selçuk'taki St. Jean Müzesi, 154 bin kişi ile Bergama'daki Akropol, 148 bin kişi ile Efes Müzesi takip etti. Bergama'daki Asklepieion'u 71 bin, Efes'teki Yamaç Evleri'ni 64 bin, Ödemiş'teki Çakırağa Konağı'nı 18 bin, Çeşme Müzesi'ni 17 bin, Bergama'daki Bazilika'yı 17 bin, Bergama Müzesi'ni 13 bini, Tire Müzesi'ni 5 bin, Ödemiş Müzesi'ni 2 bin kişi gezdi. İzmir merkezdeki müze ve ören yerleri ise sıralamada geride kaldı. Atatürk Müzesi'ni 34 bin, Tarih ve Sanat Müzesi'ni 19 bin, Arkeoloji Müzesi'ni 14 bin kişi ziyaret etti. Son yıllarda kruvaziyer yolcuları İzmir kent merkezinde dolaşmayı tercih etmesine rağmen, kazıların devam ettiği Agora Ören Yeri'ne sadece 18 bin turist geldi. Agora'ya gelen turist sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 15'e yakın oranda geriledi. 2009 yılı Ocak-Haziran döneminde Agora'yı 32 bin kişi, 2010 yılı aynı döneminde ise 22 bin turist gezmişti.

Arada büyük bir fark var

Müze ve ören yerlerini gezen turistler yılın ilk 6 ayında İzmir'e 4.7 milyon lira bıraktı. 2009 yılında bu rakam 2.9 milyon lira, geçtiğimiz yılın ilk yarısında ise 3.1 milyon lira olmuştu. Gelirlerin yüzde 63'üne denk gelen 3 milyon lira Efes'ten sağlandı. Efes geçtiğimiz yılın ilk yarısında 2 milyon lira gelir sağlamıştı. Yamaçevleri 561 bin lira, Akropol 426 bin lira para kazandırdı. Agora Antik Kenti'nin geliri ise 44 bin lirada kaldı.

'Euronun geçmesi gerekiyor'

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyerle İzmir'e gelen yolcuların yüzde 70'inin kent merkezinde kaldığını belirterek, Agora Antik Kenti'ne ilginin düşmesinin sebebinin araştırılması gerektiğini söyledi. Agora Ören Yeri'nde euronun geçmemesinin sıkıntıya neden olduğunu söyleyen Demirtaş, bu konuda çok sayıda girişimde bulunduklarını ancak bürokrasiyi aşamadıklarını söyledi. Demirtaş, "Cebinde euro olan turist, Agora'yı dışardan görebiliyor. İçeriye giremiyor. Burada bir gişe kurulursa ve euro geçerli olursa, turist girip gezebilir" dedi.


Agora, şuan turistler için pek cazip olan bir yer değil; ancak yapılan düzenlemelerle bu durumun değişeceğini düşünüyorum..Bence tanıtım eksikliği de bu durumda etkili..
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Sonraki

Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

cron
Free Web Hosting