Phokaia Antik Kenti: Eski Foça

Phokaia Antik Kenti: Eski Foça

Mesajgönderen mertoviçizmir » Cmt 11 Eki 2014, 23:44

Foça surları restore edildi

UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alınan Foça, 5 bin yıllık tarihiyle yeniden buluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğundaki restorasyon çalışmaları sonucunda Bizans, Ceneviz ve Osmanlı izlerini taşıyan kent duvarlarının 1. Etap Restorasyonu tamamlandı. Çalışmaların ardından Foça Kalesi ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçedeki tarihi ayağa kaldıracak çalışmalara devam ederek, Unesco'nun kalıcı miras listesine Efes ile birlikte Foça'yı da sokmak istediklerini vurguladı.

İzmir’in turizm cenneti Foça’da Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarında önemli mesafe alındı. İlçenin 5 bin yıllık tarihiyle yeniden kucaklaşmasını sağlayacak, Kent Duvarları Restorasyonu I. Etabı tamamlandı. Restorasyon çalışmalarıyla Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan Phokaia Antik Kenti’nin surları ayağa kaldırıldı. Foça’nın turizm potansiyeli açısından büyük önem taşıyan çalışmanın tamamlanması nedeniyle, kazı alanında bir tören düzenlendi. Foçalıların büyük ilgi gösterdiği törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Var demeden, yok demeden, gerekçe sunmadan; Foça’nın, İzmir'in ve Ege'nin değerlerinin ortaya çıkması için elimizden gelen maddi, manevi desteği veriyoruz ve vereceğiz. Bunları yaparsak yerelde kalkınma hedefimize ulaşabileceğimizi biliyoruz” dedi. Foça kent duvarları restorasyonunun ardından sıranın Kordon yolu ve Athena tapınağına geleceğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Yeldeğirmenlerinin altında bir tiyatro var. İlk kazısı yapıldı. Onun da gün ışığına çıkarılmasını istiyoruz. Bunları yaparak hep birlikte Unesco'nun kalıcı miras listesine Bergama’dan sonra Efes ve Foça'yı da sokmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ilçenin tarihsel zenginliğine vurgu yaptığı konuşmasında, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun çizdiği yerelde kalkınma modelinin bir boyutunun da turizm ve tarihte kalkınma olduğunu ifade etti. Demirağ, bu çalışmalarda ciddi yol aldıklarını söyledi. Phokaia Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, Foça kent duvarlarının 1. etap restorasyonlarının tamamlandığını belirterek, "Şimdi kale daha çok ilgi görmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarımızda ana sponsor oldu ve bize çok büyük destek verdi. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na çok teşekkür ediyoruz" dedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, yapılacak olan daha büyük restorasyonlarla Foça'nın şehircilik açısından UNESCO dünya mirası listesine hazır bir duruma geleceğini belirterek, "Foça Türkiye'nin dünya mirası listesinde hak ettiği yeri alacaktır" şeklinde konuştu. Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge ise Foça'nın ülke turizminde göz bebeği olacak bir konuma geleceğine inandığını belirterek yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti ve destek olan kuruluşlara teşekkür etti.

Deniz surlarla buluşacak
İlçede Ege Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi desteğiyle devam ederken, Phokaia Kazı Ekibi 2009-2010 yıllarında kent duvarlarındaki kazılara başladı. Yine kazı ekibi ve kazının mimarları tarafından ortaya çıkarılan surların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri yapıldı. Projeler 2011 yılının Haziran ayında Koruma Kurulu tarafından onaylandı. 2012 yılı Nisan ayının ortasında ise restorasyon çalışmalarına start verildi. Duvarların restorasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda ve Ege Üniversitesi bilimsel kazı heyetinin kontrolünde gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İş-Kur'un maddi destekleri de çalışmalara katkı sağladı. Foça Belediyesi ise lojistik destek verdi. Yarımadayı çevreleyen ancak yüzlerce yıldır harap bir halde duran Foça kent duvarlarının yeniden ayağa kaldırılmasıyla ilçedeki turizm potansiyeline büyük katkı sunuldu. Foça Kalesi’nin Kent Duvarları Restorasyonu, Foça Kordon Yolu Projesi’nin uygulanmasıyla tamamlanacak. Bu projede, 16 köprüyle deniz eski zamanlarda olduğu gibi surlara kadar gelecek.

