Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cum 13 May 2016, 16:18

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Yeni Kültürpark’ görücüye çıktı: Neler yapılacak?
Büyükşehir Belediyesi hazırlanan projeyi tanıtırken, kentin kanaat önderlerinden görüşlerini aldı. ‘Yeni Kültürpark’, ‘Daha çok yeşil, daha az beton’ sloganıyla yola çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, vizyon projesi Fuar İzmir’in hizmete alındığı günden bu yana akıbeti merakla beklenen Kültürpark için yol haritasını açıkladı.

İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşen 80 yıllık Kültürpark’ta revizyon, “Daha az bina, daha çok yeşil” sloganıyla yola çıktı.

Yeni projenin sunumu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve oda ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katıldığı toplantıda bilgilendirmeyi projenin öncesi Prof. Dr. İlhan Tekeli yaptı.

Toplantıda kentin kanaat önderlerine hazırlanan projenin taslağı sunuldu. ‘Yeni Kültürpark’ görüş ve önerilerle şekillenerek son halini alacak.



ESKİ GÜNLERE NASIL TAŞIRIZ?
Açılış konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni projenin hazırlanmasında ortak, yenilikçi bir yol izlendiğini söyledi.

Kocaoğlu, “Fuar İzmir’in taşınmasından sonra ‘Kültürpark’ı nasıl şekillendirip İzmir’i o eski günlerine nasıl taşırız’ı masaya yatırdık. Çeşitli toplantılar değerlendirmeler yapıldı. Bir taslak proje yapıldı. Bizlerin görüş ve önerileri doğrultusunda ortak bir çalışma ortaya çıktı” şeklinde konuştu.
İNOVASYON VE TASARIM
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kent ekonomisi için önemine değinen ve tarihi geçmişini anlatan Başkan Kocaoğlu, “Kültürpark’ın İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşmesi, savaş yıllarından Doğu’nun ve Batı’nın bir anlamda yarıştığı bir platform olma yolunda önemli bir adım oldu. İzmir Enternasyonal Fuarı genel ticari fuar olarak çok önemli bir yol kaydetmiştir. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın nasıl eski günlerine döndürürüz düşüncesi çalışmaya devam ediyoruz. Kültürpark’ta bu sene inovasyon, seneye de tasarım temasıyla yola çıkılıyor. Kültürpark’ta önce inovasyonla dünyadaki yeniliklerin sergilendiği konsept, sonra da tasarımın sunulduğu bir fuar olacak” diye konuştu.


YENİDEN BULUŞMA MERKEZİ
Kültürpark’ın yapılacak çalışmaların ardından yeniden kentin buluşma merkezi olmasını hedeflediklerini söyleyen Kocaoğlu, “Biz Kültürpark’ı yeniden daha çok yeşil daha az bina ve daha fonksiyonlu, eski yıllardaki gibi İzmirlinin daha çok kullandığı bir buluşma merkezi olmasını istiyoruz. Kültürpark’ın Kültürpark olduğu dönemde ne Mustafa Kemal Sahil Bulvarı vardı, ne Gündoğdu Meydanı vardı. Fuarın eski günlerine dönüşü için inovasyon ve tasarımla bir evrilme yapamaya çalışıyoruz. Bütün yenilikçi firmalarla görüşüyoruz. Kültürpark İzmirli’nin buluşma merkezi ve bir gençlik şöleni alanı olarak yola devam edecek” dedi.


KURULLARDAN ONAYIN HIZLI GELMESİ LAZIM
Projenin öncü ismi Prof. Dr. İlhan Tekeli ise Kültürpark’ın yeni yüzünü tanıttı.

