Vali Tarafından Akp Hükümetine Devredilen İzmir'in Malları

Vali Tarafından Akp Hükümetine Devredilen İzmir'in Malları

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cum 13 Haz 2014, 18:30

Bilindigi üzere İzmir de secimleri chp kazandı. Bunun üzerine akp nin valisi de İzmirin mallarına el koydu ve Hükümete peşkeş çekmeye basladı. Oysaki bu durum BALIKESİR ve TRABZON gibi kentlerde tamamen belediyeye devredildi. Ama izmirde ise vali tarafından tek tek hükümete dagıtılıyor. Bu baslıgı onun icin actım..

Başkan açıkladı: Alaçatı Diyanet’e devre direnecek!

İzmir’in turistik Çeşme İlçesi'nin Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, kapatılan Alaçatı Beldesi'nde özellikle yılbaşı gecesi sokak partisinin yapıldığı meydan, çoğu içkili olan 11 işyerinin, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilme kararının iptali için dava açmanın yanı sıra, eylem de başlatacağını söyledi. Kapanan Alaçatı'da iki dönem Belediye Başkanlığı da yapan Dalgıç, “Turizmde hareketlilik getiren yerlerin Diyanet'e devredilmesine anlam veremiyorum. Alaçatı'yı marka yaptım. Önümüzdeki yaz burası bambaşka bir hale gelebilir" dedi.

Büyükşehir Yasası ile beldeyken mahalleye dönüştürülen İzmir'in Çeşme İlçesi'nin Alaçatı Mahallesi'nin merkezindeki, aralarında içkili mekanların da bulunduğu restoran ve kafeteryaların Diyanet İşleri Başkanlığı'na devri şoku yaşanıyor. Bütünşehir yasasıyla kapanan Alaçatı'nın CHP'li belediye başkanı Muhittin Dalgıç, 10 yıl önce kimsenin bilmediği, tanımadığı Alaçatı'yı, Türkiye'nin en tanınan turizm merkezi haline getirdi. Son seçimlerde Dalgıç Çeşme Belediye Başkanı olurken, Alaçatı Belediyesi de kapandı. Yasa gereği, kapanan Özel İdare ve belde belediyelerin malları Valilik bünyesinde kurulan komisyona devredildi. Komisyonun bu malları ilgili belediye, bakanlık, kurum ve kuruluşlara devri beklenirken, Vali Mustafa Toprak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu devir konusunda anlaşmazlığı düştü.

Bütünşehir yasasından etkilenen Ak Parti'li beledilerin bulunduğu yerlerin tamamına yakınında Valilik bu malların büyük bölümünü belediyelere devredirken, İzmir'de bu gerçekleşmedi. İzmir İl Özel İdaresi'ne ait ve yaklaşık 4.5 milyar lirayı bulan mal varlığı Vali Toprak Hazine'ye devrettiğini açıkladı. Bu devir listesi kamuoyuna açıklanmazken, Hazine üzerine gayrımenkullerin tapularını ilgili bakanlıklara devretmeye başladı.

Tapusu, daha önce Alaçatı belediyesine ait yerler de İzmir Valiliği bünyesinde kurulan, Büyükşehir Belediyesi'nin sonradan ayrıldığı komisyon tarafından devri de gerçekleşti.

ALAÇATI'NIN TEK MEYDANI DİYANET'E DEVREDİLİYOR

Son seçimde Çeşme Belediye Başkanı seçilen iki dönem Alaçatı'da Belde Belediye Başkanlığı yapan Muhittin Dalgıç, 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile 141 yıllık Alaçatı Belediyesi'nin kapatıldığını yerel seçimden sonra da belediyeye ait malların İzmir Valiliği bünyesinde kurulan komisyonla paylaştırıldığını anlattı. Dalgıç, Alaçatı Belediyesi'ne ait taşınır ve taşınmaz gayrimenkullerin bağlandığı belediyeye devredilmesi için verdikleri mücadelede başarılı olmadıklarını vurgulayarak, “75 yıl belediye hizmet binası olarak kullanılan şu anda otel olan bina ile Alaçatı'nın tek meydanı Diyanet'e devrediliyor. Bu ne demektir? Kurulduğundan beri burası Alaçatı'nın merkezidir. Merkez meydanı olarak geçiyor. Atatürk ve İnönü'nün heykelleri var. Tüm etkinlikler burada yapılıyor. Buranın Diyanet'e devredilmesiyle bütün işletmeler zarar görecek. Aralarında restoranlar, kafeler, içki satan mekanlar var. Bundan sonra bu işler yapılamayacak demektir. Alaçatı'nın girişinde belediyenin kendi imkanlarıyla 2009 yılında yaptığı yeraltı otoparkı ve Alaçatı'nın mimari özelliklerine göre yapılan 34 dükkan da İZSU'ya devrediliyor. Alaçatı'da halkın yararlanacağı yüksek ağaçların olduğu bir arazi var. O da Diyanet'e devredildi. Bu şu demektir. Önümüzdeki yazdan sonra Alaçatı'daki bu hareketlilik kaybolacak demektir. Alaçatı kendi içinde ulusal ve uluslararası düzeyde çok ciddi anlamda isim yaptı, markalaştı. Alaçatı Belediyesi'nin kullandığı lojmanlar da İZSU'ya veriliyor. Bizim en ufak yatırım için kamulaştırma yaptığımız alanda mülkiyetimizdeki yerler bile alınıyor" dedi.