Büyükşehir’den milyonluk destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Kazı Başkanlığı ile imzalanan protokol doğrultusunda; Antik Phokaia kenti kazılarına verdikleri destekle ilçeyi dünyadaki önemli ören yerlerinden birisi haline getirmeyi hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından kazılara 2012 ve 2013 yıllarında aylık 75 bin TL olarak iletilen destek, 2014 yılından itibaren aylık 85 bin TL’ye çıkarıldı. Kazı ve restorasyon çalışmalarını ise Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özyiğit başkanlığındaki ekip yürütüyor.

Kent duvarlarının tarihçesi
Kentin en eski yerleşimcilerinden Phokaia'lılar Athena Tapınağı'nın da bulunduğu yarımadayı yaklaşık 8 km. uzunluğunda surlarla çevirdiler. Kent duvarlarında yapılan dönem analizi çalışmaları sonunda Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait unsurlar da ortaya çıktı. Az korunan Bizans dönemi surlarının 12. ve 14. yüzyıla ait olduğu anlaşıldı. Foça, 1275 yılında Cenevizli Zaccaria ailesinin yönetimine girdi. Ceneviz idaresi, Foça'yı Türklerin 1455 yılında alışına kadar sürdü. Yapılan restorasyonlarda günümüze gelen tüm duvar yüzeyleri korundu ve onarılarak tamamlandı. Derzler arası derin bırakılarak ışık-gölge oyunları yaratıldı. Böylelikle duvar yüzeyindeki taşların kabartma biçimde görünmeleri sağlandı. Kazılardan çıkan eski taşlar bu restorasyonda kullanıldı. Onarımı yapılan bütün kent duvarlarının yüzeylerinde eskitme yapıldı. Kent duvarlarında görülen bütün dönemlere ilişkin özgün harçlar, analiz edildi ve restorasyonlarda özgün harca yakın, fakat daha güçlü harçlar kullanıldı. Bizans dönemi duvarları için toprak harç, Ceneviz dönemi için horasan harç kullanıldı. Osmanlı dönemi kent duvarları restorasyonunda ise dönemine göre toprak ve kireç harçtan yararlanıldı. Özgün yükseklikleri bilinmediği için duvarların ve kulelerin üst bölümleri, bitirilmemiş biçimde bırakıldı. Duvarların bir bütün olarak görünmesi için yapılan tamamlanmalarda stil birliğine gidildi. Yeni yapılan bölümler, özgün bölümlerden kırmızı çizgiyle ayrıldı. Bunun için araya 6 cm. kalınlığında kırmızı andezit taşları yerleştirildi. Dönemler ise siyah çizgilerle birbirinden ayrıldı. Bunun için yine 6 cm. kalınlığındaki bazalt taşlardan yararlanıldı.

https://www.facebook.com/izmirbuyuksehirbel?fref=ts

Resim

Resim

Resim

Resim

Umut bu mesajı beğendi.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12

Re: Phokaia Antik Kenti: Eski Foça

Mesajgönderen Gökhan » Sal 14 Eki 2014, 10:05

Biri çakma biri orijinal restorasyon

Yaklaşık 20 yıl arayla yapılan Foça Kalesi restorasyonları görenleri hayrete düşürüyor.


Resim

1993 yılında ihale yöntemiyle yapılan sözde restorasyon betonla yapılırken, geçen yıl yapımına başlanan restorasyon da ise sıfır çimento kullanıldı. Ancak 1993 yılındaki yapı adeta yeniden inşa edilmiş bir beton evi andırırken, günümüzde bilimsel verilerle kazı ekibince yapılan restorasyon ile tarihi kale eski görünümüne kavuştu.