Kültürpark’ın İzmir için önemi üzerinde duran Prof. Dr. Tekeli, projenin hazırlanmasında her kesimin dinlendiğini ve titizlikle çalışıldığını ifade ederek, “Büyükşehir bu projeyi hazırlarken katılımcı demokratik, yeniliklere açık bir yol izledi. Burada düzenlemenin yapılması için hem doğal hem de tarihi sit alanları kurulundan onay alması gerekiyor. Kurullar ne kadar hızlı bu süreci tamamlarsa dönüşüm o kadar hızlı olacaktır” diye konuştu.

DUVARLAR KALIYOR, KAPILAR ARTIYOR
Kültürpark’ın yeni yüzü ile ilgili sunum katılımcılara sunuldu. Yeni projede göze çarpan ilk detay giriş kapıları revizesi oldu. Yıkılıp yıkılmayacağı tartışılan duvarların ise kalması yönünde tercih kullanıldı. Projede, mevcut 5 kapı düzenlenerek geçişin kolaylaştırılması için yeni giriş kapıları eklenecek. Acil girişler dışında alana araba girişleri engellenecek.

İNÖNÜ YIKILACAK, YAPILAR REVİZE EDİLECEK
İZFAŞ’ın yer aldığı bina restore edilerek enformasyon ve kültür merkezi haline getirilecek. Bina içerisinde İzmir’i tanıtan semboller ve sergiler yerleştirilecek. Fuar Evlendirme Dairesi mevcut yapısını koruyacak. Universiade Binası ve açık hava tiyatrosu, müzeler ve İzmir Sanat Merkezi yeni projede de yerini koruyacak. Celal Atik Spor Salonu küçültülerek çevresi genişletilecek. Holler kaldırılarak sanat ve sergi merkezleri yapılacak.

Kültürpark’ın sembollerinden İsmet İnönü Kültür Merkezi için ise yıkım kararı alındı. Alana yeşil amfi tiyatro yapılacak.


PAVYONLARA VE HAVUZA REVİZE, YENİ GÖL
İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşen ülke pavyonları revize edilecek.

Bunlardan Rusya Pavyonu’nun çatısı korunarak duvarı yıkılacak. Amerikan Pavyonu’nda açık hava sineması yapılacak.

Pakistan Pavyonu sergi merkezi olacak. Kaskatlı havuz eski yapısına uygun şekilde restore edilecek. İzmir’in dönemine damga vuran gece kulübü Mogambo da restore edilecek. Göl ve Ada Gazinosu genişletecek. Atlas Pavyonu’nun karşısında bir göl daha yapılacak. Yeni göl ile birlikte tekne atölyesi oluşturulacak.

BİSİKLET YOLU KÜLTÜRPARK İLE BİRLEŞECEK, GOLF VE PİKNİK ALANI EKLENECEK
Alan içerisinde mescit, kafeterya, çay bahçesi, gibi teknik alanlar arttırılacak. Oyun ve eğilence merkezleri arttırılacak. Lunapark revize dilecek. Kültürpark alanının bir bölümünde piknik alanı ve mini golf alanı gerçekleştirilecek. Koşu yoluna paralel oluşturulacak bisiklet yolları kent bisiklet yolu ile birleşecek.

YEŞİL ALAN 21 BİN METREKARE ARTACAK
‘Yeni Kültürpark planı’nda gençleri hedef kitle alan bir yol haritası da açıklandı. Mevcut beton yapıların revize edilmesi ile birlikte mevcut yeşil alan ve bitki çeşitliliği arttırılacak. “Daha az beton daha çok yeşil” sloganı ile hazırlanan projede mevcut 420 bin metrekarelik alana sahip Kültürpark’ta 21 bin metrekare daha ‘yeşil’ eklenecek.