KARARA TEPKİ
Çeşme Belediye Başkanı Dalgıç, üç kuşaktır yaşadığı ve marka yarattığı Alaçatı'daki devrin kendisini çok üzdüğünü vurgulayarak, “Bu bölge yoktan var edildi. 2000'li yıllara kadar buranın adı duyulmamıştı. Burayı marka yaptım. 3 kuşaktır burada yaşıyorum. Karar nedeniyle çok duygu yüklüyüm. Ben yıllarca 1 santimi kamuya kazandırmak için uğraşırken buradaki tüm değerleri yaratırken, elimizdeki malları kaçırmış oluyoruz" dedi.

DAVA VE YASAL SINIR İÇİNDE EYLEM
Başkan Dalgıç, hukuki mücadelenin yanısıra eylem de yapacaklarını belirterek, “Hem hukukçularımız, hem arkadaşlarımız hepsi inceliyor, yürütmeyi durdurma davası açacağız. Komisyon kararını iptalini isteyeceğiz. Buradaki yaşayan tüm vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyorum. Yaşayan herkes yürümeyen çocuğa bile bunun ne olduğunu öğreteceğim anlatacağım. Yasal yapı içinde eylem yapacağım" dedi.

“TURİZM MEKANININ DİYANET'E DEVRİNE ANLAM VEREMİYORUM"
Başkan Dalgıç, “Biz kiliseye, camiye, Diyanet'e karşı değiliz. Alaçatı'da 200 yıldır cami yapılmazken belediyenin kendi yerine 2 milyon lira masrafla cami yaptık. Amacım, buranın halkının sahip olduğu değerleri korumaktır. Belediyenin elindeki alanların gitmemesi için uğraşıyoruz. Bunun mantığının yangından mal kaçırır gibi olmaması lazım. Üzülüyorum. Vatandaşın verdiği vergilerle 33 dükkanı yaratmışız, elimizden çocuk alınmış. Özellikle Diyanet'e verilmesine bir anlam çıkarmamaya çalışıyorum. Turizmde hareketlilik getiren yerlerin Diyanet'e devredilmesini kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

İÇKİLİ MEKAN SAHİPLERİ ENDİŞELİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilen içkili mekanların sahipleri karar nedeniyle endişeli olduklarını belirterek, anlayış istedi. Mekan sahiplerini düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi.

Cafe Eftelya'nın sahibi Kadri Bilek: "Mekan olarak içki vermiyoruz ama zaman zaman turist geliyor. Turiste 'biz içki satmıyoruz' dediğimiz zaman utanıyorum. Burası Arabistan değil burası Türkiye. Rakı şarap viski satmıyoruz ama bira istedikleri zaman vermemekten utanırım. Kazanacağımız paradan da geçtim bu prestij. Biz burada para kazanmayıp da ne yapalım? Vatanı mı terk edelim dağlara mı kaçalım? Yaşamak için bu işi yapmak zorundayız. Alaçatı çok gündemde. Buraya Türkiye'nin her kesinden insan geliyor. Diyanet'e devredileceğini duyduk ve tedirginiz. Bunu kabul etmek istemiyorum. Bizim diyanet'le ne işimiz olur?"

Balıkçı Bayram'ın sahibi Sait Acun: Endişelerimiz var. Camiye saygımız var ama uygulamayı haksız buluyoruz. Buralar önceden balık pazarıydı. Restoran uygulamasına geçtik. Kaygıyla bekliyoruz. Turizme karşı yapılan anlayışsızlık."