Önceki gün Foça’da Ceneviz Osmanlı kalesinin açılışı yapıldı. Tamamen orijinal taşları kullanılarak ve horasan harcı ile restore edilen kale muhteşem bir görüntü ile ortaya çıktı. Restorasyonların çok eleştiri aldığı günümüzde tarihi eserlerin nasıl onarılması gerektiği gösterildi. Sıfır çimento ile eskisinden sağlam olan kale duvarları ve surları bu restorasyon sayesinde UNESCO Kültür Mirası Geçici Listeye girmeyi başardı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit bilimsel restorasyonun proje yürütücüsü. Milyonlarca liraya mal olacak restorasyonu cüzi desteklerle ayağa kaldırdı. Neredeyse yok pahasına denecek kadar harcama ile müthiş bir restorasyon yapılabileceğini ispat etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi katkıları yadırganmaz. Bizzat Başkan Aziz Kocaoğlu restorayona hem lojistik hem de maddi destek sağladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da kazılara büyük önem veriyor. Özellikle de kalenin UNESCO Kültür Mirası listesine girmesi noktasında bakanlık yoğun bir diplomasi yürütüyor.

Prof. Özyiğit kalenin restorasyonuna başlamadan önce 11 ilke belirledi. Bu ilkelerin içinde en önemlisi kesinlikle çimento kullanmamak. Özyiğit formülünü testlerle kendi bulduğu horasan ve toprak harçla yaptığı restorasyon için binlerce yıl doğal şartlara dayanacağını iddia ediyor. Kalenin kulelerini de orijinal olması açısından bilerek tamamlamadıklarını, sur duvarlarının taşlarını da arkeolojik kazılarla orijinallerini kullandıklarının altını çiziyor.

Osmanlı Ceneviz kalesi 1983 ve 1993 yıllarında 10 yıl ara ile daha önce de iki kez restore edilmiş. Dönemin Kültür Bakanlığı tarafından ihaleyle verilen restorasyonlarda binlerce lira harcanmış. Ancak gelin görün ki tarihi kale resmen bu restorasyonlarla katledilmiş. Hatta buna restorasyon bile demek büyük yanlış. Çünkü kalenin orijinalliği tamamen bozulmuş. Fabrikasyon taşlarla beton dökülüp çimento ile yapılan restorasyon(!) ile adeta kale yepyeni bir görünüme kavuşmuş. Başkan Kocaoğlu açılıştaki konuşmasında eski restorasyonlar için ‘’çakma’’ tabirini kullanarak haklı bir eleştiride bulundu. Kazı başkanı Özyiğit ise o dönemde bu onarımı durdurmak istediğini ancak başarılı olamadığını söyledi.

http://www.radikal.com.tr/cevre/biri_ca ... on-1218604


Çoğu yerde tarihi yapıların ne kadar yapay restore edildiğini gördükçe bu konuda belediyeye teşekkür edesim geliyor.
Gökhan
 
Mesajlar: 794
Beğendikleri: 96 mesaj
Beğenilenleri: 197 mesaj
Kayıt: Cmt 22 Oca 2011, 20:55

Re: Phokaia Antik Kenti: Eski Foça

Mesajgönderen hoppala » Sal 14 Eki 2014, 13:37

Ben de bunu paylaşmaya gelmiştim. Arada ciddi fark var.
hoppala
 
Mesajlar: 439
Beğendikleri: 262 mesaj
Beğenilenleri: 97 mesaj
Kayıt: Pzt 03 Şub 2014, 04:22
Konum: San Diego

Re: Phokaia Antik Kenti: Eski Foça

Mesajgönderen mertoviçizmir » Sal 14 Eki 2014, 21:22

Böyle böyle düzgün restorasyonlar yapılacak. Bircok yerde kötü restorasyon mevcut. Evet belediye bu konuda güzel calısmalar yaptırmıs ama ben kadifekale de ki restorasyonu ise hiç begenmiyorum mesela. Umarım antik tiyatro konusunda da böyle güzel birsey ortaya cıkar.
mertoviçizmir
 
Mesajlar: 1175
Beğendikleri: 71 mesaj
Beğenilenleri: 221 mesaj
Kayıt: Pzt 26 Eyl 2011, 11:12


Dön Tarihi Eserler ve Restorasyon

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 12 misafir

cron
Free Web Hosting