ÖNERİ VE ELEŞTİRİLER AKTARILDI
Sunumun ardından Kültürpark’ın taslağı İzmir’in kanaat önderlerine sunularak görüşlerine açıldı. Toplantıya katılan sivil toplum kuruluş temsilcileri, fuar üzerinde gerçekleştirilen projeye yönelik görüş ve önerilerini aktardılar. Büyük çoğunlukla kabul görülen proje için başlıca, yaşlılar ve engelliler için imkan azlığı, kalan yapıların değerlendirme şekilleri, Kültürpark’ın cazibe merkezi olma yolunda daha çok etkinlik ve gösterilere sahip olması gibi görüş ve öneriler aktarıldı.
PİKNİK ALANI UYARISI
Projeye yönelik eleştiriler arasında İsmet İnönü Kültür ve sanat Merkezi’nin yıkılarak yerine yeşil amfi tiyatro yapılması konusu yer aldı. Merkezin kış aylarında gerçekleşen etkinlikler için önemli bir merkez olduğunun altı çizildi. Öte yandan projede en yoğun eleştiri piknik alanına yönelik oldu. Oda temsilcileri alanda gerçekleştirilecek piknik alanının kontrolden çıkabileceği konusunda uyardı. Piknik alanının Kültürpark’ın ele geçirebileceği ifade edildi.


YEŞİLİ ARTTIRILMIŞ KÜLTÜRÜ AZ
Toplantıda Kültürpark’ın yeni haliyle cazibe merkezi olmadığını söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, projeyi eleştirdi.

Kültürel faktörlerin azaltıldığını ifade eden Demirtaş, “Kültürpark’ta kültür nerede? Biz İzmir’e gelenleri götürdüğümüz zaman kültür anlamında ne göstereceğiz? Bu alanın İzmir’e ne katkısı olacak? Sadece yeşilse konu bu fuarın geçmişine de uymuyor. Başkan Türkiye’nin en büyük fuarını yaptı. Otogar ve fuar buradayken Basmane Bölgesi esnafı, otelleri kazançtaydı. Buradan otogar kalktığında buradaki oteller zor günler geçirdi. Şimdi fuar da tamamen kalkarsa daha zor duruma düşecekler. Burada sanat merkezleri arttırılması lazım... Yeme içme, eğlence alanlarının, hediyelik eşya satan yerlerin, tasarım eserlerin, heykellerin burada olmamasını eksiklik olarak görüyorum. Bu haliyle eğlence faktörü ortadan kalkmış durumda. Çevresel olarak duvarların kalkması gerekiyor. Sert zeminin azalması gerekiyor. Bir tane bile kilit taş olmamalı burada. Ana aks dışında asfalt kalmamalı. Gençliği buraya nasıl getireceğiz? Sonuç olarak burası yeşili arttırılmış kültürü az bir proje olmuş” şeklinde konuştu.
TARİHİ MERKEZ OLUŞTURULMALI
Toplantıda konuşlan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Fuarın yeni haliyle Basmane- Agora-Mimar Kemalettin’i kapsayacak, bir büyüme olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışma bir sonuç olarak değil yöntem olarak da İzmirli’nin kimliğine uygun bir çalışma oldu. Ben önceden duvarların yıkılmasını savunuyordum. Pek çok çevre halkı ile görüştüm duvarların kalmasını istedi. Biz fuarda çok hayaller kurduk. Kurduğumuz hallerle yeni dünyalar oluşturdu” diye konuşturdu.
HERKESİN HAYALİ OLURSA KÜLTÜRPARK OLMAZ
Toplantının ardından konuşan İlhan Tekeli, görüş ve önerilerin değerlendirileceğini ifade etti. Tekeli, “Herkesin Kültürpark ile bir hayali var. Bu hayallerin hepsinin yerine getirilmesi halinde Kültürpark, Kültürpark olmaz. Burada en çok dikkat edilen önemsediğimiz görüşlerden biri piknik uyarısı ve yeşil dengesi oldu. Bunları özellikle dikkate alacağız” dedi.

http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/19441/tr

Gerceklesme ihtimali en az 6-7 sene var gibi görünüyor.. Yapılırsa suanki konumuna göre cok daha güzel olacagı da kesin.