Balıkçı Kenan'ın sahibi Elvan Yaman: "Burada çok sayıda dükkan var birçoğu eğlence mekanı, içki ruhsatlarımızı tamamlayarak aldık. Bize bu sözler verildi. Camiye çok yakınız. Diyanet'e devredilmesi bizi olumsuz etkiyecek. İçki olmadığı zaman herhangi bir talep görmüyor bu da bizi olumsuz etkileyecek."

DİYANET VE İZSU'YA DEVREDİLEN MÜLKLER
İZSU ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilen mülkler şunlar:

- 3461 ada 5 parselde bulunan Süreyya Muzaffer Baskıcı Cami'nin içinde yer aldığı 2 bin 100 metrekare cami alanı ve çevresi Diyanet'e

- 3920 ada 1 parsel 3740 metrekarelik Alaçatı merkezdeki konut alanı Diyanet'e

- 4642 parselde bulunan restorasyonu belediye tarafından gerçekleştirilen Bartholomeos ziyareti ile tanınan eski kilise binası olan ve cumhuriyetin ilanından günümüze pazaryeri cami olarak kullanılan bina ile çevresindeki 11 işyeri (2000 metrekare) Diyanet'e devredildi. (Wabi Sabi, Cafe Eftelya, Selin Kafe, Balıkçı Kenan, Balıkçı Bayram, Abone Market, Dana Rosto, Angel Kafe, Morco More, Sakızlı Bahçe, Radika)

- 4559 parsel pazaryeri cami yanında bulunan 2079.97 metrekarelik alanda yer alan 11 adet dükkan Diyanet'e

- 4398 parselde 736.98 metrekarelik belediye lojmanlarının bulunduğu alan İZSU'ya

- 4586 ve 4587 parsel Alaçatı meydande yer alan iki ayrı parsel olarak toplamda 131.25 metrekare Diyanet'e

- 4566 parsel eski belediye binası ve avlusu 185.56 metrekare alan Diyanet'e

- 1933 parsel eski Rum mezarlığı 8340 metrekare alan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne

- Çeşme ilçesi sınırları içinde bulunan kuyulu arsaların ve kuyuların tamamı İZSU'ya devredilmiştir

- Alaçatı Belediyesine ait toplamda 58 adet dükkan 22 bin 890 metrekare genişliğindeki arsa Diyanet'e devredilmiştir.

http://www.egedesonsoz.com/haber/Baskan ... ek-/871507


Gerekirse halk ayaklanmalı ve milyonların toplanacagı mitingler yapılmalı. Bu peşkeşe birileri dur demeli artık.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Vali Tarafından Akp Hükümetine Devredilen İzmir'in Malla

Mesajgönderen Gökhan » Sal 28 Eki 2014, 23:36

Her ne kadar paylaştığım haber Özel İdare malları ile ilgili değilse de, ayrı bir başlık açmak istemediğimden bu başlık altında paylaşmayı uygun gördüm.


Hükümet İzmir'i mirasyedi yaptı

Son yıllarda büyük tartışmalara yol açan özelleştirme furyasından İzmir de nasibini alırken, kentte son on yılda kamu kurum ve kuruluşlarına ait toplam 6 milyar 95 milyon 397 bin 744 TL’lik tesis, işletme ve taşınmaz satışı gerçekleştirildi. Özelleştirme ihalesi yolu ile gerçekleştirilen satışlarda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 356 bin metrekarelik kamu alanını elden çıkartırken, bu tutarlara karşılık İzmir’de devlet eliyle açılan üretim tesisi ya da fabrika sayısı ise sıfır olarak kaldı.


Son aylarda İl Özel İdaresi’nin kapatılması ile birlikte başlayan paylaşım krizi ve idareye ait taşınmazların yarattığı tartışmalar hızla devam ederken, diğer yandan İzmir’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen satış rakamları büyük dikkat çekti. Son iki yıl içerisinde hızla artan kamu mallarının satışıyla ilgili süreç İzmir halkından ve yerel yönetimlerden büyük tepki toplarken, öte yandan 2004’ten bu yana kentte büyük öneme sahip birçok alan elden çıkartıldı.

HÜKÜMET İZMİR’DEN 6 MİLYAR TL GELİR ELDE ETTİ

Hükümetin özelleştirme programı kapsamında İzmir’de 2004-2014 yılları arasında yapılan özelleştirmelerde rakam 6 milyar TL’ye ulaştı. İzmir’de gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları kapsamında kapatılan birçok kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesislerin ve arazilerin dışında, enerji üretimi yapan ve geçmişte sanayi tesisi olarak kullanılan birçok cumhuriyet mirası işletmeye ait alanlar da yer alırken, “Ege’nin incisi” ve cumhuriyetin öncü kenti olan kent, geçmişte sanayinin lokomotifi konumundan “mirasyedi” durumuna geldi.