Umut bu mesajı beğendi.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Mesajgönderen mustafay » Cmt 30 Tem 2016, 13:54

bence başarılı bir çalışma değil..adı üstünde kültürpark olacaksa kültür etkinliklerinin olduğu ismet İnönü tekrar planlanmalıdır.izmir sanat salonu yeterli değil, suni tepeciklerde kültürparka hiç uymuyor, kültürpark alanı düz alandır. konaktaki gibi tepecikler oluşturmak alana uygun değil.kay-kay ve paten alanları oluşturulmalı.insanların oturup birşeyler içeceği çay bahçesi ve kafeler olmalı.kitap fuarı ve hediyelik eşya fuarı burada düzenlenmeye devam edeceği için hollerin bir kısmı kalmalı.yazın insanlar kültürparkın çimlerinde güneşlenebilmeli yaz için duşlar konabilir.hatta yüzme havuzu da yapılabilir.duvarlar kesin kalmalı çünkü İEF. paralı giriş oluyor. duvarları yıkarsanız tekrar telle mi çevireceksiniz İEF. zamanı? ayrıca duvarlarla alanda korunmuş oluyor.ayrıca kültürparktan kadifekaleye düşünülen teleferik burada yer almamış, bundan vazmı geçildi?
mustafay
 
Mesajlar: 9
Beğendikleri: 0 mesaj
Beğenilenleri: 5 mesaj
Kayıt: Cmt 30 Tem 2016, 13:23

Re: Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Mesajgönderen Mesut » Sal 30 Ağu 2016, 16:59

“Yeni Kültürpark” sizi bekliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşımak amacıyla hazırladığı “Kültürpark İzmir” projesi, 85. İEF'de Pakistan Pavyonu'nda sergileniyor. Sergi sanal hostes, dokunmatik ekran ve video mapping uygulamaları ile dikkat çekiyor.


Resim
Resim
Resim
Resim

İzmir'in kalbinde “daha çok yeşil, daha az beton” sloganıyla yürütülen “Yeni Kültürpark Projesi”, Pakistan Pavyonu'nda 85. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın "inovasyon" temasına uygun bir sergiyle tanıtılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin alandaki bina yoğunluğunu azaltarak yeşil miktarını 21 bin metrekare artıracak “geleceğe uzanan” bir Kültürpark yaratmak amacıyla hazırladığı projenin maketi, video mapping uygulaması ile ziyaretçilere adeta bir görsel şov yaşatıyor.
Pakistan Pavyonu'na girişte yangın yerinden Kültürpark'a uzanan, küllerinden doğan ve Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı haline gelen İzmir Enternasyonel Fuarı, tarihten seçilmiş fotoğraflarla sergileniyor. Sergide ayrıca fuar hatırası olarak üretilmiş bardak, kibrit ve dergi gibi objeler de yer alıyor. Bu bölümün ardından sanal hostes sizi karşılayarak Kültürpark Projesi hakkında bilgi veriyor. Kuş sesleri ve Kültürpark'ta bulunan bitki türleri arasında sergiyi gezen konuklar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Kültürpark'taki ağaç ve bitki varlığı envanteri çalışmasına da dokunmatik ekranlardan ulaşabiliyor. Serginin bir diğer ilgi çekici bölümünde ise videowall ekranlarda Kültürpark'ın mevcut görseli ile proje sonrası görseli ard arda izlenebiliyor. Asıl sürpriz, serginin son bölümündeki karanlık odada yer alan proje maketi.. Video mapping uygulaması ile sunulan proje, ziyaretçilerine yeni Kültürpark’a ait tüm detayları gösteriyor.

http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/20734/tr

Umut bu mesajı beğendi.
Kullanıcı avatarı
Mesut
 
Mesajlar: 868
Beğendikleri: 304 mesaj
Beğenilenleri: 352 mesaj
Kayıt: Pzt 04 Şub 2013, 05:13
Konum: İzmir

Re: Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Mesajgönderen Umut » Sal 30 Ağu 2016, 20:48

Keşke Basmane çukurunu da alsalar.
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Mesajgönderen mertoviçizmir » Prş 02 Şub 2017, 13:23

zmir Kültürpark ve Basmane projesinde durdurma çağrısı!