SİT ALANLARI BİLE SATILDI

Kamuya ait 121 gayrı menkulün satıldığı İzmir’de, hazine arazileri rekor satış rakamları ile alıcı bulurken, hali hazırda resmi tesis alanları, yeşil alanları ve SİT arazileri de ardı arkasına satıldı. Özellikle kent merkezinde altın değerinde olan bazı resmi tesis alanlarının satışı gerçekleşirken, yine kamuya ait birçok kurumun idari bina olarak kullanabilecek alan arayışları ise bir başka sıkıntı konusu olmaya devam ediyor.

ÖZELLEŞTİRMELER KENT MERKEZİNDE YOĞUNLAŞTI

Elden çıkartılan kamu mallarının dağılımına göre İzmir merkezinde yer alan ilçeler başı çekerken, rantı yüksek ve iş potansiyeli fazla olan Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Balçova, Karabağlar, Bayraklı, Gaziemir’in yanı sıra turizm potansiyeli yüksek alanlardan Çeşme’de de varlık satışları yapıldı.

SATILAN MAL SAYISI 121, AÇILAN FABRİKA SAYISI SIFIR

Gerçekleştirilen özelleştirmeler karşısında merkezi idarenin kasasına toplam 6 milyar 95 milyon 397 bin 744 TL girerken, İzmir satışı gerçekleşen söz konusu gayrı menkullerin karşılığını ise alamadı. 2004 yılından bu yana İzmir’de devlet eliyle açılan herhangi bir fabrika, üretim tesisi ya da işletme bulunmazken, kamunun satışlara karşılık gelir elde edebileceği ve istihdam yaratacak devlet projeleri ve yatırımlar hayata geçirilemedi.

NELER SATILDI?

Özelleştirme İdaresi’nce satışı gerçekleşen taşınmazlar ve işletmeler arasında, Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait Çınarlı’daki Fenni Muayene İstasyonu, Ağaçlıyol’daki bölge müdürlüğüne ait idari binaların bulunduğu araziler, Çınarlı’daki eski SEKA kağıt fabrikası ve depoları, Menemen ilçesinde TEKEL’e ait araziler ve depoların yer aldığı taşınmazlar, Kuş Cenneti’nde yer alan Çamaltı Tuzlası, Gediz Elektrik, Petkim Petrokimya, Büyük Efes Oteli, TCDD ve Devlet Malzeme Ofisi’ne ait kent merkezinde yer alan bazı taşınmazlar, TEDAŞ’a ait arsalar yer alıyor.

SATIŞTAN ÖNCE PLAN DEĞİŞİKLİĞİ RANTIN ÖNÜNÜ AÇTI

Özellikle Bornova Ağaçlıyol’da yer alan ve kent merkezindeki en büyük yeşil alanlardan bir tanesi olan Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait alanın özelleştirme ihalesi ile satışı ve sonrasında sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve yerel yönetimin ayağa kalktığı süreçte birçok eylem yapılmış ve yargıya taşınan satış işlemleri konusunda mahkemeden işlemin iptaline dair karar çıkmıştı. Milyonlarca doları bulan satış işlemleri öncesinde dikkat çeken bir diğer husus ise, söz konusu taşınmazların satış süreciyle birlikte Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca yapılan plan değişiklikleri oldu. Büyük kısmı resmi tesis alanı imarlı alanların rant ve satış bedellerini yükseltmek için kurul tarafından imar planlarında taşınmazlara ticaret fonksiyonu yüklenmesi de büyük tartışmalara yol açmıştı.

SIRADA NELER VAR?

Diğer yandan, önümüzdeki dönemde merkezi hükümet tarafından alınan karar doğrultusunda benzer şekilde birçok kamu kurum ve kurumuna ait işletme, tesis, ve taşınmazın da benzer şekilde özelleştirme ihalesi ile satılması planlanırken, özelleştirme programına alınması beklenen alanlar arasında limanlar, köprü, otoyol ve tüneller, elektrik üretim santralleri yer alıyor. 1986 yılından bu yana toplam 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptığı öğrenilen Özelleştirme İdaresi’nin başlattığı özelleştirme dalgasında İzmir’den de büyük oranda gelir sağlandı.

http://www.egepostasi.com/haber/Hukumet ... apti/93912


Tabi bu özelleştirilen alanların bir çoğunun eş, dost, akrabaya verildiği de unutulmamalı...
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55


Dön Kent Haberleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 21 misafir

cron
Free Web Hosting