İzmir Kültürpark'ı imara açacak revizyon projesi ve Basmane gökdelenleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) hem de ana muhalefet partisi CHP'ye yanlıştan geri durma çağrısı yapıldı.


İzmir'in simgelerinden, kentin akciğeri Kültürpark'ı ranta açacak olan revizyon projesi ve hemen yanı başındaki Basmane gökdelenlerine karşı yapılan basın açıklamasında hem İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) hem de ana muhalefet partisi CHP'ye yanlıştan geri durma çağrısı yapıldı. SOK önünde açıklama yapan Platform üyelerinden Melikşalı Göher tarafından yapılan açıklamada İBB'nin hukuksuz Kültürpark projesini Koruma Kurulundan çekmeye, Sancak Holdingin hukuksuz Folkart Basmane gökdelenlerine hizmet birimlerini taşımaktan vazgeçmeye davet eden imza kampanyaları hakkında bilgi verildi. İzmir kamuoyunun her iki konu hakkında yeterince bilgisinin olmadığını dile getiren Göher, yurttaşların ne Kültürpark Projesi'nin yol açacağı tahribattan, ne yapılması planlanan kongre merkezinin imar planına aykırı olduğundan, ne Basmane gökdelenleri inşaat iznini iki katını aştığından, ne de özel sermayeye,
Sancak Holdinge ait bir binaya İzmir Büyükşehir Belediyesinin hizmet birimlerini taşıyacağından haberlerinin olmadığını söyledi.

Göher, İBB ve partisi CHP'ye çağrı da bulunarak " 'Sürekli katılımcılık' diyorlar, tepki sokaklara taşana kadar neden uzlaşmıyorlar? 'Sosyal belediyecilik' dedikleri, birileri gibi muhalif çalışanların görev yerini değiştirmek, onları cezalandırmak, yıldırmaya çalışmak mı? Kongre merkezi yapacak Kültürpark'tan başka yer mi kalmadı? Kültürpark' ı şantiyeye çevirsinler diye mi destek verdik? Belediye bize sormadan nasıl Sancakların gökdeleninde hizmet verebilir? Şaka mı bu?" dedi. İBB'nin ve CHP'nin tepkilere sessiz kalmalarını eleştiren Göher, İzmir milletvekillerine ve ilçe belediye başkanlarına bu projelere karşı durma çağrısında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ya yapılan çağrıda ise şu ifadeler yer aldı: "İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir holdingin özel binasında hizmet vermesi içinize siniyor mu?" diye sordu.


http://emlakkulisi.com/izmir-kulturpark ... isi/514158

3-5 ruh hastası toplanmıs izmirde yatırımlara engel olmaya calısıyor. Kalkıpta destek verdik demişler. Neye destek verdiklerini acıklasınlar da bilelim. İzmirde hangi projeye karsı cıkmadılar bir acıklasınlar. Benim bildigim izmirde tamamlanmıs ve yapımı devam eden her projeye karsı bunlar. En mantıklısı topyekün bir imza ile kaldırılmalarıdır. Zaten bir işe yaradıkları yok. İzmirin gelişmesi icin en uygunu bu olacaktır.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Mesajgönderen Umut » Prş 02 Şub 2017, 15:07

Kim ki bunlar?
Kullanıcı avatarı
Umut
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 2823
Beğendikleri: 623 mesaj
Beğenilenleri: 381 mesaj
Kayıt: Pzr 28 Kas 2010, 01:33
Konum: İzmir

Re: Fuar Kültürpark Yenileme Projesi

Mesajgönderen mertoviçizmir » Prş 02 Şub 2017, 21:11

kültür parkı koruma platformuymus.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12


Dön Park, Meydan, Rekreasyon ve Çevre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 3 misafir

cron
Free Web Hosting